Bany w nagrodę?!
-
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- youtube Warszawa
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
Jak dotąd nie spotkałem się z takim forum, na którym nie byłoby opcji wyłączenia tylko pisania. Ustawia się to w uprawnieniach użytkowników, tak jak widzenie działów, możliwość czytania ich itp.Bostonq pisze:Jeszcze tylko jedno pytanie: czy jest możliwy ban na samo pisanie, czy tylko taki, który uniemożliwia całkowicie wejście na forum?
Zaproponowane teksty przypadły mi do gustu

-
Wskaż do odpowiedzi
Widzę. że niektórych poniosło z wyzwiskami więc dorzucę coś od siebie w tym temacie. Coś co zawsze chciałem odpowiedzieć "kretynom i idiotom" po przeczytaniu ich lamentów w stylu: "dzięki, zepsułeś mi zabawę" itp.:
"Tak trudno jest głąbie jeden przewidzieć, że akurat 10 nowych postów po emisji odcinka może zawierać spojlery i nie możesz najpierw obejrzeć epizodu, a później wejść na forum?"
To pytanie retoryczne bo widzę z poprzednich postów, że nie możecie.
Pozdrawiam.
ps1. podoba mi się to co zaproponowałeś xvidasd.
ps2. czy funkcji spojler używamy tylko do seriali, których odcinki są obecnie emitowane po raz 1? np. lost, itp.? czy po upływie np. tygodnia od zakończenia sezonu NIE UŻYWAMY już funkcji spojler? Co ze starymi serialami np. robin od sherwood, 24? piszemy "w spojlerze?" przecież w takim przypadku przejmujemy za oczywiste, że jest dyskusja o fabule? naprawde tak trudno jest poczekać z wejściem na forum i najpierw obejrzeć odcinek?
"Tak trudno jest głąbie jeden przewidzieć, że akurat 10 nowych postów po emisji odcinka może zawierać spojlery i nie możesz najpierw obejrzeć epizodu, a później wejść na forum?"
To pytanie retoryczne bo widzę z poprzednich postów, że nie możecie.
Pozdrawiam.
ps1. podoba mi się to co zaproponowałeś xvidasd.
ps2. czy funkcji spojler używamy tylko do seriali, których odcinki są obecnie emitowane po raz 1? np. lost, itp.? czy po upływie np. tygodnia od zakończenia sezonu NIE UŻYWAMY już funkcji spojler? Co ze starymi serialami np. robin od sherwood, 24? piszemy "w spojlerze?" przecież w takim przypadku przejmujemy za oczywiste, że jest dyskusja o fabule? naprawde tak trudno jest poczekać z wejściem na forum i najpierw obejrzeć odcinek?
-
Wskaż do odpowiedzi - znam się
to i ja jeśli można dorzucę coś od siebie
zgadzam się z dunk on u i też się pytam jak z funkcją spojler będzie? kiedy ją stosować tylko do seriali teraz emitowanych czy do wszystkich nawet już tych zakończonych bo przecież ktoś mógł nie oglądać tego i za to też się oburzycie, że zepsuto Wam radość oglądania.Przykładowo w temacie lostów jest sporo wypowiedzi które nie są oznaczane jako spojler bo każdy uważa, że informacje z końca 3 sezonu wszystkim są znane, a ktoś inny może dopiero zaczynać oglądać losty i co teraz, jak podejść do czegoś takiego?
do ludzi którzy się tak wkurzyli tym co przeczytali jako nieoznaczony spojler i wsiedli na kogoś (nie wiem kto i jak bo temat supernatural omijam póki nie obejrzę ostatniego odcinka) po części to co się stało jest Waszą winą bo po co wchodziliście do tego tematu? ktoś wyżej napisał, że spojlery to zmora forum, czyli jesteście świadomi, że występują a mimo to coś Was ciągnie by czytać temat przed obejrzeniem odcinka.
zgadzam się z dunk on u i też się pytam jak z funkcją spojler będzie? kiedy ją stosować tylko do seriali teraz emitowanych czy do wszystkich nawet już tych zakończonych bo przecież ktoś mógł nie oglądać tego i za to też się oburzycie, że zepsuto Wam radość oglądania.Przykładowo w temacie lostów jest sporo wypowiedzi które nie są oznaczane jako spojler bo każdy uważa, że informacje z końca 3 sezonu wszystkim są znane, a ktoś inny może dopiero zaczynać oglądać losty i co teraz, jak podejść do czegoś takiego?
do ludzi którzy się tak wkurzyli tym co przeczytali jako nieoznaczony spojler i wsiedli na kogoś (nie wiem kto i jak bo temat supernatural omijam póki nie obejrzę ostatniego odcinka) po części to co się stało jest Waszą winą bo po co wchodziliście do tego tematu? ktoś wyżej napisał, że spojlery to zmora forum, czyli jesteście świadomi, że występują a mimo to coś Was ciągnie by czytać temat przed obejrzeniem odcinka.
-
Yugi_2142
- Kontakt:
łał, front obrony przestę... spoilerowców się pojawił 
:?: :?: :?:

W rzeczy samej, nietrudno... Ale nawet bardziej nietrudno jest założyć że skoro na forum jest funkcja spoiler, dokładnie i z obrazkami opisana w FAQ to każdy średnio inteligentnydunk on u pisze:Tak trudno jest głąbie jeden przewidzieć, że akurat 10 nowych postów po emisji odcinka może zawierać spojlery i nie możesz najpierw obejrzeć epizodu, a później wejść na forum?
będzie na tyle uprzejmy żeby z niej korzystać. Nawet w najlepszym serialu trafiają się kiepskie odcinki (SGA) i fajnie jest móc się o tym dowiedzieć. Dlatego czasem ktoś może chcieć poznać opinię innych użytkowników forum o danym sezonie/odcinku przed jego obejrzeniem i nie dowiadywać się przy okazji kto z głównych bohaterów zginął a kto okazał się być demonem, kosmitą, szpiegiem itp. itd.dunk on u pisze:głąb
To samo co poprzednio... Twoja argumentacja (i kolegi wyżej) jest taka: "jesteście świadomi że napady i kradzieże mają miejsce a mimo to nosicie przy sobie duże ilości pieniędzy..." TAK, bo mam do tego prawo i zakładam że inni też będą go przestrzegać. Dalej twierdzisz żeslayer pisze:do ludzi którzy się tak wkurzyli tym co przeczytali jako nieoznaczony spojler i wsiedli na kogoś (nie wiem kto i jak bo temat supernatural omijam póki nie obejrzę ostatniego odcinka) po części to co się stało jest Waszą winą bo po co wchodziliście do tego tematu? ktoś wyżej napisał, że spojlery to zmora forum, czyli jesteście świadomi, że występują a mimo to coś Was ciągnie by czytać temat przed obejrzeniem odcinka.
slayer pisze:po części to co się stało jest Waszą winą
:?: :?: :?:
Ignorance is a virtue.
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
Nie ma się co obrzucac błotem - @Yugi_2142 ma racje - Regulamin i FAQ jest od tego, żeby sie stosowac do zawartych tam instrukcji.
Przypomne, że pisanie na tym forum jest równoznaczne z akceptacja regulaminu i FAQ.
Funkcji Spoiler używamy do wszelkich tresci, mogących ujawnic ważne wątki danego serialu - nawet jesli jest to stara pozycja!
Prosze wiec się nie wykłucac tylko stosowac funkcje Spoiler - nawet jak ktos nie jest pewny czy to o czym pisze moze zdracic wazny watek czy nie - zawsze lepiej uzyc tej funkcji! - to nie boli.
Przypomne, że pisanie na tym forum jest równoznaczne z akceptacja regulaminu i FAQ.
Funkcji Spoiler używamy do wszelkich tresci, mogących ujawnic ważne wątki danego serialu - nawet jesli jest to stara pozycja!
Prosze wiec się nie wykłucac tylko stosowac funkcje Spoiler - nawet jak ktos nie jest pewny czy to o czym pisze moze zdracic wazny watek czy nie - zawsze lepiej uzyc tej funkcji! - to nie boli.

-
@Yugi_2142
dalej tak sądzę, odnosząc się do Twojego argumentu o kradzieży, czy jak masz pełno gotówki to chodzisz po miejscach, w których wiesz, że przestępczość jest duża i łatwo dostać w zęby za nic :?: czy raczej unikasz takich miejsc. Stąd moje stwierdzenie, że po części to było Waszą winą, w tym wypadku nie możesz winy zwalać tylko na jedną osobę.
żeby nie było zgadzam się w pełni z Wami, że należy ukrywać spojlery, ale moim zdaniem przesadą jest banować kogoś to, że raz mu się zapomniało. jeśli już to proponowałbym za pierwszym razem ostrzeżenie a jak sytuacja się powtórzy to wtedy dopiero bana.
dalej tak sądzę, odnosząc się do Twojego argumentu o kradzieży, czy jak masz pełno gotówki to chodzisz po miejscach, w których wiesz, że przestępczość jest duża i łatwo dostać w zęby za nic :?: czy raczej unikasz takich miejsc. Stąd moje stwierdzenie, że po części to było Waszą winą, w tym wypadku nie możesz winy zwalać tylko na jedną osobę.
żeby nie było zgadzam się w pełni z Wami, że należy ukrywać spojlery, ale moim zdaniem przesadą jest banować kogoś to, że raz mu się zapomniało. jeśli już to proponowałbym za pierwszym razem ostrzeżenie a jak sytuacja się powtórzy to wtedy dopiero bana.
-
Wskaż do odpowiedzi
Dlatego właśnie pytałem się o opcję wstrzymania czasowego pisania. Bo chodzi o to, żeby było to dotkliwsze niż ostrzeżenie, a jednocześnie nie pozbawiało kontaktu z forum. Zresztą spoiler spoilerowi nierówny. Co innego jest zdradzić drobny detal, jakąś ogólną myśl, a napisać - jak to miało miejsce w przypadku "Supernatural" zakończenie sezonu. Od stopnia przewiny zależałoby więc, jaką "karę" poniesie osobnik 

-
-
Wskaż do odpowiedzi
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
-
Yugi_2142
- Kontakt:
Mogę i będę. @slayer - gdy wychodzisz na spacer w trakcie silnej wichury i spada na ciebie drzewo to jest po częsci twoja wina. Gdy chodzisz po miejscach, w których wiesz, że przestępczość jest duża i jak to ładnie sformułowałeś "łatwo dostać w zęby" i ktoś cię napadnie to NIE jest twoja wina ale tylko i wyłącznie tego kto cię napadł. Dla mnie to jest tzw. "oczywista oczywistość", jak widzę dla ciebie nie do końca... Co byś pomyślał gdybym ja tu napisał mega spoiler do serialu którego nie oglądałeś i powiedział ci że to też po części twoja wina że go przeczytałeś bo mogłeś szybko zamknąć oczy :?:slayer pisze:... Stąd moje stwierdzenie, że po części to było Waszą winą, w tym wypadku nie możesz winy zwalać tylko na jedną osobę.

Ignorance is a virtue.
-
AreQ_BAH
- Kontakt:
Widziałem w pewnym temacie, nawet zachęcanie przez xvida! do takich wypowiedzi na temat serialu (czyli pisania swojej opinii, choćby krótkiej!, oczywiście bez przesady), więc to co piszesz troszkę inaczej wygląda:)Bostonq pisze:Z tym, że takie posty teraz też są i jest ich sporo. No ale tego zabronić się nie da.
A co do dożywotnich banów czy zakazów: to nie jest tylko śmieszne ale nawet żałosne. Bany i/lub zakazy wstępu tak, ale okresowe. Dłuższe, może i dożywotnie przy 3cim spoilu. (Rozumiem, że 2 pierwsze to może być 'wypadek')
-
Wskaż do odpowiedzi
-
AreQ_BAH
- Kontakt:
@xvid:
automatyczna wiadomość? Tak, ale KRÓTKA. Prawda jest taka, że tych długich prawie nikt i tak nie przeczyta, a przeczytają Ci którzy i tak mają trochę oleju w głowie, by nie spoilować (znaczy spoilować, ale z użyciem przycisku
).
Podoba mi się pomysł, z jakąś automatycznie wyświetlanym okienkiem, z informacją (też krótką) np:
Jeśli twój post zawiera treści z serialu, upewnij się iż użyłeś przycisku Spoiler i umieściłeś tę część wypowiedz w nim, inaczej czeka cię kara: BAN!
Nie wiem tylko, czy jest to do zrealizowania?
A co do długości, to jako karę BANa, proponowałbym tydzień w danym temacie/grupie, i 3 dni na całość. Jako że Spoilowanie uważam za bardzo chamskie i jedno z najgorszych rzeczy jaką można zrobić oglądającemu.
automatyczna wiadomość? Tak, ale KRÓTKA. Prawda jest taka, że tych długich prawie nikt i tak nie przeczyta, a przeczytają Ci którzy i tak mają trochę oleju w głowie, by nie spoilować (znaczy spoilować, ale z użyciem przycisku

Podoba mi się pomysł, z jakąś automatycznie wyświetlanym okienkiem, z informacją (też krótką) np:
Jeśli twój post zawiera treści z serialu, upewnij się iż użyłeś przycisku Spoiler i umieściłeś tę część wypowiedz w nim, inaczej czeka cię kara: BAN!
Nie wiem tylko, czy jest to do zrealizowania?
A co do długości, to jako karę BANa, proponowałbym tydzień w danym temacie/grupie, i 3 dni na całość. Jako że Spoilowanie uważam za bardzo chamskie i jedno z najgorszych rzeczy jaką można zrobić oglądającemu.
-
@Yugi_2142: zauważ, że w życiu musisz ponosić odpowiedzialność za siebie i za to co robisz. Jeśli idziesz z kasą (mam na myśli sporą kwotę a nie 10-20zł) i masz do wyboru dwie drogi: spokojną, gdzie wiesz, że nie ma prawa nic się stać i taką na której wiesz, że mogą Ciebie okraść to wybierając tą drugą naprawdę myślisz, że żadnej winy w ewentualnym napadzie na Ciebie nie ponosisz Ty? Bo mi jednak wydaje się, że skoro wiedziałeś jak wygląda sytuacja zawsze mogłeś wybrać drugą sprawdzoną drogę a tak ryzykujesz i musisz się liczyć z tym, że to był TWÓJ wybór, nikt Ciebie nie zmuszał byś szedł tamtędy.
Idąc Twoim tokiem myślenia według Ciebie idziesz nieprzygotowany na lekcje nauczyciel Ciebie pyta,dostajesz 1 i co to tylko i wyłącznie jego wina, bo po co Ciebie pytał skoro nie byłeś przygotowany.
dla mnie na przykład "oczywistą oczywistością" jest nieczytanie wątków o serialu zaraz po pojawieniu się nowego odcinka, dopóki go nie obejrzę, bo na dobrą sprawę co mi dadzą wypowiedzi innych użytkowników o nim? przecież gusta są różne, a skoro oglądam serial i wiem, że i tak obejrzę ten odcinek to co zmieni wypowiedź 10 osób, że odcinek kiepski albo, że super hiper wspaniały.
co do pisania spojlerów, nie wiem czy doczytałeś fragment mojego postu gdzie napisałem, że nie bronie osoby która napisała spojler, tylko uważam, że banowanie za jakikolwiek nieoznaczony spojler jest przesadą.
Idąc Twoim tokiem myślenia według Ciebie idziesz nieprzygotowany na lekcje nauczyciel Ciebie pyta,dostajesz 1 i co to tylko i wyłącznie jego wina, bo po co Ciebie pytał skoro nie byłeś przygotowany.
dla mnie na przykład "oczywistą oczywistością" jest nieczytanie wątków o serialu zaraz po pojawieniu się nowego odcinka, dopóki go nie obejrzę, bo na dobrą sprawę co mi dadzą wypowiedzi innych użytkowników o nim? przecież gusta są różne, a skoro oglądam serial i wiem, że i tak obejrzę ten odcinek to co zmieni wypowiedź 10 osób, że odcinek kiepski albo, że super hiper wspaniały.
co do pisania spojlerów, nie wiem czy doczytałeś fragment mojego postu gdzie napisałem, że nie bronie osoby która napisała spojler, tylko uważam, że banowanie za jakikolwiek nieoznaczony spojler jest przesadą.
-
Wskaż do odpowiedzi
A żona jest współodpowiedzialna, bo zupa była za słona :roll:slayer pisze:@Yugi_2142: zauważ, że w życiu musisz ponosić odpowiedzialność za siebie i za to co robisz. Jeśli idziesz z kasą (mam na myśli sporą kwotę a nie 10-20zł) i masz do wyboru dwie drogi: spokojną, gdzie wiesz, że nie ma prawa nic się stać i taką na której wiesz, że mogą Ciebie okraść to wybierając tą drugą naprawdę myślisz, że żadnej winy w ewentualnym napadzie na Ciebie nie ponosisz Ty? Bo mi jednak wydaje się, że skoro wiedziałeś jak wygląda sytuacja zawsze mogłeś wybrać drugą sprawdzoną drogę a tak ryzykujesz i musisz się liczyć z tym, że to był TWÓJ wybór, nikt Ciebie nie zmuszał byś szedł tamtędy.
-
Yugi_2142
- Kontakt:
@slayer: czepiasz się szczegółów zamiast spróbować zrozumieć o co tak naprawdę chodzi. Przypomniała mi się podobna, zabawna scena z odcinka 3x15 SGA...
Nie ma znaczenia z jaką kasą idziesz i jaką wybrałeś drogę. Ważne jest że ten kto cię napadł złamał prawo, ten kto napisał spojler nie zastosował się do regulaminu. I to jest jego wina a nie tych co to potem przeczytali. Bo normalni użytkownicy forum mieli prawo zakładać że ten kto to pisał będzie tego regulaminu przestrzegał. Proste.
(spoiler -> cytat z SGA 3x15)
Spoiler:
Mógłbym na to odpowiedzieć ale tak będze zabawniejslayer pisze:bo na dobrą sprawę co mi dadzą wypowiedzi innych użytkowników o nim?

Spoiler:
Czytałem i w zasadzie nie mam zastrzeżeń więc nie komentuję... A dokładniej to zgadzam z tym co napisał post wyżej @AreQ_BAH jeśli chodzi o wiadomość i z @Bostonq jeśli chodzi o ban, niektóre spoliery mogą być nieznaczne a inne naprawdę poważne.slayer pisze:co do pisania spojlerów, nie wiem czy doczytałeś fragment mojego postu gdzie napisałem, że nie bronie osoby która napisała spojler, tylko uważam, że banowanie za jakikolwiek nieoznaczony spojler jest przesadą.
Ignorance is a virtue.
-
rozumiem o co Tobie chodzi, tak naprawdę to obaj mamy racje:
Ty masz rację w tym, że ludzie powinni przestrzegać regulaminu/prawa
a mi głównie chodzi o to by nie ufać ludziom bo są sytuacje, w których kiepsko na zaufaniu się wychodzi. Tak jak podczas jazdy samochodem są sytuacje gdy musisz zachować szczególną ostrożność. Jeśli możesz coś przewidzieć i czemuś zapobiec to powinieneś tak zrobić.
tak czy inaczej proponuje zakończyć naszą rozmowę, bo w sumie nikt z forum się nie przyłączył (post Yellow zostawiam bez komentarza), a my to się możemy na piwko ustawić i wtedy zdecydowanie szybciej się dogadamy niż teraz
Ty masz rację w tym, że ludzie powinni przestrzegać regulaminu/prawa
a mi głównie chodzi o to by nie ufać ludziom bo są sytuacje, w których kiepsko na zaufaniu się wychodzi. Tak jak podczas jazdy samochodem są sytuacje gdy musisz zachować szczególną ostrożność. Jeśli możesz coś przewidzieć i czemuś zapobiec to powinieneś tak zrobić.
tak czy inaczej proponuje zakończyć naszą rozmowę, bo w sumie nikt z forum się nie przyłączył (post Yellow zostawiam bez komentarza), a my to się możemy na piwko ustawić i wtedy zdecydowanie szybciej się dogadamy niż teraz
-
Wskaż do odpowiedzi
Yugi ileś tam tysięcy - pokrętna ta Twoja argumentacja, W taki spsosób każdą dyskusję można "ustawić pod siebie" i brnąć w to dalej i dalej.
Oczywiście regulamin to regulamin i należy się do niego stosować, ale ...
forum ma być przejrzyste i funkcjonalne!
czy wątek "lost" taki jest?
spojler, zacytowany spojler, odpowiedż spojler, itd.?
Teraz praktycznie wszystko co dotyczy fabuły powinno być umieszczone w spojlerze. Drobnostka dla jednego może być znaczącą informacją dla drugiego. Co z tego, że sezon zakończył się 8 lat temu? Szanując innych użytkowników, którzy tego nie oglądali "piszemy w spojlerze". Zmierzam do tego, że dla większości z Was oczywiste było, że wchodząc na wątek o "starym" serialu możecie dowiedzieć się coś o fabule, ale już nie takie oczywiste jeśli chodzi o serial obecnie emitowany?
Nie podoba mi się pomysł ze spojlerami, ale ...
Regulamin to regulamin
Pozdrawiam.
Oczywiście regulamin to regulamin i należy się do niego stosować, ale ...
forum ma być przejrzyste i funkcjonalne!
czy wątek "lost" taki jest?
spojler, zacytowany spojler, odpowiedż spojler, itd.?
Teraz praktycznie wszystko co dotyczy fabuły powinno być umieszczone w spojlerze. Drobnostka dla jednego może być znaczącą informacją dla drugiego. Co z tego, że sezon zakończył się 8 lat temu? Szanując innych użytkowników, którzy tego nie oglądali "piszemy w spojlerze". Zmierzam do tego, że dla większości z Was oczywiste było, że wchodząc na wątek o "starym" serialu możecie dowiedzieć się coś o fabule, ale już nie takie oczywiste jeśli chodzi o serial obecnie emitowany?
Nie podoba mi się pomysł ze spojlerami, ale ...
Regulamin to regulamin

Pozdrawiam.
Oceń ten serial