Midnight Sun/Midnattssol [Canal+/SVT]

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
frych47
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Tjockare an Vatten

SZWECJA Re: Midnight Sun/Midnattssol [Canal+/SVT]

Post autor: frych47 »

Bez tego trybika machina się sypie.
xyz77
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Ulubiony Serial: Wallander

Post autor: xyz77 »

Sindar, dzięki! [widze tez na n24, ze zbliża się TaV 2 !!!]
Midnattssol obiecujący, jak ktoś już zobaczy 1 odc. nie warto puszczać ponownie trejlera - moim zdaniem za dużo zdradza. Oby dalej serial brnął w klimat Północy, 5 minut na Paryż wystarczy;)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Obejrzeliście do końca?
Mnie chyba jednak ten serial w drugiej części nieco rozczarował.

Powody.
Peter Stormare. Zagrał w roli
Spoiler:
Sprawca zbrodni. Jakoś nie przekonuje mnie, że takie kunsztowne zbrodnie
Spoiler:

Wątki francuskie. Męczyła mnie zarówno zbolała Kahina
Spoiler:
, jak i wątki z Legią Cudzoziemską i służbami specjalnymi
Spoiler:

No i kwestia kopalni... Ależ mnie denerwował ten zasięg komórek w kopalni. Nie doświadczyliście nigdy braku zasięgu choćby w jakiejś knajpie w piwnicy kamienicy albo choć we własnej piwnicy? A tu paręset metrów pod ziemią i wszystko śmiga...
Tak, wiem, w Wieliczce zasięg da się znaleźć, ale to jest muzeum a nie zakład produkcyjny i pewnie są podciągnięte na stałe instalacje z antenami itd, by ściągnąć kasę z turystów.
Tak się składa, że parę lat temu miałem okazję widzieć, jak wygląda praca w nowoczesnej kopalni soli, w której na miejsce wydobycia trzeba dojechać 20 km podziemnymi korytarzami. I miejsca te się zmieniają wraz z eksploatacją złóż. Nie wyobrażam sobie by w takich warunkach ktoś ciągnął instalacje dla obsługi telefonów komórkowych. Na dodatek wszelka delikatna elektronika przy zapyleniu w miejscach wydobycia czy pracy kruszarek szybko by zawiodła na dobre. Nikt by tam smartfonów ze sobą nie nosił.
No i jeszcze jeden aspekt w związku z kopalnią, o którym wspomniałem w trzecim spoilerze
Spoiler:
Jednym zdaniem podsumowania, serial da się obejrzeć, z nawet sporym zaciekawieniem (o ile przymknie się oko na pewne nielogiczności), na plus elementy kultury Lapończyków i krajobrazy, ale po apetycie zrobionym na początek, finalne zamknięcie serialu rozczarowuje.
Chyba nie będę jakoś szczególnie czekał na jego kolejny sezon, o ile taki w ogóle zostanie zamówiony.
xyz77
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Ulubiony Serial: Wallander

Post autor: xyz77 »

Ale ładnie to podsumowałeś. Mam podobne wrażenia. Na plus jeszcze parę scen z pierwszych odcinków np.
Spoiler:
. Do tego ciekawy mógł być
Spoiler:

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ