kapryk pisze:Dodałbym jakieś wytyczne dotyczące screenów, np. "że każdy kolejny powinien być łatwiejszy", jeżeli powinien taki być.
Czy koniecznie przy okazji dodawania kolejnej podpowiedzi screen powinien zawierać bohatera/postać z serialu
Z tym stopniowaniem trudności to ciężka sprawa, bo to zbyt subiektywne. Ale słuszna uwaga.
Można dopisać, że drugi i trzeci (pierwszy niekoniecznie) screen powinien przedstawiać co najmniej jedną postać z serialu z widoczną twarzą z tym, że trzeci przedstawiać musi co najmniej jednego głównego bohatera/bohaterkę.
kapryk pisze:PS. ktoś wie co to za serial, to akurat łatwa zagadka.

Te muchy na pewno gdzieś widziałem, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie.
sindar pisze:Quizy reaktywacja?

Dlaczego nie mogą być kreskówki?
Bo dla kreskówek można założyć osobny quiz
sindar pisze:I z tym stopniowaniem trudności fotek - to dość subiektywne kryterium - przyznam. Można wpisać jako wytyczną, ale jako wymóg?
Jak się czegoś nie widziało, każdy screen może być trudny.

Z tym się oczywiście zgodzę. Ale przecież jak nie widziałeś to jak możesz odgadnąć, nawet jak screen będzie banalnie łatwy według innych osób. W założeniu ma to być quiz dla znawców seriali, więc jak nie widziałeś to i tak nie zgadniesz i ci nawet google nie pomoże
A co do fotek to można też wprowadzić podpowiedzi np.:
- do drugiej fotki autor zagadki podaje jakiej produkcji jest dany serial (jeżeli więcej niż jeden kraj to wpisuje max. trzy kraje)
- do trzeciego screena podaje jaka stacja emituje/emitowała dany serial (jeżeli loga stacji nie ma na screenie)
sindar pisze:Quizy reaktywacja?

Regulamin muszę sobie na spokojnie przeczytać, me pierwsze odczucie jest takie, że jest nieco złożony, co może utrudniać jego pilnowanie...
Jest złożony, ale pozwala to na uniknięcie niejasnych sytuacji. I przy takiej złożoności, każdy z uczestników będzie pilnował siebie na wzajem
asd pisze:No to załóżcie nowy temat i wszystko wyjdzie w "praniu" - najlepiej w praktyce to sprawdzić.
Według mnie lepiej regulamin wcześniej ustalić, bo później "w praniu" może wyjść chaos i zamiast zagadek w quizie pojawi się dyskusja o zasadach regulaminu, więc lepiej tego uniknąć.
A nie chce nikomu narzucać zasad, tylko zaproponowałem takie rozwiązanie, które według mnie wprowadza pewne urozmaicenie i pozwoli na w miarę płynne prowadzenie quizu. Jak co najmniej kilka osób go poprze to można zacząć zabawę i później zaadaptować do innych quizów.