Treme [2010][HBO]

Seriale prawdziwsze niż życie.
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
youtube Warszawa

USA Treme [2010][HBO]

Post autor: kontrast »

Treme

David Simon jest ''ojcem'' seriali o dużej renomie m.in. - ''Homicide: Life on the Street'' i ''The Wire''. Oba miały uwielbienie krytyki i status kultu wśród widzów. Teraz ten twórca powraca do telewizji ze swoim nowym projektem - ''Treme'', który będzie emitowany w HBO. O czym jest serial?

''Treme'' ma przedstawiać portret Nowego Orleanu po spustoszeniu jakie zostawił huragan Katrina. Simon powiedział, że zakres historii będzie różnorodny. Serial będzie opisywał m.in. sferę muzyczną tego miasta, polityczną korupcję, szwankujący wymiar sprawiedliwości, kontrowersje z przyznawaniem mieszkań socjalnych oraz próby odbudowania turystyki w tym rejonie.

Znane są już nazwiska osób występujących w tym serialu. Nie zabraknie aktorów, którzy grali już u Simona w ''The Wire'' m.in. Wendell Pierce zagra uznanego puzonistę, a Clarke Peters wcieli się przywódcę jednego z plemion ''Indian'' z Mardi Grass, który stara się sprowadzić swoich ludzi z powrotem do Nowego Orleanu.

W obsadzie będzie można zobaczyć także Steve'a Zahna, który ma zagrać porywczego muzyka. Melissa Leo (wcześniej występująca w innym serialu współtworzonym przez Simona - ''Homicide: Life on the Street'') zagra prawnika specjalizującego się w prawach obywatelskich. W ''Treme'' będzie można zobaczyć też Kim Dickens (''Deadwood'', ''Lost'') oraz Johna Goodmana.

Serial najwyraźniej będzie opowiadał nie tylko o samych bohaterach, ale także o naturze samego miasta, w którym dzieje się akacja. Podobnie było we wcześniejszych dziełach Simona.

Do reżyserii pilota została zatrudniona Agnieszka Holland. Współpracowała on już wcześniej z Simonem przy ''The Wire'' i bardzo chwaliła sobie to doświadczenie.

Wielu obiecuje sobie dużo po ''Treme''. Simon tworzy materiały na znakomite produkcje. ''The Wire'' w kilku rankingach został uznany najlepszym serialem w historii telewizji. Niestety mimo takiego uznania jego projekty nie były dużymi sukcesami kasowymi. Może ''Treme'' będzie nie tylko znakomitym serialem, ale także hitem.

filmweb

zwiastun

Dziś premiera pierwszego odcinka, jest już w necie, napisy na pewno będą, zapowiada się bardzo ciekawie.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Właśnie gadałem z Emilem (Nast.ws). Zabiera się za tłumaczenie, choć z pewną obawą ze względu na południowy slang jaki może dominować w tym serialu. Pożyjemy zobaczymy.

Ja czekam z niecierpliwością.
ObrazekObrazek
spiderpp
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: spiderpp »

Nowy Orlean w K-Ville naprawdę miał duszę, mam andzieję, ze tu będzie podobnie. ; )
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Jestem sceptyczny - K-Ville niby fajny a po kilku odcinkach jakoś nie chciało mi się dalej oglądać. A The Wire to już totalnie nie moje klimaty.
Jeśli więc ten serial jest do nich choć trochę podobny to ja pasuję.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Post autor: saper202 »

Jako że to HBO to ja łykam w ciemno
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

''Treme'' - nowy serial HBO zadebiutował w Stanach Zjednoczonych 11 kwietnia i dzięki temu po raz pierwszy od dawna widzowie mogli zobaczyć produkcję nadzorowaną przez Davida Simona, docenianego m.in. za serial ''The Wire''. Jak wypadła?

Pierwszy odcinek obejrzało 1,4 mln widzów i choć nie jest to oszałamiający wynik, szef HBO Michael Lombardo uwielbia ''Treme'' i m.in. dlatego tuż po premierze zdecydowano, że powstanie druga seria. Lombardo powiedział dziennikarzowi Hollywood Reporter:
Podjęlibyśmy w stacji tę decyzję nawet w zeszłym tygodniu. Widzieliśmy pierwsze dziewięć odcinków, które są mocniejsze od każdego serialu, jaki widzieliśmy (...) wierzę, że ludzie uzależnią się od tego tytułu.

''Treme'' to opowieść o mieszkańcach Nowego Orleanu, którzy muszą odbudować miasto i swoje życie po huraganie Katrina. Jak już wcześniej pisaliśmy, serial będzie opisywał m.in. sferę muzyczną tego miasta, polityczną korupcję, szwankujący wymiar sprawiedliwości, kontrowersje z przyznawaniem mieszkań socjalnych oraz próby odbudowania turystyki w tym rejonie.
spiderpp
Wskaż do odpowiedzi

Dla mnie ten serial zapowiada się świetnie, naprawdę z przyjemnością bym go zobaczył.
Wszystko przez ten Nowy Orlean, który mnie urzekł w K-Ville.
spiderpp
Wskaż do odpowiedzi

Człowiek niestety szybko zmienia zdanie i wciąż nie zobaczyłem pierwszego epizodu.
Czy ktoś widział i może pokrótce opisać swoje wrażenia? ; >
mick22
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec

Post autor: mick22 »

Ja widziałem jakoś się nie zachwyciłem, ale to raczej wina że nie lubię takiej muzyki oraz ilości dialogów (serial gadany jak to u Simona) . Nie mówię, że jest słaby ale nie trafił w moje gusta, nie można się nastawiać, że to drugi The Wire(kilku aktorów zauważyłem z tej produkcji). Mamy raczej do czynienia z obyczajówką, przedstawiono społeczne tło Nowego Orleanu, losy muzyków po Katrinie. Powiem tak dla fanów Simona jak najbardziej a pozostali muszą ocenić czy warto.
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Coś widzę że nie oglądacie :(
Może dwa nowe odcinki odmienią ten stan rzeczy ;)
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Ja na pewno obejrzę, ale nie teraz, bo już za dużo oglądam, nie wyrobię :] Pewnie poczekam aż będzie całość..
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Mnie K-Ville znudził po drugim odcinku i nawet Nowy Orlean nie pomógł, a The Wire to nawet pół odcinka nie dałem rady obejrzeć, a co do Treme to jestem sceptycznie nastawiony. Wieczorkiem zarzucę sobie dwa pierwsze odcinki i zobaczymy jak będzie
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Czwart Odcinek juz dostępny. Zapraszam :)
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Pierwszy odcinek (ten 1,5 godzinny) jakimś cudem przetwałem, drugiego już nie dałem rady. Chyba nie moje kilmaty, wynudziłem sie cholernie, Zero akcji, napięcia - To nie dla mnie. Aczkolwiek bardzo mi się podoba muzyka w serialu, wprawdzie nie gustuję w tym gatunku, ale naprawde wpada w ucho. Aktorstwo też na wysokim poziomie, więc popieram mick'a22 - dla fanów Simona
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

1 sezon się skończył, 2 zamówiony, widzę napisy już do ep7, będzie całość to sobie zobaczę?
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Będą napisy to i będzie całość :)
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

mamy wszystkie napisy, ale ja raczej za szybko tego nie obejrzę (ale na pewno :)
ja123
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Post autor: ja123 »

saper202 pisze:Będą napisy to i będzie całość :)
Trzymam za słowo. Napisy już są ;)
Redrum
Wskaż do odpowiedzi

Re: Treme [2010][HBO]

Post autor: Redrum »

Według mnie świetny serial, ma ten swój specyficzny klimat Nowego Orleanu i oczywiście świetną muzykę.
Awatar użytkownika
Stingwood
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Six Feet Under
Grupa: RebelSubTeam

USA Treme [HBO]

Post autor: Stingwood »

obrazek#Treme

[HBO]
[2010]
Produkcja: USA
Gatunek: Dramat
Reżyseria: Simon C.Jones, Ernest R.Dickerson Scenariusz: Eric Overmyer, David Simon

Obsada:
Khandi Alexander ... Ladonna B.Williams
Rob Brown ... Delmond Lambreaux
Kim Dickens ... Janette Desautel
Michiel Huisman ... Sonny
Melissa Leo ... Toni Bernette
Lucia Micarelli ... Annie
Clarke Peters ... Albert Lambreaux
Wendell Pierce ... Antoine Batiste
Steve Zahn ... Davis McAlary
John Goodman ... Creighton Bernette

ObrazekObrazekObrazek
Historia mieszkańców jednej z muzycznych dzielnic (Treme) Nowego Orleanu, którzy po huraganie Katrina starają się odbudować swoje życie.
Genialny serial, może nie należy do mojej ścisłej czołówki, ale ostatnio chciałem obejrzeć go ponownie. Z projektów Simona, wydaje mi się lepszy od The Wire, które nie podeszło mi tak jak właśnie Treme. ;)
Let Life Live.

IMCDb.org: Internet Movie Cars Database

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ