Wallander - [UK]

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
youtube Warszawa
Kontakt:

W.BRYTANIA Wallander - [UK]

Post autor: fluid »

30 listopada BBC 1 nada trzyczęściową adaptację szwedzkiej kryminalnej powieści "Wallander".

Obrazek

Tytułowy bohater to detektyw, który od niedawna jest z żoną w separacji i próbuje ponownie przystosować się do rosnącej fali przemocy. Kurt Wallander szuka połączenia między trzema morderstwami, które z początku wydają się niepowiązane i bez motywu.

Serial ekranizowano już na potrzeby szwedzkiej telwizji. Ciekawe jak Brytyjczykom uda się przekazanie szwedzkiej kultury i nastroju, jaki panuje w historii opisanej przez Henning Mankell.
W roli głównej Kenneth Branagh.

[youtube][/youtube]

Ogladalem oryginalna wersje (polecam bo serial dobry jak cholera niestety brak polskich napisow jednak angielskie sa) i mam nadzieje ze angole nie zwala tematu.
Jak beda do tego napisy to pewnie wstawie zwazywszy an to ze to tylko 3 odcinki
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Czytałem jedną powieść Hanninga Mankella z cyklu o Wallanderze i bardzo mi się podobała. Pesymistyczne to takie, gęste, bohater z krwi i kości, no i te szwedzkie realia, nieopatrzone u nas. Polsat nadaje co jakiś czas filmy na podstawie powieści. Więc generalnie to bardzo dobra wiadomość :)
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Ja kojarzę ten serial szwedzki- Wallander,, znakomity zreszta. Nadawany był jeszcze do niedawna na Polsacie w niedzielę o kretyńskiej porze, czyli najczęściej o 23.45 :-(
Chętnie obejrzę wersję brytyjska, zwłaszcza że gra znakomity aktor.
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

I notka: są już napisy do pierwszego odcinka :) Ogólnie powstają dość wolno, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość jeśli chodzi o pozostałe dwa :)
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

sa do drugiego, wiec przyspieszyło cos :grin:
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

sa do drugiego

oooooo to mozliwe ze juz w przyszlym tygodniu bedzie premiera...
Obrazek

Everything we worked for
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Są i do trzeciego, więc czekamy na premierę.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Wallander Season1 (XviD asd) EnglishV+NapisyPL

Obrazek
Obrazek

Everything we worked for
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Dzięki fluid, będzie co oglądać :D
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: piotr_cebo »

dzięki
Obrazek
PaulinAna
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Post autor: PaulinAna »

dzięki :)
Na życie pełnią życia zawsze znajdzie się czas :*
Obrazek
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

serial świetny, ze świetna rola Kennetha i zachowanym klimatem szwedzkiego miasteszka, w tym przypadku bardzo żałuje że to mini-serial i że nie ma kontynuacji
a widział ktoś szwedzka wersje (szkoda że nikt nie przetłumaczył)? jak wypada porownanie?
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Dawno nikt tu nie zaglądał, a szkoda. Tak jakoś wyszło, że ostatnio przeczytałem wszystkie książki z cyklu o Wallenderze dostępne w Polsce, niesamowicie mnie pochłonęły - atmosferą, koncepcją zbrodni, aspektem społecznym, kreacją głównego bohatera - że nie mając co czytać, zacząłem oglądać :) Serial (mini) brytyjski jest dobry - warto zobaczyć go chociażby przez wzgląd na rolę Branagha, który znakomicie wcielił się w tego jednocześnie wrażliwego i twardego policjanta, ale też nie bez znaczenie pozostaje całkiem dobrze oddana atmosfera powieści - melancholijna, ponura - no i te gorzkie zakończenia, choć tu muszę przyznać, że jednak twórcy serialu "poszli na rękę" widzowi "hollywoodzkiemu" - powieści Mankella z reguły mocniej akcentują pozorność zwycięstwa tak zwanej sprawiedliwości.

Przy okazji obejrzałem parę odcinków serialu niejako oryginalnego, skandynawskiego - można u nas kupić pierwszy sezon i chyba trzeba będzie to zrobić, bo inaczej całość jest nie do zdobycia - z genialnym Kristerem Henrikssonem w roli Wallandera - i muszę powiedzieć, że tym razem bezsprzecznie punkty są po stronie - nadal mało znanego, choć eksponowanego przez naszą telewizję - dzieła nieanglojęzycznego. Bohaterowie, sposób prezentacji zagadki, wiatr, deszcz, ciemność - lepiej wypadają tam, skąd przyszły, czyli ze Szwecji :)

Ale serial brytyjski i tak warto zobaczyć. Choć ponure kryminały przerabia na ponure thrillery (choć to trudno w sumie uznać za zarzut) - czyni to z wdziękiem, którego brak niejednej produkcji tzw. światowej :)
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

a tu dla zainteresowanych wersja orginalna, dzis leci na tv4
http://www.tv4.pl/tv4_programWiecej_251 ... ograf.html

szkoda że wcześniej nie znalazlem tego ehh :x
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

O, ten o fotografie widziałem, jest bardzo dobry, więc jak ktoś ma czas i nie ma awersji do lektora, to warto się zapoznać :) Ten serial skandynawski w ogóle jest znakomity, ale z tajemniczych powodów w necie niedostępny, poza pojedynczymi epizodami. W końcu sobie sprezentuję boxa dvd :)
jan_jose
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: jan_jose »

Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Jeśli się nie mylę, to dziś pojawił się w necie pierwszy epizod sezonu drugiego :) Co bardzo cieszy :) I napisy są już w "produkcji", a przynajmniej w ramce na hataku :)
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

no to super,
dawno sie tak nie ucieszyłem
Awatar użytkownika
Gawith
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Kontakt:

Post autor: Gawith »

Ja też widziałem i jestem miło zaskoczony bo nie miałem pojęcia że powstanie drugi sezon..
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Jest już drugi epizod (nadal Brytyjczycy trzymają się powieści Mankella - tym razem pierwszy epizod to i pierwsza powieść z cyklu "Morderca bez twarzy", a drugi to "Mężczyzna, który się uśmiechał" - szczególnie jestem ciekawy tego drugiego, bo wraży charakter jest w powieści wyjątkowo wredny :) ).

Koniu734 to fajny tłumacz, czekamy więc na tłumaczenia :)

A propos: obejrzałem sobie cały pierwszy sezon szwedzkiego serialu (trzeba było kupić, bo w necie są jakieś pojedyncze odcinki, na dodatek nie ma do wszystkich napisów, ale nie żałuję ani złotówki :) ) - to jest klasa sama w sobie. Mroczne, gęste, przygnębiające (a ostatni epizod - czyli film, bo wszystkie trwają półtorej godziny - to już absolutne mistrzostwo świata w nękaniu widza pesymistyczną wizją świata - perła). No i ten Szwedzki Wallander w wykonaniu Kristera Henrikssona - z całym szacunkiem dla Branagha, ale jednak co Szwed, to Szwed :)

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ