Quantico [ABC]

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

USA Quantico [ABC]

Post autor: Lubec »

Obrazek

[ABC]: [2015], na antenie
Produkcja: USA,
Gatunek: Akcja,Thriller, Dokładna data premiery: 2015-09-27
Reżyseria: Marc Munden, Scenariusz: Joshua Safran
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Serial przedstawia losy Alex Parrish, młodej kobiety, która trafia do bazy FBI,aby z innymi podobnymi sobie odbyć trening. Są najlepsi, są najsprytniejsi, a ich życie zostało gruntownie sprawdzone. Wydaje się więc niemożliwym, aby wśród nich znajdował się ktoś, kogo podejrzewa się o zaplanowanie jednego z największych ataków terrorystycznych w Nowym Jorku od czasów 11 września 2001 roku.

Serial okazał się dla mnie niemałym zaskoczeniem. Trailer nie zapowiadał tak ciekawej produkcji.
Ciekawie została skonstruowana fabuła, na kształt tej z How to Get Away with Murder, to znaczy pilot przedstawia mam wynik działań, które zostają przedstawione w retrospekcjach. Alex musi dowiedzieć się kto ja wrobił w największy zamach od czasów 11/9, a wszystko co musi zrobić to przypomnieć sobie szkolenie i przeanalizować to co już wie. Przyznaję ciekawy zabieg, który fajnie się sprawdził w pilocie. Nie każdemu musi pasować taka zmiana linii czasu, ale według mnie nadaje to pewnego tempa opowiadanej historii.
Bohaterowie mimo, że przedstawieni dość powierzchownie są bardzo (baaardzo) zróżnicowani, posiadają w sobie potencjał by rozwinąć się w ciekawych bohaterów, tym bardziej, że każdy ma za sobą jakąś historię i motywacje, które zostały ledwo nakreślone, ale na wszystko nie było czasu w pilocie.
Było kilka dość przerysowanych momentów, zamach terrorystyczny jest tutaj właściwie tylko pretekstem do opowiadania historii, bo największe pytanie to nie: jak doszło do zamachu? Tylko dlaczego wrobiono w to Alex i dlaczego temu nie zapobiegła?

Historia ma duży potencjał i mam nadzieję, że zostanie wykorzystany, ale z drugiej strony bardziej pasuje na serial limitowany niż kilkusezonową produkcję. Następny odcinek na pewno obejrzę, bo jestem ciekaw czy poziom się utrzyma.
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Re: Quantico [ABC]

Post autor: duzybumcyk »

Dołączam do pochwał serialu. Oczekuję, że serial to coś pomiędzy Homeland a serią CSI. Bardzo dobre zawiązanie akcji, ciekawi bohaterowie, którzy mają chyba coś do ukrycia (a przynajmniej niektórzy), mamy zdradę, morderstwo no i ogromny zamach terrorystyczny. Oby utrzymali poziom to będzie co oglądać.
Awatar użytkownika
michnik
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się
Ulubiony Serial: 24

Post autor: michnik »

Mam wrażenie, że oglądałem młodzieżową wersję Homeland. Bliżej temu do Plotkary czy Grey's Anatomy niż do thrillera. Zdecydowanie jedna ze słabszych nowości i raczej się to nie zmieni. Wyrok zapadnie po kolejnym odcinku ;)
Awatar użytkownika
Stingwood
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Six Feet Under
Grupa: RebelSubTeam

Post autor: Stingwood »

Jak czytam "lepsze niż się spodziewałem" itd., to nasuwa się tylko jedna myśl. Wiele seriali miało obiecujące piloty - nie żeby ten taki był - niestety im dalej w las, tym gorzej. The Following z Baconem było przecież w 1x01 świetne. Niestety schody zaczynają się, gdy serial musi poziom utrzymać, wywiązując tym samym z poziomu obiecanego w pilocie. Jedną z recept na lepszy odbiór może być obsada, postacie, dialogi, ale sami wiemy, jak to tu wygląda. ;)
Let Life Live.

IMCDb.org: Internet Movie Cars Database
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

ABC zamówiło dodatkowe odcinki i tym samym Quantico dołącza do Blindspot, które również otrzymało zamówienie pełnego sezonu. Pierwszy sezon będzie liczył 19 odcinków z możliwością przedłużenia do 22 epizodów.

Spodobał mi się ten serial, jest parę głupotek i oczywiście wygładzenie wizerunku FBI czy samego szkolenia, ale jest całkiem nieźle. Jednak samo zamówienie pełnego sezonu może być gwoździem do trumny, o ile scenarzyści nie wywiążą się ze swojego zadania i będą serial rozwlekać niepotrzebnie.
adik
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: adik »

Fajnie się zaczął a aktorka grająca główną rolę pierwsza klasa ;)
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Na razie będę oglądał.Sam pomysł fajny, wykonanie też nie jest najgorsze.Oby zamówienie dodatkowych odcinków nie wpłynęło negatywnie na poziom serialu.
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: kain_b »

po 2 odcinkach serial wydaje się mieć potencjał, oby tylko za dużo wątków miłośnych nie wprowadzali.
Bardzo przypomina mi serial z przed lat "Traveler".
Seryjni mordercy robią na małą skalę to, co rządy robią na większą-Richard Ramirez
hasło/pass:bolczeslaw
tommy
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tommy »

Bardzo mi się podoba ten serial a aktorka grająca główną rolę jest śliczna :)
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

USA Re: Quantico [ABC]

Serial dostał zamówienie na drugi sezon.
Czy to dobra wiadomość okaże się po jakości drugiej części sezonu.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Powrót serialu całkiem niezły, choć daleki od oczekiwań.
Brak romansów i już poziom serialu idzie w górę, oby tak dalej, bo zaczyna robić się ciekawie.
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Druga część sezonu lepsza od pierwszej, choć nadal mamy mnóstwo wątków miłosnych, które w niektórych momentach przesłaniają akcję.Teoretycznie dostajemy rozwiązanie kto jest złoczyńcą ale ostatnie minuty
Spoiler:
sugerują, że ktoś jeszcze kryje się za kurtyną.Pytanie czy na ten temat coś więcej wie
Spoiler:

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ