BBC2 zamówiło serial Last Kingdom, oparty o cykl książek autorstwa Bernarda Cornwella (także autor cyklu Sharpe).
Akcja serialu rozgrywać się będzie w 872 roku, w czasie inwazji Wikingów na Anglię, kiedy osamotnione królestwo Wessex stara się stawić opór najeźdźcom.
Głównym bohaterem serialu jest niejaki Uhtred, osierocony syn saksońskiego szlachcica, porwany i wychowany przez Wikingów. Uthred będzie podążał niełatwą ścieżką wyborów pomiędzy dziedzictwem swego prawdziwego ojca a lojalnością do ludzi, którzy go wychowali.
Serial ma obfitować w heroiczne czyny i epickie batalie.
Na początek powstanie 8 odcinków serialu.
Jak na mój gust - pozycja obowiązkowa do obejrzenia.
BBC2 zamówiło serial Last Kingdom, oparty o cykl książek autorstwa Bernarda Cornwella (także autor cyklu Sharpe). Akcja serialu rozgrywać się będzie w 872 roku, w czasie inwazji Wikingów na Anglię, kiedy osamotnione królestwo Wessex stara się stawić opór najeźdźcom. Głównym bohaterem serialu jest niejaki Uhtred, osierocony syn saksońskiego szlachcica, porwany i wychowany przez Wikingów. Uthred będzie podążał niełatwą ścieżką wyborów pomiędzy dziedzictwem swego prawdziwego ojca a lojalnością do ludzi, którzy go wychowali. Serial ma obfitować w heroiczne czyny i epickie ;) batalie. Na początek powstanie 8 odcinków serialu.
Jak na mój gust - pozycja obowiązkowa do obejrzenia.
Bernard Cornwell świetnie pisze. Oczywiście mam tu na myśli jego powieści historyczne, bo koleś też bawił się w sensacje. Ostatnie królestwo jest całkiem niezłe. Tak samo zresztą jak Azincourt czy Jeźdźcy z piekieł. Hellequin - mobie opowiadają o wojnie stuletniej. Choć oczywiście najbardziej cenionym przeze mnie cyklem jest opowieść arturiańska. Świetnie miesza historyczne fakty i postacie z fikcyjną przygodą bohaterów.
Bernard Cornwell świetnie pisze. Oczywiście mam tu na myśli jego powieści historyczne, bo koleś też bawił się w sensacje. Ostatnie królestwo jest całkiem niezłe. Tak samo zresztą jak Azincourt czy Jeźdźcy z piekieł. Hellequin - mobie opowiadają o wojnie stuletniej. Choć oczywiście najbardziej cenionym przeze mnie cyklem jest opowieść arturiańska. Świetnie miesza historyczne fakty i postacie z fikcyjną przygodą bohaterów.
Przeczytałem "Ostatnie królestwo" i teraz jeszcze bardziej nie mogę się doczekać serialu. To może być jeszcze większy hicior niż Vikings. Potencjał jest ogromny, do tego mamy już osiem powieści z cyklu, więc materiału do kręcenia co niemiara. Szkoda że na polski przetłumaczono tylko pierwsze cztery, no ale może po emisji to się zmieni.
Bardzo mocno trzymam kciuki za tę produkcję i zabieram się za kolejne tomy cyklu.
Przeczytałem "Ostatnie królestwo" i teraz jeszcze bardziej nie mogę się doczekać serialu. To może być jeszcze większy hicior niż Vikings. Potencjał jest ogromny, do tego mamy już osiem powieści z cyklu, więc materiału do kręcenia co niemiara. Szkoda że na polski przetłumaczono tylko pierwsze cztery, no ale może po emisji to się zmieni. Bardzo mocno trzymam kciuki za tę produkcję i zabieram się za kolejne tomy cyklu.
BBC Two skompletowała obsadę do swojego nowego serialu, który ma być brytyjską odpowiedzią na "Games of Thrones".
Licząca 8 odcinków produkcja przeniesie nas do roku 872, kiedy wiele królestw Anglii doświadczało inwazji Wikingów (Duńczyków).
Głównym bohaterem serialu będzie Uhtred, grany przez Alexandra Dreymona (AHS) foto, syn szlachcica saskiego.
Rodzice Uhtreda zostali zabici przez Wikingów, a on sam został porwany przez najeźdźców i przez nich wychowany. Teraz musi wybrać między lojalnością wobec kraju swego pochodzenia, a ludźmi wśród, których się wychował.
Serial opiera się na bestselerowej serii Bernarda Cornwella - "The Saxson Stories", której adaptacji na potrzeby produkcji telewizyjnej podjął się Stephen Butchard (Good Cop).
Powieść pokazuje wydarzenia, jak też postaci historyczne i w atrakcyjny dla odbiorcy sposób wplata wydarzenia i postaci fikcyjne.
Serial powstaje przy współpracy BBC America.
W obsadzie znajdą się również: David Dawson jako król Alfred Wielki,oraz Rutger Hauer, Emily Cox, Matthew Macfadyen, Ian Hart, Tobias Santelmann, Thomas W. Gabrielsson, Peter Gantzler, Joseph Millson, Alexandre Willaume, Rune Temte i Henning Valin Jakobsen.
BBC Two skompletowała obsadę do swojego nowego serialu, który ma być brytyjską odpowiedzią na "Games of Thrones". Licząca 8 odcinków produkcja przeniesie nas do roku 872, kiedy wiele królestw Anglii doświadczało inwazji Wikingów (Duńczyków). Głównym bohaterem serialu będzie Uhtred, grany przez Alexandra Dreymona (AHS) foto, syn szlachcica saskiego. Rodzice Uhtreda zostali zabici przez Wikingów, a on sam został porwany przez najeźdźców i przez nich wychowany. Teraz musi wybrać między lojalnością wobec kraju swego pochodzenia, a ludźmi wśród, których się wychował.
Serial opiera się na bestselerowej serii Bernarda Cornwella - "The Saxson Stories", której adaptacji na potrzeby produkcji telewizyjnej podjął się Stephen Butchard (Good Cop). Powieść pokazuje wydarzenia, jak też postaci historyczne i w atrakcyjny dla odbiorcy sposób wplata wydarzenia i postaci fikcyjne. Serial powstaje przy współpracy BBC America. W obsadzie znajdą się również: David Dawson jako król Alfred Wielki,oraz Rutger Hauer, Emily Cox, Matthew Macfadyen, Ian Hart, Tobias Santelmann, Thomas W. Gabrielsson, Peter Gantzler, Joseph Millson, Alexandre Willaume, Rune Temte i Henning Valin Jakobsen.
Cykl powieści jest super, jak zresztą wszystkie książki historyczno-przygodowe tego autora. Ciekawe jak będzie pokazany król Alfred, człowiek, który w końcu dał odpór Duńczykom i wyzwolił kraj spod jarzma Skandynawów. Z jednej strony genialny i wybitny władca, ale przy tym niesamowicie pobożny człowiek. Oddany papieżowi, który swą walkę traktował jako krucjatę przeciwko szatanowi, i który potrafił 20 razy dziennie rzucać się na kolana, by ze łzami ekstazy w oczach oddawać się modlitwie.
Przy dzisiejszym anglikańskim kościele i czasach, gdy o religijności katolickiej mówi się tylko w bardzo złym świetle, taka postać będzie bardzo niewygodna do prezentacji. /najphil złośliwy.
Cykl powieści jest super, jak zresztą wszystkie książki historyczno-przygodowe tego autora. Ciekawe jak będzie pokazany król Alfred, człowiek, który w końcu dał odpór Duńczykom i wyzwolił kraj spod jarzma Skandynawów. Z jednej strony genialny i wybitny władca, ale przy tym niesamowicie pobożny człowiek. Oddany papieżowi, który swą walkę traktował jako krucjatę przeciwko szatanowi, i który potrafił 20 razy dziennie rzucać się na kolana, by ze łzami ekstazy w oczach oddawać się modlitwie.
Przy dzisiejszym anglikańskim kościele i czasach, gdy o religijności katolickiej mówi się tylko w bardzo złym świetle, taka postać będzie bardzo niewygodna do prezentacji. :D /najphil złośliwy.
W końcu konkretne info i tylko szkoda, że trzeba czekać aż do października. Najbardziej wyczekiwana przeze mnie premiera tego roku. BBC Two ostatnio wypuszcza o wiele lepsze seriale niż "jedynka", więc oczekiwania mam spore. Oby tylko nie poskąpili z budżetem, a będziemy mieli serial na miarę Vikings.
Książki są kapitalne i tylko szkoda, że na polski przetłumaczono zaledwie pierwsze 4 tomy, podczas gdy wydanych jest już osiem, a premiera dziewiątego zapowiedziana jest również na październik tego roku. Chyba to będzie obopólna promocja. Może i u nas w kraju coś drgnie a propos tłumaczenia książek.
W końcu konkretne info i tylko szkoda, że trzeba czekać aż do października. Najbardziej wyczekiwana przeze mnie premiera tego roku. BBC Two ostatnio wypuszcza o wiele lepsze seriale niż "jedynka", więc oczekiwania mam spore. Oby tylko nie poskąpili z budżetem, a będziemy mieli serial na miarę Vikings. Książki są kapitalne i tylko szkoda, że na polski przetłumaczono zaledwie pierwsze 4 tomy, podczas gdy wydanych jest już osiem, a premiera dziewiątego zapowiedziana jest również na październik tego roku. Chyba to będzie obopólna promocja. Może i u nas w kraju coś drgnie a propos tłumaczenia książek.
Czyli jednak. Premiera tomu piątego pt. "Płonące ziemie" w Polsce 7 października, czyli trzy dni przed premierą serialu w UK.
A na tłumaczenie literek do serialu zapisał się Mausner, czyli będzie szybko...
Czyli jednak. Premiera tomu piątego pt. "Płonące ziemie" w Polsce 7 października, czyli trzy dni przed premierą serialu w UK. A na tłumaczenie literek do serialu zapisał się Mausner, czyli będzie szybko...
[BBC]: [2015], wkrótce Produkcja: Wielka Brytania, Gatunek: Historyczny,, Dokładna data premiery: 2015-10-10 Reżyseria: Anthony Byrne,Ben Chanan, Scenariusz: Stephen Butchard,Bernard Cornwell
The Last Kingdom to 8-odcinkowy dramat historyczny, którego akcja dzieje się w IX wieku. Jest to adaptacja serii książek The Saxon Stories autorstwa Bernarda Cornwella (w Polsce wydano cztery części pod tytułem „Wojny Wikingów”). Autorem scenariusza jest Stephen Butchard. Serial połączy postacie historyczne i prawdziwe wydarzenia z fikcją, za czasów panowania Alfreda Wielkiego, który jako król Wesseksu zwalczył inwazję Wikingów.
Premiera już za tydzień, a muszę przyznać, że wygląda obiecująco. Miejmy nadzieję, że na napisy nie trzeba będzie długo czekać.
[b] [BBC][/b]: [2015], [b]wkrótce[/b] [b]Produkcja:[/b] Wielka Brytania, [b]Gatunek:[/b] Historyczny,, [b]Dokładna data premiery:[/b] 2015-10-10 [b]Reżyseria:[/b] Anthony Byrne,Ben Chanan, [b]Scenariusz:[/b] Stephen Butchard,Bernard Cornwell [url=http://www.bbcamerica.com/the-last-kingdom/][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o1.gif[/img][/url][url=http://www.imdb.com/title/tt4179452/][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o2.gif[/img][/url][url=http://www.filmweb.pl/serial/The+Last+Kingdom-2015-742260][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o3.gif[/img][/url][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o4a.gif[/img][url=http://epguides.com/LastKingdom/][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o5.gif[/img][/url]
[i]The Last Kingdom[/i] to 8-odcinkowy dramat historyczny, którego akcja dzieje się w IX wieku. Jest to adaptacja serii książek The Saxon Stories autorstwa Bernarda Cornwella (w Polsce wydano cztery części pod tytułem „Wojny Wikingów”). Autorem scenariusza jest Stephen Butchard. Serial połączy postacie historyczne i prawdziwe wydarzenia z fikcją, za czasów panowania Alfreda Wielkiego, który jako król Wesseksu zwalczył inwazję Wikingów.
https://www.youtube.com/watch?v=l6j5bDoga9Y
Premiera już za tydzień, a muszę przyznać, że wygląda obiecująco. Miejmy nadzieję, że na napisy nie trzeba będzie długo czekać.
I po premierze. Może nieco za wcześnie, by wyrokować tuż po obejrzeniu pierwszego odcinka, ale Vikings doczekało się konkurencji.
Co prawda nie jest tak mrocznie i mistycznie, mamy raczej do czynienia z bohaterami z krwi i kości, ale dostaliśmy naprawdę przyzwoitą scenę batalistyczną i trup też pada gęsto.
Jedyny mankament - średnio mi jakoś pasuje Alexander Dreymon w roli dorosłego Uhtreda, lepiej wypadł chłopak odgrywający młodego Uhtreda, ale przyznaję, że w pierwszym odcinku Dreymon za wiele nie miał do zagrania, więc jeszcze może wraz z kolejnymi odcinkami zmienię zdanie.
W każdym razie polecam i z niecierpliwością czekam na dalsze odcinki.
I po premierze. Może nieco za wcześnie, by wyrokować tuż po obejrzeniu pierwszego odcinka, ale Vikings doczekało się konkurencji. Co prawda nie jest tak mrocznie i mistycznie, mamy raczej do czynienia z bohaterami z krwi i kości, ale dostaliśmy naprawdę przyzwoitą scenę batalistyczną i trup też pada gęsto. ;) Jedyny mankament - średnio mi jakoś pasuje Alexander Dreymon w roli dorosłego Uhtreda, lepiej wypadł chłopak odgrywający młodego Uhtreda, ale przyznaję, że w pierwszym odcinku Dreymon za wiele nie miał do zagrania, więc jeszcze może wraz z kolejnymi odcinkami zmienię zdanie. ;) W każdym razie polecam i z niecierpliwością czekam na dalsze odcinki.
Po 3 odcinkach niestety podtrzymuję zdanie, co do Alexandra Dreymona. Może się czepiam, ale nie potrafię się jakoś z nim zidentyfikować, jakoś mi nie pasuje do tej roli, brakuje mu jakiegoś takiego rysu dramatycznego, czegoś niepokojącego, jak dla mnie jest mocno nieprzekonujący...
No ale nic, oglądam dalej, poza głównym bohaterem, nadal jest nieźle.
Po 3 odcinkach niestety podtrzymuję zdanie, co do Alexandra Dreymona. Może się czepiam, ale nie potrafię się jakoś z nim zidentyfikować, jakoś mi nie pasuje do tej roli, brakuje mu jakiegoś takiego rysu dramatycznego, czegoś niepokojącego, jak dla mnie jest mocno nieprzekonujący... No ale nic, oglądam dalej, poza głównym bohaterem, nadal jest nieźle.