Witajcie.
To może być ważne dla dalszej przyszłości forum. Odezwała się do mnie z pewną propozycją wydawca z (...), która od jakiegoś czasu zagląda na nasze forum. Pozwolę sobie zacytować jej słowa:
Możemy podpiąć seriale-asd.pl jako „Forum” w serwisie (...). Nie potrzebujemy forum, bo mamy ogromną grupę na Facebooku(...). Bardziej pomogłoby to samemu forum. Nie chcemy domeny ani nic z tych rzeczy. Nie chcemy też przejmować kontroli nad forum. Powinno być niezależne. Ale zagwarantowana byłaby pomoc techniczna, można też całość unowocześnić. Tylko trochę te napisy przeszkadzają... Bo współpracujemy ze wszystkimi stacjami i platformami w Polsce (...)
Podejrzewam, że dzięki temu też forum nie nie popadłoby w zapomnienie (skoro w serwisie byłby link na górnej belce). (...) Forum powinniście sami zarządzać, inne podejście byłoby nieuczciwe (przede wszystkim względem Was, bo ja chcę tylko pomóc — nie chcę kłaść na niczym łapy). Coraz więcej fajnych stron ma kłopoty. Na przykład efantastyka,pl. Z naszej strony możemy zapewnić: serwer, pomoc techniczną, przebudowę, promocję. A gdybyście chcieli coś czasem napisać w serwisie, to też istnieje taka możliwość — ale to tak zupełnie opcjonalnie.
Musielibyśmy pożegnać się z działami download i napisy, niemniej od strony technicznej byłby to niewątpliwie ratunek dla serwisu. I może szansa na dalszy rozwój w innych obszarach.
Co o tym wszystkim myślicie?
Witajcie. To może być ważne dla dalszej przyszłości forum. Odezwała się do mnie z pewną propozycją wydawca z (...), która od jakiegoś czasu zagląda na nasze forum. Pozwolę sobie zacytować jej słowa:
[quote]Możemy podpiąć seriale-asd.pl jako „Forum” w serwisie (...). Nie potrzebujemy forum, bo mamy ogromną grupę na Facebooku(...). Bardziej pomogłoby to samemu forum. Nie chcemy domeny ani nic z tych rzeczy. Nie chcemy też przejmować kontroli nad forum. Powinno być niezależne. Ale zagwarantowana byłaby pomoc techniczna, można też całość unowocześnić. Tylko trochę te napisy przeszkadzają... Bo współpracujemy ze wszystkimi stacjami i platformami w Polsce (...) Podejrzewam, że dzięki temu też forum nie nie popadłoby w zapomnienie (skoro w serwisie byłby link na górnej belce). (...) Forum powinniście sami zarządzać, inne podejście byłoby nieuczciwe (przede wszystkim względem Was, bo ja chcę tylko pomóc — nie chcę kłaść na niczym łapy). Coraz więcej fajnych stron ma kłopoty. Na przykład efantastyka,pl. Z naszej strony możemy zapewnić: serwer, pomoc techniczną, przebudowę, promocję. A gdybyście chcieli coś czasem napisać w serwisie, to też istnieje taka możliwość — ale to tak zupełnie opcjonalnie. [/quote]
Musielibyśmy pożegnać się z działami download i napisy, niemniej od strony technicznej byłby to niewątpliwie ratunek dla serwisu. I może szansa na dalszy rozwój w innych obszarach. Co o tym wszystkim myślicie?
Hmmm Propozycja ciekawa i godna przemyślenia.Plus to zyskujemy pomoc techniczną i potencjalnych forumowiczów.
O ile z działy download nie korzystam to z napisów czasami. Ale to był bym w stanie przeżyć.
Pytanie czy przepięta była by cała strona z bazą czy tylko forum?
Faktem jest że na forum regularnie udziela się mało osób i mało seriali jest komentowanych czy budzi jakąś dyskusję. A bez unowocześniania czy zmian pewnie będzie z czasem jeszcze słabiej.
Propozycja godna rozważenia.
Hmmm Propozycja ciekawa i godna przemyślenia.Plus to zyskujemy pomoc techniczną i potencjalnych forumowiczów. O ile z działy download nie korzystam to z napisów czasami. Ale to był bym w stanie przeżyć. Pytanie czy przepięta była by cała strona z bazą czy tylko forum? Faktem jest że na forum regularnie udziela się mało osób i mało seriali jest komentowanych czy budzi jakąś dyskusję. A bez unowocześniania czy zmian pewnie będzie z czasem jeszcze słabiej. Propozycja godna rozważenia.
Z jednej strony to kusząca propozycja, bo a) pomoc techniczna, b) potencjalnie nowi forumowicze.
Z drugiej strony jak czytam "bo ja chcę tylko pomóc — nie chcę kłaść na niczym łapy" a zaraz obok "można też całość unowocześnić." czy "Z naszej strony możemy zapewnić: przebudowę" aż wreszcie "Tylko trochę te napisy przeszkadzają..." to nie brzmi to dla mnie zachęcająco, możemy was podpiąć, ale zrobimy wszystko po naszemu. Dział download też musiałby odejść w zapomnienie, "asd" znika z tytułu, szczerze, moim zdaniem nie warto.
"Możemy podpiąć seriale-asd.pl jako „Forum” w serwisie (...). Nie potrzebujemy forum, bo mamy ogromną grupę na Facebooku (...) Bardziej pomogłoby to samemu forum."
Możemy, ale nie potrzebujemy.
Jeśli chcą pomóc, a forum nie jest im potrzebne, to przecież możemy wymienić się banerami reklamowymi. Mamy na głównej okienko: Partnerzy, my umieścimy link do nich, a oni do nas gdzieś na głównej, win-win scenario dla obu stron.
Z jednej strony to kusząca propozycja, bo a) pomoc techniczna, b) potencjalnie nowi forumowicze. Z drugiej strony jak czytam "bo ja chcę tylko pomóc — nie chcę kłaść na niczym łapy" a zaraz obok "można też całość unowocześnić." czy "Z naszej strony możemy zapewnić: przebudowę" aż wreszcie "Tylko trochę te napisy przeszkadzają..." to nie brzmi to dla mnie zachęcająco, możemy was podpiąć, ale zrobimy wszystko po naszemu. Dział download też musiałby odejść w zapomnienie, "asd" znika z tytułu, szczerze, moim zdaniem nie warto.
"Możemy podpiąć seriale-asd.pl jako „Forum” w serwisie (...). Nie potrzebujemy forum, bo mamy ogromną grupę na Facebooku (...) Bardziej pomogłoby to samemu forum."
Możemy, ale nie potrzebujemy. :) Jeśli chcą pomóc, a forum nie jest im potrzebne, to przecież możemy wymienić się banerami reklamowymi. Mamy na głównej okienko: Partnerzy, my umieścimy link do nich, a oni do nas gdzieś na głównej, win-win scenario dla obu stron.
Podoba mi sie pomysl kapryka. Nie korzystam z dzialu download, a napisy pobieram glownie z napisy24, wiec tu dostosuje sie do wiekszosci. Wiecie czego ja sie boje? Fali osob pokroju z grup facebookowych, seriale-asd to jedyne miejsce, gdzie uzytkownicy nie dzialaja mi na nerwy Nawet jesli ktos ma odmienne zdanie, to jest miejsce na merytoryczna dyskusje. Nie ma tu ignorantow - "niech mi ktos poleci serial", wrecz przeciwnie, jest duza grupa osob, ktora wyszukuje nowinki i perelki. Ja sie czuje bardzo zzyta z Wami, mimo, ze nie mam juz po prostu tak duzo czasu na seriale i forum.
Podoba mi sie pomysl kapryka. Nie korzystam z dzialu download, a napisy pobieram glownie z napisy24, wiec tu dostosuje sie do wiekszosci. Wiecie czego ja sie boje? Fali osob pokroju z grup facebookowych, seriale-asd to jedyne miejsce, gdzie uzytkownicy nie dzialaja mi na nerwy :D Nawet jesli ktos ma odmienne zdanie, to jest miejsce na merytoryczna dyskusje. Nie ma tu ignorantow - "niech mi ktos poleci serial", wrecz przeciwnie, jest duza grupa osob, ktora wyszukuje nowinki i perelki. Ja sie czuje bardzo zzyta z Wami, mimo, ze nie mam juz po prostu tak duzo czasu na seriale i forum.
Proszę o uwagę.
Zostałem poproszony, by dyskusję ukryć przed osobami z zewnątrz. Muszę pomyśleć, jak to zrobić, ale tymczasem usunąłem nazwę portalu i niektóre cechy identyfikujące z wypowiedzi. Tak więc chwilowo proszę, byście jej też nie używali publicznie.
Jeśli ktoś nowy dołączy do dyskusji i chce ją poznać, może się odezwać do mnie czy do kogoś z "wtajemniczonych" na priv.
Mam też komentarz do linkowania:
nie mamy wydzielonej strefy na banery, to nie możemy linkować do miejsc, w których są napisy i tym podobne rzeczy.
[b]Proszę o uwagę.[/b] Zostałem poproszony, by dyskusję ukryć przed osobami z zewnątrz. Muszę pomyśleć, jak to zrobić, ale tymczasem usunąłem nazwę portalu i niektóre cechy identyfikujące z wypowiedzi. Tak więc chwilowo proszę, byście jej też nie używali publicznie. Jeśli ktoś nowy dołączy do dyskusji i chce ją poznać, może się odezwać do mnie czy do kogoś z "wtajemniczonych" na priv.
Mam też komentarz do linkowania:
[quote]nie mamy wydzielonej strefy na banery, to nie możemy linkować do miejsc, w których są napisy i tym podobne rzeczy.[/quote]
Na pewno wiązało by się to z dodatkowym "pierdzielnikiem" i setka pytań typu gdzie znajdę, gdzie ściągnę, skąd pobiorę, co polecicie.
Myślę że obecni administratorzy powinni się wypowiedzieć. Jak to widzą? Bo ja to idę na łatwiznę korzystam i dorzucam kasę tylko.
Co o tym pomyśle sądzą Ci którym "władzę" przekazał ASD? Czy będą chcieli dalej zajmować się forum w takim kształcie?
Na pewno wiązało by się to z dodatkowym "pierdzielnikiem" i setka pytań typu gdzie znajdę, gdzie ściągnę, skąd pobiorę, co polecicie.
Myślę że obecni administratorzy powinni się wypowiedzieć. Jak to widzą? Bo ja to idę na łatwiznę korzystam i dorzucam kasę tylko. :-) Co o tym pomyśle sądzą Ci którym "władzę" przekazał ASD? Czy będą chcieli dalej zajmować się forum w takim kształcie?
Temat jest teraz dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Wracając do meritum.
Zacznę od komentarza Koleżanki po naszych pierwszych postach, napisala jeszcze raz, że oferują:
1. pomoc techniczną (wczoraj forum wielokrotnie padało)
2. możliwość unowocześnienia (możliwość to nie konieczność — zresztą z mojego punktu widzenia nawet lepiej byłoby nic nie robić, bo to praca webdevelopera i webdesignera zupełnie za free)
Pojawiał się też jakiś głos mówiący o zniknięciu asd z nazwy. Asd musi zostać, domena musi zostać, nie wyobrażam sobie innego rozwiązania.
Podkreśla, że to jest jej pomysł.
Raczej odbieram ją jako fankę naszego forum, która czytuje też nasze posty serialowe i zauważywszy ten post: https://seriale-asd.eu/viewtopic.php?f=4 ... 62#p113392 postanowiła pomóc.
Jeśli się zgodzimy, gotowa jest ten temat dyskutować ze swoimi wspólnikami.
Grego pyta o opinię adminów.
Wyrażę swoją, może kapryk widzi to inaczej.
O technikaliach nie będę się rozwodził, bo w paru miejscach o nich padało - przykład choćby tu: https://seriale-asd.eu/viewtopic.php?f=6 ... 80#p112156
Jeśli coś porządnie padnie, obawiam się, że się nie pozbieramy z tego.
Oczywiście to moje zdanie, niemniej kiedy się loguję do panelu admina widzę coś takiego:
Ma ktoś pojęcie, co z tym fantem zrobić?
Nie wspomnę o tych wszystkich naprawach baz danych, formularzach, kalendarzach, rankingach itp.
Odnosząc się do kwestii szerszego otwarcia - oczywiście byłyby niedogodności. Nowe osoby - stare problemy i pytania, ale nie sądzicie, że zawsze byłby to dopływ świeżej krwi?
Zapytam obecnych najdłużej na forum - ile czasu ostatnio dla niego macie? Sam po sobie widzę, że błysk już nie ten.
Trzeba by oczywiście zwiększyć liczbę modów czy adminów (może ktoś z Was chciałby już pełnić tę rolę?). Ale czy byłoby w tym coś złego?
Mnie osobiście zabolałaby kwestia rezygnacji z napisów, w końcu to był mój pomysł. Z działu download ostatnio korzystałem dość dawno, więc aż tak by mnie to nie zabolało.
Oczywiście, korzyść nie będzie jednostronna po naszej stronie - zyskaliby dodatkowy kanał komunikacji w postaci forum dla - co tu udawać - bardziej wyrobionego widza.
[b]Temat jest teraz dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.[/b]
Wracając do meritum. Zacznę od komentarza Koleżanki po naszych pierwszych postach, napisala jeszcze raz, że oferują: [quote]1. pomoc techniczną (wczoraj forum wielokrotnie padało) 2. możliwość unowocześnienia (możliwość to nie konieczność — zresztą z mojego punktu widzenia nawet lepiej byłoby nic nie robić, bo to praca webdevelopera i webdesignera zupełnie za free) Pojawiał się też jakiś głos mówiący o zniknięciu asd z nazwy. Asd musi zostać, domena musi zostać, nie wyobrażam sobie innego rozwiązania.[/quote]
Podkreśla, że to jest jej pomysł. Raczej odbieram ją jako fankę naszego forum, która czytuje też nasze posty serialowe i zauważywszy ten post: https://seriale-asd.eu/viewtopic.php?f=49&t=8898&p=113462#p113392 postanowiła pomóc. Jeśli się zgodzimy, gotowa jest ten temat dyskutować ze swoimi wspólnikami.
Grego pyta o opinię adminów.
Wyrażę swoją, może kapryk widzi to inaczej.
O technikaliach nie będę się rozwodził, bo w paru miejscach o nich padało - przykład choćby tu: https://seriale-asd.eu/viewtopic.php?f=62&t=2474&start=180#p112156 Jeśli coś porządnie padnie, obawiam się, że się nie pozbieramy z tego. Oczywiście to moje zdanie, niemniej kiedy się loguję do panelu admina widzę coś takiego:
Ma ktoś pojęcie, co z tym fantem zrobić? Nie wspomnę o tych wszystkich naprawach baz danych, formularzach, kalendarzach, rankingach itp.
Odnosząc się do kwestii szerszego otwarcia - oczywiście byłyby niedogodności. Nowe osoby - stare problemy i pytania, ale nie sądzicie, że zawsze byłby to dopływ świeżej krwi? Zapytam obecnych najdłużej na forum - ile czasu ostatnio dla niego macie? Sam po sobie widzę, że błysk już nie ten. :) Trzeba by oczywiście zwiększyć liczbę modów czy adminów (może ktoś z Was chciałby już pełnić tę rolę?). Ale czy byłoby w tym coś złego? Mnie osobiście zabolałaby kwestia rezygnacji z napisów, w końcu to był mój pomysł. Z działu download ostatnio korzystałem dość dawno, więc aż tak by mnie to nie zabolało. Oczywiście, korzyść nie będzie jednostronna po naszej stronie - zyskaliby dodatkowy kanał komunikacji w postaci forum dla - co tu udawać - bardziej wyrobionego widza.
Hej. Sam zarejestrowałem się u was dość niedawno, ale przeglądałem wcześniej forum przez dobre 2-3 lata.
Moim zdaniem pomysł chyba nie do końca trafiony, bo jednym z plusów tego forum jest to, że nie ma tutaj wysypu tematów o "teen dramach" czy właśnie pytań "gdzie coś obejrzę" , "kiedy będą napisy" itp. A zapewne po takiej reklamie na grupie fejsbukowej czy jakiejś stronie, dość szybko by się to zmieniło.
Hej. Sam zarejestrowałem się u was dość niedawno, ale przeglądałem wcześniej forum przez dobre 2-3 lata. Moim zdaniem pomysł chyba nie do końca trafiony, bo jednym z plusów tego forum jest to, że nie ma tutaj wysypu tematów o "teen dramach" czy właśnie pytań "gdzie coś obejrzę" , "kiedy będą napisy" itp. A zapewne po takiej reklamie na grupie fejsbukowej czy jakiejś stronie, dość szybko by się to zmieniło.
"nie możemy linkować do miejsc, w których są napisy" - większość z nas to tłumacze, obawiam się, że to mogłoby stanowić problem.
Poza tym nowa krew i wnerwiające pytania a gdzie, a jak, a skąd - mamy z tym do czynienia setkę razy dziennie, a obawiam się, że odpowiedź typu "let me that google for you" mogłaby zostać odebrana jako atak To forum tworzą ludzie, którzy wiedzą, jak korzystać z internetu oraz mają wyrobiony mniej lub bardziej gust. Sama co prawda rzadko wpadam, czasu na poszukiwania ciekawostek mam mało, ale forum zawsze było dla mnie niezgłębioną skarbnicą ciekawych tytułów, a w dyskusjach podoba[ła] mi się ogromna kultura wypowiedzi. W sumie jesteśmy trochę jak taki dyskusyjny klubik filmowy
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
look around, drink it in... 'cause this is it.
"nie możemy linkować do miejsc, w których są napisy" - większość z nas to tłumacze, obawiam się, że to mogłoby stanowić problem. Poza tym nowa krew i wnerwiające pytania a gdzie, a jak, a skąd - mamy z tym do czynienia setkę razy dziennie, a obawiam się, że odpowiedź typu "let me that google for you" mogłaby zostać odebrana jako atak ;) To forum tworzą ludzie, którzy wiedzą, jak korzystać z internetu oraz mają wyrobiony mniej lub bardziej gust. Sama co prawda rzadko wpadam, czasu na poszukiwania ciekawostek mam mało, ale forum zawsze było dla mnie niezgłębioną skarbnicą ciekawych tytułów, a w dyskusjach podoba[ła] mi się ogromna kultura wypowiedzi. W sumie jesteśmy trochę jak taki dyskusyjny klubik filmowy ;)
sindar pisze:O technikaliach nie będę się rozwodził, bo w paru miejscach o nich padało - przykład choćby tu: viewtopic.php?f=62&t=2474&start=180#p112156
Jeśli coś porządnie padnie, obawiam się, że się nie pozbieramy z tego.
Oczywiście to moje zdanie, niemniej kiedy się loguję do panelu admina widzę coś takiego:
czy w ustawieniach serwerach jest protokol : https://
sprawdz w panelu administratora
[quote="sindar"]O technikaliach nie będę się rozwodził, bo w paru miejscach o nich padało - przykład choćby tu: viewtopic.php?f=62&t=2474&start=180#p112156 Jeśli coś porządnie padnie, obawiam się, że się nie pozbieramy z tego. Oczywiście to moje zdanie, niemniej kiedy się loguję do panelu admina widzę coś takiego:[/quote]
czy w ustawieniach serwerach jest protokol : https:// sprawdz w panelu administratora
Sprawy techniczne to faktycznie jest problem i ktoś znający się na rzeczy byłby dla nas nieocenioną pomocą.
Natomiast dopływ świeżej krwi, to jak już wspomniała @Nazgul niekoniecznie musi być coś co wyjdzie temu miejscu na dobre. Ilość w tym przypadku może nie przełożyć się na jakość, a zamiast tego narażamy się na stratę dotychczasowych stałych bywalców i mam tutaj na myśli nie tylko tłumaczy. Chodzi mi o to, że teraz stanowimy może nie bardzo dużą, ale solidną i ciekawą grupę, która razem tworzy w tym miejscu pewien klimat. Obawiam się, że zaproponowane zmiany mogą go całkowicie zmienić i tego się boję najbardziej.
Tylko, że ten temat akurat dotyczył tylko kwestii finansowych, a z tym sądząc po odzewie raczej nie będziemy mieli większego problemu.
sindar pisze:
Zapytam obecnych najdłużej na forum - ile czasu ostatnio dla niego macie? Sam po sobie widzę, że błysk już nie ten.
Wiadomo, że nie zawsze jest czas, ale staram się wpadać tutaj przynajmniej raz dziennie, każdego dnia zatwierdzam moderacje kalendarza, przenoszę posty, łączę tematy, a w tygodniu dodam jakiś serial do bazy.
sindar pisze:
Oczywiście, korzyść nie będzie jednostronna po naszej stronie - zyskaliby dodatkowy kanał komunikacji w postaci forum dla - co tu udawać - bardziej wyrobionego widza.
Ja myślę, że chodzi właśnie głównie o to, bo założyć forum to nie problem, ale mieć tam jeszcze jakieś zaplecze w postaci treści, stałych bywalców, bo przecież ktoś musi jeszcze chcieć tam pisać, na to wszystko potrzeba czasu, a nas przychodzą na gotowe.
grego1980 pisze:
Myślę że obecni administratorzy powinni się wypowiedzieć. Jak to widzą? Bo ja to idę na łatwiznę korzystam i dorzucam kasę tylko.
Co o tym pomyśle sądzą Ci którym "władzę" przekazał ASD? Czy będą chcieli dalej zajmować się forum w takim kształcie?
Ja nie czuję się tutaj administratorem, bardziej moderatorem, zgodziłem się bo @asd miał takie życzenie, większość osób jest tutaj znaczniej dłużej ode mnie, dlatego proszę traktować moją opinię jako zdanie zwykłego usera.
Jestem ciekaw jak zapatrują się na to pozostali, @delta wywołuję Cię do tablicy.
Sprawy techniczne to faktycznie jest problem i ktoś znający się na rzeczy byłby dla nas nieocenioną pomocą.
Natomiast dopływ świeżej krwi, to jak już wspomniała @Nazgul niekoniecznie musi być coś co wyjdzie temu miejscu na dobre. Ilość w tym przypadku może nie przełożyć się na jakość, a zamiast tego narażamy się na stratę dotychczasowych stałych bywalców i mam tutaj na myśli nie tylko tłumaczy. Chodzi mi o to, że teraz stanowimy może nie bardzo dużą, ale solidną i ciekawą grupę, która razem tworzy w tym miejscu pewien klimat. Obawiam się, że zaproponowane zmiany mogą go całkowicie zmienić i tego się boję najbardziej.
[quote="sindar"] Raczej odbieram ją jako fankę naszego forum, która czytuje też nasze posty serialowe i zauważywszy ten post: https://seriale-asd.eu/viewtopic.php?f=49&t=8898&p=113462#p113392 postanowiła pomóc. [/quote] Tylko, że ten temat akurat dotyczył tylko kwestii finansowych, a z tym sądząc po odzewie raczej nie będziemy mieli większego problemu.
[quote="sindar"] Zapytam obecnych najdłużej na forum - ile czasu ostatnio dla niego macie? Sam po sobie widzę, że błysk już nie ten. :)[/quote] Wiadomo, że nie zawsze jest czas, ale staram się wpadać tutaj przynajmniej raz dziennie, każdego dnia zatwierdzam moderacje kalendarza, przenoszę posty, łączę tematy, a w tygodniu dodam jakiś serial do bazy.
[quote="sindar"] Oczywiście, korzyść nie będzie jednostronna po naszej stronie - zyskaliby dodatkowy kanał komunikacji w postaci forum dla - co tu udawać - bardziej wyrobionego widza.[/quote]
Ja myślę, że chodzi właśnie głównie o to, bo założyć forum to nie problem, ale mieć tam jeszcze jakieś zaplecze w postaci treści, stałych bywalców, bo przecież ktoś musi jeszcze chcieć tam pisać, na to wszystko potrzeba czasu, a nas przychodzą na gotowe.
[quote="grego1980"] Myślę że obecni administratorzy powinni się wypowiedzieć. Jak to widzą? Bo ja to idę na łatwiznę korzystam i dorzucam kasę tylko. :-) Co o tym pomyśle sądzą Ci którym "władzę" przekazał ASD? Czy będą chcieli dalej zajmować się forum w takim kształcie?[/quote]
Ja nie czuję się tutaj administratorem, bardziej moderatorem, zgodziłem się bo @asd miał takie życzenie, większość osób jest tutaj znaczniej dłużej ode mnie, dlatego proszę traktować moją opinię jako zdanie zwykłego usera. Jestem ciekaw jak zapatrują się na to pozostali, @delta wywołuję Cię do tablicy. :]
Jeżeli o mnie chodzi to mam mieszane odczucia. Oczywiście jak wszyscy podkreślają pomoc techniczna byłaby nieoceniona i to właściwie największy argument za w przypadku wszelkich awarii, a i może lekko warto było by stronę główną zmodernizować.
Napływ świeżej krwi może, ale nie musi przełożyć się na znaczące zwiększenie aktywności. Łatwiej kliknąć "like" na fb niż coś napisać na forum.
Na ich grupę nie wchodziłem, bo jest zamknięta, ale z ciekawości przejrzałem ich stronę (swoją drogą wygląda bardzo ładnie) i nie zauważyłem jakiejś dużej aktywności użytkowników, jeden czasami dwa może trzy komentarze. Zalewu nowych dyskutantów, więc nie przewiduję.
A jeżeli już to jakość dyskusji jest dość niepewna jak już to wyżej zauważono, choć akurat w tej materii nie jestem pesymistą.
Z naszych użytkowników też za bardzo nie ma z kogo robić moda - chyba, że delta albo norvik. Z tego co zauważyłem to raczej nikt do tej roboty się nie garnął, ale jak asd poprosił to trudno było odmówić.
Co do działów download to odcinków wystawiać nie muszę, ale jak mogę to w wolnej chwili to robię, więc nie będę żałował gdy tego nie będzie. Ale szkoda było by pozbywać się działu z napisami. I jak zauważyła nazgul istnieje obawa, że wszelka działalność napisowa (już nawet nie wystawianie, ale choćby informacje o dostępności napisów) mogła by być cenzurowana. I pewnie trzeba byłoby pokasować linki do napisów na podstronach.
I co do tego całego "podpięcia" nie do końca wyobrażam sobie jak by to miało wyglądać. Skoro nazwa ma pozostać, domena ma pozostać, niezależność ma pozostać (skoro działy download mają zniknąć to chyba jednak nie do końca) to jak by to miało działać? Na belce będzie link do "forum" czy "forum seriale-asd"?
Propozycja kapryka o wymianie była bardzo rozsądna, a jeżeli takiej możliwości nie ma, to ja widzę to tak, że wzajemnie możemy linkować swoje treści: newsy, recenzje itp. Oni publikują u siebie newsa z naszego forum i dają do niego linka, a w zamian my możemy linkować na przykład recenzje.
Są dobre argumenty za, ale są też pewne obawy. To że będzie link na belce nie koniecznie musi zwiększyć aktywność na forum, choć może zwiększyć "odwiedzalność". Pomoc techniczna to byłoby ogromne wsparcie, ale z drugiej strony, jeżeli mamy być niezależni to dlaczego mamy rezygnować z napisów? Jeżeli jakoś udało by się przeforsować, aby dział z napisami został byłbym skłonny przystać na propozycję. Ale do pojęcia ostatecznej decyzji trochę za mało szczegółowych informacji jak miało by to wszystko funkcjonować.
Jeżeli o mnie chodzi to mam mieszane odczucia. Oczywiście jak wszyscy podkreślają pomoc techniczna byłaby nieoceniona i to właściwie największy argument za w przypadku wszelkich awarii, a i może lekko warto było by stronę główną zmodernizować.
Napływ świeżej krwi może, ale nie musi przełożyć się na znaczące zwiększenie aktywności. Łatwiej kliknąć "like" na fb niż coś napisać na forum. Na ich grupę nie wchodziłem, bo jest zamknięta, ale z ciekawości przejrzałem ich stronę (swoją drogą wygląda bardzo ładnie) i nie zauważyłem jakiejś dużej aktywności użytkowników, jeden czasami dwa może trzy komentarze. Zalewu nowych dyskutantów, więc nie przewiduję. A jeżeli już to jakość dyskusji jest dość niepewna jak już to wyżej zauważono, choć akurat w tej materii nie jestem pesymistą. Z naszych użytkowników też za bardzo nie ma z kogo robić moda - chyba, że delta albo norvik. Z tego co zauważyłem to raczej nikt do tej roboty się nie garnął, ale jak asd poprosił to trudno było odmówić.
Co do działów download to odcinków wystawiać nie muszę, ale jak mogę to w wolnej chwili to robię, więc nie będę żałował gdy tego nie będzie. Ale szkoda było by pozbywać się działu z napisami. I jak zauważyła nazgul istnieje obawa, że wszelka działalność napisowa (już nawet nie wystawianie, ale choćby informacje o dostępności napisów) mogła by być cenzurowana. I pewnie trzeba byłoby pokasować linki do napisów na podstronach.
I co do tego całego "podpięcia" nie do końca wyobrażam sobie jak by to miało wyglądać. Skoro nazwa ma pozostać, domena ma pozostać, niezależność ma pozostać (skoro działy download mają zniknąć to chyba jednak nie do końca) to jak by to miało działać? Na belce będzie link do "forum" czy "forum seriale-asd"? Propozycja kapryka o wymianie była bardzo rozsądna, a jeżeli takiej możliwości nie ma, to ja widzę to tak, że wzajemnie możemy linkować swoje treści: newsy, recenzje itp. Oni publikują u siebie newsa z naszego forum i dają do niego linka, a w zamian my możemy linkować na przykład recenzje.
Są dobre argumenty za, ale są też pewne obawy. To że będzie link na belce nie koniecznie musi zwiększyć aktywność na forum, choć może zwiększyć "odwiedzalność". Pomoc techniczna to byłoby ogromne wsparcie, ale z drugiej strony, jeżeli mamy być niezależni to dlaczego mamy rezygnować z napisów? Jeżeli jakoś udało by się przeforsować, aby dział z napisami został byłbym skłonny przystać na propozycję. Ale do pojęcia ostatecznej decyzji trochę za mało szczegółowych informacji jak miało by to wszystko funkcjonować.
Z pełną premedytacją odczekałem kilka dni od momentu, kiedy sindar zapytał nas z dalej z forum, żeby zobaczyć jaki będzie odzew. I niestety jest taki jak przewidywałem. Bawimy się tu dobrze w kilka czy kilkanaście osób, a reszcie nie tylko nie chciało się nic napisać, ale nawet zagłosować na tak lub nie. Zresztą głosowanie na „nie” jest bez sensu – gdyby nie zależało mi na tym forum to po prostu bym nie głosował. Aby odpowiedzieć na pytanie o przyszłość forum i domeny trzeba zapytać czego oczekujemy od tego miejsca. Wszyscy, którzy się wypowiedzieli zadeklarowali pomoc finansową i chwała im za to. Nikt nie napisał: będę się mocniej angażował w rozwój marki asd-seriale poprzez jakąkolwiek aktywność. Dajemy kasę, ale nie mamy czasu na pisanie.
Czy strona ma istnieć w dotychczasowej formie dla nas – kilkunastu osób, czy przyciągać innych? Każdy z nas ma swoje życie i nie zawsze czas na aktywność na forum, ale im więcej nas będzie tym mniejsza szansa, że długie przestoje na forum (coraz częstsze ostatnio) nie będą miały miejsca. Przyznam się szczerze, że wyznaczone przez sindara newsowe dyżury na FB w których uczestniczę to jedyna motywacja do aktywności, bo jeśli siedzę w necie 2 godziny wyszukując informacji o nowych serialach, a w zamian nie dostaję żadnej odpowiedzi, a licznik czytających to 15-20 osób to stwierdzam, że nie warto. Nie robimy tego dla pieniędzy, a nawet dokładamy do istnienia strony łożąc na jej utrzymanie. Czy nie byłby godną zapłatą za to choćby krótki komentarz ? Nawet negatywny ? Przy okazji – przez ostanie 2 tygodnie widzę duże zaangażowanie ze strony kliku, także nowych osób i to napawa mnie wielkim optymizmem.
Propozycja Serialomaniaka jest wg mnie uczciwa. Jej najmocniejszą stroną jest pomoc techniczna, bo chyba nikt z nas nie ma odpowiedniej wiedzy, by wyciągnąć forum, jeśli się wyłoży naprawdę mocno. Skoro nie ma chętnych do pisania to za chwilę będziemy szukać szukać administratorów i moderatorów. Drugim naprawdę solidnym argumentem jest podpięcie się pod większego brata i próba wypłynięcia na szerokie wody. Zyskujemy w miesiącu 1-2 nowych fanów na FB, a (przykro to mówić) po śmierci asd, nagłośnionej na innych stronach przybyło ich w ciągu paru dni kilka razy więcej. To dowód, ze musimy się pokazać szerszemu gronu. Naszym atutem, który i mnie przyciągnął do tego forum, była baza seriali i dyskusje o nich. Seriali o których inne fora nie wspominały, bo nie pochodziły z głównego nurtu. Seriali niszowych, miniseriali, często z egzotycznych krajów, ale często oryginalnych, ciekawych, nie skażonych hollywoodzkim sznytem.
I tego nie chciałbym się pozbyć, bo to odróżnia nas od innych podobnych stron. Dla Serialomaniaka byłaby to więc wartość dodana, a dla nas szansa na rozwój i bezpieczeństwo techniczne. Rezygnacja z napisów byłaby na pewno bolesna, ale czy publikowane tu napisy mamy na wyłączność (tego nie wiem) ? Jeśli nie, to byłyby nadal dostępne gdzie indziej.
Ponawiam więc pytanie: czy bawimy się we własnym gronie znajomych czy walczymy o większą publikę ?
Z pełną premedytacją odczekałem kilka dni od momentu, kiedy sindar zapytał nas z dalej z forum, żeby zobaczyć jaki będzie odzew. I niestety jest taki jak przewidywałem. Bawimy się tu dobrze w kilka czy kilkanaście osób, a reszcie nie tylko nie chciało się nic napisać, ale nawet zagłosować na tak lub nie. Zresztą głosowanie na „nie” jest bez sensu – gdyby nie zależało mi na tym forum to po prostu bym nie głosował. Aby odpowiedzieć na pytanie o przyszłość forum i domeny trzeba zapytać czego oczekujemy od tego miejsca. Wszyscy, którzy się wypowiedzieli zadeklarowali pomoc finansową i chwała im za to. Nikt nie napisał: będę się mocniej angażował w rozwój marki asd-seriale poprzez jakąkolwiek aktywność. Dajemy kasę, ale nie mamy czasu na pisanie.
Czy strona ma istnieć w dotychczasowej formie dla nas – kilkunastu osób, czy przyciągać innych? Każdy z nas ma swoje życie i nie zawsze czas na aktywność na forum, ale im więcej nas będzie tym mniejsza szansa, że długie przestoje na forum (coraz częstsze ostatnio) nie będą miały miejsca. Przyznam się szczerze, że wyznaczone przez sindara newsowe dyżury na FB w których uczestniczę to jedyna motywacja do aktywności, bo jeśli siedzę w necie 2 godziny wyszukując informacji o nowych serialach, a w zamian nie dostaję żadnej odpowiedzi, a licznik czytających to 15-20 osób to stwierdzam, że nie warto. Nie robimy tego dla pieniędzy, a nawet dokładamy do istnienia strony łożąc na jej utrzymanie. Czy nie byłby godną zapłatą za to choćby krótki komentarz ? Nawet negatywny ? Przy okazji – przez ostanie 2 tygodnie widzę duże zaangażowanie ze strony kliku, także nowych osób i to napawa mnie wielkim optymizmem.
Propozycja Serialomaniaka jest wg mnie uczciwa. Jej najmocniejszą stroną jest pomoc techniczna, bo chyba nikt z nas nie ma odpowiedniej wiedzy, by wyciągnąć forum, jeśli się wyłoży naprawdę mocno. Skoro nie ma chętnych do pisania to za chwilę będziemy szukać szukać administratorów i moderatorów. Drugim naprawdę solidnym argumentem jest podpięcie się pod większego brata i próba wypłynięcia na szerokie wody. Zyskujemy w miesiącu 1-2 nowych fanów na FB, a (przykro to mówić) po śmierci asd, nagłośnionej na innych stronach przybyło ich w ciągu paru dni kilka razy więcej. To dowód, ze musimy się pokazać szerszemu gronu. Naszym atutem, który i mnie przyciągnął do tego forum, była baza seriali i dyskusje o nich. Seriali o których inne fora nie wspominały, bo nie pochodziły z głównego nurtu. Seriali niszowych, miniseriali, często z egzotycznych krajów, ale często oryginalnych, ciekawych, nie skażonych hollywoodzkim sznytem. I tego nie chciałbym się pozbyć, bo to odróżnia nas od innych podobnych stron. Dla Serialomaniaka byłaby to więc wartość dodana, a dla nas szansa na rozwój i bezpieczeństwo techniczne. Rezygnacja z napisów byłaby na pewno bolesna, ale czy publikowane tu napisy mamy na wyłączność (tego nie wiem) ? Jeśli nie, to byłyby nadal dostępne gdzie indziej.
Ponawiam więc pytanie: czy bawimy się we własnym gronie znajomych czy walczymy o większą publikę ?
A o tym, że dryfujemy już od dłuższego czasu niech świadczy ten wątek: https://seriale-asd.eu/viewtopic.php?f=8&t=5711&hilit=forum+umiera
Co do pomocy technicznej to mogłabym zapytać mojego JPMenrza, może znalazłby chwilę, by rzucić okiem - ale musiałby dostać dostęp do bazy. Jest programistą, administrował [ja również] niejedno forum, więc może mógłby pomóc.
Co do wyszukiwań newsów to niestety mam wąskie zainteresowania i dość ograniczony czas, więc siłą rzeczy skupiam się tylko na tych "moich klimatach". Obskakuję to forum, greysowe, raz na tydzień chustowe, reszta to fp i grupa ogarniamy seriale z jakbyniepaczeć [to ostatnie od pewnego czasu podjęło zdecydowane kroki, by ukrócić wkurzające pytania "a polecicie coś w stylu", "a gdzie znajdę" i tym podobne] na fejsie. Często mam tak, że mam ochotę pisać, ale bardzo często zdarza się, że ograniczam się jedynie do czytania z kawusią w ręku. Nie chcę być pesymistką, absolutnie też nie narzucam swojego zdania, bo to forum jest wyjątkowe i szkoda by było stracić tę wyjątkowość, ale z drugiej strony kisić się w swoim - skądinąd miłym - sosie... no jednak szkoda. Po prostu, moi Drodzy - dorastamy.
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
look around, drink it in... 'cause this is it.
Co do pomocy technicznej to mogłabym zapytać mojego JPMenrza, może znalazłby chwilę, by rzucić okiem - ale musiałby dostać dostęp do bazy. Jest programistą, administrował [ja również] niejedno forum, więc może mógłby pomóc. Co do wyszukiwań newsów to niestety mam wąskie zainteresowania i dość ograniczony czas, więc siłą rzeczy skupiam się tylko na tych "moich klimatach". Obskakuję to forum, greysowe, raz na tydzień chustowe, reszta to fp i grupa ogarniamy seriale z jakbyniepaczeć [to ostatnie od pewnego czasu podjęło zdecydowane kroki, by ukrócić wkurzające pytania "a polecicie coś w stylu", "a gdzie znajdę" i tym podobne] na fejsie. Często mam tak, że mam ochotę pisać, ale bardzo często zdarza się, że ograniczam się jedynie do czytania z kawusią w ręku. Nie chcę być pesymistką, absolutnie też nie narzucam swojego zdania, bo to forum jest wyjątkowe i szkoda by było stracić tę wyjątkowość, ale z drugiej strony kisić się w swoim - skądinąd miłym - sosie... no jednak szkoda. Po prostu, moi Drodzy - dorastamy.
Dodam nowe info, by nieco zamieszać.
Z jednej strony nasz dział z napisami jest wielkim problemem, co nie przeszkadza Serialomaniakowi (Nazgulka też coś o tym wie) jednak zwrócić się do PH o współpracę... Chyba czegoś tu nie rozumiem.
Wygląda na to, że różne propozycje mogą dostawać różne serialowe środowiska.
Pytanie, czy jesteśmy jedynym forum, któremu zaoferowano "pomoc"?
Nie zdarzyło się coś podobnego na innych forach, na które zaglądacie?
Dodam nowe info, by nieco zamieszać. Z jednej strony nasz dział z napisami jest wielkim problemem, co nie przeszkadza Serialomaniakowi (Nazgulka też coś o tym wie) jednak zwrócić się do PH o współpracę... Chyba czegoś tu nie rozumiem. :scratch: Wygląda na to, że różne propozycje mogą dostawać różne serialowe środowiska. Pytanie, czy jesteśmy jedynym forum, któremu zaoferowano "pomoc"? Nie zdarzyło się coś podobnego na innych forach, na które zaglądacie?
[quote="sindar"]Dodam nowe info, by nieco zamieszać. Z jednej strony nasz dział z napisami jest wielkim problemem, co nie przeszkadza Serialomaniakowi [/quote]
Znaczy, że teraz już nie przeszkadza, coś się zmieniło? :scratch:
sindar pisze:Dodam nowe info, by nieco zamieszać.
Z jednej strony nasz dział z napisami jest wielkim problemem, co nie przeszkadza Serialomaniakowi
Znaczy, że teraz już nie przeszkadza, coś się zmieniło?
W sensie takim, że im przeszkadza nasz dział z napisami, ale nie przeszkadza to Serialomaniakowi składać propozycji współpracy Project Haven, która przecież robieniem napisów się zajmuje
[quote="kapryk"][quote="sindar"]Dodam nowe info, by nieco zamieszać. Z jednej strony nasz dział z napisami jest wielkim problemem, co nie przeszkadza Serialomaniakowi [/quote]
Znaczy, że teraz już nie przeszkadza, coś się zmieniło? :scratch:[/quote]W sensie takim, że im przeszkadza nasz dział z napisami, ale nie przeszkadza to Serialomaniakowi składać propozycji współpracy Project Haven, która przecież robieniem napisów się zajmuje