[ABC]: [2015], na antenie
Produkcja: USA,
Gatunek: Akcja,Thriller, Dokładna data premiery: 2015-09-27
Reżyseria: Marc Munden, Scenariusz: Joshua Safran

Serial przedstawia losy Alex Parrish, młodej kobiety, która trafia do bazy FBI,aby z innymi podobnymi sobie odbyć trening. Są najlepsi, są najsprytniejsi, a ich życie zostało gruntownie sprawdzone. Wydaje się więc niemożliwym, aby wśród nich znajdował się ktoś, kogo podejrzewa się o zaplanowanie jednego z największych ataków terrorystycznych w Nowym Jorku od czasów 11 września 2001 roku.
Serial okazał się dla mnie niemałym zaskoczeniem. Trailer nie zapowiadał tak ciekawej produkcji.
Ciekawie została skonstruowana fabuła, na kształt tej z How to Get Away with Murder, to znaczy pilot przedstawia mam wynik działań, które zostają przedstawione w retrospekcjach. Alex musi dowiedzieć się kto ja wrobił w największy zamach od czasów 11/9, a wszystko co musi zrobić to przypomnieć sobie szkolenie i przeanalizować to co już wie. Przyznaję ciekawy zabieg, który fajnie się sprawdził w pilocie. Nie każdemu musi pasować taka zmiana linii czasu, ale według mnie nadaje to pewnego tempa opowiadanej historii.
Bohaterowie mimo, że przedstawieni dość powierzchownie są bardzo (baaardzo) zróżnicowani, posiadają w sobie potencjał by rozwinąć się w ciekawych bohaterów, tym bardziej, że każdy ma za sobą jakąś historię i motywacje, które zostały ledwo nakreślone, ale na wszystko nie było czasu w pilocie.
Było kilka dość przerysowanych momentów, zamach terrorystyczny jest tutaj właściwie tylko pretekstem do opowiadania historii, bo największe pytanie to nie: jak doszło do zamachu? Tylko dlaczego wrobiono w to Alex i dlaczego temu nie zapobiegła?
Historia ma duży potencjał i mam nadzieję, że zostanie wykorzystany, ale z drugiej strony bardziej pasuje na serial limitowany niż kilkusezonową produkcję. Następny odcinek na pewno obejrzę, bo jestem ciekaw czy poziom się utrzyma.