Watchmen [HBO]

a long, long time ago..
Awatar użytkownika
kapryk
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Przystanek Alaska

USA Watchmen [HBO]

Post autor: kapryk »

obrazek#ObrazekObrazekObrazek
Osadzona w alternatywnym świecie historia, w której zamaskowani strażnicy - superbohaterowie - wyjęci są spod prawa. Produkcja przywoływać ma atmosferę oryginalnej, przełomowej powieści graficznej, tworząc jednocześnie nową jakość. Laureat nagrody Emmy Damon Lindelof (seriale Zagubieni i Pozostawieni) przedstawia swój nowy serial, dla którego inspiracją była kultowa powieść graficzna pod tym samym tytułem. Gwiazdami produkcji wyreżyserowanej przez Nicole Kassell (serial HBO Westworld) są laureaci Oscara Regina King (Gdyby ulica Beale umiała mówić) i Jeremy Irons (Druga prawda), laureat Złotego Globu Don Johnson (serial Policjanci z Miami), laureatka trzech nagród Emmy Jean Smart (serial Fargo) oraz Tim Blake Nelson (Raport mniejszości).

[HBO]
[2019]
Produkcja: USA,
Gatunek: Dramat,Akcja,Sci-fi
Obsada:
Yahya Abdul-mateen Ii ... Cal Abar
Frances Fisher ... Jane Crawford
Louis Gossett Jr. ... Will Reeves
Andrew Howard ... Red Scare
Jeremy Irons ... Adrian Veidt
Don Johnson ... Judd Crawford
Regina King ... Angela Abar
Jacob Ming-trent ... Panda
Tom Mison ... Marcos Maez
Tim Blake Nelson ... Looking Glasshttps://www.youtube.com/watch?v=-33JCGEGzwU

Serial już po premierze. :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

USA Re: Watchmen [HBO]

Post autor: dziobak »

Opinie na IMDB skrajne.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Ktoś już widział jakieś odcinki?
Słyszałem w realu pozytywne opinie, ale jakoś sam nie mogę się zmotywować, by go sprawdzić, choćby z racji, że superbohaterowie to nie moja bajka...
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Widzę kilka argumentów żeby zobaczyć.
Ciekawa obsada, bardzo dobre opinie. No i to HBO.
A minus jeden. Komiksy i supebohaterowie.
To też nie moje klimaty.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Serial jest bezpośrednim sequelem historii opowiedzianej w komiksie o tym samym tytule (przedstawionej przez Zack'a Snyder'a w filmie z 2009). O ile film Snydera jest genialny (zaznaczam, nie jestem fanem superbohaterów, na całe szczęście komiks jest o zamaskowanych postaciach, mścicielach, nie obdarzonych super mocami) przez swoją mroczność i wielowymiarowość, tak serial HBO jest niestety kiepski, pełen absurdalnych rozwinięć rzeczy z oryginalnej historii, zero wcześniejszego klimatu, praktycznie brak jakiejkolwiek treści skłaniającej do refleksji. Wcześniejsza jakość zamieniona niestety w ilość (sporą) udziwnień i średnio-kiepskich wątków, które mają angażować widza. W serialu z kilku głównych bohaterów, troje to postaci występujące w oryginalnej historii i niestety nie pasujące do pierwowzoru, z pozostałych to jakieś kalki tego, co było w oryginale i to średniej jakości (typu nowy, kiepski Rorschach). Takie 6/10, poprawnie skręcone, ale pozostaje uczucie zawodu i niedosytu w efekcie banalnej opowieści.
Z racji sporej ilości nawiązań (bezpośrednia kontynuacja) nie ma co siadać bez znajomości postaci i wydarzeń z komiksu. Można obejrzeć film Snydera (pod tym samym tytułem, polecam), ale potem na świeżo tym bardziej czuje się dysproporcję między filmem a serialem.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Hm... mam na liście rezerwowej tylko dlatego, że to HBO, bo jakoś superbohaterów nie dzierżę...
Opinia dziobaka nie zachęca, może ktoś jeszcze ma refleksje na temat tego serialu?
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Opinia dziobaka trochę ostudziła mój entuzjazm co do tej produkcji, bo do tej pory spotykałem się raczej z pozytywnymi opiniami, a jako fan superbohaterów mam w planie obejrzenie serialu. Z tego co się orientuję to serial nie jest bezpośrednią kontynuacją i akcja osadzona jest 30 lat później niż zostało to przedstawione w komiksie (nie wiem na ile film jest wierną adaptacją komiksu, bo nie czytałem).
Sam zapewne będę musiał zweryfikować jakość produkcji. Film Snydera oglądałem kilka razy i bardzo mi się podobał.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Akcja 30 lat później, ale jest sporo reminiscencji bohaterów, sięgające lat 80. Dr Manhattan i Ozymandias dostają ciąg dalszy od momentu, kiedy kończy się film/komiks (i tu mam sporo zarzutów do serialowego Manhattana bo ten serialowy zupełnie nie przystaje do tego wcześniejszego, unikam spoilerów, nic konkretnego nie mogę napisać :) ).
Pierwsze odcinki są całkiem niezłe, ale druga połowa serialu jest niestety kiepska.
Komiksu nie czytałem, z tego co piszą w necie film Snydera ma być wierną adaptacją (przed serialem obejrzałem sobie ponownie 3.5h wersję :tongue: ).

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ