Samsung Omnia

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
youtube Warszawa
Kontakt:

Samsung Omnia

Post autor: fluid »

Obrazek

Około miesiąc temu zakupiłem sobie to cudeńko.
Tanie co prawda nei było (1100zł) ale warte jest swojej ceny.
Jako system operacyjny mamy zmodyfikowany przez Samsunga (nakładka graficzna i interface) Win 6.1 PRO - i to wlasciwie moze juz zakonczyc opis telefonu.
Dotykowy ekran 240 x 400 px czyli 3,2'' (moglby byc ciut wiekszy), wbudowany modul WI-FI, modul GPS, 8GB (lub16) pojemnosci plus slot na karty micro SD, aparat 5mpix z lampa blyskowa, wszystkie protokoly 3G
To wszystko jest napedzane przez jeden z najszybszych prockow jakei wykorzystano w telefonach komorkowych 624MHz(dla porownania iphone ma ok 400MHz procek a HTC touch pro - 530MHz)
Taki procek to dla potrzeb przenosnego ogladania jest idealny.
Plikow nie trzeba kompresowac jeno mozna je wrzucic tak jak sa do telefonu i od razu odpalic (ofkoz po doinstalowaniu kodekow).
Z napisami nie ma problemu (odpowiedni soft) wiec jest to idealna rzecz do ogladania filmow zdala od kompa.
Telefon obsluguje nastepujace standardy kodowania - DivX, XviD, H.263, H.264, WMV, MP4
Dodatkowo mozemy skorzystac z wbudowanego edytora video ktory umozliwi nam dodawanie napisów czy dubbingu.

Z rzeczy potrzebnych do pracy mamy - obsługa dokumentów MS Office i PDF, sensor położenia (akcelerometr) ekranowa klawiatura QWERTY (jak ktos ma duze palce jak ja to bez stylusa nei radze podchodzic) wbudowana mysz optyczna i mase innych rzeczy ktorych nie sposob wymienic.

Jednym slowem - jak chcesz ogladac filmy a jednoczesnie popracowac to Omnia jest idealna a taki iphone nawet jej nie dorasta do dolnej krawedzi obudowy (w ramach wyjasnienia - iphone to NIE jest smartphone za co wiele osob go omylkowo bierze... ;) )
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
Czerwek
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Czerwek »

Taka tylko poprawka... iPhone ma proc o mozliwosciach ponad 720 MHz, ale programowo zostalo to obnizone do 400MHz
No i to prawda, ze iPhone nie jest smartphonem... Nota bene Omnia tez nim nie jest :P smartphone to nizszy poziom, Omnia to raczej palmofon (czyli uzadzenie tpu palmtop z dodatkiem telefonicznym)... A iPhone to raczej mini komputerek, wszak roznice miedzy systemem operacyjnym iPhone i wiekszych makow nie jest duza...
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

A iPhone to raczej mini komputerek,
ze co prosze???
no teraz to pojechales po calosci
sorry ale do komputera mu daleko
architektura iphona jest raczej zamknieta wiec za bardzo nie poszalejesz
i za wiele w nim nie pomieszasz (nie mowie o zabawkach ktore mozna dokupic z itunes) i nie dograsz sobie chciazby glupiego totall commandera bez ktorego nei wyobrazam sobie pracy na kompie (i na omnii tez)
jezeli cos jest podobne do komputeraz to zdecydowanie blizej jest tu omnii czy htc niz iphone
Weslgu mnie stawianie iphone w jednej linii z ww. telefonami jest dla tych drugich strasznie krzywdzace bo oprocz dotykowego ekranu i akcelerometru wiecej wspolnego chyba juz nie maja
Obrazek

Everything we worked for
Czerwek
Wskaż do odpowiedzi

buhahahaha... miales kiedys stycznosc z iPhonem czy tez chocby MAC OS 10.5 ver iPhone?
Bo widze, ze nie.
Po pierwsze... To ze jest zamkniety to akurat w mojej ocenie dobra rzecz (tak samo jak system MAC OSX), ale to nijak sie ma do zarzutow :) Zreszta... co to za atut, ze mozesz w telefonie namieszac? To urzadzenie ma dzialac, a nie czekac na mieszanie przez uzytkownika...
Wgrasz sobie co chcesz, to nie jest rzaden problem... Choc faktycznie Total Commandera nie, ale jeszcze nikt go nie napisal dla MAC OS :)
HTC to swietna firma ze swietnymi produktami (choc mi wszystkie nie przypadaja do gustu) i od zawsze produkuja w segmencie palmofonow... Ale to nadal jest zupelnie inne podejscie niz w produkcie apple...
Kilka lat temu zamienilem pc z winda i ubuntu na maka i zauwazylem jak wiele czeasu sie marnowalo na bezsensowne ustawianie tego co sie chcialo zrobic... Teraz uzywam z iPhone (prywatnie) i nokii (tel sluzbowy). Z iPhone karzystam radosnie, a nokii za kare... To tylko moje odczucie, ale prostota uzywania (takie angielskie pojecie usability - po polsku uzytecznosc nie do konca oddaje znaczenie tego pojecia) jest niesamowita.

I zeby nie bylo, seriale tez sobie na nim ogladam, filmy tez sie zdarza (choc z tym trudniej, bo ciezko mi znalezc te 90-120 minut spokoju poza domem zeby film w calosci zobaczyc...

Kazdy lubi co innego, i chwala za to, ze nie jestesmy identyczni :)
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Hah.. a ja się akurat rozglądam za jakimś ciekawym telefonem, ale 1100 to trochę przesada. No i jakoś nie przekonują mnie te dotykowe ekrany. Oglądałem ostatnio prezentację podobnego samsunga i gość który go pokazywał miał spore problemy z trafieniem w niektóre wyświetlane przyciski...
Tak z ciekawości, jak sprawuje się moduł GPS?
Obrazek
Ignorance is a virtue.
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

@Yugi, dotykowe ekrany rządzą. One po prostu daja taką swobode używania telefonu. Nie jestes zmuszany do ciaglego klikania strzalek itp. zeby zjechać nizej w menu. Przynajmniej ja to tak odbieram. Sam mam se w950i i dotykowy wyswietlacz to swietna sprawa.

@czerwek, widze ze mamy na forum apple-fana xD No coz ja do takich nie naleze, ale szanuje Twoje zdanie. Z tym ze ja akurat uwazam te "prostote" oprogramowania od Jobs'a za wade.
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Czerwek pisze:miales kiedys stycznosc z iPhonem
testowalem go ponad tydzien

Czerwek pisze:Zreszta... co to za atut, ze mozesz w telefonie namieszac?
chyba uzylem zlego slowa ale nie potrafisz czytac miedzy wierszami - mnie chodizlo o fakt dogrywania do telefonu rzeczy ktore pozwola go usawic pod dana osobe i potrzeby danej osoby a nei o mieszanie zeby cos popsuc
to taka subtelna roznica
z jednym tylko sie zgodze - obsluga iphone jest faktycznei duzo lepsza i bardziej intuicyjna niz omnii jednak i ten argument pada na pancerz w momencie zainstalowania aplikacji ifonz

plus iphone ma rewelacyjna przegladarke zdjec

dla mnie iphone to moze nie tyle nieporozumienie co "dziecko rewelacyjnego marketingu" (zupelnie jak ipod) i to jest akurat fakt z ktorym ciezko sie nie zgodzic
chwala apple za to ze maja takich swietnych marketingowcow ktorzy potrafia zrobic z czegos normalnego i w porownaniu z innymi rzeczami z tego segmentu (odtwarzacze mp3 czy telefony) duzo gorszego technologicznie ikone popkultury (bo tym jest ipod)
ja nei lubie jak mi sie wciska cos na sile i dodatkowo mi sie jeszcze ogranicza mozliwosci dostosowania tego do moich potrzeb (vide iphone)

mysle ze dalsza polemike mozna przeniesc na pw coby nie zasmiecac tematu ktory traktuje o omnii a nei omnia vs. iphone

Yugi_2142 pisze:Tak z ciekawości, jak sprawuje się moduł GPS?

jak tylko sciagne jakis sofcik do nawigowania to zrobie male testy i je tu zamieszcze
Obrazek

Everything we worked for
Czerwek
Wskaż do odpowiedzi

kacperski pisze:@czerwek, widze ze mamy na forum apple-fana xD No coz ja do takich nie naleze, ale szanuje Twoje zdanie. Z tym ze ja akurat uwazam te "prostote" oprogramowania od Jobs'a za wade.
Eee... od razu fana :P
Po prostu lubie wracac do domu i zapominac o ciaglym poprawianiu systemu, zeby dzialal... Komputer ma dzialac i nie robic problemow, wystarczy mi to, ze w robocie jest inaczej :D
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

No dobrze ale poniższe zdanie brzmi jak zacytowana instrukcja obsługi czy też opis z allegro:
fluid pisze:Telefon obsluguje nastepujace standardy kodowania - DivX, XviD, H.263, H.264, WMV, MP4
Dodatkowo mozemy skorzystac z wbudowanego edytora video ktory umozliwi nam dodawanie napisów czy dubbingu.
A co to oznacza w praktycze?
Czy zainstalowany tam player odtworzy plik *.avi wraz z napisami dołączonymy w pliku tekstowym? Jeśli tak to w jakim standardzie?

A iphone raczej się nie nadaje do oglądania seriali z napisami bo założę się, że nie ma softu, który odtworzy napisy mam racje? (jeśli nie to w osobnym temacie proszę!).
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Czy zainstalowany tam player odtworzy plik *.avi wraz z napisami dołączonymy w pliku tekstowym? Jeśli tak to w jakim standardzie?
ja ogladam za pomoca divix player - po prostu kopiuje dowolny plik avi i juz

co do napisow to specjalnie przetestowalem nakladke na TCPMP ktora to umozliwia odtwarzanie plikow txt wraz z polskimi znakami

co do pozostalych formatow kompresji

ivX, XviD, H.263, H.264, WMV, MP4
to sprawdzilem tylko mp4 i wmv (bo nie mam nic kodowanego h.264) i nie bylo problemow (oczywiscie bez napisow)
Obrazek

Everything we worked for
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

fluid pisze:nakladke na TCPMP ktora to umozliwia odtwarzanie plikow txt wraz z polskimi znakami
Można więcej szczegółów?
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Można więcej szczegółów?
a co tu jest niejasne :shock:

program
plugin

info jak zainstalowac plugin jest w pliku readme

plugin obsluguje nastepujace formaty napisow

Kod: Zaznacz cały

- SAMI (*.smi)
- ASS/SSA (*.ass,*.ssa)
- SubRip (*.srt)
- MicroDVD Subtitle (*.sub)
wiec albo przerabiamy sobie txt za pomoca subtitle workshop albo w subedit

plik z filmem musi miec taka samam nazwe jak plik z napisami

ponizej opis (nie mojego autorstwa) jak przekonwertowac napisy

1. Ściągamy program SubEdit Player
2. Po zainstalowaniu Subedit Player, uruchamiamy program i z menu Plik wybieramy pozycję otwórz plik z napisami. Po otwarciu pliku .txt z napisami, naszym oczom ukazuje się taki widok:
Obrazek
3. Następnie wybieramy Menu Plik->Eksport>SAMI(SMI). Program zada nam pare pytań, na które trzeba się zgodzić klikając przycisk OK. Teraz mamy już zapisany plik z napisami. Wychodzimy z Subedit’a, otwieramy zapisany wcześniej plik z napisami w notatniku. Ostatnią czynnością jest usunięcie całej zawartości HEAD:
Obrazek

i wklejenie następującej:

Kod: Zaznacz cały

&nbsp; &nbsp; <STYLE TYPE = "text/css">
&nbsp; &nbsp; <!--
&nbsp; &nbsp; &nbsp; P {font-family: arial, tahoma, sans-serif; color:white; background-color: black;}
&nbsp; &nbsp; &nbsp; .SUBS {Name: 'Polski'; lang: pl-PL; SAMIType: CC;}
&nbsp; &nbsp; -->
&nbsp; &nbsp; </STYLE>
Tak ma wyglądać nasz zmodyfikowany plik z napisami:

Obrazek

Teraz wystarczy go tylko zapisać, po czym wrzucić na kartę pamięci film i zmodyfikowane przez nas napisy. Pamiętajcie o tym , by film i plik z napisami miał taką samą nazwę. Do odtwarzania filmów z napisami używamy programu TCPMP Subtitle Edition z zieloną ikonką. Jeżeli film będzie widoczny a nie będziecie widzieć napisów, polecam popróbować różnych opcji odnośnie ustawień Wideo (po zmianie ustawień wideo uruchom program na nowo!)
Obrazek

Everything we worked for
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Tradycyjnie nie moge pobrac: Your IP address is already downloading a file ale mniejsza z tym - po prostu nie wiedziałem, że taki plugin istnieje.

Jeśli prawdą jest to co piszesz, że:
fluid pisze:plugin obsluguje nastepujace formaty napisow
- SubRip (*.srt)
to po co ten turtorial?
fluid pisze:Ostatnią czynnością jest usunięcie całej zawartości HEAD:
etc...
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

to po co ten turtorial?
ano po to ze wyczytalem ze niektorym na omnii (pewnei w zaleznosci od wersji firmware) pliki srt nei chodzily ale za to chodzily smi a jak widac przerobienie ich nie jest takie proste i w jakims celu ten naglowek sie usuwa (nie testowalem tego)
jak to mowia angole - better to be safe than sorry :-p :-p
Obrazek

Everything we worked for
shisho
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: shisho »

fluid, tak mnie zastanawia- jak to jest z tą obsługą w zimie? ;> dziś minus 13 stopni, aż strach rękawiczki zdjąć, to chyba za łatwo z np. napisanie esa nie jest? ;> ja mam tośkę g900, pełna klawiatura qwerty, bez problemu się obsługiwało ją, ale kolega co ma iphona jęczał strasznie, a jak jest z omnią? ;> no chyba że rysik ratuje sytuację ;p
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

shisho pisze: no chyba że rysik ratuje sytuację ;p

no wlasnie :D
plus ja raczej jestem zmotoryzowany wiec nei siedze na dworze zreszta wole zadzwonic niz pisac esa :cheers: :cheers:
Obrazek

Everything we worked for
shisho
Wskaż do odpowiedzi

no to trochę zmienia postać rzeczy :D niektórzy się muszą tułać busami i w taką pogodę strach zdjąć rękawiczki, by palce nie zamarzły :D chociaż apple już wymyśliło nowy patent- rękawiczki dla posiadaczy iphonów :D
Czerwek
Wskaż do odpowiedzi

ehh... nie apple to wymyslilo (http://dotsgloves.com/, i nie teraz a kilka miesiecy temu... Prosze sprawdzac wiadomosci...

PS. Swietnie sie ich uzywa :P
PS2. To, ze banda dziennikarzynek dopiero teraz znalazla ten temat i jeszcze go przekreca to pieknie pokazuje poziom dziennikarstwa w tym kraju... I nie tylko w tym temacie...
shisho
Wskaż do odpowiedzi

Nie wiem, nie interesowałem się tym nigdy, zobaczyłem gdzieś wczoraj na necie to wspominam ;] ajfon i ajpod to dla mnie czysty sukces marketingowy i nic więcej, to nie interesują mnie te sprawy ;P
Shen
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Shen »

mozna na omni sluchac radia internetowego?

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ