Ultraviolet UK

a long, long time ago..
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
youtube Warszawa
Kontakt:

Ultraviolet UK

Post autor: fluid »

Kolejny serial z UK ktory dzisiaj wygrzebalem w sieci.
Zapowiada sie bardzo obiecujaco i ma tylko 6 odcinkow.
Standardowo nie widze tego na otwartych trackerach - jak ktos ma jakies linki (najlepiej rapid) to prosze o podanie

Obrazek

Ultraviolet to serial sci-fi przedstawiający historię walki ludzkości z wampirami. Organizacja rządowa mająca powiązania z Kościołem Katolickim bierze udział w wojnie przeciwko światowej konspiracji wampirów. Główny bohater, Michael Colefield (Jack Davenport - znany z serialu Coupling - Każdy z każdym), jest funkcjonariuszem policji, który napotyka na swojej drodze agentów organizacji rządowej, kiedy znika jego partner i najlepszy przyjaciel, Jack. Agenci przedstawiają się jako pracownicy oddziału do zwalczania przestępstw biznesowych, jednak Jack twierdzi, że należą oni do "plutonu egzekucyjnego"- nowoczesnej wersji Inkwizycji, Kongregacji Nauki Wiary. Wkrótce Michael dowiaduje się, że jego przyjaciel został przyjęty do spisku wampirów i poznaje ich plany dotyczące kontroli nad przeznaczeniem ludzkości.

Cechą charakterystyczną serialu są naukowe metody używane przez agentów, którzy badają środowisko wampirów. Przez lata swojej działalności zdołali oni rozwinąć nowoczesne metody zwalczania tego gatunku zagrażającego ludzkości. Zamiast drewnianych kołków noszą ze sobą pistolety na pociski pokryte węglem, które dodatkowo mają wizjer kamery, aby odróżnić zwykłych śmiertelników od wampirów, które są niewidzialne dla kamer i aparatów fotograficznych. Zamiast czosnku agenci stosują granaty gazowe zawierające zagęszczoną allicynę, zamiast światła słonecznego używają lamp emitujących światło ultrafiolet.

Serial przedstawia także nieco inne podejście do samego gatunku wampirów. Symbole religijne, które mają odpychać kreatury są postrzegane jako placebo. Jeden z bohaterów określa je jako kwestę wiary z dwóch stron. Przemiana ludzi w wampiry jest traktowana jako infekcja patologiczna, a nie jako opanowanie przez demona.

Same wampiry również korzystają z nowoczesnej tehnologi dla własnej ochrony, a nie z nadprzyrodzonych mocy. Aby bezproblemowo poruszać się po lądzie używają samochodów z szybami anty-ulftrafioletowymi. Do przelotów na duże odległości stosują trumny z zamkiem czasowym. Inżynieria genetyczna gra ważną rolę w spisku wampirów. Wampirzyce nie mają okresu, a mężczyźni-wampirzy są bezpłodni.

Aby serial był bardziej realistyczny, w ciągu wszystkich odcinków ani razu nie pada słowo "wampir".

Lista odcinków:
Habeas Corpus
In Nomine Patris
Sub Judice
Mea Culpa
Terra Incognita
Persona Non Grata
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
Mroofa69
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Mroofa69 »

Wampiry jak dla mnie zapowiada sie ciekawie :D
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

Jestem za
Obrazek
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Oglądałam go kiedyś, szedł bodajże w RTL 7 po polsku. Pamiętam że podobał mi się, tylko zakończenie było jakies takie.....niewyraźne. Ale gdyby się udało...oczywiście jestem za :!:
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: kain_b »

Seryjni mordercy robią na małą skalę to, co rządy robią na większą-Richard Ramirez
hasło/pass:bolczeslaw
alvares
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: alvares »

ja podobnie, zdecydowanie ZAAA;)

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ