[quote="delta1908"]Wyglądają jakby po kolędzie przyszli :D[/quote] No śmechłem... "Szkoły", "Lekarze", strażacy czy grabarze już się pewnie znudzili i szukają czegoś czego jeszcze nie było :)
Niedawno oglądałem znów całe "Czarne chmury", też polski, też historyczny, bardzo dobrze zrobiony. Skoro wtedy mogli, mając do dyspozycji wiele mniejsze środki, nakręcić taki dobry serial, to czego ja się pytam im teraz brakuje?
Niedawno oglądałem znów całe "Czarne chmury", też polski, też historyczny, bardzo dobrze zrobiony. Skoro wtedy mogli, mając do dyspozycji wiele mniejsze środki, nakręcić taki dobry serial, to czego ja się pytam im teraz brakuje?
i stało się pojawił się zwiastun tego dzieła ..są tacy co mówią, że to Polska Gra o Tron, albo Średniowieczny Klan ... https://www.youtube.com/watch?v=E_1doRaim7w
Oglądacie?
Tu ciekawa informacja za Jakbyniepaczeć:
Uwaga, będzie o Koronie Królów, ale tym razem już nie w formie hejterskich heheszek, tylko poważniejszej zadumy nad stanem polskiej kultury adresowanej do zwykłego odbiorcy.
Wyborcza opublikowała dziś bardzo ciekawy wywiad z pomysłodawczynią serialu, panią Marią Ciunelis, z którego wyłania się obraz przerażający. Po pierwsze dowiadujemy się, że Korona Królów miała być Koroną Królowej i pomyślana była jako "codzienny serial historyczny" (nie telenowela, od czego Ciunelis energicznie się odżegnuje), i miało być to niecodzienne spojrzenie na polską historię od Piastów do królowej Marysieńki z perspektywy kolejnych królowych.
Po drodze jednak TVP uznało, że jak to królowej? Przecież dawanie kobietom głosu to promowanie wrogich polskiej tradycji ideologii, a po drugie po co trzymać się faktów historycznych, lepiej dać scenariusz do napisania - poniekąd królowej - rodzimego serialowego paździerzu dla mas, czyli Ilonie Łepkowskiej.
Oglądacie? :D Tu ciekawa informacja za Jakbyniepaczeć:
[quote]Uwaga, będzie o Koronie Królów, ale tym razem już nie w formie hejterskich heheszek, tylko poważniejszej zadumy nad stanem polskiej kultury adresowanej do zwykłego odbiorcy. Wyborcza opublikowała dziś bardzo ciekawy wywiad z pomysłodawczynią serialu, panią Marią Ciunelis, z którego wyłania się obraz przerażający. Po pierwsze dowiadujemy się, że Korona Królów miała być Koroną Królowej i pomyślana była jako "codzienny serial historyczny" (nie telenowela, od czego Ciunelis energicznie się odżegnuje), i miało być to niecodzienne spojrzenie na polską historię od Piastów do królowej Marysieńki z perspektywy kolejnych królowych. Po drodze jednak TVP uznało, że jak to królowej? Przecież dawanie kobietom głosu to promowanie wrogich polskiej tradycji ideologii, a po drugie po co trzymać się faktów historycznych, lepiej dać scenariusz do napisania - poniekąd królowej - rodzimego serialowego paździerzu dla mas, czyli Ilonie Łepkowskiej.[/quote]
Więcej [url=https://www.facebook.com/jkbniepaczec/posts/1211603568972239]TUTAJ[/url]
Misja publicznej TVP w pełnej rozciągłości... Żal na co idą nasze pieniądze.
Coraz ciekawiej.
Mam zamiar zobaczyć i samemu ocenić. Pewnie każdy z nas ma w swoim "serialowym życiorysie" jakaś telenowele czy podobnego typu pozycję. Może z odpowiednim podejściem da się na to patrzeć.
Ale fakt jest taki że hejt był zanim jeszcze serial się pojawił.
Coraz ciekawiej. Mam zamiar zobaczyć i samemu ocenić. Pewnie każdy z nas ma w swoim "serialowym życiorysie" jakaś telenowele czy podobnego typu pozycję. Może z odpowiednim podejściem da się na to patrzeć. Ale fakt jest taki że hejt był zanim jeszcze serial się pojawił.
Mnie ogólnie śmieszy ten cały szum wokół tego serialu.
Telewizja postanowiła zrobić serial dla konkretnego targetu, fanów tureckich telenoweli, które akurat w Polsce jak wieść niesie są bardzo popularne.
"Google Trends to tematy najbardziej zyskujące na popularności w danym okresie czasu. Co roku Google wypuszcza listy, tworzone w oparciu o wyszukiwane hasła, które w danym roku zanotowały największy wzrost popularności w porównaniu do roku poprzedniego. Zerknęliśmy do tegorocznego podsumowania pod hasło "seriale" i trochę się zdziwiliśmy, zapoznawszy się z listą tytułów, które najwyraźniej rządziły w tym roku wyobraźnią naszych rodaków. Możemy z czystym sumieniem powiedzieć, że o połowie z nikt żaden z naszych redaktorów nigdy nie słyszał.
I nic dziwnego, bo to nie są seriale z naszej bajki, tylko tureckie telenowele emitowane przez Telewizję Polską. "Sekrety ojca", "Cena miłości", "Grzech Fatmagul", "Elif" i "Tylko z tobą" to pięć mocnych dowodów na to, że gdzieś tam istnieje jakaś druga Polska - ta, w której nawet Hanna z "Trzynastu powodów" i piękna ekipa "Riverdale" muszą ustąpić miejsca kochankom sułtana. "
Może nam się to podobać lub nie, ale takie są gusta, więc biorąc je pod uwagę decyzja jak najbardziej logiczna. Przecież nie zrobią drugiego sezonu "Artystów" (imho jeden z najlepszych polskich seriali ostatnich lat), bo kto go będzie oglądał.
Nowy serial TVP2 „Artyści” ogląda średnio 387 tys. osób. Stacja w czasie emisji formatu przegrywa walkę o widza ze wszystkimi swoimi głównymi konkurentami w rynku telewizyjnym.
Mnie ogólnie śmieszy ten cały szum wokół tego serialu. Telewizja postanowiła zrobić serial dla konkretnego targetu, fanów tureckich telenoweli, które akurat w Polsce jak wieść niesie są bardzo popularne.
[quote]"Google Trends to tematy najbardziej zyskujące na popularności w danym okresie czasu. Co roku Google wypuszcza listy, tworzone w oparciu o wyszukiwane hasła, które w danym roku zanotowały największy wzrost popularności w porównaniu do roku poprzedniego. Zerknęliśmy do tegorocznego podsumowania pod hasło "seriale" i trochę się zdziwiliśmy, zapoznawszy się z listą tytułów, które najwyraźniej rządziły w tym roku wyobraźnią naszych rodaków. Możemy z czystym sumieniem powiedzieć, że o połowie z nikt żaden z naszych redaktorów nigdy nie słyszał.
I nic dziwnego, bo to nie są seriale z naszej bajki, tylko tureckie telenowele emitowane przez Telewizję Polską. "Sekrety ojca", "Cena miłości", "Grzech Fatmagul", "Elif" i "Tylko z tobą" to pięć mocnych dowodów na to, że gdzieś tam istnieje jakaś druga Polska - ta, w której nawet Hanna z "Trzynastu powodów" i piękna ekipa "Riverdale" muszą ustąpić miejsca kochankom sułtana. "[/quote] źródło: http://www.serialowa.pl/163261/google-trends-seriale-2017-ucho-prezesa-riverdale/
Może nam się to podobać lub nie, ale takie są gusta, więc biorąc je pod uwagę decyzja jak najbardziej logiczna. Przecież nie zrobią drugiego sezonu "Artystów" (imho jeden z najlepszych polskich seriali ostatnich lat), bo kto go będzie oglądał. [quote]Nowy serial TVP2 „Artyści” ogląda średnio 387 tys. osób. Stacja w czasie emisji formatu przegrywa walkę o widza ze wszystkimi swoimi głównymi konkurentami w rynku telewizyjnym.[/quote]
Serial oczywiście jest straszną lipą, zupełnie bez składu i ładu, z mdłą grą aktorską, fatalną scenografią i wieloma przekłamaniami historycznymi. Ale tak jak napisał powyżej kapryk, trafia w gusta wielu telenowelo-maniaków, zachwyconych tureckimi produkcjami. Moja teściowa czy jej znajome śledzą losy tych książąt i króli z olbrzymim zachwytem;)
Serial oczywiście jest straszną lipą, zupełnie bez składu i ładu, z mdłą grą aktorską, fatalną scenografią i wieloma przekłamaniami historycznymi. Ale tak jak napisał powyżej kapryk, trafia w gusta wielu telenowelo-maniaków, zachwyconych tureckimi produkcjami. Moja teściowa czy jej znajome śledzą losy tych książąt i króli z olbrzymim zachwytem;)