🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Kodeki - jak dopasować

Posty nie warte czytania.
Yogi_18
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Kodeki - jak dopasować

Post autor: Yogi_18 »

Jak dopasować kodeki :)
(pytanie typowo do uploaderów)

Właśnie przygotowuję kompa pod formata po wgraniu systemu chciałbym wgrać kodeki ale jakie :?: :?

Dotychczas używałem czegoś takiego:
* ffdshow-20040718 (typowy kodek do divixa)
* wmp6cdcs (nie wiem co to jest dokładnie ale bez tego nie chodzą mi pliczki wmv :P)
* SLDcodecpack1.5 (to plików z dzwiękiem AC3)
* quick time alternative 1.69 (do pliczków mov)
* real alternative 1.48 (do plików rmvb)

Niestety odkąd zaczołem kompresje nie mogę spasować na nowo kodeków :(
Zazwyczaj jak mam wgrane SLDcodecpack1.5 to nie mam odpowiedniego kodeku do kompresji dzwięku, z kolei jak go usunę to w połowie filmów nie mam dzwięku, wgram jakieś inne kodeki (pojedyńcze) i zazwyczaj mam tak samo, jednym słowem coś się gryzie :?

Co wgrać by dobrze wszystko działało, a nie muliło kompa :?:
Wochniu
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Wochniu »

K-lite codec pack + ewentualnie real Alternative

i wszystko powinno chodzić bez problemu.

ewentualnie możesz ffdshow potem na instalować ale nie gwarantuje że będzie dobrze chodzić
mikel2
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: mikel2 »

Ja używam programu KMPlayer i nie instaluję nic no oprócz tylko Real Alternative do *.rmvb.
piterkow
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: piterkow »

CCCP codec pack ma wszystko co potrzebne.
Awatar użytkownika
kendzi
Wskaż do odpowiedzi
specjalista
specjalista

Post autor: kendzi »

Kodeków jest pewnie tyle ilu użytkowników sie tu wypowiada. Ja ze swojej strony dodam tylko zestaw kodeków BaoFeng, których używam od kilku lat (poprzednia wersja nazywała się stormcodec). Zawierają wszystkie kodeki wyżej już wymienione. Do tego zestawu używam Subedit playera i wszystko śmiga doskonale.
We are against piracy, please don't attack ships.
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: batman2k3 »

Divx, Xvid, ffdshow, AC3 + ew. lame, RMalternative, QTalternative, AC3ACM i jeszcze może coś o takiej nazwie "Nero Digital MPEG 4 AVC h.264 dshow decoder v2.02".
Ja raczej należę do grupy haterów codec-packów.
piterkow
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: piterkow »

Ja jestem haterem tylko tych ~50mb. Takie, które zawierają tylko podstawowe kodeki mi nie przeszkadzają.
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

Ja tak samo jak batman2k3. Kiedyś przez rok się bawiłem, sam dopasowywałem wszystkie kodeki, wszystko sprawdzałem... jeszcze na Win98. I od tamtej pory ładnych parę lat jadę na tych skompletowanych przez siebie i nigdy nie miałem najmniejszego problemu. Jedynie tylko jakieś dwa lata temu doinstalowałem h.264 czy jak to się nazywa ;)
To naprawdę nie jest trudne i potem nie ma problemów jak to czasami bywa z paczkami. Chociaż na pewno są jakieś dobre, ale to nie dla mnie :P
Yogi_18
Wskaż do odpowiedzi

batman2k3 pisze:Nero Digital MPEG 4 AVC h.264 dshow decoder v2.02
Tego kodeka kiedyś miałem niestety jak go wgrałem to wszelakie filmy mi nie działały a komputer często się wieszał włanczając filmy :?
elmo pisze:Kiedyś przez rok się bawiłem, sam dopasowywałem wszystkie kodeki, wszystko sprawdzałem... jeszcze na Win98. I od tamtej pory ładnych parę lat jadę na tych skompletowanych przez siebie i nigdy nie miałem najmniejszego problemu.
Ja też miałem taki zestaw :D niestety odkąd zaczołem zabawę z VirtualDubem muszę ciągle grzebać i szukać kodeków, paczek nie chcę wgrywać po później włanczając film przymula mi całego kompa.

batman2k3 pisze:Divx, Xvid, AC3 + ew. lame, AC3ACM
Mógłbyś powiedzieć co to są za kodeki troszkę dokładniej bo Divx i innym podobnych jest spoooro w sieci :)
wujekjoe
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: wujekjoe »

ffdshow TFUUUU!!!! to swinstwo tak pierniczy kompa ze sobie niewyobrazacie nawet zasrany filter

K-lite niekoniecznie najnowszy w zupelnosci wystarczy
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: batman2k3 »

Z tymi ffdshow to bywa różnie. Akurat ta ostatnia wersja jest OK, choć pamiętam i takie co robiły "łubudubu".
@Yogi_18 - Divx 6, najlepiej "najświeższy" z tym że podczas instalki odhacz większość popierdółek (dodatkowy player itp.). Pozostałe kodeki również najnowsze wersje z free-codecs.com, może z wyjątkiem XviDa (tutaj instaluj tą wersję co asd zaleca). Nero Digital MPEG 4 AVC h.264 dshow decoder v2.02 jest w zasadzie potrzebny tylko jeśli chcesz plik mp4 odpalać w dowolnym playerze.
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

Yogi_18 pisze:
elmo pisze:Kiedyś przez rok się bawiłem, sam dopasowywałem wszystkie kodeki, wszystko sprawdzałem... jeszcze na Win98. I od tamtej pory ładnych parę lat jadę na tych skompletowanych przez siebie i nigdy nie miałem najmniejszego problemu.
Ja też miałem taki zestaw :D niestety odkąd zaczołem zabawę z VirtualDubem muszę ciągle grzebać i szukać kodeków, paczek nie chcę wgrywać po później włanczając film przymula mi całego kompa.
A ja sam dosyć często kompresuje za pomocą VirtualDuba i nawet nie musiałem kodeków zmieniać, czy szukać dobrych. Wszystko gra idealnie :)
Yogi_18
Wskaż do odpowiedzi

Nero Digital MPEG 4 AVC h.264 dshow decoder v2.02
Powiedzcie mi (jeśli wiecie) czy ten kodek jakoś niekorzystnie wpływa na szłabszego kompa i system :?:
Jakoś udało mi się wgrać kodeki do divxów, xvidów, quick timów i real medii, ale przydało by mi się coś teraz właśnie do mp4 i zastanawiam się czy szukać to co było wymienione czy może jakąś alternatywę dla Nero :?:
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: haker_dream »

A nie lepiej jakiś kodec-pack z tą opcją? Raczej nie powinien spowalniać pracy komputera
Liroy
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Liroy »

ja polecam zawsze i wszedzie jak rowniez kazdemu k-lite codec pack :D jak dla mnie choc moge sie oczywiscie mylic nie ma lepszych :P

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ