Star Trek: Discovery [CBS]
-
Wskaż do odpowiedzi - wciągam się
- youtube Warszawa
Re: Star Trek: Discovery [CBS]
Właśnie obejrzałem 3 odcinek i stwierdzam, że po dwóch pierwszych bardzo dobrych jak dla mnie ten ,, skręca ,, w niebezpiecznym kierunku . Bardzo przypomina mi nieudaną kontynuację Star Gate Universe. Pożyjemy zobaczymy .
-
Wskaż do odpowiedzi - patron
-
seriale znam jak kieszeń
Jak dla mnie serial super prowadzony i nie skąpiono pieniędzy na efekty specjalne. Jeszcze 3 odcinki i nastąpi 2 miesięczna przerwa w emisji, serial wróci w połowie stycznia z finałowymi 6 epizodami. CBS osiągnęło sukces i dlatego włodarze stacji zamówili 2 sezon Star Treka 

-
Lubec
Wskaż do odpowiedzi - Moderator
-
Expert
- Grupa: (XviD asd)
- Kontakt:
Bieżący (dziesiąty) odcinek bardzo dobry. Naładowany emocjami i z dobrze budowanym napięciem.
Jestem ciekaw jak to się wszystko potoczy i czy scenarzyści jeszcze czymś nas zaskoczą.
Spoiler:
-
Lubec
-
Expert
- Kontakt:
Dwunasty epizod jak do tej pory najlepszy.
W poście wyżej zastanawiałem się czy scenarzyści jeszcze nas czymś zaskoczą... I zaskoczyli. Twist był zupełnie niespodziewany, dlatego też uderzył z większą mocą. Twórcy skupili uwagę widzów na wątku Tylera, więc widzowie oczekiwali jakiegoś dobrego rozwinięcia. Tym czasem wątek
Druga połowa sezonu jest zdecydowanie lepsza, zarówno jeżeli chodzi o samą fabułę jak i akcję. Dzieje się niemało, a pewnie jeszcze dużo przed nami. Czekam z niecierpliwością.
W poście wyżej zastanawiałem się czy scenarzyści jeszcze nas czymś zaskoczą... I zaskoczyli. Twist był zupełnie niespodziewany, dlatego też uderzył z większą mocą. Twórcy skupili uwagę widzów na wątku Tylera, więc widzowie oczekiwali jakiegoś dobrego rozwinięcia. Tym czasem wątek
Spoiler:
-
sindar
Wskaż do odpowiedzi - Administrator
-
Expert
- Ulubiony Serial: No właśnie? Który?
Nadrobiłem zaległości. Jest bardzo dobrze.
Przyznam, że po Discovery nie spodziewałem się aż takich twistów fabularnych.
Co parę odcinków mamy jakby reset historii i jakby opowieść nam się zaczynała na nowo, a po 12 odcinku wygląda, że za tym wszystkim jest jakiś masterplan...
I coś zaczynam czuć w kościach, że on jest już założony na parę sezonów w przyszłość.
Oby tak dalej.
Przyznam, że po Discovery nie spodziewałem się aż takich twistów fabularnych.
Co parę odcinków mamy jakby reset historii i jakby opowieść nam się zaczynała na nowo, a po 12 odcinku wygląda, że za tym wszystkim jest jakiś masterplan...
I coś zaczynam czuć w kościach, że on jest już założony na parę sezonów w przyszłość.
Oby tak dalej.
-
Lubec
-
Expert
- Kontakt:
No niestety muszę Cię rozczarować, niestety cały masterplan nie jest taki master. Ale na koniec 13. Odcinka też jest niezły twist 

-
sindar
-
Expert
Yhm... nie masteplan...
A już oczami wyobraźni widziałem coś na kształt Babylon 5...

-
grego1980
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- Ulubiony Serial: 2 i pół
Potwierdzam.Lubec pisze:Druga połowa sezonu jest zdecydowanie lepsza, zarówno jeżeli chodzi o samą fabułę jak i akcję.
Podoba mi sie i to bardzo.
-
Sirm
Wskaż do odpowiedzi - admin pomocniczy
-
seriale to moja pasja
- Ulubiony Serial: Firefly
- Kontakt:
Chciałem oglądać ale poczytałem trochę w necie, i co mi od razu wpadło w oko to, że niby ten Star Trek ma mało wspólnego ze starym Star Trekiem. Prawda to? Osobiście nie lubię jak ktoś miesza w klasyce dla samego mieszania. Nowe filmy przełknąłem, ale tam to było jakoś wytłumaczone podróżą w czasie, głupota ale nich im będzie. Nie zniósł bym natomiast kompletnego restartu albo całkowitej zmiany dla samego mieszania albo unowocześnienia uniwersum jak to robią np w komiksach. Star Trek to SF a nie bajeczki o czarach, mocach czy tam innych midichlorainach, nawet jeśli w poprzednich seriach naprodukowano czasami nieziemskich głupot to zawsze starano się to jakoś urealnić bez odcinania od korzeni i kanonu. Znajomy z pracy, który to ogląda powiedział mi, że to wygląda jak serial zrobiony przez ludzi, którzy nie lubią Star Treka ale dostali prawa do marki więc wzięli co chcieli i robią po swojemu. Jemu takie coś odpowiada a mi w tym momencie poziom obawy wszedł niebezpiecznie na czerwone pole. Jak z tą serią w końcu jest?
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
-
Lubec
-
Expert
- Kontakt:
@Sirm
Jak tęsknisz do starych treków to jak zniesiesz poczucie humoru Setha Macfarlane'a to polecam "The Orville".
Co do ST: Discovery to rzeczywiście jest nowocześnie, efekty na poziomie kinowym, i super dokładna scenografia, ale powiedziałbym, że to kwestia estetyki. Można powiedzieć, że to ewolucja na czasy obecne.
Stare Treki oglądałem w telewizji i tylko New Generations i DS9, nie licząc starych filmów, więc może nie jestem rzetelny w tym temacie. Próbowałem odświeżyć sobie New Generations, ale nawet pilota nie mogłem skończyć, bo nie dałem rady.
Są tutaj tylko elementy sci-fi beż magii i innych tego typu podobnych i z tego co wyłapałem są nawiązania do tego co działo się w innych seriach, więc na pewno jest to samo uniwersum... no i jest
Konwencja i klimat są na pewno inne niż w starszych serialowych Star Trekach. Discavery jest dużo bardziej... poważniejsze? Może dojrzalsze będzie brzmiało lepiej.
Mi się serial ogląda bardzo dobrze, bo po BSG i "The Expanse" to najlepszy serial sci-fi osadzony w kosmosie, a przynajmniej dla mnie. Myślę, że trailer da Ci pogląd na estetykę i klimat serialu. Jak Cię nie odrzuci - oglądaj serial
Jak tęsknisz do starych treków to jak zniesiesz poczucie humoru Setha Macfarlane'a to polecam "The Orville".
Spoiler:
Stare Treki oglądałem w telewizji i tylko New Generations i DS9, nie licząc starych filmów, więc może nie jestem rzetelny w tym temacie. Próbowałem odświeżyć sobie New Generations, ale nawet pilota nie mogłem skończyć, bo nie dałem rady.
Są tutaj tylko elementy sci-fi beż magii i innych tego typu podobnych i z tego co wyłapałem są nawiązania do tego co działo się w innych seriach, więc na pewno jest to samo uniwersum... no i jest
Spoiler:
Mi się serial ogląda bardzo dobrze, bo po BSG i "The Expanse" to najlepszy serial sci-fi osadzony w kosmosie, a przynajmniej dla mnie. Myślę, że trailer da Ci pogląd na estetykę i klimat serialu. Jak Cię nie odrzuci - oglądaj serial

-
Yugi_2142
- Kontakt:
Jestem rozczarowany finałem. Po całkiem niezłej, uderzającej trochę w mroczne tony, drugiej połowie sezonu dostaliśmy bardzo ugrzecznione zakończenie. Może tak musi być bo taka jest Trekowa specyfika ale ja liczyłem na coś więcej.
Ignorance is a virtue.
-
Lubec
-
Expert
- Kontakt:
Nie tylko Ty jeden.Yugi_2142 pisze:Jestem rozczarowany finałem. Po całkiem niezłej, uderzającej trochę w mroczne tony, drugiej połowie sezonu dostaliśmy bardzo ugrzecznione zakończenie. Może tak musi być bo taka jest Trekowa specyfika ale ja liczyłem na coś więcej.
Rozczarowany to dla mnie za mało powiedziane. Finał to jakaś kpina. Zaprzepaszczono cały potencjał jaki tkwił w konflikcie z Klingonami. Zakończono go w sumie w jakieś 5 minut, a reszta to kiepskie dialogi, które w finale w ogóle nie powinny się pojawić. Brak logiki w postępowaniu bohaterów też kłuje w oczy... i ta przemowa na koniec.
Cliff z końcówki odcinka niestety nie jest w stanie podnieść niskiej oceny finału, który niestety zaniża ogólną ocenę całego sezonu, który do 14. odcinka był co najmniej dobry.
-
sindar
-
Expert
Tak, taki finał to nie była truskawka na torcie tego naprawdę udanego sezonu, parafrazując pewnego piłkarskiego klasyka...
-
grego1980
Tak. Niestety podpisuję się pod powyższymi wypowiedziami. Zakończenie to kiszka.
-
Lubec
-
Expert
- Kontakt:
W drugim sezonie ma pojawić się postać Spocka. Jak zapowiadali twórcy będzie on różnił się od dobrze nam znanego ikonicznego wizerunku. Co mięli na myśli? To się okaże dopiero po seansie.
W legendarną postać wcieli się Ethan Peck ("10 Things I Hate About You").
W legendarną postać wcieli się Ethan Peck ("10 Things I Hate About You").
-
sindar
-
Expert
Drugi sezon Discovery startuje 17 stycznia.
-
mr.hydro
Wskaż do odpowiedzi - oglądam prawie wszystko
ktos oglada 2 Sezon
-
grego1980
Kurde. Nie ma kiedy.mr.hydro pisze:ktos oglada 2 Sezon
-