🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Prison Break

"Zabili go i uciekł" w wielu odsłonach!
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: Bostonq »

Coś w tym jest, co @Pepe napisał. Ja w ogóle jestem zwolennikiem sezonów "krótkich" - "Dexter", "Weeds", "4400", "Eureka". Odnoszę wrażenie, że dzięki temu te seriale są potencjalnie mniej narażone na syndrom wyczerpania, gdyż akcja jest bardziej zagęszczona, ściśnięta, dzięki czemu widz się nie zdąży znużyć przygodami i bohaterami. "Prison Break" w sposób doskonały pokazuje, co to jest niepotrzebne mnożenie wątpliwych atrakcji.

Zwróćcie uwagę, że nawet w pierwszym sezonie najlepsze było te 13 (czy 14) pierwszych odcinków, które były docelowo przewidziane jako całość, a dopiero niesamowita popularność serialu spowodowała, że powstała reszta.

A rzeczywiście seriale bez wyraźnego wątku głównego są mniej narażone na wypalenie się, czego przykładem może być "Numb3rs", w którego to przypadku czwarty sezon w żadnym stopniu nie odbiega poziomem od poprzedników. Każdy odcinek to inna historia, dzięki czemu ciągle dzieje się coś świeżego.

No ale mocna intryga, ciągnąca się przez więcej odcinków - też ma swoje plusy, jak to miało miejsce w dwóch pierwszych sezonach "Losta". Jak to mówią, są "plusy dodatnie" i "plusy ujemne" :wink:
Pepe
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Pepe »

Całkowicie się zgadzam z @Bostonq, też miałem o tym napisać. Sezony powinny być 13-15 odcinkowe, wtedy trzymają poziom (np Rescue Me). Scenarzyści pisząc 24-odcinkowe to opero-mydlano-pisarze :D No ale amerykański show-biznes pewnie się takich domaga.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Bostonq, święta racja. W sumie jakby tak pomyśleć, większość moich ulubionych seriali ma sezony 12-13 odcinkowe (Day Break, Californication, Dexter, 4400) bądź jakoś okrojone (BSG).

A stworzenie 20-25 odcinkowego sezonu, w połowie którego nie odczuwa się znużenia, to sztuka i z ręki mogę tu wymienić tylko X-Files, Supernatural i pierwsze dwa Losty.
tobib
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tobib »

Tylko że wg. mnie X-Files, a Prison Break maja zupełnie inne formuły z założenia. Prison Break ma być spójny, każdy odcinek wiązać się z następnym, a w X-Files każdy odcinek opowiada o czym innym. Na krótką metę sposób "spójny" jest wg. mnie lepszy, lecz na dłuższą odcinki o czym innym są lepsze, gdyż nie przejadają się.
Druga formuła nie mogłaby być wprowadzona w PB, również ze względu na fabułę (a co może w każdym odcinku uciekaliby z innego więzienia :D )
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: haker_dream »

tobib pisze:Tylko że wg. mnie X-Files, a Prison Break maja zupełnie inne formuły z założenia. Prison Break ma być spójny, każdy odcinek wiązać się z następnym, a w X-Files każdy odcinek opowiada o czym innym. Na krótką metę sposób "spójny" jest wg. mnie lepszy, lecz na dłuższą odcinki o czym innym są lepsze, gdyż nie przejadają się.
Druga formuła nie mogłaby być wprowadzona w PB, również ze względu na fabułę (a co może w każdym odcinku uciekaliby z innego więzienia :D )
Tyle że np. 10 sezonów o czym innym po 24odc to 240 odc. a trudno nakręcić tyle odc o czym innym. Nie wiem ile jest xfiles ale też koło 10seri, a założe się że nie jeden odc jest podobny do innego!
ROBIN bez kaptura
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ROBIN bez kaptura »

Pewnie, mozna sobie ponazekac. Ale i tak to jest jeden z najlepszych seriali.
Awatar użytkownika
Rushq
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Post autor: Rushq »

ROBIN bez kaptura pisze:Pewnie, mozna sobie ponazekac. Ale i tak to jest jeden z najlepszych seriali.

fakt i caly czas trzyma podobny równy poziom :-)
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

A stacja FOX zawsze produkuje najlepsze seriale i same hity, które czczone są przez rzesze fanatyków :lol:

PS: A już myślałem, że fani na dobre i na złe serialu PB są wymierającym gatunkiem, po sukcesach 3 sezonu. Jak widać, myliłem się :wink:
ROBIN bez kaptura
Wskaż do odpowiedzi

Jakwidac "fani" jeszcze sa:) Ja osobiscie mam taka mala nadzieje,ze jakw razie EURO 2012 nam nie wypali,to chociaz w ktoryms z kolejnych sezonow Scofield bedzie uciekal z polskiego wiezienia :wink: A to moze byc niezle :D
tobib
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tobib »

haker_dream pisze:
tobib pisze:Tylko że wg. mnie X-Files, a Prison Break maja zupełnie inne formuły z założenia. Prison Break ma być spójny, każdy odcinek wiązać się z następnym, a w X-Files każdy odcinek opowiada o czym innym. Na krótką metę sposób "spójny" jest wg. mnie lepszy, lecz na dłuższą odcinki o czym innym są lepsze, gdyż nie przejadają się.
Tyle że np. 10 sezonów o czym innym po 24odc to 240 odc. a trudno nakręcić tyle odc o czym innym. Nie wiem ile jest xfiles ale też koło 10seri, a założe się że nie jeden odc jest podobny do innego!
Nie chodzi o to, że każdy o czym innym. No bo jasne jest, że wiele opowiada o kosmitach, inne o maszynach itp. Chodziło mi o to, że każdy odcinek nie jest ściśle powiązany z następnym. Nie można obejrzeć np. 1 i 10 odcinka PB, bo nie będziemy wiedzieć o co chodzi. W X-Files można tak zrobić
tartar
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tartar »

elmo pisze:A stacja FOX zawsze produkuje najlepsze seriale i same hity, które czczone są przez rzesze fanatyków :lol:

PS: A już myślałem, że fani na dobre i na złe serialu PB są wymierającym gatunkiem, po sukcesach 3 sezonu. Jak widać, myliłem się :wink:
i jeszcze stacja ABC :D
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Showtime, misie, Showtime.

FOX poza PB i 24 nie ma w swojej ofercie nic wielkiego, za to słynie z kasowania dobrych seriali (Dark Angel, Firefly, Drive, SAAB)... niee, tej stacji nie lubię bardzo, o.
ROBIN bez kaptura
Wskaż do odpowiedzi

Serial "spojny" ma szanse byc dobry na dluzsza mete (mam namysli kilka sezonow po dwadziescia pare epizodow) pod warunkiem ze bedzie wielowatkowy i z czestymi zwrotami akcji.
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

Shedao Shai pisze:Showtime, misie, Showtime.

FOX poza PB i 24 nie ma w swojej ofercie nic wielkiego, za to słynie z kasowania dobrych seriali (Dark Angel, Firefly, Drive, SAAB)... niee, tej stacji nie lubię bardzo, o.
A nie wyczułeś nutki ironii w moim poście na temat FOX? :P
GreG
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: GreG »

... yhm, że się tak zapytam, odc 9 to będzie jeszcze w tym roku w asd?
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

@ GreG, poszukaj troche na internecie :P
http://www.fox.com/prisonbreak/
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Tak, będzie. Asd zdenerwowany strajkiem scenarzystów i przerwami w sezonach, postanowił wziąć sprawy w swoje ręce i nakręcić dalszy ciąg serialu. W role bohaterów wcieliła się cała grupa asd. W tej chwili odcinek jest na etapie postprodukcji, stąd należy się go spodziewać niebawem :wink:

http://www.epguides.com/PrisonBreak/
GreG
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: GreG »

bardzo przepraszam. zostałem wprowadzony w błąd, byłem przekonany, że wyszedł odc 9, a dopiero po nim przerwa.
ROBIN bez kaptura
Wskaż do odpowiedzi

Bostonq pisze:W tej chwili odcinek jest na etapie postprodukcji, stąd należy się go spodziewać niebawem
Domyslam sie z tego ze ekipie asd udalo sie bardzo szybko umknac z wiezienia (zdolniejsi niz niedorajda Scofield :wink: ). Czy tez emisja nastapi za pomoca grypsery? :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Tak. Będziemy rozsyłać serial w postaci drobnych fragmentów, które dopiero ułożone w całość pozwolą na zapoznanie się z całością fabuły. Żeby nie było za łatwo, wszystkie części puszczone są od tyłu, a każdy jest kimś innym, niż ten, kogo wydaje się, że gra. Przykładowo, asd grający Michaela, tak naprawdę gra Sucre. Więc trochę Wam zajmie uporządkowanie wydarzeń. No ale nikt nie mówił, że będzie łatwo :wink:

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ