Mam proste pytanie ale jakoś do teraz mnie to nie interesowało więc proszę się nie śmiać.
Jeśli zainstaluję satelitę i chciałbym podpić do niej dwa telewizory to z jednego dekodera ciągnę dwa kable? (B)
Czy też od anteny idą dwa kable? (A)
Mówię tu np. o cyfrowym polsacie itp.
Pewnie wariant B... Ale jak wtedy zmieniać kanały w telewizorze, gdzie nie ma dekodera?
Od anteny do dekodera idzie pewnie koncentryk a od dekodera do tv pewnie już HDMI tak? Czy też można na koncentryku? (duża odległość).
Czy każdy dekoder ma dwa wyjścia czy też trzeba dokupić opcję/inny, droższy dekoder? Czy też trzeba jednak jakąś przystawkę?
Mój Samsung potrafi wyłapać np. dekoder UPC i tak sobie wszystko ustawić, że pilotem od tv zmieniam kanały w dekoderze (czujnik podpinam do tv) ale czy z polsatem tak zrobi?
Ktoś ma dwa telewizory na jednej satelicie i potrafi mi to jasno wyłożyć?
Mam proste pytanie ale jakoś do teraz mnie to nie interesowało więc proszę się nie śmiać. Jeśli zainstaluję satelitę i chciałbym podpić do niej dwa telewizory to z jednego dekodera ciągnę dwa kable? (B) Czy też od anteny idą dwa kable? (A)
Pewnie wariant B... Ale jak wtedy zmieniać kanały w telewizorze, gdzie nie ma dekodera?
Od anteny do dekodera idzie pewnie koncentryk a od dekodera do tv pewnie już HDMI tak? Czy też można na koncentryku? (duża odległość). Czy każdy dekoder ma dwa wyjścia czy też trzeba dokupić opcję/inny, droższy dekoder? Czy też trzeba jednak jakąś przystawkę? Mój Samsung potrafi wyłapać np. dekoder UPC i tak sobie wszystko ustawić, że pilotem od tv zmieniam kanały w dekoderze (czujnik podpinam do tv) ale czy z polsatem tak zrobi?
Ktoś ma dwa telewizory na jednej satelicie i potrafi mi to jasno wyłożyć? :D
Może i jest jakaś inna opcja, ale jej niestety nie znam.
W NC+ i w Polsacie jest to oparte o drugi kabel i dekoder.
Może być wręcz więcej kabli i dekoderów, bo właśnie doczytałem, że przy satelitach są nie tylko konwertery twin, ale też na przykład quatro - czyli na 4 kable.
Może i jest jakaś inna opcja, ale jej niestety nie znam. W NC+ i w Polsacie jest to oparte o drugi kabel i dekoder. Może być wręcz więcej kabli i dekoderów, bo właśnie doczytałem, że przy satelitach są nie tylko konwertery twin, ale też na przykład quatro - czyli na 4 kable.