Dark [Netflix]
-
sindar
Wskaż do odpowiedzi - Administrator
-
Expert
- youtube Warszawa
- Ulubiony Serial: No właśnie? Który?
Re: Dark [Netflix]
O, fajnie. Tylko już niewiele z tej zakręconej końcówki pamiętam.
Pytanie, na ile trudno będzie wejść w kolejny sezon?
Pytanie, na ile trudno będzie wejść w kolejny sezon?
-
grego1980
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- Ulubiony Serial: 2 i pół
Ja pamiętam że na końcówkę wjechał klimat postapo.
Z jednej strony, jako fan postapo, mogę przyklasnąć i się cieszyć.
Ale z drugiej chyba nie w ta stronę ten serial powinien iść.
Zobaczymy
Z jednej strony, jako fan postapo, mogę przyklasnąć i się cieszyć.
Ale z drugiej chyba nie w ta stronę ten serial powinien iść.
Zobaczymy

-
Wskaż do odpowiedzi - większość oglądam
- Ulubiony Serial: Good Wife
Są dwie wiadomości: dobra i zła. Dobra jest taka, że będzie trzeci sezon (zdjęcia rozpoczną się za miesiąc, a premiera w przyszłym roku), a zła jest taka, ze to będzie ostatni sezon.
-
grego1980
Czy zła to nie wiadomo.
Zobaczymy

Zobaczymy
-
kapryk
Wskaż do odpowiedzi - mało przepuszczam
- Ulubiony Serial: Przystanek Alaska
Druga seria już jest i zastanawiam się czy do niej podchodzić. Z pierwszej, którą oglądałem w grudniu 2017 prawdopodobnie nie wszystko pamiętam, a na robienie sobie powtórki szkoda mi czasu, sporo innych seriali czeka w kolejce. Taki jest urok oglądania seriali, które się jeszcze nie zakończyły.
-
sindar
-
Expert
Już jest? Ja na pewno sprawdzę.
-
kapryk
Wskaż do odpowiedzi - mało przepuszczam
- Ulubiony Serial: Przystanek Alaska
Ja nie, zrobiłem sobie podgląd pierwszego odcinka drugiej serii i widzę, że nie ma żadnego przypomnienia tego co działo się w poprzednim sezonie. Potem przeleciałem sobie ostatni odcinek pierwszego sezonu i okazało się, że pamiętam tylko ogólny szkielet fabuły, więc najlepiej byłoby oglądać od początku. :/
Poczekam, aż się zakończy i wtedy do niego wrócę.
Poczekam, aż się zakończy i wtedy do niego wrócę.
-
grego1980
Małe przypomnienie pierwszego sezonu.
-
grejpfrutella
Wskaż do odpowiedzi - spec
- Ulubiony Serial: Band of Brothers
Powiem Wam, ze ja obejrzalam rozne streszczenia, poczytalam kto jest kim i obejrzalam ostatni odcinek 1go sezonu i spoko dalam rade obejrzec i we wszystkim sie połapałam, a nie pamietalam sporo. Generalnie, mysle, ze cierpi na syndrom "srodka", czyli za wiele nie mozemy sie dowiedziec, bo bedzie kolejny sezon i nie moze byc tak tajemniczy jak pierwszy, bo akcja musi sie rozwijac. Jestem usatysfakcjonowana i zdecydowanie czekam na finalowa serie i mysle, ze wtedy ogarne calosc jeszcze raz 

no sex, no rock'n'roll, just drugs.
-
sindar
-
Expert
Obejrzałem, fakt, że miałem problem, by wejść w fabułę, bo nie zawsze pamiętałem, kto kim jest i w jakiej konfiguracji występuje, ale jak już zaskoczyłem, poleciałem do końca zatem tak - drugi sezon też mi się spodobał.
Teraz czekam na kolejny sezon, w którym twórcy Dark powinni zakończyć całą historię.
Przy takim stopniu hermetyczności serialu lepiej, by jego twórcy nie przeciągali go na sile, bo zakiwają się na śmierć w swoich pomysłach i już nikt nie będzie pamiętał niczego z początku całej historii...
PS O, doczytałem właśnie wyżej, że 3 sezon ma być ostatnim. I dobrze. Tak powinno być i tym bardziej na niego czekam.
Teraz czekam na kolejny sezon, w którym twórcy Dark powinni zakończyć całą historię.
Przy takim stopniu hermetyczności serialu lepiej, by jego twórcy nie przeciągali go na sile, bo zakiwają się na śmierć w swoich pomysłach i już nikt nie będzie pamiętał niczego z początku całej historii...

PS O, doczytałem właśnie wyżej, że 3 sezon ma być ostatnim. I dobrze. Tak powinno być i tym bardziej na niego czekam.
-
Nazgul
Wskaż do odpowiedzi - patron
-
maniak serialowy
- Ulubiony Serial: Grey's Anatomy
- Grupa: Project Haven
Smutniejszy, jakiś taki bardziej przejmujący był ten drugi sezon, czuć w nim ducha pewnej nieuchronności. Bardzo mi się podobał.
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
look around, drink it in... 'cause this is it.
It might all be gone tomorrow.
Work toward it.
But every now and then,
-
sindar
-
Expert
Po 3 sezonie i jednocześnie finale Dark. Jeszcze mnie głowa boli. Zadziwiające, jaką ścieżką podążył ten serial.
W trzecim sezonie już naprawdę się pogubiłem w tych wszelkich zamieszaniach/splątaniach i paradoksach związanych z losem różnych postaci, ale o dziwo... okazało się to nie mieć aż takiego wielkiego znaczenia dla prawdziwego sensu tego serialu.
Dark po prostu okazało się być Kiedy tymczasem prawdziwy cel poszukiwań bohaterów okazał się leżeć gdzie indziej i wiązał się
Wyjście z pętli okazało się być dla głównych bohaterów słodko-gorzkie.
Z drugiej strony... czy wydarzenia te nie spowodowały kolejnej ingerencji w czas
Takie oko zdają nam się puszczać twórcy Dark w finałowej scenie serialu.
Reasumując, Dark było dla mnie jednym z najciekawszych seriali ostatnich lat. Ciekawostką jest, dużo osób w necie porównuje go do twórczości Lyncha, ale jak dla mnie jest to porównanie pozorne.
W przypadku Lyncha mamy do czynienia z artystą i wizją jego nieco szalonego mózgu, za którą jego "wyznawcy" (w tym moja skromna osoba) próbują podążyć, tworząc własne interpretacji, gdy w przypadku Dark mamy do czynienia z... nomen omen... zegarmistrzowską precyzją jego twórców.
Choć na marginesie przyznam, że po jednym obejrzeniu tego serialu nie jestem w stanie stwierdzić, czy faktycznie w Dark los każdej postaci zazębia się prawidłowo z losem innych bohaterów, zakładam, że tak. Ale na pewno to będzie przedmiotem jeszcze wielu analiz w necie, które będą próbowały dowieść, że jest inaczej.
W trzecim sezonie już naprawdę się pogubiłem w tych wszelkich zamieszaniach/splątaniach i paradoksach związanych z losem różnych postaci, ale o dziwo... okazało się to nie mieć aż takiego wielkiego znaczenia dla prawdziwego sensu tego serialu.
Dark po prostu okazało się być
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Reasumując, Dark było dla mnie jednym z najciekawszych seriali ostatnich lat. Ciekawostką jest, dużo osób w necie porównuje go do twórczości Lyncha, ale jak dla mnie jest to porównanie pozorne.
W przypadku Lyncha mamy do czynienia z artystą i wizją jego nieco szalonego mózgu, za którą jego "wyznawcy" (w tym moja skromna osoba) próbują podążyć, tworząc własne interpretacji, gdy w przypadku Dark mamy do czynienia z... nomen omen... zegarmistrzowską precyzją jego twórców.
Choć na marginesie przyznam, że po jednym obejrzeniu tego serialu nie jestem w stanie stwierdzić, czy faktycznie w Dark los każdej postaci zazębia się prawidłowo z losem innych bohaterów, zakładam, że tak. Ale na pewno to będzie przedmiotem jeszcze wielu analiz w necie, które będą próbowały dowieść, że jest inaczej.

-
Nazgul
Wskaż do odpowiedzi - patron
-
maniak serialowy
- Ulubiony Serial: Grey's Anatomy
- Grupa: Project Haven
Ja też jestem świeżo po finale i jestem pod ogromnym wrażeniem całości serialu: fabuły, gry aktorskiej, scenografii i całej reszty. Podobnie jak w drugim sezonie w trzecim również czuć ducha "końca", jest smutno (cóż, popłakałam sobie trochę, nie będę kryć), dużo różnych nawiązań czy to biblijnych, czy filozoficznych, czy symbolicznych, czy antycznych (tragizm bohaterów) i koniec końców daję 10. To prawdziwa perełka i mam takie przekonanie (graniczące z pewnością), że ten serial wciąż za parę lat będzie miał moc - a kto wie, czy za jakiś czas, na innym etapie życia odkryje się jeszcze jakieś ukryte nawiązania czy smaczki. Jedynym minusikiem była dość słaba ścieżka dźwiękowa, poprzednie sezony miały ją o wiele lepszą moim zdaniem.
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
Work toward it.
But every now and then,
-
Traf
Wskaż do odpowiedzi - Techniczny
-
seriale to moja pasja
- Ulubiony Serial: Gra o tron
Dla mnie serial był super- po trzecim sezonie koniec definitywny i tak powinno być
Końcowe wrażenia zaś jak po meczu polskiej reprezentacji- nic się nie stało, a jednak się stało

Końcowe wrażenia zaś jak po meczu polskiej reprezentacji- nic się nie stało, a jednak się stało

Oceń ten serial