🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Komputery - pytania, ciekawostki

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: haker_dream »

fluid pisze:
Ubuntu to bardziej nakładka na windowsa
czlowieku jak sie nie znasz to nie pisz bzdur
wiesz co to jest ubuntu??
na oczy nie widziales nigdy linucha a sie probujesz madrowac
zalamac sie idzie....
Przperaszam mój błąd pomyliłem ubuntu linuxa z novelem.
Korzystam z nowela w szkole wiec coś mi się skojarzyło
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

Właśnie... Co do Ubuntu. Pamiętacie? Ktoś kiedyś podał link do strony, na której można było sobie zamówić własne egzemplarze tego systemu za free. Nie wie ktoś, czy może ta "oferta" jest ciągle aktualna?
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Linux jest płatny tylko w korporacjach w domu można mieć linuxa za darmo ale czy zamówić jeszcze go można tego ci nie powiem
Awatar użytkownika
zmora
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Post autor: zmora »

O ubuntu dowiedziałem sie z tej stronki
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=7542

Zamówiłem sobie dwie płytki i przyszły do mnie w ciągu 3tyg. Z tego co widzę to nadal można zamawiać.
https://shipit.ubuntu.com/

Mam jeszcze pytanie czy zainstalował bym Ubuntu na dysku zewnętrznym podłączonym pod USB. Czy jest to tylko kwestia ustawienia Biosu żeby się botowało? Jeśli nie to podzielę sobie większy dysk na 3 partycje i wtedy zainstaluje, bo z Xp nie chcę rezygnować :)
Jest takie powiedzenie, że polski Lotnik to jest taki ,że jak będzie trzeba to poleci nawet na drzwiach od stodoły. Piloci polscy będą latali na efach16 ;)
wujekjoe
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: wujekjoe »

jest wersja linuxa nie pamietam stronki ale urzywalem tego, do pobrania za free z neta, jest to linux do uczenia sie. wszystko tak jak w normalnym linuxie (rozne wersje do wyboru), tyle ze instaluje sie go w windowsie i potem przy odpaleniu kompa wybierasz system z ktorego ma ruszac.
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: batman2k3 »

Zawsze można sprawdzić sobie za pomocą wirtualnego kompa (maszyny). Polecam VirtualBox - znacznie lepszy niż przereklamowany Virtual PC od ukochanego Micro$oftu.
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Chciałbym żebyście wycenili taki komputer cały i pojedyńcze komponenty:
procsor:Sempron 2200+ kupiony w boxie
płyta gigabyte kt600.... dokładnie nie moge stwierdzić ale ma podwujny bios może to coś pomoż
2x512 ram kingstona
160gb dysk ata segate
nagrywarka lg DWD-RW 16x40........
standartowa obudowa za 100-120 zł
monitor 17cali liteona
grafika: GF FX5200
chyba wszystko.
Wochniu
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Wochniu »

Za cały zestaw dałbym około 350-400zł z uwagi na 1gb RAMU.
Więcej napewno nie.
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Wochniu pisze:Za cały zestaw dałbym około 350-400zł z uwagi na 1gb RAMU.
Więcej napewno nie.
Myśle że ciut przesadziłeś sam dysk jest prawie nowy a i zapomniałem jest to saraII lub sata nie orientuję się teraz a nie tak jak napisałem ata
Wochniu
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Wochniu »

a masz gwarancje na cokolwiek stamtąd? Na allegro są kompuery za 500zł z Dual Core i 512ram + sata okolo 120gb.
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Wochniu pisze:a masz gwarancje na cokolwiek stamtąd? Na allegro są kompuery za 500zł z Dual Core i 512ram + sata okolo 120gb.
Dysk jest praktycznie nowy i napęd ma jeszcze prawie rok gwarancji ale właściciel komputera sam nie jest w stanie określić ile dokładnie
Awatar użytkownika
zmora
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Post autor: zmora »

W sumie to temat o ciekawostkach więc chyba nie zaszkodzi spytać, a mianowicie przeczytałem w Głosie Wielkopolskim że na Ebay`u nie jest pobierana prowizja? Czy wogóle są pobierane jakieś opłaty?
Interesuje mnie kupno takiej golarki i ceny z allegro są niższe ale trzeba by także doliczyć oczywiście przesyłkę
http://cgi.ebay.pl/PHILIPS-ARCITEC-RQ10 ... dZViewItem
Jest takie powiedzenie, że polski Lotnik to jest taki ,że jak będzie trzeba to poleci nawet na drzwiach od stodoły. Piloci polscy będą latali na efach16 ;)
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

No to raczej nie jest dobre miejsce na takie pytanie, ale skoro już padło. No więc polski eBay nie pobiera prowizji od sprzedanego przedmiotu. Chce w ten sposób zachęcić (potencjalnych) nowych użytkowników. Póki co efekty tego są mizerne, bo (w zasadzie monopolista) Allegro jest już na rynku od kilku lat i w tym czasie zdobyło taką renomę i bazę użytkowników, że raczej bez poważnej inwestycji (cholernie ryzykownej) ze strony eBayu nie ma on co liczyć na choćby 1/3 tego rynku.
Co do przedmiotu, to zapytaj się o koszty przesyłki, choć i tak będzie znacznie taniej, bo np. to http://allegro.pl/item285821405_philips ... oznan.html
kosztuje ponad 170 złotych więcej.
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Obiór osobisty- 0zł (Poznań)

--------------------------------------------------------------------------------

Wysyłka za pobraniem-36zł

--------------------------------------------------------------------------------

wysyłka po wpłacie na konto- 20zł
:P
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

haker_dream pisze:
Obiór osobisty- 0zł (Poznań)

Wysyłka za pobraniem-36zł

wysyłka po wpłacie na konto- 20zł
:P
No i? Bo nie widzę sensu tej "wypowiedzi". Jeśli chciałeś podać koszty przesyłki, to sorry - no bonus. Czytaj uważnie (tj. ze zrozumieniem) to się dowiesz, że chodzi o koszty przesyłki do Polski przedmiotu z Niemiec (aukcja eBayowa).
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Co do przedmiotu, to zapytaj się o koszty przesyłki, choć i tak będzie znacznie taniej, bo np. to http://allegro.pl/item285821405_philips ... oznan.html
kosztuje ponad 170 złotych więcej.
To część twojej wypowiedzi, wiem i czytam ze zrozumieniem napisałeś że tu wychodzi taniej a na ebayu ma się spytać o przesyłkę rozumiem! odałem tylko koszty wysyłki na allegro, jeśli przeszkadza ten post usunę go.

edit:
niestety nie mogę niech modzi to zrobią, bardzo proszę
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

A po co mają usuwać? No i po co podawałeś? Niniejszym tylko przyznałeś się do spamu.
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Podałem, ale spam z mojej strony to nie był

edit:dlaczego temat został odklejony?
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Z początku przepraszam że post pod postem, ale 2 raz bym go edytował.

Mam pytanie, dlaczego w seri Intela core 2 duo zmiejszył się znacznie mnoznik, aniżeli w seri Celeron np.celeron D347? Bo zastanawia mnie to bardzo. Proszę o kjonkretne odpowiedzi!

EDIT:
aby nie popełnić przestępstaw to edit.

Chcę sobie w domu i okolicy domu zrobić bezprzewodowy internet i chciałbym jak najtańszy zestaw to znaczy acess pointa i karte do wpinania w laptopa.
Ma to polegać na tym, że po acessa będzie podłączony modem od netii i komputer stacjonarny, a w laptopie ma być przewodowy internet (do tego karta wpinana). Czy mógł by ktoś pomóc, bo ja się na tym zbytnio nie znam.
laptopa z tym przyrządem do wpięcia karty mam, mam stacjonarnego kompa :P i mam modem netii :P.
Prosiłbym o wsparcie bo nie wiem co wybrać na allegro żeby bezproblemowo i szybko służyło. Najlepiej jak było by od jednego sprzedawcy wszystko ale nie musi być byle by fajnie pracowało.
I jeśli coś jeszcze trzeba o czym nie wiem to proszę o info.
Yogi_18
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Yogi_18 »

Znacie może jakiś program do sprawdzenia przepustowości łącza :?:
Chodziło by mi o coś takiego co sprawdzi jaką mam prędkość downloadu i uploadu np. przez "x" czasu, może coś co pokaże średnią jaka w tym czasie jest.

Muszę mieć jakiś dowód jak pójdę robić awanturę u mojego dostawcy :|
Od pewnego czasu net mi chodzi tak jak by chciał, a nie mógł, a prędkości maxymalne to mam podane ale na kartce w umowie, w rzeczywistości to mam jakieś 1/5 tej prędkości :(

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ