Ranking na najlepszy serial!
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- youtube Warszawa
- Ulubiony Serial: Rescue Me
Od tego jest ostatnie rubryka:
np: (: 34 - : 30)
oznacza ze 34 osoby zagłosowały na TAK a 30 na NIE
Popatrzmy na drugie miejsce:
(: 21 - : 20)
Jak widac w pierwszym przykładzie jest to różnica czterech głosów (stosunek tych na + do tych na - ) a w drugim jednego.
Jeśli w drugim przykładzie ten stosunek sie zwiększy do min pięciu to wskoczy na pierwsze miejsce. Oznacza to, że obecnie min cztery osoby jeszcze muszą zagłosowa na plus i ani jeden na minus - tak żeby było: (:25 - : 20)
Rozumiecie?
np: (: 34 - : 30)
oznacza ze 34 osoby zagłosowały na TAK a 30 na NIE
Popatrzmy na drugie miejsce:
(: 21 - : 20)
Jak widac w pierwszym przykładzie jest to różnica czterech głosów (stosunek tych na + do tych na - ) a w drugim jednego.
Jeśli w drugim przykładzie ten stosunek sie zwiększy do min pięciu to wskoczy na pierwsze miejsce. Oznacza to, że obecnie min cztery osoby jeszcze muszą zagłosowa na plus i ani jeden na minus - tak żeby było: (:25 - : 20)
Rozumiecie?

-
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- Kontakt:
-
asd
-
Expert
-
Wskaż do odpowiedzi
-
asd
-
Expert
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
piotr_cebo
-
asd
-
Expert
'Po pewnym zastanowanieniu...'dukekubas pisze:po pewnym zastanowanieniu mam pytanie...po co liczone są także glosy na minus?
chyba lepiej jest wstawić w xvid asd serial, np. +33-45, niż +8-7?
czy nie lepiej liczyć tylko głosy na plus? w końcu tylko one pokazują liczbę odbiorców, a czym jest ona większa tym chyba lepiej??
To co proponujesz to zwykła ankieta.
Skoro nie było by głosowania na minus, to zeby dana osoba nie dała każdemu serialowi po plusie trzeba by ograniczyc wybór tylko do jednego serialu. - Tak właśnie działa zwykła ankieta.
Kiedy kiedyś zrobiłem zwykłą ankietę, Wszyscy narzekali, że nie mogą dawac więcej plusów (oddawac głosu na więcej niz jeden serial) czy tez oddawac głosy na minus.

-
Wskaż do odpowiedzi
-
asd
-
Expert
-
Wskaż do odpowiedzi
Szczerze mówiąc nie rozumiem tego, tj. jak to się ustawia co jest na 1 a co na 2 jeśli ma tą samą ilość punktów? :?
Wg mnie powinno się albo wprowadzić dogrywkę, to byłoby chyba najsprawiedliwsze albo powinien przejść ten serial, na który głosowało więcej osób, czy ten który częściej był na 1 miejscu...
PS. A tak na marginesie to odkąd wprowadzono listę, zaraz po wejściu na forum to pierwsze co robię - sprawdzam co gdzie jest
Wg mnie powinno się albo wprowadzić dogrywkę, to byłoby chyba najsprawiedliwsze albo powinien przejść ten serial, na który głosowało więcej osób, czy ten który częściej był na 1 miejscu...
PS. A tak na marginesie to odkąd wprowadzono listę, zaraz po wejściu na forum to pierwsze co robię - sprawdzam co gdzie jest

-
asd
-
Expert
W tabelce "Głosy" podano ile osób zagłosowało za danym serialem (+) a ile przeciwko (-).
Różnica między tymi głosami jest faktycznym wynikiem.
Popatrzmy na przykład:

31 - 38 = -7
50 - 57 = -7
21 - 29 = -8
JAk widac więcej osób głosuje przeciwko niż za, dlatego wyniki wychodzą ujemne.
Różnica między tymi głosami jest faktycznym wynikiem.
Popatrzmy na przykład:

31 - 38 = -7
50 - 57 = -7
21 - 29 = -8
JAk widac więcej osób głosuje przeciwko niż za, dlatego wyniki wychodzą ujemne.

-
Wskaż do odpowiedzi
Wiem, rozumiem tego typu liczenie głosów i zgadzam się z nim jak najbardziej, to lepsze niż zwykła ankieta. W sensie więcej głosów miałam na myśli, że na jeden serialu głosowało około 30 osób za i przeciw a w drugim przypadku 50, to już coś. No bo i tu i tu jest -7, więc na jakiej podstawie przyznawane jest miejsce w tabeli?
-
asd
-
Expert
Jeśli jeden serial ma np 5pkt i miejsce #1 a drugi 4pkt i miejsce #2 i zagłosujesz (na +) na ten drugi, (i zrówna sie on punktowo z obecnym pierwszym) to chociaż oba mają po 5pkt, to wyżej będzie ten, na który ostatnio oddano głos (czyli ten co miał wcześniej #2 miejsce).
Czy to jest czytelne?
Czy to jest czytelne?

-
asd
-
Expert
KONIEC!
A oto wynik:

Minimalnie wygrał Psych Season3
Zaznaczam, że głosowanie było uczciwe i w żaden sposób nie ingerowałem w wynik (miałem jeden głos jak każdy z Was!).
Równocześnie po doświadczeniach zwiazanych z pierwszą listą wyciągnąłem następujące wnioski:
Sam nie mogę chyba dodawac seriali bo wtedy możecie miec podejrzenia, że coś kręcę (wygrał mój typ tym razem - cho tak naprawdę wolałbym mgły Avalonu).
Za kazdym razem, nowy nabór musi byc obwarowany pewnymi zaostrzeniami żeby zaraz po otwarciu naboru (za chwilę) nie zostały wpisane te co obecnie były (będzie nudno po prostu). Albo więc wszystkie z nich, które brały uział w jednej liście będą wykluczane na następną kolejkę (ale tylko jedną - potem znowu można będzie je dopisac) albo będę wymyślał specjalne kryteria jak np: "tym razem typujemy tylko mini-seriale" albo np horrory albo tylko nowe itp.
Co o tym sądzicie?
I jak wrażenia po pierwszej liście?
A oto wynik:

Minimalnie wygrał Psych Season3
Zaznaczam, że głosowanie było uczciwe i w żaden sposób nie ingerowałem w wynik (miałem jeden głos jak każdy z Was!).
Równocześnie po doświadczeniach zwiazanych z pierwszą listą wyciągnąłem następujące wnioski:
Sam nie mogę chyba dodawac seriali bo wtedy możecie miec podejrzenia, że coś kręcę (wygrał mój typ tym razem - cho tak naprawdę wolałbym mgły Avalonu).
Za kazdym razem, nowy nabór musi byc obwarowany pewnymi zaostrzeniami żeby zaraz po otwarciu naboru (za chwilę) nie zostały wpisane te co obecnie były (będzie nudno po prostu). Albo więc wszystkie z nich, które brały uział w jednej liście będą wykluczane na następną kolejkę (ale tylko jedną - potem znowu można będzie je dopisac) albo będę wymyślał specjalne kryteria jak np: "tym razem typujemy tylko mini-seriale" albo np horrory albo tylko nowe itp.
Co o tym sądzicie?
I jak wrażenia po pierwszej liście?

-
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi - seriale to moja pasja
Przecież Allo Allo ma taki sam bilans (-8) jak Psych. W takiej sytuacji niewiem dlaczego Psych jest na pierwszym miejscu zważywszy, żę Allo Allo miało oddane większą ilość głosów. Z matematycznego punktu widzenia wydaje mi się. że powinno być odwrotnie.
I zastrzegam, iż nie jest tak, że faworyzuje swój tym
I zastrzegam, iż nie jest tak, że faworyzuje swój tym
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.
Douglas Adams
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.
Douglas Adams
-
piotr_cebo
-
Yugi_2142
- Kontakt:
Oceń ten serial