Napisy zamiast lektora

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa

Napisy zamiast lektora

Post autor: piotr_cebo »

Prawdopodobnie od października część filmów i seriali na TVP2 będzie puszczana z napisami. Co o tym sądzicie? Ja jestem jak najbardziej za, chociaż z tego co czytałem to jak narazie mają to być programy przyrodnicze i produkcje Walta Disneya, więc bardzo możliwe, że nawet nigdy nic nie obejrzę tak, ale co z tego. Raz oglądałem "Kukułkę" na TVNie z napisami i sie fajnie oglądało, z lektorem to nie to samo.
Obrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Nie potrafie oglądac juz z lektorem - przyzwyczaiłem siędo napisów no i lubię ścieżkę dzwiękową nie zagłuszaną przez "czytacza".
Jedynym odstępstwem są bajki dla dzieci - tu tylko dubbing!
A reszta powinna by tylko z napisami! - niech się ludziska nauczą czytac ;)
Obrazek When Dreams Come True...
ogame
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ogame »

a mi tam bez roznicy czy lektor czy napisy... oczywiscie sa produkcje ktore musze z napisami ogladac bo lektor fatalny jak depserate housewives czy prison break..ale ja moge ogladac z napisami z lektorem albo bez tego i bez tego ;pale produkcje disneya z napisami ? bleeee nie lubie bajek czytac xD
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: haker_dream »

mogli by zrobić coś takiego jak na niektórych programach, że można sobie włączyć lektora lub napisy (fox life np tak ma :)), jeśli ktoś jest abonentem słoneczka
ogame
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ogame »

nom jest taka opcja jezeli ktos tak ma :D wystarczy w tunerze w opcjach kanalu ustawic zeby wylaczyc polskie audio a dac napisy xD
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

ja zawsze tak robie :D ale oldschoolowa szkola (czyt. moi rodzice) i tak wola lektora.
Tylko problem wlasnie jest z stacjami jak TVN, Polsat...(ale i tak dobrych filmow nie pokazuja)
Ale tez jestem za dobrym Dubbingiem!
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: haker_dream »

jedno jest pewne, zbyt mało kanałów ma taką opcję, przydało by się zdecydowanie więcej :)

a cóż można oldschollową szkołe pogodzić atathoth :D, włączyć to i to :P
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

te napisy ktore mozna wlaczyc zamiast lektora (mam n'ke) to jest jakiś żart. czesto mam wrazenie ze zostaly wklejone prosto z jakiegoś translatora, tlumaczone jest "tylko to najwazniejsze" - nie ma mowy o szczegolach, czesto sa niedopasowane. ech.... ta polska telewizja
tgRIDDICKtg
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tgRIDDICKtg »

ogolnie polskie tluamczenia sa do dupy ze sie tak wyraze np przy anime jak ogladam naruto np to chce sie powiesic az skad oni wizieli takiego glupiego tlkumacza
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Jestem przeciwny napisom w tv, chyba że odbywałoby się to w formie: docelowo ustawiony lektor, z opcją wyłączenia go i włączenia napisów. Same napisy nie.

Czemu? Temu, że większość młodych ludzi (czyli w większości tych którzy narzekają na lektora) i tak wbija w telewizję i filmy sobie ściąga. Osobiście jestem tak przeciwny lektorowi jak tylko można być, zresztą jak chyba większość, ale i tak nie oglądam telewizji, więc mi to rybka. A nie chciałbym doczekać czasów, w których moja babcia nie może oglądać filmów bo nie nadąża za napisami, bądź ich nie dowidzi. Wprowadzenie napisów byłoby dla telewizji samookaleczeniem, bo uderzyłoby to najbardziej w najliczniejszą grupę widzów: ludzi po 30-40ce i wzwyż.
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Shedao Shai pisze: A nie chciałbym doczekać czasów, w których moja babcia nie może oglądać filmów bo nie nadąża za napisami, bądź ich nie dowidzi.
Popieram w całej pełni i rozciągłości. Oglądam oczywiście seriale z napisami i lubię, ale oglądam je na komputerze. Niestety w telewizor musiałabym wpatrywać się z odległości ok. 1 metra, żeby przeczytać napisy- dlaczego, proste. nawet w moich okularach (-14,0 dioptrii), nie widzę zbyt dobrze z odległości większej niż 3 metry, a napisy...szkoda gadać.
P.S. Babcią nie jestem... :P
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
marjan
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: marjan »

Moim zdaniem to super pomysł puścić seriale z napisami ale chyba większość ludzi woli jedna lektora.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ