Sprawa jest prosta - na skrzyżowaniach dróg równorzędnych, gdy nie ma znaków, świateł itp. obowiązuje prosta zasada prawej strony.
"Art. 25. ust. 1.
Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo."
W takiej sytuacji:
A pojazd nr 2 ustępuje pierwszeństwa tylko motorowerzyście, B motorowerzysta pojedzie jako pierwszy ponieważ jedzie na wprost, C ostatni opuści skrzyżowanie pojazd nr 1.
Sprawa jest prosta - na skrzyżowaniach dróg równorzędnych, gdy nie ma znaków, świateł itp. obowiązuje prosta zasada prawej strony.
[i]"Art. 25. ust. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo."[/i]
[img]https://baza.seriale-asd.eu/upload_files/skrzyzowanie.jpg[/img] W takiej sytuacji:
[b]A[/b] pojazd nr 2 ustępuje pierwszeństwa tylko motorowerzyście, [b]B[/b] motorowerzysta pojedzie jako pierwszy ponieważ jedzie na wprost, [b]C[/b] ostatni opuści skrzyżowanie pojazd nr 1.
Norvik nie - dwójka nie ma nikogo po prawej stronie.
Sindar jesteś blisko ale też nie bo dwójka przecina tor jazdy jedynki - nie może więc przejechać przed jedynką...
Norvik nie - dwójka nie ma nikogo po prawej stronie. Sindar jesteś blisko ale też nie bo dwójka przecina tor jazdy jedynki - nie może więc przejechać przed jedynką...
W pytaniu kto ma pierwszeństwo podtrzymuję, że nikt - każdy ma kogoś z prawej strony (asd@ dwójka ma motocyklistę) - klasyczny pat
W pytaniu testowym prawidłowa odpowiedzią jest A.
W pytaniu kto ma pierwszeństwo podtrzymuję, że nikt - każdy ma kogoś z prawej strony (asd@ dwójka ma motocyklistę) - klasyczny pat W pytaniu testowym prawidłowa odpowiedzią jest A.
Norvik mylisz się - przy zasadzie prawej strony liczy się pozycja przed wjazdem na skrzyżowanie a nie pozycja już po wjeździe na skrzyżowanie.
Dwójka więc nie ma nikogo po prawej stronie! (i wcale nie liczy się, że skręcając w pewnym momencie będzie mieć rowerzystę po prawej). Ale reguluje to natomiast ten przepis:
"Jeżeli do skrzyżowania równorzędnego zbliżają się pojazdy z przeciwnych stron, to pojazd jadący na wprost i pojazd skręcający w prawo mają pierwszeństwo przed pojazdem nadjeżdżającym z przeciwka skręcającym w lewo."
Tak - poprawną odpowiedzią jest A ale ciągle nie powiedzieliście kto i w jakiej kolejności ma wykonać ruch na tym skrzyżowaniu?
Sindar dobrze kombinujesz ale przepis, który powyżej zacytowałem mówi wyraźnie, że 3 ma pierwszeństwo przed 2...
Dodam, że to jedno z pytań na kartę rowerową jest...
Norvik mylisz się - przy zasadzie prawej strony liczy się pozycja przed wjazdem na skrzyżowanie a nie pozycja już po wjeździe na skrzyżowanie. Dwójka więc nie ma nikogo po prawej stronie! (i wcale nie liczy się, że skręcając w pewnym momencie będzie mieć rowerzystę po prawej). Ale reguluje to natomiast ten przepis:
[i]"Jeżeli do skrzyżowania równorzędnego zbliżają się pojazdy z przeciwnych stron, to pojazd jadący na wprost i pojazd skręcający w prawo mają pierwszeństwo przed pojazdem nadjeżdżającym z przeciwka skręcającym w lewo."[/i]
Tak - poprawną odpowiedzią jest [b]A[/b] ale ciągle nie powiedzieliście kto i w jakiej kolejności ma wykonać ruch na tym skrzyżowaniu? Sindar dobrze kombinujesz ale przepis, który powyżej zacytowałem mówi wyraźnie, że 3 ma pierwszeństwo przed 2... :-)
Dodam, że to jedno z pytań na kartę rowerową jest... :shock:
Ja też nie wiedziałem - przypadkiem natknąłem się na to pytanie i szczęka mi opadła. Przytoczyłem go więc z ciekawości a nie chęci wyśmiewania się z kogokolwiek - człowiek uczy się całe życie
Poczytałem trochę i rozwiązanie jest trochę głupie:
Najpierw rusza się motorek 3 ale nie przejeżdża skrzyżowania - wjeżdża na jego środek i czeka aż pojazd po jego prawej przejedzie.
Jako drugi jedzie pojazd z nr 2 skręcając ZA motorkiem.
Jako trzeci jedzie pojazd z nr 1
Na koniec motorek 3 opuszcza skrzyżowanie.
Rozwiązanie: 3-2-1-3
Oczywiście to teoria bo co jak zamiast rowerka podstawimy Tir albo autobus?
Ja też nie wiedziałem - przypadkiem natknąłem się na to pytanie i szczęka mi opadła. Przytoczyłem go więc z ciekawości a nie chęci wyśmiewania się z kogokolwiek - człowiek uczy się całe życie :tak Poczytałem trochę i rozwiązanie jest trochę głupie:
Najpierw rusza się motorek [b]3 [/b]ale nie przejeżdża skrzyżowania - wjeżdża na jego środek i czeka aż pojazd po jego prawej przejedzie. Jako drugi jedzie pojazd z nr [b]2[/b] skręcając [b]ZA[/b] motorkiem. Jako trzeci jedzie pojazd z nr [b]1[/b] Na koniec motorek [b]3[/b] opuszcza skrzyżowanie.
Rozwiązanie: 3-2-1-3
Oczywiście to teoria bo co jak zamiast rowerka podstawimy Tir albo autobus? :D
asd pisze:
"Jeżeli do skrzyżowania równorzędnego zbliżają się pojazdy z przeciwnych stron, to pojazd jadący na wprost i pojazd skręcający w prawo mają pierwszeństwo przed pojazdem nadjeżdżającym z przeciwka skręcającym w lewo."
Wg tej definicji pojazd nr 2 jest pojazdem skręcającym w lewo i musi ustąpić pojazdowi jadącemu na wprost. To potwierdza moją tezę
[i]"Jeżeli do skrzyżowania równorzędnego zbliżają się pojazdy z przeciwnych stron, to pojazd jadący na wprost i pojazd skręcający w prawo mają pierwszeństwo przed pojazdem nadjeżdżającym z przeciwka skręcającym w lewo."[/i]
[/quote]
Wg tej definicji pojazd nr 2 jest pojazdem skręcającym w lewo i musi ustąpić pojazdowi jadącemu na wprost. To potwierdza moją tezę :)