🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Komputery - pytania, ciekawostki

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Wochniu
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Komputery - pytania, ciekawostki

Post autor: Wochniu »

Ogólnie niech będzie o kompach.

Moje pierwsze pytanie do kogoś kto się zna: Czym się różni jeśli pamięci DDR2 RAM mają 533mhz lub 800mhz. Na co to wpływa i jakoś nich mi ktoś to porówna. dzieki ;)
Awatar użytkownika
Rushq
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Post autor: Rushq »

jak czym sie róznia te 800 beda szybsze...i bardziej wydajne
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

a czym szybciej przeslesz dane?
laczem 512 czy 1024?
tutaj jest tak samo im szybsza szyna do przesylu danych tym wiecej tych danych jestes w stanie przepchnac w jedna sekunde
Inna sprqawa to taka czy masz odpowiedniego procka aby to wykorzystac bo jak nie to mozesz nie zauwazyc roznicy bo procesor bedzie waskim gardlem
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
versacecom
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: versacecom »

witam, planuję zakup nowego kopmutera
proszę o opinie nt. takiego zestawu:

http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=48503

http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=43496
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: batman2k3 »

Po pierwsze - do czego ma być ten komputer, w sensie cel użytkowania.
Po drugie - nigdy nie bierz złożonych zestawów - sam dopasuj.

A teraz tak:
Na kompie możesz nieco zaoszczędzić i w zasadzie cieszyć się tym samym. Ewentualnie wydać tą samą ilość pieniędzy i mieć coś nieco potężniejszego. Na przykład procek polecam E2140. Rdzenie po 1,6 GHz, ale niesamowicie się go "kręci". Opis Komputronika jest zresztą mało szczegółowy. Zazwyczaj nie waidomo nic o producentach podzespołów (np. pamięci). O zasilaczu jedyne co można powidzieć, to to iż jest. A tutaj nie warto oszczędzać. 400W starczy, ale lepiej wybrać jakiś firmowy. Płyta główna - co to jest? Bierz Gigabyte'a P35 DS3R, ewentualnie DS3L (nieco 'obcięta' wersja, ale wszystko to co najważniejsze posiada). Jest jeszcze tego trcohę, ale nie wiem czy jest sens opisywania, bo nie wiem czy interesuje Cię składanie własnego zestawu, ewentualny overclocking i takiego bajery jak macierz RAID w dyskach itp.
Jeszcze tylko monitor - sam mam 19'' panoramę (Gateway za 600 zł z 3-letnią gwarancją), ale z tego co wiem to od 20 w górę, jeśli chodzi o proporcje 16:9 lub 16:10. Ja nie narzekam, ale niektórzy odczuwają pewien dyskomfort.
versacecom
Wskaż do odpowiedzi

komputer ma być dla moich rodziców, tzn. głównie prace w office, internet, kosztorysowanie, zdjęcia z wakacji, nagrywanie muzyki
czasami jak ja będę w domu, to trochę do gierek, itp.
głównie chodzi o to aby był bezawaryjny i bez problemów pochodził trochę czasu

jak uważasz, że ten zestaw jest słaby, to proszę mi coś zaproponuj wraz z monitorem
najlepiej na podstawie komputronika
będę wdzięczny za pomoc
cena 3000-3500
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: haker_dream »

batman2k3 pisze:Po pierwsze - do czego ma być ten komputer, w sensie cel użytkowania.
Po drugie - nigdy nie bierz złożonych zestawów - sam dopasuj.

A teraz tak:
Na kompie możesz nieco zaoszczędzić i w zasadzie cieszyć się tym samym. Ewentualnie wydać tą samą ilość pieniędzy i mieć coś nieco potężniejszego. Na przykład procek polecam E2140. Rdzenie po 1,6 GHz, ale niesamowicie się go "kręci". Opis Komputronika jest zresztą mało szczegółowy. Zazwyczaj nie waidomo nic o producentach podzespołów (np. pamięci). O zasilaczu jedyne co można powidzieć, to to iż jest. A tutaj nie warto oszczędzać. 400W starczy, ale lepiej wybrać jakiś firmowy. Płyta główna - co to jest? Bierz Gigabyte'a P35 DS3R, ewentualnie DS3L (nieco 'obcięta' wersja, ale wszystko to co najważniejsze posiada). Jest jeszcze tego trcohę, ale nie wiem czy jest sens opisywania, bo nie wiem czy interesuje Cię składanie własnego zestawu, ewentualny overclocking i takiego bajery jak macierz RAID w dyskach itp.
Jeszcze tylko monitor - sam mam 19'' panoramę (Gateway za 600 zł z 3-letnią gwarancją), ale z tego co wiem to od 20 w górę, jeśli chodzi o proporcje 16:9 lub 16:10. Ja nie narzekam, ale niektórzy odczuwają pewien dyskomfort.
Jeśli komp ma być za 3000-3500 to zaproponuj mu płytę x38 a nie p35. Te x38 są niewiarygodne w testach!
versacecom
Wskaż do odpowiedzi

chodzi mi oto, aby wszystkie komponenty do siebie pasowały i nie było żadnych problemów
oczywiście 3000-3500 wraz z monitorem
mlodszy
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: mlodszy »

Płyty Główne: Asus P5K (Lga775) 340.00
Procesory: Core 2 Duo E6750 DualCore 64 Bit 2.66GHz BOX 580.00
Chłodzenie Procesora: Arctic Cooling Freezer 7 Pro 70.00
Pamięć RAM: Geil Dual 2x1 GB Black Dragon DDR2 800MHz 200.00
Dyski Twarde: Samsung 320GB 16MB Cache S-ATA 2 270.00
Karty Graficzne: PowerColor Radeon X1950Pro 256MB (PCI-E) (256-bit) 400.00
Zasilacze: Chieftec GPS-450AA-101A 450W 180.00
Nagrywarki DVD: Nec 7173S 18x DVD +/-RW DL RAM Label Print Oem black S-ATA 110.00
Monitory LCD: LG 22" 226WTQ-SF1 szt. 1160.00
SUMA 3310.00 (bez VAT: 2713.11)

Zbudowane w oparciu o pcprojekt.pl

Obudowa to juz wlasny wybor.
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Po jak napisałeś do czego ma on służyć, to nie widzę sensu pakować tyle kasy. "Trochę do gierek", ten rynek (gier) wymaga wymiany niektórych komponentów niemal regularnie dlatego teraz nie warto przepłacać na np. G8800GT (co prawda zwiększyli jego produkcje i już nie ma takich akcji, że dystrybutor narzuca kosmiczną marżę - bierze za 750, sprzedaje za 1250).

Ja prponuję:
Gigabyte P35 DS3L
E2140, ewentualnie E2160
2x1GB DDR2 800MHz Patriot (albo nawet najtańsze Goodramy, różnica niewielka, a gwarancja i tak dożywotnia)
Palit 8600GT Sonic+

Reszta wedle uznania (tylko błągam bez tego wirusa pożerającego ramy - Visty), a co do monitora, to już wcześniej napisałem. Ceny musisz sprawdzić sobie sam, na pewno sporo zaoszczędzisz.
haker_dream pisze:Jeśli komp ma być za 3000-3500 to zaproponuj mu płytę x38 a nie p35. Te x38 są niewiarygodne w testach!
Wtedy gdy to pisałem, nie wiedziałem że ma do dyspozycji taką kwotę, a i tak jak widzisz lepiej IMO żeby brał P35.
versacecom
Wskaż do odpowiedzi

sprawa wygląda tak, że nie interesuje mnie żadne podkręcanie itp.
ale jak kupię trochę tańszy to potem za dwa lata już będą problemy, a nie chcę dokupywać pojedynczych komponentów, bo się na tym nie znam

nasz stary komp ma prawie 6 lat i jeszcze działa
chcemy, aby z nowym było tak samo i właśnie obawiam się, że gdy weźmiemy tańszy to po 2-3 latach będą problemy
i chyba jednak zdecyduję się na troszkę droższy, tylko nie wiem jakie parametry dobrać, aby wszystko było ok?
mógłby ktoś mi wskazać wszystkie komponenty od procesora , zasilacza po myszkę i klawiaturę
po prostu chcę wszystko razem zamówić i mieć spokój na kilka lat
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

"Mieć spokój na kilka lat" - mission impossible. Serio, nawet na 2-3 lata komp za 3500 nie starczy. To znaczy do gier, bo reszta ruszy.

Wybór myszki i klawiatury... ehhh no daj spokój.
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

batman2k3 pisze:Wybór myszki i klawiatury... ehhh no daj spokój.

No nie wiem. Wg mnie nie warto kupować klawiatur i myszek za 20 w jakims pierwszym lepszym sklepie. Jak już brać to tylko produkty Logitech'a czy A4Tech'a (sam mam zestaw logitech'a mysz + klawa i nie narzekam, a posłuzy mi on jeszcze przez kilka dobry lat :P )
versacecom
Wskaż do odpowiedzi

oczywiście gry to tylko dodatek, ale jak mam okazję to mogę trochę więcej
poza tym za kilka miesięcy wyjeżdżam zagranicę na studia i komputer zostanie dla rodziców (poza tym ja mam własnego laptopa).
Więc chcę zainwestować troszkę więcej, aby moi rodzice mogli bezproblemowo pracować na nim przez dłuższy okres czasu.

zrobicie mi takie podsumowanie jakie komponenty kupić razem, aby wszystko działało i nie było problemów, tzn. żadnych spięć, przeciążeń, itp.?

wiem, że może jestem trochę natrętny, ale prostu nie znam się na płytach głównych, zasilaczach, karta, procesorach, itp
a wolę, abyście wy mi doradzili, niż jakiś koleś w sklepie komputerowym,którego celem będzie wyciągnięcie kasy i wsadzenie mi sprzętu,który zalega w magazynie

więc proszę bardzo o pomoc
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Pytałeś się rodziców czy podczas Twojej nieobecności będą grali w Crysis na high detail w wysokiej rozdziałce z AAx16? No właśnie.
Dlatego też nie uważam osobiście abyś potrzebował "potwora".
Zresztą proponuję założyć temat na http://www.frazpc.pl/board i tam napisać, że się nie znasz, a chciałbyś kupić PeCeta do "tego i tamtego", za "tyle i tyle" (jeśli już koniecznie chcesz pakować taką kasę) i sprawa wygląda "tak, a nie inaczej".
kacperski pisze:
batman2k3 pisze:Wybór myszki i klawiatury... ehhh no daj spokój.

No nie wiem. Wg mnie nie warto kupować klawiatur i myszek za 20 w jakims pierwszym lepszym sklepie. Jak już brać to tylko produkty Logitech'a czy A4Tech'a (sam mam zestaw logitech'a mysz + klawa i nie narzekam, a posłuzy mi on jeszcze przez kilka dobry lat :P )
Nigdzie nie napisałem, żeby brał byle szajs. Niech weźmie Logitecha, czy już nawet A4 Techa mysz optyczną i podobnie klawiaturę. Doradzanie w tej sprawie rozumiem tylko wówczas gdytby w grę wchodził zestaw bezprzewodowa klawiatura z milionem zbędnych funkcji i dziwnym kształtem + mysz laserowa najlepiej też bez kabla.
mlodszy
Wskaż do odpowiedzi

Gigabyte P35 DS3L
E2140, ewentualnie E2160
2x1GB DDR2 800MHz Patriot (albo nawet najtańsze Goodramy, różnica niewielka, a gwarancja i tak dożywotnia)
Palit 8600GT Sonic+
Sonic mniej wydajnieszy od x1950pro. Roznica w procesorze Tym a podanmy przezemnie wyjatowo duza.

Nie oplaca sie tej plyty brac. Czasem sa z nia problemy.
mógłby ktoś mi wskazać wszystkie komponenty od procesora , zasilacza po myszkę i klawiaturę
po prostu chcę wszystko razem zamówić i mieć spokój na kilka lat
Podalem Ci. Zostalo troche funduszy. Konfig mozna obnizyc na dysku/procku.

A tak pozatym to co podalem warto wziac z pcprojekt.pl. Obudowe/myszke/klawiature najlepiej samemu dobrac.
versacecom
Wskaż do odpowiedzi

takie rzeczy powybierałem:

1. Procesor Intel Core2 Duo E4600 2,4GHz (S775) BOX
zawiera: wentylator procesora 514.00

2. Płyta główna Gigabyte GA-P35-DS3R
zawiera: karta muzyczna, karta sieciowa 378.00

3. Karta graficzna GeForce 8600 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (PCI-E) H chłodzenie Zalman 389.00

4. Pamięć RAM PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4
204.00

5. Dysk twardy IDE/SATA Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) 250.00

6. Obudowa Chieftec BG-02BBSL - bez zasilacza 146.00

7. Zasilacz Zasilacz do obudowy Hiper HPU-4S350CI SU 350W bulk 99.00

8. Napędy optyczne Samsung DVD+/-RW SH-S202J bulk black + soft (Vista) 102.00

9. Monitor LCD 19" HP Pavilion w1907v 899.00

10. Klawiatura Logitech Deluxe 250 Keyboard black OEM 39.00

11. Myszy Logitech Optical Wheel Mouse OEM (M-SBF96) black 36.00

co myślicie?
nie wiem, czy dobrze wybrałem różne elementy, więc proszę o korektę
mlodszy
Wskaż do odpowiedzi

. Napędy optyczne Samsung DVD+/-RW SH-S202J bulk black + soft (Vista) 102.00
Nie samsung. Tylko nie bierz samsunga. ASUS/NEC/LG i obecnie to tylko interfejs SATA.
7. Zasilacz Zasilacz do obudowy Hiper HPU-4S350CI SU 350W bulk 99.00
Chcesz zeby Twoj komputer pozyl? To nie jest zaden dobry zasilacz. Odradzam.
Płyta główna Gigabyte GA-P35-DS3R
A jakie to drogie... I do tego nie ma ona tak wysokich opini jak ASUS:

Moj z nizszymi lekko parametrami:
Procesory: Core 2 Duo E4500 DualCore 64 Bit 2.20GHz BOX 390.00
Pamięć RAM: Geil Dual 2x1 GB Black Dragon DDR2 800MHz 200.00
Dyski Twarde: Samsung 250GB 8MB Cache S-ATA 2 220.00
Zasilacze: Chieftec GPS-450AA-101A 450W 180.00
Nagrywarki DVD: Nec 7173S 18x DVD +/-RW DL RAM Label Print Oem black S-ATA 110.00
Monitory LCD: LG 22" 226WTQ-SF 1160.00
SUMA 2459.02 3000.00

Do tego:
Modecom Step 207 (bez zasilacza) (czarny)
Logitech Deluxe 250 Keyboard Black (klasyczna)
Logitech RX1000 Laser Mouse oem (laserowa, 1, 4)
Suma rabatowa (gotówka, przelew, leasing): 232.00 zł
Suma bez rabatu (płatność kartą w sklepie): 236.18 zł

Pierwsza czesc: pcprojekt.pl Druga czesc: znak.pl

I masz caly zestaw w cenie okolo 3300 zl.
versacecom
Wskaż do odpowiedzi

fajnie
ceny niskie, ale boję się zamawiać produkt za taką kasę w nieznanym sklepie internetowym

szukałem przez komputronik, ceny trochę wyższe
ale nie ma do zamówienia:
Dyski Twarde: Samsung 250GB 8MB Cache S-ATA 2 220.00
Monitory LCD: LG 22" 226WTQ-SF 1160.00

jestem z zachodniej Polski
a jak wygląda sprawa z gwarancją w przypadku zamawiania z przez pcprojekt albo znak?
tzn. muszę jechać przez całą Polskę?
więc to chyba odpada?
mareczek82
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: mareczek82 »

a ja napisze tak(bez wchodzenia w modele i ceny bo to zbyt zmienne+dodatkowo jak do biura to pewnie i tak na firmę weźmiecie):
jak tylko do biura + domowe archiwum zdjecia/video to:
najtańszy 2 rdzeniowiec-niewiele droższy od jednordzeniowych a sie przyda bo znajac rodziców to kupią nortona(zasobożerny) i dodatkowo w tle będzie kupa innych programów działała(głupia instalacja nero na default instaluje media server itp)
ramu 2 giga-widze że masz forse to od razu 4-szybsza praca systemu i ładowanie zdjec(w dodatku zapewne bedzie pre instal visty a tu ramu nigdy za wiele)
JAK NAJWIĘKSZY DYSK-albo 2*500 albo 1*750 po Sata-tak jak z pamiecią widze że masz forse wiec niema co oszczedzac-jak znam zycie nikomu niechce sie nagrywac zdjec/filmów, łatwiej trzymac na twardym(możesz się skusi na RAID co pozwoli albo na przyśpieszone działani lub zwiększenie bezpieczęstwa danych-ale to tylko opcja)
grafika do zastosowań biurowych/zdjecia/video-nawet zintegrowany intelowski chip wytrzyma, dla pewności ati 2400 za ok 250zł

oczywiscie to jest zestaw "pod rodziców' a nie pod graczy jakie sa sugerowane powyżej(po co mu grafika za 400-500 skoro tylko czasami pogra a rodzice srednio co 2 tygodnie wrzucą mu 1giga zdjec?). mam nadzieje że moje argumentacje cos wniosa do wątku

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ