Subiektywne serialowe podsumowanie 2020

Tutaj możesz zamieścić krótkie informacje i ciekawostki, dotyczące seriali telewizyjnych.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Subiektywne serialowe podsumowanie 2020

Post autor: sindar »

obrazek

Długo się za to podsumowanie zabierałem, wydawało mi się, że w tym szczególnym covidowym roku wydarzyło się relatywnie niewiele (wiadomo - liczne seriale wciąż mają spore opóźnienia realizacyjne), ale jak już pozbierałem, co obejrzałem w tym roku, to jednak sporo interesujących pozycji znalazło się na mojej subiektywnej liście.
Jedna dodatkowa uwaga - na liście umieszczam też parę pozycji z 2019, które udało mi się obejrzeć dopiero w 2020.

Najlepsze debiuty:

Devs
Messiah
The Third Day
Servant
Raised by Wolves
The Boys

Z powyższego trzy pierwsze seriale są jednocześnie u mnie mini roku (choć Messiah miał szansę na kontynuację).

W tej kategorii wyróżniłbym jeszcze:

Star Trek: Picard
Brave New World
Hunters
See
Tales from the Loop
Gangs of London
Queen's Gambit

Najlepsze powroty:

Homeland - jednocześnie godne pożegnanie z serialem
Dark - jak wyżej
Better Call Saul - niecierpliwie, acz z wielkim smutkiem, czekam na finał tej opowieści
Manhunt: Deadly Games
Narcos: Mexico, jak dla mnie chyba najlepsza odsłona Narcos jak dotąd
Expanse - wciąż na ekranach, ale poziom nadal wysoki
Save Me - ciąg dalszy poszukiwań Jody
New Pope - ten serial zasługuje na odrębną kategorię w swojej klasie
Mandalorian - z wiadomo jaką sceną.

Wyróżniłbym też w tej kategorii:

Deutschland 89 - mam sentyment do tego serialu i tamtych czasów upadku komuny
His Dark Materials
Fargo - podobało mi się, ale to nie do końca to, czego oczekuję od tego serialu
Umbrella Academy
Last Kingdom - przygód Uthreda ciąg dalszy
Westworld - nieco zaskakujący kierunek tego serialu, ale też nieco gorzej niż w pierwszych sezonach, niemniej nadal ciekawe perspektywy na przyszłość

Skandynaw roku:

Niewiele oglądałem skandynawskich produkcji w 2020 , ale warty zauważenia jest powrót Tjockare än vatten z chyba już naprawdę ostatnim sezonem.
Za to Young Wallander to raczej rozczarowanie.

Można obejrzeć:

Nest
Deadwater Fell
White House Farm
Des
Defending Jacob
The Undoing
Wszystkie powyżej to dość typowe dramaty kryminalne (z czego pierwsze 4 - brytyjskie)
Tehran - dla miłośników klimatów Homeland
Romulus - interpretacja legendy o założeniu Rzymu, mnie przypadła do gustu

Rozczarowania roku:

Wycinka wśród wartościowych seriali Netflixa
W Głębi Lasu (The Woods) - nie wiem czemu, ale każde moje podejście do Harlana Cobena jest rozczarowaniem, więcej próbował raczej nie będę
Star Trek: Discovery - z każdym sezonem jest coraz słabiej
Altered Carbon - akurat z tą decyzją Netflixa o kasacji się zgadzam

Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Jakby co - uzupełnię później. :)
adamek1974
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Re: Subiektywne serialowe podsumowanie 2020

Post autor: adamek1974 »

After Life i Normal People - moim zdaniem najlepsze seriale 2020

Homeland - reżyserzy mówią "never say never", i również ostatni sezon był znakomity.

Gangs of London - dawno nie było tak dobrego debiutu

The outsider - gdyby nie to zakończenie :)

DNA - tak są dziury w scenariuszu, ale jestem na TAK

Drakula - pierwszy epizod genialny, pozniej gorzej niestety

W 2020 roku widziałem też najgojrszy serial w życiu, musiałem samego siebie przeprosić za to że to zobaczyłem: Delhi Crime

Wszystkie seriale oglądam po angielsku, polskie tłumaczenia nie są złe, ale gubią podteksty, emocje itd, poprostu nie da się wszystkiego przetłumaczyć.
Ostatnio na Netflixie wyszedł mój ukochany serial Derek z dubbingiem.....klęska, tego serialu nie można zrozumieć jeśli sie go tłumaczy.

DEVS - zaczynam i oglądać i widzę że może być bardzo dobrze :), jakoś mi ten serial umknął
Ostatnio zmieniony 09 stycznia 2021, 14:48 przez adamek1974, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Oglądam mało i robię mocną selekcję.
Więc nie trafiam raczej na jakieś mocne kiszki.
Debiuty
Świetne
Devs
To wiem na pewno

Bardzo dobre
Messiah
Star Trek: Picard
Ku jezioru

Powroty
Poza konkurencją. Najlepszy
After Life

Bardzo dobre
The Expanse (jeszcze za 4 sezon)
Awatar użytkownika
Nazgul
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
maniak serialowy
maniak serialowy
Ulubiony Serial: Grey's Anatomy
Grupa: Project Haven

Post autor: Nazgul »

adamek1974 pisze:After Life i Normal People - moim zdaniem najlepsze seriale 2020
Totalnie się zgadzam, dorzucę tylko jeszcze Tales from the Loop <3 (wciąż mi siedzi w głowie).
Z totalnych niespodzianek to u mnie Manhunt:Deadly Games i The Good Place - generalnie komedie to wybitnie nie moje klimaty, ale tu po prostu jak włączyłam pierwszy odcinek, tak za chwilkę był już ostatni :(
Z rozczarowań to na bank Penny Dreadful: City of Angels, jednym słowem :smt068
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
look around, drink it in... 'cause this is it.

It might all be gone tomorrow.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Produkcje z 2020 roku jakie obejrzałem mógłbym policzyć na palcach jednej ręki :)

Największym pozytywnym zaskoczeniem był tytuł Teenage Bounty Hunters - i do tej pory nie mogę przeboleć, że skasowali po pierwszym sezonie.

Produkcje powracające

Bardzo dobre:
The Mandalorian
Doom Patrol
The Boys

Największe rozczarowanie:
Star Trek: Discovery - potencjał był ogromny, ale scenariusz, nieumiejętne budowanie napięcia, papierowe postaci i łopatologia w podejściu do widza kompletnie położyły ten sezon. Niestety wad trzeci sezon ma więcej niż zalet, a szkoda, bo zapowiadało się całkiem nieźle.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: dziobak »

Podsumowuję jedynie rzeczy powstałe w 2020r, choć obejrzałem w zeszłym roku masę starszych produkcji (w tym 90 odcinków Farscape'a :) ). Sporo produkcji z 2020 nadal czeka w mojej kolejce. Jeśli czegoś nie wymieniłem, to prawdopodobnie tam właśnie siedzi, albo też było w mojej ocenie średnie.

Tytułem wstępu, zauważyłem, że z małymi wyjątkami, głównie podobały mi się mniejsze, mniej zapowiadane produkcje, niż te teoretycznie zapowiadane i mainstreamowe.
I tak w tej kategorii wymienię jako bardzo dobre (kolejność bez znaczenia):
Messiah
Into the Night
Unorthodox
Caliphate
Trigger - pomimo że taki trochę procedural, to pomysł oryginalny
The Head - chyba jedyna pozycja typowo rozrywkowa, choć zastanawianie się nad tym "kto zabił" towarzyszy do samego końca
The Minions of Midas (Słudzy Króla Midasa) - dobre, hiszpańskie, mocne pomysłem kino

z takich bardziej znanych dochodzą do tej listy:
Król - jedyna pozytywna polska produkcja w tym zestawieniu, głównie za obsadę, dobrą kreację realiów II RP, no i za zdjęcia (!!!), są tutaj ujęcia trwające po kilka minut (np. pierwsze ujęcie w serialu trwa ponad 4 i pół minuty), pierwszy raz widzę coś takiego w polskiej produkcji, to robi wrażenie.
The Queen's Gambit
Mrs. America - za obsadę i tło historyczne
Godfather of Harlem - dobre odkurzenie gatunku i 2 dobre kreacje w głównych rolach
The Outsider

mają potencjał (specjalna kategoria na ten serial :) ):
Perry Mason - spodziewam się dużo po sezonie 2, sezon 1 traktuję jako takie lekko wydłużone zawiązanie akcji

kontynuacje "na plus":
The Mandalorian - tak jak przy pierwszym sezonie byłem na minus, tak drugi był sporo lepszy, mam nadzieję że trend wzrostowy zostanie utrzymany
The Boys

teraz lista minusowa, niestety, więcej w tym 2020 miałem rozczarowań, albo mój gust zrobił się mocno wymagający, albo producenci seriali zaczęli iść na masę, robiąc gnioty pod szyldem ciekawego pomysłu (stawiam bardziej na to drugie :) )

kontynuacje "na minus":
Undercover - sezon drugi mógłby wcale nie powstać, na siłę rusza pozamykane wątki z sezonu 1 i to tak na siłę, żeby tylko na czymś zrobić sezon, porażka
The Alienist - po sezonie 1 nie bardzo wiedziałem, co o tym serialu myśleć, sezon 2 to gwóźdź do trumny

rozczarowania totalne - czyli spodziewałem się czegoś dobrego po zapowiedziach, a wyszła kamieni kupa:
Locke & Key
Snowpiercer
Valley of Tears - nie wiem, może ta wojna tak wyglądała, ale jeśli tak, to jak dla mnie nie ma za bardzo o czym robić serialu dla nie-izraelskiego widza

mniej totalne, ale rozczarowania, może obejrzę kontynuację z nadzieją, że coś drgnie:
Raised by Wolves
Barbarians

nieudane re-make'i:
All Creatures Great and Small - drewno, niestety o produkcjach z UK od paru lat nie mam zbyt dobrej opinii

kolejna kategoria "minusowa", niczego specjalnego się nie spodziewałem i nic takiego się nie pojawiło, tylko czas zmarnowany:
Away
The English Game
Tehran
Szadź
W głębi lasu
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Good Wife

Post autor: Norvik »

Nie wiem czy wszystkie te seriale są z ub. roku, ale wtedy je obejrzałem :)
Plusy dodatnie:
- Perry Mason
- Bosch 6
- Servant
- Why Women Kills
- Good Fight 4 (mimo, ze nie miało zakończenia przez pandemię)
- Król
- Bez vedomi
i moje odkrycie roku - Dorwać małego (Get Shorty) - oczywiście to pozycja nieco starsza

Całkiem niezłe:
- Plot Against America
- Des
- Third Day
- Outsider
- Devs
- Defending Jacob
- Unorthodox
- Undoing
- Cormoran Strike 4
- Ray Donovan 6

Tych przeciętnych była cała masa - nie będę ich wymieniał

Plusy ujemne/seriale porzucone w trakcie oglądania:
- The Flight Atendant
- Sinner 3
- Mały Zgon
- Jack Ryan
- Killing Eve 2
- Burden of Truth 3
- See (fabuła całkiem fajna, ale beznadziejna reżyseria - kompletnie nie widać by bohaterowie byli niewidomi - to psuje cały klimat)
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Norvik pisze:moje odkrycie roku - Dorwać małego (Get Shorty) - oczywiście to pozycja nieco starsza
Ha, jeden z moich ulubionych, czekam na s4, bo s3 był całkiem dobrym wprowadzeniem do kolejnych przygód.
Z takich starszych rzeczy z podobnego kanonu, to mogę polecić "Shut Eye" - serial dzieje się w środowisku wróżbitów i podobnych naciągaczy.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Do swoich dodam (po sugestiach powyżej) jeszcze Król i powrót Boscha.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Uzupełnię swoje podsumowanie o pozycje z 2019r, które obejrzałem w 2020.

Porażki:
Emergence
Giri/Haji - robiłem sobie smaka i się odbiłem
Dracula
How to Sell Drugs Online (Fast) - zupełnie nietrafiona rzecz, ale to po prostu nie ten wiek (mój i chyba docelowego odbiorcy serialu :) )
Belgravia - niby to Julian Fellowes, ale to jakieś odległe echa Downton Abbey: byle jaka historia i takież aktorstwo

Pozytywy:
Unbelievable - zdecydowany nr 1, obsada i naprawdę dobrze poprowadzona fabuła z normalną policyjną robota (a to ma u mnie zawsze fory)
The Morning Show - za obsadę i dobry temat, wcześniej uważałem "The Newsroom" za najlepsze co można zrobić w takiej kategorii, a tu Apple całkiem interesującą rzecz wyprodukowało
To the Lake - klimat, muszę przyznać że to 3 albo 4 serial rosyjski, o którym mam dobre zdanie. Potrafią kreatywnie podejść do tematu.
Delhi Crime - zasłużone Emmy 2020. Dużo powstaje kina policyjnego, zazwyczaj mającego niewiele wspólnego z rzeczywistością. Tutaj mamy do czynienia z rzeczywistą historią, jak dla mnie to się zupełnie inaczej w efekcie ogląda. Bez cukrowania, pokazujące jak wyglądają realia indyjskie, system w którym np. żeby załatwić techników na miejsce zbrodni, prowadzący śledztwo muszą mieć znajomości. Ale też budujące jest to, że jeśli zbierze się grupka osób, którym naprawdę zależy na rozwiązaniu sprawy i są zdeterminowani, to są w stanie.

Kontynuacje "na plus":
The Affair - piąty sezon pojawił się w 2019r
The Good Fight - to mi uciekło z pozycji za 2020r, a nadal świetne, kreatywności twórców na razie nie mam nic do zarzucenia
Get Shorty - obejrzałem 3-ci sezon, jest ciut mniej dobry od pierwszych dwóch (bo praktycznie nie ma w nim produkowania filmów), ale wyciąga sytuację z zakończenia 2-ki na nowe tory, poświęcono na to cały sezon i na koniec mamy główne postaci znów na właściwych miejscach. Teraz czekam na sezon kolejny i mam mocne przekonanie, że się dziać będzie.

Kontynuacje "na minus":
Condor
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Good Wife

Post autor: Norvik »

dziobak - choć nie ma informacji o skasowaniu "Get Shorty" to o kontynuacji także. Mam nadzieję, że to jednak pociągną, skoro piszesz, że zakończenie jest otwarte.
Awatar użytkownika
Macmax40
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Rodzina Soprano

Post autor: Macmax40 »

W 2020 roku za wiele seriali nie oglądałem, a w dodatku większość z nich to produkcje z lat wcześniejszych.
Z najnowszych to raptem kilka pozycji, z których największe wrażenie zrobił na mnie After Life, bardzo dobry jest Unorthodox, niezły jest też Gambit królowej.
Może coś mi się jeszcze przypomni.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Norvik pisze:dziobak - choć nie ma informacji o skasowaniu "Get Shorty" to o kontynuacji także. Mam nadzieję, że to jednak pociągną, skoro piszesz, że zakończenie jest otwarte.
Info z sierpnia 2020:
Epix Channel declared about premiere date of Get Shorty season 4. TV Series will return on December 26, 2021.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ