Świetna książka, czyli intertekstualna zabawa w mitologiczne nawiązania przeniesione w realia świata rzeczywistego, inkrustowana zabawnymi, ale i w pewnym sensie smutnymi relacjami między ludźmi i bogami, których zmierzch, swoisty metaforyczny ragnarok spotyka się z agnostycyzmem ludzi czasów dzisiejszych, niezwykły autor zarówno historii komiksowych o "Sandmanie", mistycznych podróży po kranie snu, w których Lucyfer potrafi oddać klucze do swojego królestwa, bo jest już znudzony tym, co zostało mu przypisane, jak i powieści, tylko te Fremantle... Wcześniej ten serial miało stworzyć HBO, jakby większa gwarancja jakości
Świetna książka, czyli intertekstualna zabawa w mitologiczne nawiązania przeniesione w realia świata rzeczywistego, inkrustowana zabawnymi, ale i w pewnym sensie smutnymi relacjami między ludźmi i bogami, których zmierzch, swoisty metaforyczny [i]ragnarok[/i] spotyka się z agnostycyzmem ludzi czasów dzisiejszych, niezwykły autor zarówno historii komiksowych o "Sandmanie", mistycznych podróży po kranie snu, w których Lucyfer potrafi oddać klucze do swojego królestwa, bo jest już znudzony tym, co zostało mu przypisane, jak i powieści, tylko te Fremantle... Wcześniej ten serial miało stworzyć HBO, jakby większa gwarancja jakości ;)
yhm, czy dobrze rozumiem, ze bedzie serial?
Jesli tak - to swietna wiadomosc.
Choc moze jego tworcow czekac sporo pulapek i pewnie bedzie sporo uproszczen.
yhm, czy dobrze rozumiem, ze bedzie serial? Jesli tak - to swietna wiadomosc. Choc moze jego tworcow czekac sporo pulapek i pewnie bedzie sporo uproszczen.
Nie chciałbym się czepiać, ale jak już wrzucasz newsa to może linki do innych serwisów byś mniejsze dawał? Albo trochę więcej napisał. Wychodzę z założenia, żeby ludzie o newsach czytali u NAS, najwyżej do oryginalnego źródła linka mogę dać.
Bo idąc na łatwiznę mogę napisać jedno zdanie i wrzucić linka na hataka, a chyba nie o to chodzi.
To tylko taka uwaga mała z mojej strony.
Miałem pisać o tym, ale właśnie hatak mnie ubiegł, więc spasowałem. HBO czy nie HBO sam Gaiman się bierze za produkcję i będzie producentem, to jestem o jakość spokojny. Sama książka to dobry materiał na serial, a jak odniesie sukces to pewnie i drugi tom zekranizują czego jestem niemal pewien, jeżeli już dojdzie do emisji serialu oczywiście
Nie chciałbym się czepiać, ale jak już wrzucasz newsa to może linki do innych serwisów byś mniejsze dawał? :) Albo trochę więcej napisał. Wychodzę z założenia, żeby ludzie o newsach czytali u NAS, najwyżej do oryginalnego źródła linka mogę dać. Bo idąc na łatwiznę mogę napisać jedno zdanie i wrzucić linka na hataka, a chyba nie o to chodzi. To tylko taka uwaga mała z mojej strony.
Miałem pisać o tym, ale właśnie hatak mnie ubiegł, więc spasowałem. HBO czy nie HBO sam Gaiman się bierze za produkcję i będzie producentem, to jestem o jakość spokojny. Sama książka to dobry materiał na serial, a jak odniesie sukces to pewnie i drugi tom zekranizują czego jestem niemal pewien, jeżeli już dojdzie do emisji serialu oczywiście :)
O, już myślałam, że ten projekt został zapomniany, bo dawno słyszałam o planach na jego realizację i potem cisza zapadła.
Coś jak z Mroczną wieżą Kinga.
Odkąd zaczęłam się bawić w seriale, to o tym słyszałam i póki co, "ni ma".
O, już myślałam, że ten projekt został zapomniany, bo dawno słyszałam o planach na jego realizację i potem cisza zapadła. Coś jak z Mroczną wieżą Kinga. Odkąd zaczęłam się bawić w seriale, to o tym słyszałam i póki co, "ni ma".
Lepiej
Ciekawi mnie obsada tego serialu. Spader jest związany z "The Blacklist" ale marzy mi się w roli pana Wensday'a albo inny charakterystyczny aktor, bo sama postać nietuzinkowa.
Pamiętam jeden odcinek "Supernatural gdzie pojawili się bogowie z różnych mitologi. Szkoda, że motyw ten nie został bardziej rozwinięty, bo tematyka bardzo nośna.
Lepiej :) Ciekawi mnie obsada tego serialu. Spader jest związany z "The Blacklist" ale marzy mi się w roli pana Wensday'a albo inny charakterystyczny aktor, bo sama postać nietuzinkowa. Pamiętam jeden odcinek "Supernatural gdzie pojawili się bogowie z różnych mitologi. Szkoda, że motyw ten nie został bardziej rozwinięty, bo tematyka bardzo nośna.
Uwaga, to nie żart.
Amerykańscy Bogowie trafił do stajni... Starz(!), które wyprodukuje serial wraz z Fremantlemedia.
Za produkcję będą odpowiadać m.in.: Bryan Fuller (Hannibal), Michael Green (Heroes) oraz sam Neil Gailman.
Fuller i Green napiszą scenariusz do pilota.
Uwaga, to nie żart. Amerykańscy Bogowie trafił do stajni... Starz(!), które wyprodukuje serial wraz z Fremantlemedia. Za produkcję będą odpowiadać m.in.: Bryan Fuller (Hannibal), Michael Green (Heroes) oraz sam Neil Gailman. Fuller i Green napiszą scenariusz do pilota.
Starz zamówiło pełen sezon serialu!
Jak zapowiadano, wśród scenarzystów/producentów: sam Neil Gailman, Bryan Fuller oraz Michael Green.
Mocno trzymam kciuki za tę pozycję!
Starz zamówiło pełen sezon serialu! Jak zapowiadano, wśród scenarzystów/producentów: sam Neil Gailman, Bryan Fuller oraz Michael Green. Mocno trzymam kciuki za tę pozycję!
Wiemy, kto zagra Cienia (Shadow Moon w oryginale), główną postać serialu.
To Brytyjczyk Ricky Whittle znany z The 100.
Przyznam, że jestem trochę zaskoczony tym wyborem.
Wiemy, kto zagra Cienia (Shadow Moon w oryginale), główną postać serialu. To Brytyjczyk Ricky Whittle znany z The 100. Przyznam, że jestem trochę zaskoczony tym wyborem.
Drugą kluczową rolę w serialu, Pana Wednesday, otrzymał Ian McShane (Deadwood).
Do tego wyboru nie mam żadnych zastrzeżeń.
Produkcja serialu rozpocznie się w kwietniu.
Drugą kluczową rolę w serialu, Pana Wednesday, otrzymał Ian McShane (Deadwood). Do tego wyboru nie mam żadnych zastrzeżeń. Produkcja serialu rozpocznie się w kwietniu.
Wiesz co, charakteryzacja zrobi pewnie swoje i obaj bedziemy zadowoleni i z Cienia, i z Wednesday'a.
Swoją drogą McShane bardziej pasuje do Czernoboga Chociaż może nie... Zresztą - nie wyrokujmy, obaczy się.
I will prevail
I'm stone and shale
Obsidian
Your oblivion
Becomes
Wiesz co, charakteryzacja zrobi pewnie swoje i obaj bedziemy zadowoleni i z Cienia, i z Wednesday'a. Swoją drogą McShane bardziej pasuje do Czernoboga :) Chociaż może nie... Zresztą - nie wyrokujmy, obaczy się.