🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Dodatki do FireFoxa warte polecenia

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
kacperski
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: kacperski »

IE nie pasuje mi pod zadna wersja czy to 6 czy 7. Obydwie dla mnie są baaaardzo powolne, zawodne i denerwujące.

Od ponad roku uzywam Opery i nigdy sie na niej nie zawiodlem - skroty klawiszowe, gesty myszy, wigety, o wiele szybsza niz IE, bezpieczna, bardzo ladny wyglad.

I eot - Opera rządzi :P
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: haker_dream »

A ja choć jest niebezpieczny to jestem zwolennikiem IE. Osobiście nie mogę się przyzwyczaić do mozilly czy opery czy czego kolwiek innego
Yogi_18
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Yogi_18 »

xvidasd pisze:Zapominacie, że to program do przeglądania stron internetowych - tylko takie narzędzie...
Dla mnie liczy sie zawartość stron które przeglądam niż rodzaj przeglądarki przy pomocy której to robię.
Używam Explorera 7 i jest wystarczający.
Mam też firefoxa ale nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy - tzn strony wyświetlane pod ff nie mają wcale więcej zdjęć czy textów które czytam...
Wiemy przecież że przeglądarka po to służy :)
Ale przy okazji ważna jest funkcjonalność, FireFox ma sporo dodatków, skórek i innych bajerów które może dopasować pod siebie użytkownik, z tego co wiem IE 7 (lub 6) nie ma takich opcji - tam masz tylko przeglądarkę i to taką jaką wydało M$.

Jak napisałeś "nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy - tzn strony wyświetlane pod ff nie mają wcale więcej zdjęć czy textów które czytam..." a ja mógłbym powiedzieć że się nieco mylisz zwłaszcza ze zdjęciami w firefoxie masz możliwość doinstalowania dodatku do zdjęć np taki który powiększa zdjęcia na stronie (zoom), innym ciekawymi dodatkami są różnego rodzaju menadżery zakładek i ściąganych plików. Zamiast włanczać dodatkowy program do muzyki (winamp, windows media player) możesz doinstalować wtyczkę w firefoxie i będziesz mógł odtwarzać muzę z poziomu przeglądarki, a to tylko niektóre z ciekawszych dodatków :)

Wiem że nie każdy lubi takie coś, ale ja uważam że firefox jest przyjemniejszy dla użytkownika więcej ma do zaoferowanie :)
xvidasd pisze:
elmo pisze:
Ale FF jest znacznie bezpieczniejszy i chodzi szybciej niż IE

Jestem doświadczonym użytkownikiem internetu a jeśli już trafi mi się jakiś trojan czy tym podobne złośliwe wirusy to z przyjemnością go zwalczam - nie jest to dla mnie żadne zagrożenie.
Czytając to przypomniały mi się dwa artykuły które czytałem w serwisie dobreprogramy :)

pierwszy:
Microsoft krytykuje Firefoksa za... zbyt częste uaktualnienia

i drugi:
Firefox krytykuje Microsoft za... ukrywanie dziur

Osobiście jestem za drugim artykułem ;)
Wolę częstsze aktualizacje bo wtedy widać że coś starają się naprawić :)
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

Tak! Zdecydowanie. Mozzilla wciąż działa, a z MS nigdy nie wiadomo. Jak jest dziura w FF to od razu o tym mówią i wypuszczają stosowną poprawkę, nie tak jak z IE, który potrafi leżeć miesiącami zanim cokolwiek z nim zrobią.

A swoją drogą, przypomniał mi się kawał zasłyszany z bash.org.pl:
Po wykładach M$ Academic Day student rozkręca długopis, który tam dostał:
<wojtek> niemożliwe....
<wojtek> niewiarygodne...
Gdy rozkręcił go na części pierwsze:
<wojtek> w życiu bym się nie spodziewał!
<ryo> czego?
<wojtek> dostałem coś od Microsoftu i mogę zobaczyć jak to działa!
Więcej chyba mówić nie trzeba ;)
qwertz
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: qwertz »

Yogi_18 pisze:z tego co wiem IE 7 (lub 6) nie ma takich opcji - tam masz tylko przeglądarkę i to taką jaką wydało M$.
A to co:
http://www.windowsmarketplace.com/categ ... catid=3500
jak nie dodatki :?:
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: haker_dream »

Może by tak dyskusja np. "IE vs mozille i opera" bo tu chyba tylko dodatki mialy byc wklejane znaczy sie linki do nich
ndb
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ndb »

Jako ze zajmuje sie tworzeniem stron to korzystam z wielu przegladarek (IE 6 i 7, Safari, Opera, firefox) Jesli chodzi o codzienne korzystanie to tylko Fx i to od wersji 0.7 jak sie jeszcze nazywał phoenix (potem chyba firebird). IE odpada w starciu z kazda z wymienionych przegladarek. Jest dziurawy, bledy pozostaja nie zalatane czasami przez bardzo dlugi okres, nawet te okreslone jako krytyczne. Silnik Trident tez nie jest lepszy, bardzo czesto zdarzaja mu sie bledy nie wiadomo skad i strony sie rozjezdzaja. Pozatym w stosunku do reszty jest zacofany jesli chodzi o mozliwosci ktore ulatwiaja surfowanie :D

co do rozszerzen to nazbierało sie juz tego:
adblock plus
googlepedia
beter gmail 2
download embedded
forecastfox - pogoda
fireshot - screeny stron
IE tab
PDF download
text link
FireFTP
webdeveloper i firebug
tabmix plus - kilka malych usprawnien do fx
flashGOT
contextsearch
add to search bar
extended status bar
all in one sidebar
chatzilla - IRC
Steryd
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Steryd »

Odbije trochę od tematu, ale cóż. Zna ktoś jakieś rozszerzenie, które udoskonaliłoby tryb pełnoekranowy? W włączonym trybie pełnoekranowym brakuje mi paska ekranowego.
Yogi_18
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Yogi_18 »

mikel2 pisze:Megaupload "udaje", że przeglądarka to IE z tym Toolbarem. A po się przydaje gdy nie ma już wolnych slotów dla PL.
Działa :D
nareszcie mogę ściągnąć zaległe pliczki których nigdy nie mogłem pobrać bo były limity :P
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: batman2k3 »

Nie śledzę specjalnie tematu, bo wojna IE vs reszta świata nie istniej, bo IE to nie przeglądarka. EOT.
Ale... wracając do tematu, to tego chyba jeszcze nie było:
http://labs.mozilla.com/2007/12/personas-for-firefox/
W sumie to tylko taki bajer, ale przecież każda wtyczka/plug-in nim (bajerrem) jest. Ja i tak nie korzystam, bo jakoś przyzwyczaiłem się do Opery, choć mam świadomość że np. nieco wolniej ładuje strony. Za to w innych sprawach działa IMO lepiej, ale to temat rzeka i nie ma co offtopować.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ