[BBC]: [2015], na antenie Produkcja: Wielka Brytania, Gatunek: Fantasy,, Dokładna data premiery: 2015-05-17 Reżyseria: Toby Haynes, Scenariusz: Susanna Clarke,Peter Harness
Alternatywna XIX-wieczna Anglia, w której wszyscy praktykują magię... bez magii.
Niespodziewanie, po 300 latach przerwy, pojawia się dwóch magików, którzy praktykują ją naprawdę.
Niesamowicie klimatyczna adaptacja bestselleru książkowego Susanny Clarke.
Klimatem trochę ten serial kojarzy mi się z Penny Dreadful.
Alternatywna XIX-wieczna Anglia, w której wszyscy praktykują magię... bez magii. Niespodziewanie, po 300 latach przerwy, pojawia się dwóch magików, którzy praktykują ją naprawdę. Niesamowicie klimatyczna adaptacja bestselleru książkowego Susanny Clarke.
https://www.youtube.com/watch?v=iE1nsOoTJos
Klimatem trochę ten serial kojarzy mi się z Penny Dreadful.
W magię nie wierzę - całe to "hokus pokus" to tak naprawdę tylko sprytne oszukanie percepcji widza.
Wraz z rozwojem ludzkości wiemy coraz więcej i coraz trudniej nas "oszukać".
Kiedyś "ludzie-pająki"* lądowali w cyrku siejąc sensację - teraz się im współczuję próbując równocześnie im pomóc zwalczając ich anomalie.
Książki nie czytałem więc kompletnie nie wiem czego można się spodziewać po tym serialu.
Poczekam więc na więcej opinii nim sięgnę po tą produkcję.
W magię nie wierzę - całe to "hokus pokus" to tak naprawdę tylko sprytne oszukanie percepcji widza. Wraz z rozwojem ludzkości wiemy coraz więcej i coraz trudniej nas "oszukać". Kiedyś "ludzie-pająki"* lądowali w cyrku siejąc sensację - teraz się im współczuję próbując równocześnie im pomóc zwalczając ich anomalie.
Książki nie czytałem więc kompletnie nie wiem czego można się spodziewać po tym serialu. Poczekam więc na więcej opinii nim sięgnę po tą produkcję. ______________________________________________________ * To tylko taki obrazowy przykład np. na Hirsutyzm (bujne owłosienie na całym ciele).
Dwa genialne odcinki za mną. Klimacik i gra aktorska na najwyższym poziomie. Troszkę mnie męczą wszystkie te sceny związane z elfem czy kim tam on jest, bo to wytrąca mnie z imersji, ale i tak całość oceniam na 8,5/10
Dwa genialne odcinki za mną. Klimacik i gra aktorska na najwyższym poziomie. Troszkę mnie męczą wszystkie te sceny związane z elfem czy kim tam on jest, bo to wytrąca mnie z imersji, ale i tak całość oceniam na 8,5/10
Scenarzysta serialu Peter Harness wyraził opinię, że autorka książkowego pierwowzoru serialu Susanna Clarke ma dużo dalszych fantastycznych pomysłów dotyczących continuum Norrella i Strange'a i powinna wydać kolejną książkę.
Powiedziałby również, że z chęcią by pracował dalej przy 2 sezonie serialu.
Chyba nie bez kozery coś takiego wyraził i coś może być na rzeczy.
Scenarzysta serialu Peter Harness wyraził opinię, że autorka książkowego pierwowzoru serialu Susanna Clarke ma dużo dalszych fantastycznych pomysłów dotyczących continuum Norrella i Strange'a i powinna wydać kolejną książkę. Powiedziałby również, że z chęcią by pracował dalej przy 2 sezonie serialu. Chyba nie bez kozery coś takiego wyraził i coś może być na rzeczy.
Osobiście jestem absolutnie zakochana w klimacie serialu oraz Childermassie Mam nadzieję, że faktycznie nakręcą drugą serię, bo w sumie bardzo mało jest takich seriali, czytałam też, że samej S. Clarke serial też bardzo przypadł do gustu [a to chyba dobrze ].
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
look around, drink it in... 'cause this is it.
Osobiście jestem absolutnie zakochana w klimacie serialu oraz Childermassie ;) Mam nadzieję, że faktycznie nakręcą drugą serię, bo w sumie bardzo mało jest takich seriali, czytałam też, że samej S. Clarke serial też bardzo przypadł do gustu [a to chyba dobrze :)].
Po 6 odcinkach mogę stwierdzić jedno.
Świetny serial dla osób, które lubią niesamowite klimaty.
Tak naprawdę nadal mam olbrzymi problem, jak tak naprawdę Strange'a i Norrella zakwalifikować.
Często określa się go jako fantasy. Ale nie jest to fantasy w najczęściej rozumianym sensie - nie jest to średniowiecze - mamy w serialu sporo autentycznych motywów historycznych z początku XIX wieku.
Raczej bardziej mi tu pasuje określenie "gotycka baśń", ale nie, bynajmniej nie baśń dla dzieci.
Jak najbardziej dla dorosłych.
Do obejrzenia pozostał finał.
Nie znam książki, więc kompletnie nie wiem, czego się po nim spodziewać.
Wyobraźni Susanny Clarke, a w ślad za nią twórców serialu, wydają się nie krępować żadne ograniczenia.
Jednego jestem pewny, po finale będę tęsknił za tym serialem, licząc, że doczeka się kontynuacji.
Po 6 odcinkach mogę stwierdzić jedno. Świetny serial dla osób, które lubią niesamowite klimaty. Tak naprawdę nadal mam olbrzymi problem, jak tak naprawdę Strange'a i Norrella zakwalifikować. Często określa się go jako fantasy. Ale nie jest to fantasy w najczęściej rozumianym sensie - nie jest to średniowiecze - mamy w serialu sporo autentycznych motywów historycznych z początku XIX wieku. Raczej bardziej mi tu pasuje określenie "gotycka baśń", ale nie, bynajmniej nie baśń dla dzieci. Jak najbardziej dla dorosłych.
Do obejrzenia pozostał finał. Nie znam książki, więc kompletnie nie wiem, czego się po nim spodziewać. Wyobraźni Susanny Clarke, a w ślad za nią twórców serialu, wydają się nie krępować żadne ograniczenia. Jednego jestem pewny, po finale będę tęsknił za tym serialem, licząc, że doczeka się kontynuacji.
Do kitu serial. Nie wiem kiedy go obejrzę. Znaczy się serial jest dobry, nawet bardzo, nawet na tyle, że spodobał się żonie i zabroniła mi go oglądać samemu, bo mamy razem, a z tym zawsze jest problem bo to tylko wieczorami i nie zawsze jest czas, albo dzieci nie chcą spać i pewnie te 6 odcinków rozciągnie się na kilka tygodni. Ech...
Do kitu serial. Nie wiem kiedy go obejrzę. Znaczy się serial jest dobry, nawet bardzo, nawet na tyle, że spodobał się żonie i zabroniła mi go oglądać samemu, bo mamy razem, a z tym zawsze jest problem bo to tylko wieczorami i nie zawsze jest czas, albo dzieci nie chcą spać i pewnie te 6 odcinków rozciągnie się na kilka tygodni. Ech...
Jakoś tak teraz na dniach MAG wypuścił nowe wydanie tej książki w normalnej (normalniejszej) cenie bo poprzednie z Uczty Wyobraźni nawet używane miałe chore ceny. Jest to chyba nawet jakieś poprawione tłumaczenie. To tak przy okazji.
Jakoś tak teraz na dniach MAG wypuścił nowe wydanie tej książki w normalnej (normalniejszej) cenie bo poprzednie z Uczty Wyobraźni nawet używane miałe chore ceny. Jest to chyba nawet jakieś poprawione tłumaczenie. To tak przy okazji.
Hm, fajny wątek odkurzony z szafy. Patrzę, że coś niegdyś wspomnialem o możliwej kolejnej książce i kontynuacji...
Ktoś wie, czy ta książkowa kontynuacja powstała?
Hm, fajny wątek odkurzony z szafy. Patrzę, że coś niegdyś wspomnialem o możliwej kolejnej książce i kontynuacji... Ktoś wie, czy ta książkowa kontynuacja powstała?
Trzymam rękę na pulsie, niestety ani widu, ani słychu W 2006b wydano jedynie zbiór opowiadań "The Ladies of Grace Adieu and Other Stories", a pełnoprawna kontynuacja Jonathana Strange'a miała mieć premierę w 2008 roku, od tego czasu cisza.
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
look around, drink it in... 'cause this is it.
Trzymam rękę na pulsie, niestety ani widu, ani słychu :( W 2006b wydano jedynie zbiór opowiadań "The Ladies of Grace Adieu and Other Stories", a pełnoprawna kontynuacja Jonathana Strange'a miała mieć premierę w 2008 roku, od tego czasu cisza.