Brave New World

a long, long time ago..
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

USA Brave New World

Post autor: sindar »

obrazek

SyFy przygotowuje serialową adaptację słynnej antyutopii SF Aldousa Huxleya Brave New World (Nowy Wspaniały Świat).
Za produkcję serialu ma odpowiadać Amblin Television Stevena Spielberga.
Po ostatnich "ambitnych" wyczynach stacji, dość ostrożnie podchodzę do projektu adaptacji tego słynnego klasyka SF.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Re: Brave New World serialem

Post autor: Lubec »

Jeszcze żaden z "ambitnych" projektów stacji taki się nie okazał, więc też jestem ostrożny w oczekiwaniach.
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

O tak, genialna książka, wiec jestem pewny, że to spieprzą.
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Ascension na razie najlepiej wypadło, ale publika nie dopisała i cancel...
Szkoda gadać.
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Good Wife

Post autor: Norvik »

Z chęcią bym obejrzał dobrą adaptację książki Huxleya. Syfy zarzeka się, że to będzie "monumental television event", ale wiadomo jak to jest z obietnicami tej stacji. Trudno byłoby zepsuć taką książkę i taki klimat, więc mam nadzieję, że im się uda.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Norvik pisze:Trudno byłoby zepsuć taką książkę i taki klimat, więc mam nadzieję, że im się uda.
To zdanie brzmi jakbyś chciał, żeby to zepsuli.
Książka jest bardzo znana, więc oczekiwania wobec serialu będą duże. Na razie się nie nastawiam, poczekam na jakiś trailer i w tedy zobaczymy co SyFy szykuje.
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Good Wife

Post autor: Norvik »

Lubec@ Wręcz przeciwnie. Życzę temu projektowi jak najlepiej. Uważam, że materiał jest zbyt dobry żeby nawet Syfy nie dała sobie z nim rady.
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

Wystarczy jak wpadną na pomysł aby się książką jedynie inspirować i przerobią to na jakąś odmianę igrzysk śmierci, bo teraz taka moda, gdzie nastoletni wojownicy będą zwalczać system itp.
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Patrzę, że ten wątek ma już 5 lat... Z perspektywy oceniając, mamy taki wysyp seriali, że Nowy Wspaniały Świat przemknął (podobnie jak Manhunt: Deadly Games) praktycznie u nas niezauważenie, pewnie dlatego, że zamiast na SyFy pojawił się ostatecznie na nowej platformie streamingowej NBC - Peacock.
Serial zacząłem oglądać w nieco wakacyjnym, dość leniwym, trybie. Początek potraktowałem jako ciekawostkę, nie porwał mnie, odniosłem wrażenie, że oglądam taki jakiś mocno przerysowany kicz serialu, który obejrzę z przymusu, bo to w końcu SF, a nie sam pełnoprawny serial, niemniej wraz z kolejnymi odcinkami - coraz dalej odchodzącymi od książkowego pierwowzoru - zmieniłem zdanie - BNW mocno mnie zaskoczył. Żeby nie było, nadal uważam, że nie jest to serial dla każdego, musi trafić na swojego widza, mnie w końcu wciągnął na tyle, że kończyłem binge watchingiem, choć po pierwszych odcinkach wcale takiego zamiaru nie miałem.
Jako całość BNW to nadal mocno przerysowany serial SF, ale pod celowo pastiszowym charakterem kryją się poważniejsze sprawy - ułuda powszechnej szczęśliwości oraz wolności jednostki z klasowym wyzyskiem w tle. A to wszystko podlane w nieco
Spoiler:
I na dodatek jest to wszystko poparte bardzo dobrym aktorstwem (pojawia nam się w serialu nawet sama Demi Moore!).
Co ciekawe, w serialu nie brakuje scen seksu, raczej po NBC się tego nie spodziewałem, ale w sumie jest to produkcja zrealizowana dla nowej platformy, a czymś trzeba widza do niej skusić. ;)
Jakie będą dalsze losy tego pierwotnie limitowanego serialu? BNW można potraktować jako zamkniętą całość, ale też pozostało sporo furtek otwartych - i to bardzo interesujących. W necie można znaleźć informację, że twórcy mają nadzieję na zamówienie kolejnego sezonu, na co ja też bardzo mocno liczę.
I krótko na temat tego, gdzie obejrzeć - niestety jest z tym problem - da się póki co tylko nieoficjalnie i po angielsku.
Nie widziałem niestety, by gdzieś u nas miał się pojawić, też chyba nikt go na razie nie przymierza się do tłumaczenia. Pewnie niegdyś sam bym się za niego zabrał, ale jakoś motywacja mi spada i mam coraz mniej ochoty na to hobby...
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Cancel po 1 sezonie Brave New World, choć były widoki na kolejny...
Ale w sumie się tego spodziewałem, bo realizacja musiała być droga, a raczej masowo BNW przyciągnąć widzów nie mogło.
Z dobrych wiadomości - ktoś zajął się polskimi literkami, do kilku odcinków już są - do znalezienia na opensubtitles.
Awatar użytkownika
Traf
Wskaż do odpowiedzi
Techniczny
Techniczny
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Gra o tron

Brave New World

Post autor: Traf »

Obejrzałem ten erotyk... :D
No cóż, trochę jednowymiarowa wizja, ale i tak całkiem fajnie się oglądało...
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ