🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Chernobyl [HBO/SKY]

Seriale prawdziwsze niż życie.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
youtube Warszawa

USA Re: Chernobyl [HBO/SKY]

Post autor: dziobak »

grego1980 pisze:Wywiad na temat katastrofy i jej skutków.
Jeśli to wszystko co prof. mówi jest prawdą to jest to mocno wstrząsające.
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... UwOCS9yi_A
Bardzo ciekawe, jeśli to prawda, to serial jest raczej kinem z gatunku SF niż paradokumentem.
To, co jest na wikipedii, potwierdzałoby wywiad: https://pl.wikipedia.org/wiki/Hipoteza_LNT
Badania prowadzone w późniejszym okresie wykazały jednak, że ekstrapolacja założenia o szkodliwości promieniowania na małe jego dawki była nieuzasadniona. W toku badań nad procesami nowotworzenia ustalono, że proces ten nie ma charakteru linowego, ale krzywoliniowy z progiem. Ponadto przebadane zostało zjawisko hormezy, którego przy tworzeniu hipotez LNT nie uwzględniono. W efekcie badań ustalono, że niewielkie dawki promieniowania są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych
Zachęcam do przeczytania całego wywiadu, dość mocny fragment:
Co zatem mówi UNSCEAR?
Że jedynie 134 pracowników elektrowni było narażonych na bardzo wysokie dawki promieniowania, po których rozwinęła się ostra choroba popromienna. W ciągu kilku miesięcy od katastrofy 31 osób zmarło i są to jedyne śmiertelne ofiary Czarnobyla.

Jaka więc była prawdziwa skala skażeń?
W pobliżu elektrowni jest niecały kilometr kwadratowy tak skażony, że tuż po wybuchu wyginęły tam drzewa. Reszta tzw. zamkniętej zony nadaje się do zamieszkania, włącznie z wysiedlonym i pustym do dziś miastem Prypeć, położonym 3 km od elektrowni czarnobylskiej.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Ja jestem w dużym szoku.
Wygląda na to że jest duża szansa że zrobiono z tego po prostu biznes.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: dziobak »

grego1980 pisze:Ja jestem w dużym szoku.
Wygląda na to że jest duża szansa że zrobiono z tego po prostu biznes.
Jeśli ten planowany, rosyjski serial poruszy te wątki, to może być całkiem nieźle.
Ja się zastanawiam, mając tą współczesną wiedzę, dlaczego HBO robi serial w ten sposób, że epatuje zagrożeniem, które wygląda na to, że jest nieprawdziwe. Przecież choćby w napisach po ostatnim odcinku przydałoby się jakieś wyjaśnienie.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

A tu ciekawostka - porównanie ujęć z filmu i ujęć dokumentalnych.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

https://www.filmweb.pl/film/Miasto+nr+40-2016-798828
Dla zainteresowantych tematem. Jest na Netflixie.
O zamkniętym, atomowym mieście.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Chernobyl [HBO/SKY]

Post autor: sindar »

Śladami Czarnobyla.
Po wizycie w Ignalinie odświeżyłem sobie cały serial, wszak to ta elektrownia służyła za plener i scenografię do serialu. Fajnie było wyłapywać smaczki, które widziało się gołym okiem.
Ciekawostką jest fakt, że miałem też okazję oglądać demontaż pokrywy reaktora, który też "zagrał" rolę reaktora w Czarnobylu (pamiętacie te podskakujące bloczki pokrywy z ostatniego odcinka?).
Muszę przyznać, że serial jest świetnie zrealizowany, choć nieco przekłamań dla udramatyzowania się pojawiło. Te podskakujące bloczki pokrywy reaktora ważą tylko ok 130 kg (w serialu 350 kg), przycisk AZ-5 nie był tak samo nazwany w całym ZSRR, w Ignalinie to było AZ-1, AZ-5/AZ-1 tak naprawdę nie był czerwony, to raczej mniej efektowny czarny przełącznik, niczym niewyróżniający się od innych (oczywiście też musiałem go przetestować - chodził naprawdę ciężko :D).
I sterownia w serialu też nie była prawdziwa, jak się przyjrzeć bliżej, była dużo mniej skomplikowana niż oryginalnie, no ale wiadomo, względy budżetowe.
W samej elektrowni zdjęcia mogla robić tylko przewodniczka, jeszcze nimi nie dysponuję, ale mają się niedługo pojawić.
Na fotce zdjęcie z ćwiczebnej sterowni, która 1 do 1 odpowiada oryginalnej w Ignalinie, szkolili się w niej pracownicy z elektrowni z całego ZSRR.
Dla zainteresowanych - elektrownię, która jest obecnie w likwidacji (co potrwa jeszcze z paręnaście lat), mogą zwiedzać grupa 15 osób dziennie. W mojej ocenia naprawdę super wizyta.

obrazek
obrazek
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Chernobyl [HBO/SKY]