DNA

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
dendrocopos
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: The Office (USA)
Grupa: The Queen

DANIA DNA

Post autor: dendrocopos »

obrazek#ObrazekObrazekObrazek
Duński serial z wieloma polskimi akcentami

[2019-2019]

Gatunek: Kryminał‚,Thriller
Obsada:
Anders W. Berthelsen ... Rolf Larsen
Zofia Wichlacz ... Julita
Charlotte Rampling ... Claire Bobin
adamek1974
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Re: DNA

Post autor: adamek1974 »

Jeden z najlepszych w tym roku!
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

DANIA Re: DNA

Post autor: sindar »

Parę słów o nim? Gdzie dostępny? Netflix?
Awatar użytkownika
dendrocopos
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się
Ulubiony Serial: The Office (USA)
Grupa: The Queen

Post autor: dendrocopos »

Ja oglądałem na Alekino+ ale na exsites.pl też pewnie jest. Trochę uwag do tego serialu mam ale nie będę zdradzał fabuły. Występują dość znani aktorzy polscy, angielscy, duńscy. Akcja rozgrywa się w Danii, Polsce, Francji i na Bałtyku.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: dziobak »

No cóż, gusta jak widzę mogą być totalnie różne :)

Produkcja z tych, w których na potrzeby scenariusza można dowolnie naginać rzeczywistość i zachowania bohaterów. Jednym słowem mamy tu naprawdę sporą dawkę absurdów i jak dla mnie mocno wpływa to na odbiór całkiem nieźle pomyślanej historii. Co do gry aktorskiej - trudno to ocenić, kiedy same postaci są niespójne: przykładowo główny bohater ma momenty, kiedy musi się zachowywać jak histeryk (a mógłby po prostu wyciągnąć legitymację i zadziałać z dużo lepszym skutkiem), ale wtedy fabuła nie mogłaby się rozwijać. Sporo z tej fabuły bazuje na tym, że bohaterowie znajdują się w odpowiednim momencie kiedy trzeba, np. akurat wtedy, kiedy złe charaktery wymyśliły sobie niszczenie dowodów, nocowanie poza domem czy ucieczkę - i nie jest to nijak wyjaśnione, dlaczego to w tym czasie musiało się zadziać. Raz bohaterowie używają telefonów komórkowych, a innym razem, kiedy potrzeba sytuacji nakazuje ich użyć, to wtedy nie. Postacie raz są nieufne, a innym razem zachowują się jak małe, naiwne dzieci. Działania policji to czysta loteria - także podyktowana fabułą, bez jakichkolwiek wyjaśnień. Rzecz która mnie najbardziej ubawiła, to posterunek policji na polskiej wsi, który nagle staje się centrum operacyjnym działającym na terenie kraju, bezpośrednio współpracującym z policjami z innych państw :) No, to tego rodzaju produkcja.
Polecam przede wszystkim osobom, dla których jakaś zgodność z rzeczywistością, czy jakaś większa dawka realizmu nie mają znaczenia. Dla mnie ten brak realizmu powodował, że w wielu miejscach zamiast skupić się na tym, co się dzieje na ekranie, zaczynałem się zastanawiać nad sensem nienaturalnych działań bohaterów czy przedstawianych scen. Ostateczna ocena (nie jestem zwolennikiem takiego kina) to 6.5-7/10 i to głównie za całkiem fajnie wymyśloną historię z zastanawiającym zakończeniem.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ