Mroczna Wieża serialem

Tutaj możesz zamieścić krótkie informacje i ciekawostki, dotyczące seriali telewizyjnych.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Mroczna Wieża serialem

Post autor: sindar »

obrazek
Grafika za http://www.darekkocurek.com

Sony Pictures porozumiało się z firmą produkcyjną MRC w sprawie sfinansowania cyklu filmów i seriali opartych o książkową serię pt. Mroczna Wieża (The Dark Tower) Stephena Kinga (razem 7 tomów).
W tej chwili Sony przygotowuje scenariusz oparty o pierwszy tom cyklu, opowiadający o losach rewolwerowca Rolanda i chłopca z Nowego Jorku, Jake'a. Mroczna Wieża jest dość nietypowym dziełem mistrza horroru, można ją określić jako mix westernu, fantasy, horroru i SF.
Z jednej strony mam wielkie nadzieje, bo materiał źródłowy jest naprawdę świetny.
Z drugiej strony trochę się tego boję, bo ostatnie adaptacje dzieł Kinga, nie napawają optymizmem (weźmy choćby Pod Kopułą...), a monumentalizm Wiecznej Wieży jest naprawdę nieprzepastny.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Re: Mroczna Wieża serialem

Post autor: asd »

Kinga zawsze się dobrze czyta za to już z oglądaniem gorzej... Zresztą chyba to żelazna zasada, która obowiązuje nie tylko u Kinga.
Nie ma się więc co nastawiać jeśli ktoś wcześniej to czytał - ja akurat nie czytałem więc może mi się spodobać - jestem pozytywnie nastawiony.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
jaana23
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się
Ulubiony Serial: Wire in the Blood

Post autor: jaana23 »

Obsadzono dwie główne role w ekranizacji "Mrocznej Wieży" Kinga. W Rolanda wcieli się Idris Elba, a człowieka w czerni zagra Matthew Matthew McConaughe. Z newsa wynika raczej, że będzie to film a nie serial (wielka szkoda). Więcej na stronie http://stephenking.pl/…/idris-elba-i-ma ... aughey-w…/
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Tyle, że to nie chodzi o serial, ale o film. :)
Aczkolwiek na marginesie - czarny Roland (mimo że Elbę bardzo cenię!) to jakieś nieporozumienie, gdyż nawet z książek jasno wynikało, że był wzorowany na Eastwoodzie...
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Na pewno będzie to film w kilku odcinkach - przeczytałem pierwszy tom i zabieram się za drugi. I nie wierzę, że uda im się to wszystko zamknąć w dajmy na to dwóch godzinach...
Premiera filmu 17 lutego 2017
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Pierwszy film ma być przygrywką do kolejnych filmów.
Co więcej, planowany jest również serial (10-13 odcinków), planowana premiera w 2018.
Ale nadal nie mogę przeboleć Elby jako Rolanda...
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Mroczna Wieża serialem

Wyżej wspomniana serialowa Mroczna Wieża pozostała jedynie zapowiedzią, film - totalnym szajsem, zatem ucieszyć może, że do projektu na poważnie przymierza się Mike Flanagan, który nawet nabył niedawno wraz z Trevorem Macym prawa do książek. Flanagan to twórca przyzwoitych horrorów dla Netflixa (m.in. Hill House, Bly Manor), który niedawno nawiązał współpracę z Amazonem. Według zamierzeń ma powstać 5 sezonów Mrocznej Wieży.
Czyżby nareszcie czekała nas właściwa adaptacja?

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ