Oglądanie youtuberów

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

Oglądanie youtuberów

Post autor: najphil »

Jestem chory, ciężko chory!

Od bardzo dawna mam prawdziwe problemy z wczuciem się w jakiś film czy serial. Na palcach jednej ręki mogę wymienić produkcje w tym roku, na których nie robiłem choć krótkiej pauzy związanej ze znudzeniem. A w ponad 50% wypadkach w ogóle oglądałem na raty.

Sądziłem, że to po prostu klasyczny przesyt i nic się nie da zrobić. Tymczasem tydzień temu chciałem zobaczyć Let's play GTAV - mi gra nie chodzi, więc przynajmniej człowiek by popatrzył sobie. Wybrałem serię prowadzoną przez Remigiusza jakiegoś tam - człowieka o ksywie Rock, który wraz z trójką kumpli nagrywa swoje dokonania w grze i wstawia półgodzinne filmiki na YT.

I wiecie co? Przez te kilka dni obejrzałem 20 odcinków. Łączenie to jest prawie 10 godzin materiału i nic mi się nie nudziło. Przerwy robiłem tylko fizjologiczne, siedziałem wkręcony na maksa, oglądając wygłupy podstarzałego gościa. WTF? - że się tak młodzieżowo wyrażę. Dlaczego tak? CZy chodzi tu o brak schematu? Czy to kwestia spontaniczności tych kolesi, która pozbawiona scenariusza jest dla mnie świeża i przez to atrakcyjna?

Ktoś może wciągnięty jest w jakiś youtuberów? Ktoś może ma jakieś przemyślenia na ten temat?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Re: Oglądanie youtuberów

Post autor: Lubec »

Właściwie z jutuberów to swojego czasu oglądałem Pana Rysownika, gdzie czasami siedziałem nawet kilka godzin ogladając jego let's palye. A z tych ostatnich to znajoma mi podrzuciła Food Emperora, czasami ma niezłe przepisy :)
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Ja również lubię oglądać różne youtubeowe filmiki z cyklu lets play, choć raczej unikam polskich prezenterów. Wychodzę z założenia, tak jak przy serialach, że jeśli już tak mało ambitnie spędzam czas to się przynajmniej pouczę języka :D
Moi ulubieni (głównie za poczucie humoru) prezenterzy to MFPallytime i jahtzee19 oraz Kaceytron.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

No właśnie a ja tego kompletnie nie rozumiem...
Zauważyłem ostatnio, że już kilkunasto-letnie dzieci znajomych, bez opamiętania i nie zważając na upływający czas potrafią się wgapiać jak ktoś przechodzi jakąś grę... Żal mi się ich zrobiło i zainstalowałem im tą grę. Myślałem, że to dlatego, że jej nie mają. Jakież było moje zdziwienie, gdy po kilku minutach grania wróciły jednak dalej do oglądania...

O co tu więc chodzi? - długo się zastanawiałem nad tym i nadal nie rozumiem... :scratch:
Należę do pokolenia, które potrafiło na jednym kredycie przejść całą grę na fliperach - już wtedy zawsze zbierała się gromadka osób wokół takiego gracza by go podziwiać. Było to o tyle zrozumiałe, że był to nie lada wyczyn by używając tylko jednej monety ukończyć grę.
Czy więc mamy do czynienia teraz z czymś podobnym? Chyba jednak nie - nikogo już żadne kredyty przecież nie ograniczają... To może jest to przejaw zwykłego lenistwa? Zamiast samemu się męczyć idziemy na łatwiznę i tylko poruszamy gałkami ocznymi.. No bo cóż innego? A może jest jakieś inne rozwiązanie tego typu zachowania?

Owszem - sam kilka razy skorzystałem z takich walkthrough - po prostu utknąłem grając w evoland2 i za cholerę nie wiedziałem gdzie się ruszyć. Kiedyś w takich sytuacjach rozpytywało się innych graczy a w ostateczności pisało do SecretService lub innych tego typu czasopism aż ktoś nie pomógł lub samemu katując grę przez dziesiątki godzin w końcu udawało się odkryć sposób na przejście dalej. Teraz można łatwiej i szybciej dzięki właśnie youtuberom. Jest to więc duża wygoda i byłem święcie przekonany, że właśnie po to są tworzone tego typu filmiki - by w awaryjnych sytuacjach sobie na nie zerknąć.

Nigdy jednak nie przyszło by mi do głowy, że zamiast grać można się po prostu wgapiać jak inni grają i w ten sposób czerpać satysfakcje z gier.
Dla mnie jest to dziwne i niezrozumiałe ale pewnie jestem w mniejszości. Uważam, że lepiej sameu czegoś własnoręcznie doświadczać i w czymś uczestniczyć, choćby wiązało się to z dużym wysiłkiem i trudem, niż patrzeć z boku jak inni robią to, co ja bym chciał.
A może jestem po prostu inny :-)
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Celów czegoś takiego jest wiele, lenistwo też pewnie swoje dokłada ale to jest mały fragment całości.
W moim przypadku to zaczęło się od tego że chciałem zobaczyć jak wyglądają teraz nowe gry ma max detalach a sam nie mam sprzętu żeby się o tym przekonać.
Potem okazało się że zainteresowała mnie fabuła takiego nowego Wolfensteina, ale nawet zakładając że kupię grę i nowy sprzęt, nie mam specjalnie czasu żeby przechodzić wielogodzinne kampanie, tym bardziej że szybko zorientowałem się że akurat ta gra jest strasznie odtwórczą strzelaniną. Dużo szybciej i efektywniej jest obejrzeć interesujące fragmenty na youtube a resztę przewinąć :)
Podobnie miałem niedawno z nowym Falloutem. Jakiś ułamek fabuły jest tam intrygujący ale cała gra taka... eeeeeee :-p Sporo się pewnie w ten sposób traci w odbiorze całości ale jednocześnie nieporównywalnie dużo zyskuje na czasie i szeroko rozumianym trudzie :D
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

Ja regularnie oglądam kilku - Angry Video Game Nerd (gry retro, i to te złe), Game Theory (facet wymyśla dziwne teorie związane z grami komputerowymi, najlepsze jest to, że dosyć logicznie je uzasadnia), JonTron (też gry), Nostalgia Critic (bo ciekawie i jajcarsko opowiada o filmach), Screen Junkies (ich Honest Trailers to jedne z lepszych i bardziej zgryźliwych komentarzy do pojawiających się filmów), ogólnie wolę angielskojęzycznych, a z Polskich youtuberów to najbardziej arhn.eu. Jest jeszcze kilku innych ale już nie tak regularnie, żeby czekać na każdy nowy filmik.
Ale patrzeć jak ktoś po prostu przechodzi grę to nie dla mnie.
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ