I jak wrażenia?
Jak dla mnie jest całkiem nieźle (po pierwszym odcinku), niezłe wprowadzenie do całej opowieści.
Niemniej nie mogę uciec od książkowych porównań.
Akcja jak na razie poprowadzona nieco inaczej - ale to zrozumiałe - konieczne były pewne uproszczenia.
Bardziej mnie niepokoi to, że w porównaniu z książką pozmieniano niektórym postaciom charaktery, co chyba nie do końca mi pasuje, ale na razie dam twórcom kredyt zaufania.
Czekam na kolejne odcinki.
I jak wrażenia? Jak dla mnie jest całkiem nieźle (po pierwszym odcinku), niezłe wprowadzenie do całej opowieści. Niemniej nie mogę uciec od książkowych porównań. Akcja jak na razie poprowadzona nieco inaczej - ale to zrozumiałe - konieczne były pewne uproszczenia. Bardziej mnie niepokoi to, że w porównaniu z książką pozmieniano niektórym postaciom charaktery, co chyba nie do końca mi pasuje, ale na razie dam twórcom kredyt zaufania. Czekam na kolejne odcinki.
Dla Ciekawych mapa ..Ekspedycji, która wypłynęła rankiem 19 maja 1845 roku pańskiego z portu Greenhithe ..koło Londynu.Erebus i Terror jak na owe czasy było nowoczesne, silniki Erebusa i Terrora to wymontowane silniki Lokomotyw o mocy 20 koni ...daje to moc 4 wezłow na gdzo. ( około 7,4 km).
Dla Ciekawych mapa ..Ekspedycji, która wypłynęła rankiem 19 maja 1845 roku pańskiego z portu Greenhithe ..koło Londynu.Erebus i Terror jak na owe czasy było nowoczesne, silniki Erebusa i Terrora to wymontowane silniki Lokomotyw o mocy 20 koni ...daje to moc 4 wezłow na gdzo. ( około 7,4 km). [mimg]https://baza.seriale-asd.eu/upload_files/1415802978735_wps_13_The_bell_of_the_HMS_Erebu.jpg[/mimg]
Ciekawy artykuł na końcu jest filmik ukazujący cosik :P [url]http://www.dailymail.co.uk/news/article-3123701/Sailor-went-missing-polar-expedition-identified-170-years-disappeared-crew.html[/url]
5 i 6 odcinek... Nie wiem, ale chyba jestem nieobiektywny, bo podobnie jak z Grą o Tron w tyle głowy siedzi mi książka...
Niby twórcy serialu trzymają się jej z grubsza, ale pozwalają sobie na coraz większe wycieczki - już nie tylko odnośnie charakterów - ale też fabularne... Słowem - nie jest to to, czego oczekiwałem.
Ale starając się zachować obiektywność i by nie odstraszać widzów - serial chyba może się podobać - zakładam, że oceny będą lepsze, jeśli się nie zna książki.
5 i 6 odcinek... Nie wiem, ale chyba jestem nieobiektywny, bo podobnie jak z Grą o Tron w tyle głowy siedzi mi książka... Niby twórcy serialu trzymają się jej z grubsza, ale pozwalają sobie na coraz większe wycieczki - już nie tylko odnośnie charakterów - ale też fabularne... Słowem - nie jest to to, czego oczekiwałem. Ale starając się zachować obiektywność i by nie odstraszać widzów - serial chyba może się podobać - zakładam, że oceny będą lepsze, jeśli się nie zna książki.