Rome

Przekonaj się, że to wcale nie nudy!
Wochniu
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Rome

Post autor: Wochniu »

Na serial natrafiłem przypadkiem. Szukałem czegoś do oglądania po The Unit które mi sie podobało więc zamknąłem oczy i padło na The Rome. Serial świetny. Kawał historii w dobrej oprawie. Polecam każdemu komu podobały się filmy Gladiator czy choćby Troja
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

Ta super serial!

W polowie sierpnia znalazlem na stronce z newsami filmowymi ze Hbo moze wznowi rome i bedziemy mieli 3-ci sezon jesli medellin okarze sie klapa. :S
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

Również uważam że serial jest fantastyczny, dobry kawałek historii, opowiedziany z ciekawej perspektywy. Sądzę że trzeci sezon by mu nie zaszkodził, w końcu stacja HBO ma bardzo dobre seriale, które sie nie pogarszają, wręcz przeciwnie, z sezonu na sezon robią się coraz lepsze!!! 8) 8) 8)
Awatar użytkownika
kendzi
Wskaż do odpowiedzi
specjalista
specjalista

Post autor: kendzi »

Skoro ma być(prawdopodobnie) trzeci sezon to moze w końcu obejrze drugi.
We are against piracy, please don't attack ships.
Wochniu
Wskaż do odpowiedzi

Hehe zobacz. Serial naprawdę godny polecenia. Był taki moment już nie pamiętam że Atia ta (starsza ruda) klęczała chyba tydzień przed domem tej drugiej (kurcz zapomniałem jak się nazywała) i odzywała się w te słowy "Jestem Atia z rodu... Błagam o wysłuchanie/wybaczenie'. Gdy ta druga wyszła do niej, przeklęła ją i się zabiła" Moment powinien się wydawać co najmniej dziwny a ja się śmiałem co najmniej 10 minut xD
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Wochniu pisze:Moment powinien się wydawać co najmniej dziwny a ja się śmiałem co najmniej 10 minut xD
Hmm, niby powinienem się cieszyć, że serial Ci sie podobał, ale z drugiej strony zastanawiam się, jaki był Twój jego odbiór. Skoro rozbawiła Cię jedna z najlepszych i najbardziej dramatycznych scen w serialu, to ... w sumie nie wiem, czy się nadal mam radować.

Generalnie, serial jest wybitny i można to powiedzieć bez ryzyka błędu. Kapitalnie zarysowane postaci, dbałość o detale (nie zawsze prawda historyczna jest zachowana, ale jej duch tak - czasem wydarzenia się zmieniają lekko, ale pozostaje ich sens), dramatyczne sytuacje i wybory, choć i nie brak humoru (choć akurat ta scena, która rozbawiła @Wochniu nie należy do tych zabawnych...), świetna batalistyka jak na serial telewizyjny, odważne potraktowanie spraw seksualnych - słowem: obejrzeć koniecznie :)
Awatar użytkownika
Aye
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Post autor: Aye »

Jeden z najlepszych seriali historycznych jakie do tej pory widziałem. Cenny głównie z faktu iż przedstawia świat starożytny jaki najprawdopodobniej on był w rzeczywistości, a nie zakorzenione w powszechnej świadomości wyobrażenie o nim.

PS:
Pomijając fakt, że dla mnie również dziwna była twoja reakcja na sposób samobójstwa Serwilli (to była właśnie ta "druga"), to dziwi mnie trochę, że po niemal dwóch sezonach nie kojarzysz jeszcze Atii (z domu Juliuszów, matki Oktawiana Augusta), chyba najbardziej charakterystycznej i dramatycznej zarazem postaci serialu i historii zarazem.
Obrazek
ROBIN bez kaptura
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ROBIN bez kaptura »

Serial jest rzeczywiście świetny. I - co moim zdaniem bardzo istotne - tworcy staraja sie unikac ogranych chwytow stosowanych zazwyczaj w produkcjach historycznych.
A co do samobojstwa Serwilii - mnie tez to jakos nie ubawilo...
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

Ta scena i ogólnie klimat jakie się wytworzył w około niej był chyba najmocniejszy w 2 sezonie. Na pewno niezapomniany...
Wochniu
Wskaż do odpowiedzi

Bostonq pisze:Hmm, niby powinienem się cieszyć, że serial Ci sie podobał, ale z drugiej strony zastanawiam się, jaki był Twój jego odbiór. Skoro rozbawiła Cię jedna z najlepszych i najbardziej dramatycznych scen w serialu, to ... w sumie nie wiem, czy się nadal mam radować.
Nie o to chodzi że sama scena mnie rozśmieszyła, bo scena żeczywiście byłą dramatyczna, ale sam fakt że siedziała u niej pod drzwiami. Myślałem, że rzuci się na nią z nożem czy coś w tym stylu a tu taki zonk. Przeklnęła ją i sie zabiła.
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

Bo jakby się rzuciła i ją zabiła, to byłaby afera na cały Rzym, byłoby dużo plotkowania, ale równie szybko by o tym zapomniano. A takie przekleństwo miało większy wydźwięk. Sam widziałem co się potem działo z Atią. Kwestia psychologiczna ;)
Zresztą dochodzi do tego zupełnie inna mentalność, którą scenarzyści oddali idealnie kreując bohaterów tego dramatu.
ROBIN bez kaptura
Wskaż do odpowiedzi

Wlasnie, kwestia kulturowa. Kobietka musiala po prostu trzymac jakis fason, tak wlasnie w tym momencie wypadalo.
Awatar użytkownika
Kath
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: Kath »

Zlitujcie się i oznaczajcie jakoś spoilery ;)
Awatar użytkownika
Aye
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Post autor: Aye »

Kath pisze:Zlitujcie się i oznaczajcie jakoś spoilery ;)
Po co, przecież fabuła i tak znana jest od conajmniej od 2038 lat? :wink:
Awatar użytkownika
Kath
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: Kath »

Ale tych smaczków szkoda ;)
Awatar użytkownika
Don_Bazylian
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: Don_Bazylian »

A ja może Was zaskoczę, ale ten serial dla mnie to jakaś porażka. Zastanawia mnie właśnie, czemu tylu ludzi go tak poleca.
Ja zabierałem się za niego 2 razy. Za pierwszym razem odpadłem chyba po 4 odcinkach, za drugim też coś koło tego.
Dla mnie po prostu nudny.
Czerwek
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Czerwek »

Alez to przeciez normalna sytuacja, ze komus sie cos podoba, a komus nie. Niebezpieczne byloby dojscie do momentu kiedy wszystkim podobaloby sie to samo :)
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: haker_dream »

Są gusta i guściki ale o nich nie rozmawiajmy!
Mnie osobiście się serial podobał bardzo polecam dla tych którzy lubią filmy typu gladiator!
ROBIN bez kaptura
Wskaż do odpowiedzi

haker_dream pisze:Są gusta i guściki ale o nich nie rozmawiajmy!
Mnie osobiście się serial podobał bardzo polecam dla tych którzy lubią filmy typu gladiator!
Ale nie tylko Gladiator. Rome dotyka tez tla obyczajowego i owczesnych zawiloscispoleczno - politycznych. Moze sie podobac choc jego osnowa nie jest tylko i wylacznieakcja.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Tak po prawdzie, to w ogóle "Rzym" jest odległy od "Gladiatora" o kilka przecznic świetlnych. Film Scotta to widowisko, owszem, ciekawe, ale jednak dość pobieżnie traktujące historię i - jak napisał @Robin - sprawy obyczajowości. A "Rzym" to przede wszystkim historia w skali mikro - czyli opowieść o charakterach.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ