Babylon 5 & Crusade
-
Wskaż do odpowiedzi - youtube Warszawa
Babylon 5 & Crusade
Witam . Zdobyłem właśnie cały (chyba) cykl; 5 sezonów , kilka filmów i serial (dodatkowy/równoległy?). Mógłby mi ktoś doradzić w jakiej kolejności to oglądać. Będę wdzięczny.
-
An25driu
Wskaż do odpowiedzi - sprawdź mnie
Info zaczerpnięte z forum PFO
"Pilot
Babylon 5: The Gathering - to jest właśnie pilot serialu. Dostępny w Polsce na kasetach wideo w wersji pierwotnej i na DVD w wersji specjalnej. Po Internecie krąży chyba tylko ta druga wersja (ze zmienioną muzyką i drobnymi zmianami w treści).
Teoretycznie, znajomość pilota NIE JEST niezbędna do zrozumienia dalszego ciągu serialu, a że pilot bywa nudnawy, wiele osób go sobie odpuszczało. Jednakże mimo wszystko warto go obejrzeć - to przecież prolog.
Sezon Pierwszy - Signs and Portents
Należy obejrzeć wszystkie odcinki po kolei. Najważniejsze są 1x01 Midnight on the Firing Line, 1x06 Mind War, 1x08 And the Sky Full of Stars, 1x13 Signs and Portents, 1x18/1x19 A Voice in the Wilderness, 1x20 Babylon Squared, 1x22 Chrysalis. Te odcinki należy obejrzeć KONIECZNIE, aby zrozumieć kolejne sezony, jednakże najlepiej oglądać wszystko, nawet te nudniejsze odcinki, które się w pierwszej serii zdarzały.
Sezony Drugi (The Coming of Shadows) i Trzeci (Point of No Return)
Należy obejrzeć całość. W sezonie drugim praktycznie nie ma już odcinków, których wpływ na całokształt fabuły serialu byłby znikomy, zaś sezon trzeci to już całkowita ciągłość fabularna.
Sezon Czwarty - No Surrender, No Retreat
Należy obejrzeć pierwsze sześć odcinków. Od 4x01 The Hour of the Wolf do 4x06 Into the Fire. Potem można zrobić sobie przerwę na dwa filmy (patrz niżej) lub oglądać sezon czwarty dalej (patrz jeszcze niżej 1grin.gif
Film numer 1
Babylon 5: In the Beginning - film ten można określić mianem "prequela", gdyż akcję osadzono dziesięć lat przed akcją serialu. Tytuł filmu może być bardzo mylący i skłaniać do obejrzenia go na początku, przed serialem. NIE NALEŻY TEGO ROBIĆ. Film zdradza bardzo wiele na temat przyszłych wydarzeń i po obejrzeniu go, pierwsze dwa sezony nie mają już aż takiej aury tajemniczości.
UWAGA: Istnieje opinia, że film In the Beginning można obejrzeć w zasadzie już po drugim sezonie. Rzeczywiście - wtedy niemal wszystkie wątki, które film mógłby zdradzić, są już zakończone lub wyjaśnione, można więc zaryzykować (chociaż moim zdaniem, przy oglądaniu go później robi większe wrażenie). Jeszcze raz podkreślam, że NIE NALEŻY oglądać go nie znając PRZYNAJMNIEJ dwóch pierwszych sezonów.
Film numer 2
Babylon 5: Thirdspace - film ten można obejrzeć w zasadzie w dowolnym momencie PO odcinku 4x06 Into the Fire. Umieściłem go w tym miejscu, gdyż właśnie w tym punkcie linii czasowej umieszczono jego akcję (w okolicach odcinka 4x07). Film ten stanowi odosobnione dzieło - umieszczone jest w konkretnym momencie akcji z serialu, ale nie ma praktycznie żadnego wpływu na serial.
Sezon Czwarty (ciąg dalszy)
Czyli odcinki od 4x07, do końca sezonu czwartego (po 4x09 warto jeszcze raz obejrzeć In the Beginning, jeśli ktoś oglądał go dużo wcześniej).
Sezon Piąty (Wheel of Fire)
Nadszedł czas na ostatni sezon serialu i jego wspaniały epilog (5x22 Sleeping in Light - koniecznie przygotować chusteczki).
Film numer 3
Babylon 5: River of Souls - kolejny "oderwany" film, którego akcję umieszczono parę miesięcy po odcinku 5x21 Objects at Rest (dlatego można go obejrzeć PRZED finałem serialu, chociaż można i po). Film ten nie został wydany w Polsce.
Film numer 4
Babylon 5: A Call to Arms - kolejny "luźny film", będący zarazem pilotem serialu Crusade. Akcja filmu rozgrywa się pięć lat po wydarzeniach z 5x21 Objects at Rest. Film został wydany w Polsce na wideo jako Babylon 5 - Alarm dla Ziemi.
Crusade
Niestety, jest tego jedynie trzynaście odcinków. Serial został skasowany zanim jeszcze rozpoczęto jego emisję (w tym momencie proszę przekląć po trzykroć decydentów ze stacji TNT, którzy tak postanowili). Serial emitowała stacja TVN Siedem jako Kosmiczna krucjata.
Z kolejnością oglądania Crusade wiąże się małe zamieszanie. Otóż stacja TNT dość dowolnie żonglowała sobie odcinkami, zażądała też zrobienia specjalnego odcinka łączącego pilota z serialem...
Chociaż Straczynski mówi, że on puszczałby serial od odcinka Racing the Night (numeru nie podaje celowo - po sieci krążą wersje z różną numeracją), to chyba jednak warto zacząć go od wspomnianego "łącznika" z pilotem. Jest to odcinek War Zone.
Kolejność oglądania kolejnych nie jest szczególnie istotna - serial nie zdążył rozkręcić się na tyle, by miała ona jakąś wagę. Z jednym wyjątkiem - warto obejrzeć odcinek Ruling from the Tomb przed Each Night I Dream of Home, a po nich dopiero odcinek The Rules of the Game (nie trzeba ich oglądać jeden po drugim, ale warto zachować wymienioną kolejność).
Film numer 5
Babylon 5: Legend of the Rangers - w zamyśle miał to był pilot nowego serialu (ma nawet podtytuł - To Live and Die in Starlight), ale z serialu nic nie wyszło, został więc sam film. Chronologicznie jego akcja toczy się PRZED Crusade, jednakże chyba nawet lepiej ogląda się go PO Crusade. Film został wydany w Polsce na wideo (bodajże jako Babylon 5: Zwiadowcy)."
Kopia ze starego forum
"Pilot
Babylon 5: The Gathering - to jest właśnie pilot serialu. Dostępny w Polsce na kasetach wideo w wersji pierwotnej i na DVD w wersji specjalnej. Po Internecie krąży chyba tylko ta druga wersja (ze zmienioną muzyką i drobnymi zmianami w treści).
Teoretycznie, znajomość pilota NIE JEST niezbędna do zrozumienia dalszego ciągu serialu, a że pilot bywa nudnawy, wiele osób go sobie odpuszczało. Jednakże mimo wszystko warto go obejrzeć - to przecież prolog.
Sezon Pierwszy - Signs and Portents
Należy obejrzeć wszystkie odcinki po kolei. Najważniejsze są 1x01 Midnight on the Firing Line, 1x06 Mind War, 1x08 And the Sky Full of Stars, 1x13 Signs and Portents, 1x18/1x19 A Voice in the Wilderness, 1x20 Babylon Squared, 1x22 Chrysalis. Te odcinki należy obejrzeć KONIECZNIE, aby zrozumieć kolejne sezony, jednakże najlepiej oglądać wszystko, nawet te nudniejsze odcinki, które się w pierwszej serii zdarzały.
Sezony Drugi (The Coming of Shadows) i Trzeci (Point of No Return)
Należy obejrzeć całość. W sezonie drugim praktycznie nie ma już odcinków, których wpływ na całokształt fabuły serialu byłby znikomy, zaś sezon trzeci to już całkowita ciągłość fabularna.
Sezon Czwarty - No Surrender, No Retreat
Należy obejrzeć pierwsze sześć odcinków. Od 4x01 The Hour of the Wolf do 4x06 Into the Fire. Potem można zrobić sobie przerwę na dwa filmy (patrz niżej) lub oglądać sezon czwarty dalej (patrz jeszcze niżej 1grin.gif
Film numer 1
Babylon 5: In the Beginning - film ten można określić mianem "prequela", gdyż akcję osadzono dziesięć lat przed akcją serialu. Tytuł filmu może być bardzo mylący i skłaniać do obejrzenia go na początku, przed serialem. NIE NALEŻY TEGO ROBIĆ. Film zdradza bardzo wiele na temat przyszłych wydarzeń i po obejrzeniu go, pierwsze dwa sezony nie mają już aż takiej aury tajemniczości.
UWAGA: Istnieje opinia, że film In the Beginning można obejrzeć w zasadzie już po drugim sezonie. Rzeczywiście - wtedy niemal wszystkie wątki, które film mógłby zdradzić, są już zakończone lub wyjaśnione, można więc zaryzykować (chociaż moim zdaniem, przy oglądaniu go później robi większe wrażenie). Jeszcze raz podkreślam, że NIE NALEŻY oglądać go nie znając PRZYNAJMNIEJ dwóch pierwszych sezonów.
Film numer 2
Babylon 5: Thirdspace - film ten można obejrzeć w zasadzie w dowolnym momencie PO odcinku 4x06 Into the Fire. Umieściłem go w tym miejscu, gdyż właśnie w tym punkcie linii czasowej umieszczono jego akcję (w okolicach odcinka 4x07). Film ten stanowi odosobnione dzieło - umieszczone jest w konkretnym momencie akcji z serialu, ale nie ma praktycznie żadnego wpływu na serial.
Sezon Czwarty (ciąg dalszy)
Czyli odcinki od 4x07, do końca sezonu czwartego (po 4x09 warto jeszcze raz obejrzeć In the Beginning, jeśli ktoś oglądał go dużo wcześniej).
Sezon Piąty (Wheel of Fire)
Nadszedł czas na ostatni sezon serialu i jego wspaniały epilog (5x22 Sleeping in Light - koniecznie przygotować chusteczki).
Film numer 3
Babylon 5: River of Souls - kolejny "oderwany" film, którego akcję umieszczono parę miesięcy po odcinku 5x21 Objects at Rest (dlatego można go obejrzeć PRZED finałem serialu, chociaż można i po). Film ten nie został wydany w Polsce.
Film numer 4
Babylon 5: A Call to Arms - kolejny "luźny film", będący zarazem pilotem serialu Crusade. Akcja filmu rozgrywa się pięć lat po wydarzeniach z 5x21 Objects at Rest. Film został wydany w Polsce na wideo jako Babylon 5 - Alarm dla Ziemi.
Crusade
Niestety, jest tego jedynie trzynaście odcinków. Serial został skasowany zanim jeszcze rozpoczęto jego emisję (w tym momencie proszę przekląć po trzykroć decydentów ze stacji TNT, którzy tak postanowili). Serial emitowała stacja TVN Siedem jako Kosmiczna krucjata.
Z kolejnością oglądania Crusade wiąże się małe zamieszanie. Otóż stacja TNT dość dowolnie żonglowała sobie odcinkami, zażądała też zrobienia specjalnego odcinka łączącego pilota z serialem...
Chociaż Straczynski mówi, że on puszczałby serial od odcinka Racing the Night (numeru nie podaje celowo - po sieci krążą wersje z różną numeracją), to chyba jednak warto zacząć go od wspomnianego "łącznika" z pilotem. Jest to odcinek War Zone.
Kolejność oglądania kolejnych nie jest szczególnie istotna - serial nie zdążył rozkręcić się na tyle, by miała ona jakąś wagę. Z jednym wyjątkiem - warto obejrzeć odcinek Ruling from the Tomb przed Each Night I Dream of Home, a po nich dopiero odcinek The Rules of the Game (nie trzeba ich oglądać jeden po drugim, ale warto zachować wymienioną kolejność).
Film numer 5
Babylon 5: Legend of the Rangers - w zamyśle miał to był pilot nowego serialu (ma nawet podtytuł - To Live and Die in Starlight), ale z serialu nic nie wyszło, został więc sam film. Chronologicznie jego akcja toczy się PRZED Crusade, jednakże chyba nawet lepiej ogląda się go PO Crusade. Film został wydany w Polsce na wideo (bodajże jako Babylon 5: Zwiadowcy)."
Kopia ze starego forum

-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
Serial świetny a momentami genialny. Stworzone universum jest niesamowite, chylę czoła przed Straczynskim... mam wszystkie sezony plus filmy bez Crusade, który niestety wydaje mi sie nudnawy, może dlatego, że skasowali zanim sie rozkręcił? Do tego dochodzi wydane dwa lata temu dwa odcinki The Untold Story. Polecam gorąco wszystkim fanom sci-fi bo warto....
-
Wskaż do odpowiedzi
jest szansa na kolejny film : http://hatak.pl/news/4669/KinoweBabylon5/
-
Wskaż do odpowiedzi
Świetna wiadomość. Kinowy B5 to byłoby coś. Serial jak dla mnie jest genialny. Spójne uniwersum, wyraziste postacie, niezłe jak na lata 90 efekty komputerowe. Film kinowy miałby nieporównywalnie większy budżet więc Straczynski nie miałby problemów z funduszami i mógłby pokazać wszystko na co miałby ochotę. Mam nadzieję, że projekt będzie zrealizowany.
-
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
Myślę, że nakręcą ten film. Na świecie do dzisiaj jest wielu fanów tego serialu. Wydano całkiem niedawno świetny symulator walki w kosmosie "The Babylon Project", film the "The Lost Tales" pomimo że był to direct to dvd też cieszył się niezłą popularnością co oznacza, że ludzie pamietają o B5 i chętnie oglądną coś nowego rozgrywającego się w tym uniwersum 

-
AreQ_BAH
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
Jeżeli chodzi o The Babylon Project to można tę gierkę ściągnąć z:
Polecam dvd release, ponieważ w tej wersji jest dużo więcej kampanii, w które można zagrać. Polecam te gierkę, jest dobra i oddaje klimat gry.
Kod: Zaznacz cały
http://babylon.hard-light.net/official_downloads.php
-
AreQ_BAH
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
Jak dla mnie ta gra to kawał dobrej roboty. Oparta na enginie Freespace 2, który chyba jest najlepszą kosmicznym symulatorem. Miło jest polatać pojazdami znanymi z serialu Babylon 5, powalczyć z piratami, wziać udział w wojnie z Minbari (łącznie z bitwą na linii) oraz innych wojnach znanych z filmu. Mam nadzieję, że innym też się spodoba. Jak głosi jeden z napisów na początku gry: made by fans for the fans 
Całkowicie się z tym zgadzam.

Całkowicie się z tym zgadzam.
-
AreQ_BAH
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
jak dla mnie najlepszą kolejnością jest ta w jakiej wszytsko zostało stworzone, czyli tak jak było to odsłaniane dla publiczności oryginalnie. najlepsze źródło: http://epguides.com/babylon5/
-
Bombom
Wskaż do odpowiedzi - spec
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
właśnie skończyłem moją przygodę z Babylon 5 świetny serial mimo że zakończył się dekadę temu warto go polecać
co do Babilon 5 Crusade sam pomysł rozwinięcie tematu mogło być dobre; przez chwilę wydawało mi się że będę żałował że wyszedł tylko jeden sezon ale niestety to tylko zmarnowany dobry pomysł a największa wada serialu to muza
Babylon 5: The Legend of the Rangers nic dziwnego że nie nakręcili serialu po takim pilocie nudy i gdzie ta legęda do tego "strzelanie z rąk i nóg"
Babylon 5: The Lost Tales tak naprawdę niewiem co ma wspulnego z Babilon 5 oprucz aktorów i 20min filmu które i tak nie pasują według mnie do wątku serialu
A przecież Babilon 5 zostawił tyle wątków które można by rozwinąć
nieznalazłem tylko nigdzie The Untold Story o którym wspomina Alinoe5

co do Babilon 5 Crusade sam pomysł rozwinięcie tematu mogło być dobre; przez chwilę wydawało mi się że będę żałował że wyszedł tylko jeden sezon ale niestety to tylko zmarnowany dobry pomysł a największa wada serialu to muza
Babylon 5: The Legend of the Rangers nic dziwnego że nie nakręcili serialu po takim pilocie nudy i gdzie ta legęda do tego "strzelanie z rąk i nóg"

Babylon 5: The Lost Tales tak naprawdę niewiem co ma wspulnego z Babilon 5 oprucz aktorów i 20min filmu które i tak nie pasują według mnie do wątku serialu
A przecież Babilon 5 zostawił tyle wątków które można by rozwinąć

-
Wskaż do odpowiedzi
Ja także już obejrzałem. Serial bardzo mi się spodobał. Jest akcja, jest humor i jest tajemnica. Czego chcieć więcej? Serial ma klimat. Filmy były moim zdaniem nawet, nawet. In the Beginning bardzo dobrze zrobiony, lecz Third Space był słaby. Powiewało nuudą. A o River of Souls nie wspomnę.
A Call to Arms był też ciekawy ze względu pojawienia się nowego rodzaju krążownika, ale tak jak w Crusade największym minusem była muzyka, strasznie monotonna. Widać było że nie mieli dofinansowania. No i Legend of the Rangers to tak jak wspomniał kolega wyżej to strzelanie z rąk i nóg było przegięciem. Ale The Lost Tales był ciekawy, w końcu to był film zrobiony raczej na pożegnanie(tak myślę).

The untold Story to jest chyba Voices in the Dark. Ale nie jestem pewny.pawel80 napisał:

-
Wskaż do odpowiedzi - załapałem bakcyla
Serial genialny. Chociaż widzowi, który się z nim zaznajamia może być ciężko przebrnąć przez siermiężny i nader często nudny 1 sezon. Później zaczyna się zabawa. Muzyka z tego serialu to mistrzostwo świata. Ścieżka dźwiękowa z 3 sezonu do dziś należy do moich ulubionych. Pojawiła się nadzieja, na powstanie nowego serialu w realiach świata Babylon 5. J. Michael Straczynski poinformował, że możliwe, iż niedługo pojawi się nowy serial lub wysokobudżetowy film. Byłoby fajnie.
-
Wskaż do odpowiedzi - maniak serialowy
-
Wskaż do odpowiedzi
Już 3 raz oglądam ten serial.
Dla mnie to jest najlepszy serial SF.
Może efektami nie dorównuje nowym serialom...
Ale fabuła, fabuła... Super...
No i w sumie wszystkie statki, nawet w nowych SF nie ma takich fajnych statków jak w B5, a głownie statki Cieni...
Dla mnie to jest najlepszy serial SF.
Może efektami nie dorównuje nowym serialom...
Ale fabuła, fabuła... Super...
No i w sumie wszystkie statki, nawet w nowych SF nie ma takich fajnych statków jak w B5, a głownie statki Cieni...
Ostatnio zmieniony 09 stycznia 2011, 15:52 przez dory, łącznie zmieniany 1 raz.
Oceń ten serial