[tv] Terry Pratchett : The Colour of Magic

a long, long time ago..
Helventis
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

[tv] Terry Pratchett : The Colour of Magic

Post autor: Helventis »

Obrazek

"Colour of Magic" to kolejna po "Hogfather" ekranizacja książek Terry'ego Pratchetta przygotowana przez brytyjską stacje SkyOne.
Ten 2 odcinkowy miniserial opowiada o niezbyt zdolnym, ale posiadającym genialny instynkt przetrwania magu Rincewindzie. Na swoje nieszczęście zostaje przewodnikiem pierwszego turysty na dysku: bajecznie bogatego, beztroskiego Dwukwiata. Niestety wybrali sobie zły moment na podróżowanie ponieważ Świat właśnie zmierza na spotkanie ze złowróżbną czerwoną gwiazdą, i tylko Rincewind ma klucz do uniknięcia katastrofy, dlatego staje się on obiektem polowania Ośmiu Obrządków Magicznych próbujących odzyskać ukryte w jego umyśle zaklęcie.
Miniserial ukazuje wydarzenia z dwóch pierwszych tomów cyklu Świata Dysku czyli "Koloru Magii" i "Blasku Fantastycznego"

Oficjalna strona: http://www.skyoneonline.co.uk/tcom/
Trailer:
Link: http://www.mininova.org/search/?search=colour+magic

Napisy ktoś tłumaczy na napisy24, choć narazie 0% jeszcze, ale mam nadzieje że się pojawią dość szybko ;)
Ostatnio zmieniony 25 marca 2008, 22:51 przez Helventis, łącznie zmieniany 2 razy.
PaulinAna
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Post autor: PaulinAna »

Uwielbiam takie klimaty :D Jak najbardziej ZA !
Na życie pełnią życia zawsze znajdzie się czas :*
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthaios
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: Matthaios »

Pratchett jest świetny, mało kto potrafi tak zręcznie opisywać otaczającą nas rzeczywistość w tak prześmieszny sposób. Hogfather był świetnie nakręcony, zobaczymy jak kolor magii wypada :)
Ostatnio zmieniony 02 kwietnia 2008, 19:45 przez Matthaios, łącznie zmieniany 1 raz.
TU może być TWOJA reklama :D
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

zapowiada sie ciekawie, jestem jak najbardziej za,
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: piotr_cebo »

Ja również jestem za!
Obrazek
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

"Hogfather" nigdy nie oglądałem. Nie zaciekawiła mnie okładka na filmwebie, jak z jakiejś bajki dla dzieci, ale to z chęcią obejrzę bo nawet obsada prezentuję się całkiem nieźle. A tak w ogóle to raczej nie jest miniserial tylko dwuczęściowy film. Tak podaje imdb i filmweb.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Merlin_
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Merlin_ »

Jak tylko pojawią się napisy można spodziewać się wstawki.
Helventis opis twojego autorstwa??
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

opis częściowo zaczerpnięty z odwrotu książki, ale pozmieniałem troche, bo nigdzie nie mogłem znaleźć polskiego opisu serialu :)
Awatar użytkownika
Matthaios
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Mam pytanie, udało sie może komuś znaleźć napisy do tego ?
Ostatnio zmieniony 02 kwietnia 2008, 19:45 przez Matthaios, łącznie zmieniany 1 raz.
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

napisy do 1 odcinka są tłumaczone na napisy24, jest aktualnie 20% , mysle że po weekendzie będzie już przetłumaczone
Awatar użytkownika
Matthaios
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Mam prośbę, jako iż nie posiadam konta na napisy24, ani też pewnie nikt z mojej rodziny tam nie przesiaduje ;) czy istnieje możliwość, żeby ktoś, kto ma tam konto, przesłał mi na maila pliki z polskim tłumaczeniem do Kolorów magii ? Adres mailowy chętnie wyśle na PW, jak tylko ktoś znajdzie chwilkę i wyciągnie pomocną dłoń :)
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Literki - Part1, tłumaczenie MSaint

Kod: Zaznacz cały

http://www.wrzucaj.com/626820
Na napisy.info są też inne tłumaczenia, ale chyba to najlepsze jest.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Merlin_
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Merlin_ »

Zapraszam do pobierania :smile:
Obrazek
tetrus
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tetrus »

Kolor Magii bardziej podobal mi sie niz Wiedźmikołaj, tlumacz odwalil kawal dobrej roboty
dialogi ŚMIERCI sa pisane duzymi literami jak w ksiazce, Cohen Barbarzyńca dalogi w tlumaczeniu sa "sepleniące" oddaje to klimat ksiazki :grin:
swietny film choc ksiazka jak zwykle lepsza
bekas
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: bekas »

Dzięki za wstawkę ;) Jeżeli w przyszłości bedą następne ekranizacje "Świata Dysku" mam nadzieje, że też się tutaj znajdą ;)
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

Cudne :)
Obrazek
yellow
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: yellow »

A mi się nie podobało, tego typu książki tracą swój urok przeniesione na ekran.
Całą magia Pratcheta tkwi w wyobraźni czytelnika.
Jak zobaczyłem Rincewinda, który wygląda jak żul z demencją starczą, od razu wiedziałem, że mi ta wersja nie podejdzie.
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

Ja na swoje nieszczęście, nie czytałem nigdy jego książek, ale mam zamiar to nadrobić po obejrzeniu filmu.
A książki w 90% przypadków tracą po ekranizacji.
Obrazek
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Jak zobaczyłem Rincewinda, który wygląda jak żul z demencją starczą, od razu wiedziałem, że mi ta wersja nie podejdzie.
częściowo się zgodze, ja wyobrażałem sobie zupełnie inaczej główne psotacie, Rincewinda jako dość starego maggusa :P ale żeby nie był takim karzełkiem jak ten aktor co go gra :/ a Dwukwiat powinien być azjatą bo przecież to imperium agatejskie jest stylizowane na Chiny :( . Nie wiem jaki miał udział sam pratchett w tworzeniu tego serialu, ale widać że się nie przyłożył.
Jednak oglądając to uważam że jest to dość dobry serial fantasy, choć książkom niestety nie dorównuje i pewnie zaden kolejny nie dorówna.
Osobiście czekam na adaptacje jakiejs ksiazki ze strażą miejską :D tam będzie jazda pewnie :P (o ile dobrze dobiorą aktorów oczywiscie).
Skrzypu
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Skrzypu »

Helventis pisze:
częściowo się zgodze, ja wyobrażałem sobie zupełnie inaczej główne psotacie, Rincewinda jako dość starego maggusa :P ale żeby nie był takim karzełkiem jak ten aktor co go gra :/ a Dwukwiat powinien być azjatą bo przecież to imperium agatejskie jest stylizowane na Chiny :( . Nie wiem jaki miał udział sam pratchett w tworzeniu tego serialu, ale widać że się nie przyłożył.
Jednak oglądając to uważam że jest to dość dobry serial fantasy, choć książkom niestety nie dorównuje i pewnie zaden kolejny nie dorówna.
Osobiście czekam na adaptacje jakiejs ksiazki ze strażą miejską :D tam będzie jazda pewnie :P (o ile dobrze dobiorą aktorów oczywiscie).

Zgadzam się że dwukwiat powinien być japończykiem.
Magowie też mi nie przypadli do gustu, w książce nieraz jest podkreslane, że magowie nie robią niczego innego oprócz jedzenia. A tutaj dali chudziny i to młode. Z tego co mi wyszło magowie poinni być po 60/70 i niesamowicie grubi.
Ale generalnie trzymali się książki i klimatu (świetnie ze zachowali narratora, bez niego to byłby szmelc), więc film mi się podobał.

Ja bym chętnie zobaczył ekranizację w której dużo występuje dziekan na przykład: "Ruchome Obrazki" lub "Muzyka Duszy"

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ