[turtorial] Jak zmienić rozdzielczość pliku graficznego?

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

[turtorial] Jak zmienić rozdzielczość pliku graficznego?

Post autor: asd »

Wielu z Was może nie wiedzieć jak przeprowadzić operację zmiany rozdzielczości danego pliku graficznego.
Do czego to potrzebne? Jeśli chcesz wkleić zdjęcie na Forum to żeby się nie "rozjeżdzało", jeśli chcesz komuś wysłać fotki mailem (mniejsze zdjęcie = mniej zajmuje miejsca).

To stosunkowo prosta sprawa i mam nadzieje, że się niektórym przyda:

Ale uwaga! Zmiana rozdzielczości z większej na mniejszą jest potem nieodwracalna! Dlatego jeśli zależy ci na danym zdjęciu to operację tą wykonuj na kopii zdjęcia!

Na początek musisz mieć jakiś program - najłatwiej będzie Ci zainstalować ACDSee - bardzo fajna przeglądarka zdjęć która oferuje sporo przydatnych funkcji - m.in zmianę (resize) rozdzielczości zdjęć.

Program możesz pobrać tu:
ACDSee part1
ACDSee part2
ACDSee part3
ACDSee part4
ACDSee part5
ACDSee part6

Rozpakuj (hasło to: xvidasd ), zainstaluj i uruchom:
(Klawiszami F9 - F12 zmieniasz widoki)

Obrazek

Jeśli więc chcemy zmienić rozdzielczość szukamy na dysku naszego zdjęcia (miniaturowy podgląd mamy w lewym dolnym rogu).
Gdy już znajdziemy interesujące nas zdjęcie, którego rozdzielczość chcemy zmienić klikamy na "Enhance"

Otworzy sie nowe okno:

Obrazek

Kliknij teraz na "Resize"

W oknie które się pojawi należy wpisać rozdzielczość jaką chcemy zmienić temu plikowi:

Obrazek

W okienku "Width" (szerokość) wpisz żądaną rozdzielczość:
- jeśli chcesz obrazek wkleić na Forum wpisz wartość 500 (maksymalnie 700!!)
- jeśli zdjęcie chcesz wysłać komuś mailem to 800

Zauważ że automatycznie zmienia się wartość w polu "Height" (wysokość).
Jeśli chcesz zmienić symetrię zdjęcia odznacz "v" przy "Main aspect ratio..." - teraz możesz sam ustalić jaką rozdzielczość w pionie i w poziomie ma mieć twoje zdjęcie.

Wciśnij OK

Obrazek

Jeśli jesteś absolutnie pewny, że o to Ci chodziło wciśnij "Save As" - zmiany zostaną zapisane.

Zauważ, że o ile obrazek oryginalny:

Obrazek

był w rozdzielczości 3475x2415 i zajmował aż 451kb

to po zmianie:

Obrazek

jest w rozdzielczości 500x347 i zajmuje tylko 35kb

Efekt końcowy (500x347):

Obrazek

UWAGA!! Jeśli chcesz wkleić zdjęcie na nasze Forum nie używaj rozdzielczości większej niż 500x...
Jeśli zależy ci na wklejeniu ogromnego plakatu użyj miniaturki:

Obrazek

MAm nadzieję, że Turtorial się przyda.
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2010, 07:49 przez asd, łącznie zmieniany 3 razy.
Wochniu
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Wochniu »

jest jeszcze jedna opcja w Microsoft office picture manager. Tam w opcjach edytuj od razu jest zmień rozdzielczość. Nie mnie jednak tutorial pomocny ;)
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: batman2k3 »

Ja polecam darmowego IrfanView. Banalnie prosty program do przeglądania plików graficznych. A i proste opcje edycji posiada m.in. zmiana rozmiaru.
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

batman2k3 pisze:Ja polecam darmowego IrfanView.
zgadzam sie
nei dosc ze darmowy to jeszcze nie muli kompa tak jak acdsee
ostatnia warta uwagi wersja acdsee to byla wersja 4.xx
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Zgadzam się dlatego link podałem do wersji 3.1 - fajna, prosta i nic nie muli :)
Obrazek When Dreams Come True...
Yogi_18
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Yogi_18 »

Ja też uważam że ACDSee jest lepszy od IrfanView :)
ACDSee w wersji 3.1 (takiej jaką podał asd) używam już od ponad 3 lat :D
Przez ten czas testowałem kilka innych programów ale zawsze wracam do ACDSee 3.1 ( stara miłość nie rdzewieje :mrgreen: )
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

albo ps i skrot ctrl+shift+alt+s i tam mamy fajna opcje "co, jak, i gdzie zapisac" :P
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

Ja tam używam GIMPa i jestem zadowolony ;)
Nie wiem jak w ACDSee i IrfanView, ale w GIMPie przy zmienianiu wielkości obrazu można wpisywać wartości nie tylko w pikselach, ale m.in. także w procentach, co jest przydatne żeby zachować odpowiednie proporcje obrazu, kiedy jest dosyć niestandardowa rozdzielczość ;)
A tutaj na screenach w tutorialu tego nie wiedzę. Chyba, że ta opcja jest gdzieś ukryta. Ja się nie znam... :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

W Irfanie jest również taka opcja. Często z niej korzystam.
elmo
Wskaż do odpowiedzi

A co do IrfanView. Kiedyś nawet miałem ten programik na dysku i próbowałem z niego korzystać, ale jakoś mnie odrzucał. W gruncie rzeczy nie wiem dlaczego. Czy to przez interfejs, czy ogólny wygląd programu, czy jeszcze coś... Po prostu jakoś mnie nie zachęcił do siebie ;)
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: batman2k3 »

elmo pisze:A co do IrfanView. Kiedyś nawet miałem ten programik na dysku i próbowałem z niego korzystać, ale jakoś mnie odrzucał. W gruncie rzeczy nie wiem dlaczego. Czy to przez interfejs, czy ogólny wygląd programu, czy jeszcze coś... Po prostu jakoś mnie nie zachęcił do siebie ;)
Też tak czasem z niektórymi programami mam. Co do Irfana to wielu mu zarzuca brak hiper-bajerów (czyli opcji, które są w zaasadzie kompletnie bezużyteczne, a jedynie wypełniają pasek narzędzi - no dobra, ktoś może z nich i by korzystał, ale to tylko jakby nie było Photoshopa itp.) i "oczoj**ości", co dla mnie jest jego największą zaletą.
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Może dlatego mój wybór padł na GIMPa, bowiem czasami potrzebuję jakiś dodatkowych funkcji, a z Photoshopa nie zamierzam korzystać. Kiedyś próbowałem się nauczyć samemu, metodą prób i błędów, obróbki grafii W Photoshopie i wolałem zaprzestać dla dobra myszki i klawiatury. Ja się do tego po prostu nie nadaję. A GIMP jest prostszy ;)

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ