Spartacus:Blood and Sand

Przekonaj się, że to wcale nie nudy!
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Supernatural

Spartacus:Blood and Sand

Post autor: beata101 »

Nowy serial który ja na pewno po obejrzeniu trailera chcę zobaczyć! Historia Spartakusa teoretycznie powinna byś znana wszystkim, więc fabuły serialu opisywać nie będę :) . Termin premiery dość odległy- 2010 rok, ale piszę teraz bo chyba warto czekać.

http://fdb.pl/film/228982-spartacus-blood-and-sand
http://spartacus.ausxip.com/

[youtube][/youtube]

Osobiście uwielbiam "Gladiatora: Ridleya Scotta, to dla mnie jeden z 10 najlepszych filmów wszechczasów. Jeśli serial chociaż w połowie będzie w tym klimacie- nie bedę się zastanawiałą ani minuty.
A co wy na to?
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
mick22
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec

Post autor: mick22 »

Widzę , że za serialem stoją Raimi(reżyser Spidermenów) oraz Rob Tapert(twórca Xeny i Herkulesa), jak dla mnie zapowiada się dość ciekawie, widać realizm w scenach walk i dużo odniesień do "300" oraz "Gladiatora". Jestem za.
tetrus
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tetrus »

premiera chyba w styczniu 2010 ale bedzie co ogladac, po serialu Rzym wreszcie cos co dotyczy tamtego okresu, a ze bedzie krwawo to dobrze bo lubie takie klimaty :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Na pewno oglądnę i Wam zaprezentuję.
Obrazek When Dreams Come True...
Merlin_
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Merlin_ »

Trailer zapowiada sie więcej niż obiecująco. uwielbiam takie klimaty i na pewno będę oglądał, szkoda, że tak długo trzeba czekać no ale trudno :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Premiera już 22.01 więc nie tak daleko!
Trailer jest bardzo brutalny i prezentuje się bardzo mocno!
Może nie będzie to Rome ale i tak wiąże duże nadzieje z tym serialem.

Obrazek

Co ciekawe serial jeszcze nie miał premiery a już stacja podjęła decyzję o kręceniu drugiego sezonu...
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

A tłumaczyć na bieżąco zamierza, zdaje się, że Yungar
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Tak - tłumaczy ze słuchu preairy, które właśnie wyszły...
Czekamy na oficjalne wersje czy wystawiamy je?
Merlin_
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Merlin_ »

Wystawiamy, co się będziemy pieścić i tak pewnie nie będą odbiegać od późniejszych relków ;]
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Ja bym poczekał na oficjalną wersję, nawet jeśli na 95% nie będzie się ona niczym różnić od preaira. Serial zapowiada się na hit i IMO nie ma sensu psuć sobie pierwszego wrażenia jeśli miało by się okazać że preair ma jakieś braki.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

Jeden z dwóch nowych seriali, na które oczekuję w nowym roku, Jeśli przynajmniej trochę będzie w klimatach Rome, czy Gladiatora to biorę w ciemno. Zwłaszcza, skoro stacja już przed premierą zamówiła drugi sezon (ewenement?) :D
Szkoda, że trzeba czekać niemalże do końca stycznia.

Oby nie zrobili z tego serialu kolejnej papki przepełnionej scenami akcji i głupawym scenariuszem, z dialogami wołającymi o pomstę do nieba. Oby...
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

No to czekamy - to tylko raptem dwa tyg.
Też wiążę duże nadzieje z tym serialem ale się nie napalam - nie lubię zawiedzionych nadziei...
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Z przyjemnością zasiądę dziś do oglądania co i Wam radzę!
Odcinek pierwszy już gotowy - zapraszam.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Ha też mam na dysku.
Jak tylko się meczyk skończy zobaczymy czym to pachnie.
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

Serial CUDO! Jak np 300 robione w podobnej technologii mi się nie podobało, to tak Gladiator czy serial Rzym były świetny. Spartacus to takie połączenie technologii wideo 300 (większość scen kręcona na blue i green screenie + efekty) oraz fabuły w stylu Gladiatora czy właśnie Rzymu. Wyszła rzecz zadziwiająco dobra. Gdzieś czytałem że po zachwytach w internecie preair'ami serial z marszu dostał 2 sezon. I dobrze. Myślę że tego typu seriali jest za mało. Jedynie Rome i Tudors z dobrych historycznych mogę sobie przypomnieć.
To chyba będzie jedyny serial który odpuszczę sobie w wersji XviDasd i archiwizować będę w HD :D. Efekty rozbryzgów krwi choć przesadzone wyglądają fantastycznie.
po 2 odcinkach jest świetnie, oby tylko dalej starczyło im zapału by utrzymać poziom fabuły i efektów.
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

WOW! hmmm... nie, zacznę jeszcze raz.

WOW!! Teraz już wiem co by było gdyby zamiast filmu 300 nakręcono serial. Jestem pod niezłym wrażeniem po obejrzeniu pierwszego odcinka. Trzeba przyznać że twórcy serialu się nie patyczkują, ilość pokazywanych w serialu seksu i przemocy można porównać chyba tylko z Rzymem. Tak jak podejrzewałem, dostaliśmy hit i to przez wielkie H, I i T. Jedyne co zauważyłem na minus to że w pierwszej chwili trudno trochę się przyzwyczaić do tak dużej ilości ujęć w greenscreenie ale szybko się o tym zapomina gdy na ekranie przelatuje kolejna odcięta ręka. Z niecierpliwością czekam na kolejny odcinek.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

B E Z N A D Z I E J A !! dlaczego?

Po pierwsze tandeta - tego typu serialu nie da się robić bez angażowania sporych naładów finansowych. A tu co mamy? Tania sceneria w większości prześwietlona słońcem, sprawiająca wrażenie, jakby aktorzy stali na tle jakiegoś obrazu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Praktycznie brak ujęć przedstawiających miasta i wogóle chwały i potęgi armii Rzymskiej - maksymalnie widzimy jednocześnie trzech żołnierzy na koniu lub jeden rząd piechoty (15-ście osób?) i to cała wielka armia?
Reżyser przeskakuje z ujęcia na ujęcie - najpierw widzimy niby scenę pod pokładem statku (z głównym aktorem) by zaraz pokazać wnętrze jakiegoś domu (?) i kogo tam wprowadzają? Zgadnijcie. A gdzie jakiś najazd na port, jakaś panorama miasta? A może chociaż podwórko tego pałacu (domu?)?
Całość przypomina pod tym względem "Świat wg. Kiepskich".
Po co więc pytam się, skoro nie było pieniędzy zabrali się za taką historię? To już trzeba było wziąść przykład z Larsa von Triera i zrobić coś w stylu "Dogville" niż taką "bidę" pokazywać.

Druga sprawa to te spowolnienia a'la Matrix - totalny niewypał - w żaden sposób nie pasują mi do tego wieku i są po prostu zbyt nadużywane. To samo z bezsensownie chlustającą krwią - to zwykły trik mający an celu odwrócenie uwagi widza od marności całości.

Obrazek

W grach komputerowych to może sięi sprawdza ale tutaj jest przesadnie wyeksponowane.
Wygląda to po prostu śmiesznie i często krew jest nie na tym planie co potrzeba.

Jeśli dodać do tego takie bzdury jak:
Obrazek
Letnie ubrania w zimowych wyprawach wojennych,

Obrazek
Żona głównego bohatera uratowała się ponieważ tuż o świcie udała się jakieś 50km (na tyle to wygląda) by pozbierać jabłka z drzewa,

Obrazek
W tej pozycji facet był nieprzytomny przez jakieś cztery dni choć sprawia wrażenie jakby to było 10min.

Od samego początku obiecałem sobie, że nie będę tego porównywał do Rome i w sumie to nawet nie mam jak bo Spartacus...- to niskobudrzetowy szajs, w większości kręcony w jednej izbie +jakieś nieudolne animacje komputerowe. Sama historia na razie nie powala ale też przyczepić się do niej nie mogę bo to pierwszy odcinek.

W sumie: Sex+Matrix+hektolitry krwi - nie ważne, że reszta jest do niczego - młodzież to kupi - z takiego założenia wyszli producenci i pewnie im się to uda (choć nie wierzę w ten drugi sezen, który podobno już kręcą) - ja jednak pasuję.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Hmm .. tylko na tej stronie, jeden głos mega entuzjastyczny i jeden wielce rozczarowany - hehe. Ja jestem gdzieś po środku.

Nie szukałem w nim "Rzymu", bo to jednak serial amerykański a na dodatek z założenia serial przygodowy a nie dramat. A przygodówki rządzą się jednak swoimi prawami.

Nie oczekiwałem nic ponad rozrywkę i to dostałem, bo choć jest mnóstwo nonsensów, jeśli się na nie przymknie oko można się dobrze bawić.

Jeśli chodzi o film 300, nigdy nie kumałem czym się ludzie zachwycają, dla mnie poza świetnymi ujęciami walk i kilkoma dobrze rozegranymi emocjami, które podnoszą człowiekowi ciśnienie np. wkopanie kolesia do studni to ten film jest też raczej żenujący, więc porównywanie obu produkcji jest jak najbardziej na miejscu.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Tak to jest jak się zbyt człowiek napali.
Rome postawiło wysoko poprzeczkę - miałem nadzieję, że Spartacus (skoro tak go zapowiadali, że to jedyny serial, gdzie producenci jeszcze przed premierą powzieli decyzję o kręceniu drugiego sezonu) choć w połowie będzie tak dobry...

Całkiem możliwe, że już kręcą zreszta drugi sezon bo przecież wiele w tym serialu nie potrzeba - kawałek lasu, jakaś piwnica a reszta na marnym komputerze, zmontowana na kolanie.

Jak dla mnie to niewypał roku 2010 - szkoda.
Mroofa69
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Mroofa69 »

Beznadzieja do Rome nie ma nawet co porównywać. Film 300 mi sie strasznie podobał ale w tym serialu też nie widze podobieństwa. Te rozbryzgi krwi wygladają poprostu strasznie. Rozczarowanie na całego :x

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ