Harper's Island

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Igloo666 pisze:Stacja po prostu potwierdziła, że nie będzie nic dalej produkować, serial zakończy się na 13 odcinku i będzie to finał ;)
ee no to świetnie
:-p
ana81
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ana81 »

Shen pisze:Strasznie sie wynudzilem na tym pierwszym odcinku. Klimacik na wyspie troche przypomina mi twin peaks.
Twin Peaks, wow :grin:
Mam nadzieje, że to nie jest typowy horror, tylko dobrze rozegrany thriller...

Added after 6 minutes:

A kiedy możemy zobaczyć serial w asd?
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Jezu, ana81, tylko nie uwierz w te "Twin Peaks", bo choć "Harper's Island" to moim zdaniem serial niezły, to z dziełem Lyncha nie ma nic wspólnego - ani w warstwie fabularnej, ani jeśli chodzi o poziom. Jeśli szukasz czegoś zbliżonego w klimacie do "Twin Peaks", to jak już, zajrzyj do tematu o "American Gothic" :)

"Harper's Island" to w miarę porządny slasher z dość interesującym wątkiem kryminalny. Ludzie narzekają, że mało się dzieje, co mnie akurat nie przeszkadza, a ostatni - 6 - odcinek przynosi sporo atrakcji dla lubiących akcję :)

Serial pojawi się w całości (jeśli), a odcinków jest 13, a ukaże się w TV dopiero 7.
ana81
Wskaż do odpowiedzi

Ja tam akcji nie potrzebuję, byle był fajny klimat i ciekawy scenariusz :grin:
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Jestem po 7 odcinku, oglądajcie ludzie bo jest wypas.
Spoiler:
nie mogę się doczekać kontynuacji :D
ana81
Wskaż do odpowiedzi

Bostonq
A gdzie jest temat o American Gothic, bo pierdoła jestem i znaleźć nie mogę :scratch:
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

No wstyd, o jeden temat niżej od tego, w którym teraz jesteśmy :)

http://tvshows.i365.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0

@Shedao - no obejrzymy, jak tylko się pojawią napisy i pewnie też będziemy zadowoleni ;) Przynajmniej ja i piotr_cebo, bo zdaje się, że nie ma aż tak wielu fanów serialu :) Co jest trochę smutne w sumie.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Kontakt:

No ja już większość znajomych zagoniłem do Harpersa, i w większości miał przyjęcie bardzo ciepłe, więc to raczej nie z nami i serialem jest coś nie tak, tylko z amerykanami... co już wielokrotnie, niestety, udowodnili.
ana81
Wskaż do odpowiedzi

Ta, chociażby ostatnio przeze mnie opłakiwane The inside jest tego przykładem :(
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

"Invasion", "The Nine", "4400" (szósty raz ;) ) i zapomniany przez wielu "The Heist" - to się zdarza, powtarza i najgorsze, że nic na to poradzić nie można. Słupki oglądalności są nieubłagane :(

A jak już pisałem, nie da się uzasadnić, że "Harper's Island" jest w jakikolwiek sposób gorszym serialem od innych, które jednak się utrzymują. Te "słupki - wyrocznie" - rządzą się jednak nie do końca zbadanymi prawami.

Na szczęście - żeby był jednak jakiś łyk optymizmu - emisja serialu trwa, tyle że w innej telewizji :)
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: piotr_cebo »

Bostonq pisze:@Shedao - no obejrzymy, jak tylko się pojawią napisy i pewnie też będziemy zadowoleni ;) Przynajmniej ja i piotr_cebo, bo zdaje się, że nie ma aż tak wielu fanów serialu :) Co jest trochę smutne w sumie.
Dokładnie, będą napisy będziemy oglądać, żałuję że nie jestem w stanie oglądać serialów bez napisów, ale może kiedyś...
Obrazek
Sieniu
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Sieniu »

Ja niestety jestem do tyłu! Obejrzałem 6 odcinek i jest pozytywnie :)
7 odc mam ale muszę czekać na moją ukochaną bo mnie zabije że oglądam bez Niej :D:D:D:D
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

No to trzeba "pogonić" ukochaną, co byście szybciej obejrzeli :) Faktycznie, jak pisał Shedao, w odcinku 7 dzieje się sporo, bardzo fajne są retrospekcje związane ze znanym już nam drzewem :)

Generalnie, jesteśmy w połowie i akcja się zagęszcza, co sugeruje, że z biegiem czasu będzie tejże coraz więcej - jak w typowym slasherze, tyle że w przypadku filmu, trwa to półtorej godziny, a tutaj zostało rozpisane na 13 odcinków, stąd jak sądzę te złudne u niektórych poczucie nudy :)
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: kain_b »

Dla mnie osobiscie podoba się prowadzona akcja, jakby od poczatku byla krwawa akcja to szybko by sie znudzil
Co do odcinka 7
Spoiler:
Seryjni mordercy robią na małą skalę to, co rządy robią na większą-Richard Ramirez
hasło/pass:bolczeslaw
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Odcinek 7 trzyma poziom i fajnie się kończy.
Spoiler:
Obrazek
Sieniu
Wskaż do odpowiedzi

Spoiler:
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Spoiler:
Obrazek
Sieniu
Wskaż do odpowiedzi

Spoiler:
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Kontakt:

Sieniu pisze:
Spoiler:
Otóż to, otóż to, to ma być kryminał, nie sci-fi.

Ja tam od pierwszego odcinka konsekwentnie obstawiam, że twórcy nam zrobią mindfucka i się okaże że zabójcą jest sama Abby. Nie było jej na wyspie = nie było zabójstw, były za to na wybrzeżu; fabularnie uzasadniłbym to tak jak w Krwawych Walentynkach (tu spoiler do nich:):
Spoiler:
Spoiler:
Trish jest dla mnie poza podejrzeniami, już prędzej może jej narzeczony - mój typ nr 2 gdyby Abby jednak nie wypaliła. Dziwne, że ludzie którzy giną bardzo często wcześniej w jakiś sposób podpadli Henry'emu. No ale to Abby ich usuwa bo jest o niego zazdrosna :D
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Shedao Shai pisze:
Sieniu pisze:
Spoiler:
Otóż to, otóż to, to ma być kryminał, nie sci-fi.
Nawet gdyby wprowadzili to, co w spoilerze, to nadal nie byłoby s-f, a co najwyżej horror ;)

I nikt nigdzie nie mówił, że to będzie tylko kryminał. W sumie przynależność gatunkowa serialu jest nadal niedookreślona (i mi to osobiście się właśnie podoba - bo może być tak jak w klasycznej powieści gotyckiej, kiedy to wszelkie zjawiska nadprzyrodzone wyjaśniano na końcu działalnością jak najbardziej zwyczajnych ludzi - jak np. w powieściach Ann Radcliffe, ale też może pójść w stronę fantastyki grozy, co wcale nie jest takie złe, jak się to dobrze zrobi), więc można co najwyżej gdybać, jak to czynisz w przypadku Abby :)

Swoją drogą, w takim układzie zadziałaby "syndrom sztokholmski", więc nie byłoby to tak zupełnie nielogiczne. Aha - jak ktoś wpadnie na pomysł, że to spoilery są, to niech tego nie uzewnętrznia, bo to żadne spoilery, a tylko Shedo buduje teorię, a jak na razie potrzeba dużo dobrej woli, by dostrzec jej potwierdzenie w serialu, więc nikomu to przyjemności z oglądania nie zepsuje :)

Ekhm, jedno jest pewne (chyba?) - żywych trupów scenarzyści nie wprowadzą ;)

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ