Rok 1942 to okres największej aktywności niemieckiej floty, a w szczegolności Kreigsmarine w tzw. "Bitwie o Atlantyk". Niemieckie okręty podwodne atakowały i niszczyły konwoje statków aliantów na szlakach atlantyckich. W niedługim jednak czasie "polowania" U-Bootów wpierane osłoną niemieckich niszczycieli coraz częściej kończyły się niepowodzeniem. Film "Das Boot" opowiada historie jednego z U-Bootów i jego załogi. Tygodnie spędzone w pod wodą, w strachu, klaustrofobii, w monotonii rejsu, w walce i zagrożeniu. Epopeja Petersena w szczególny sposób pokazuje ludzi, marynarzy, ich charaktery i osobowości obnażone w obliczu niebezpiecznej misji, kiedy wiedza, że tylko niektórzy z nich powrócą. opis za filmweb.pl
Rok 1942 to okres największej aktywności niemieckiej floty, a w szczegolności Kreigsmarine w tzw. "Bitwie o Atlantyk". Niemieckie okręty podwodne atakowały i niszczyły konwoje statków aliantów na szlakach atlantyckich. W niedługim jednak czasie "polowania" U-Bootów wpierane osłoną niemieckich niszczycieli coraz częściej kończyły się niepowodzeniem. Film "Das Boot" opowiada historie jednego z U-Bootów i jego załogi. Tygodnie spędzone w pod wodą, w strachu, klaustrofobii, w monotonii rejsu, w walce i zagrożeniu. Epopeja Petersena w szczególny sposób pokazuje ludzi, marynarzy, ich charaktery i osobowości obnażone w obliczu niebezpiecznej misji, kiedy wiedza, że tylko niektórzy z nich powrócą. [color=olive]opis za filmweb.pl[/color]
Istnieje Serial "das boot"???? O fajnie!
Film bardzo fajny, tylko troche dlugi... (z tego co pamietam to 4 lub 5 godzin)Moze wystawic razem mini serial i film?
Istnieje Serial "das boot"???? O fajnie! Film bardzo fajny, tylko troche dlugi... (z tego co pamietam to 4 lub 5 godzin)Moze wystawic razem mini serial i film?
Film bardzo fajny, tylko troche dlugi... (z tego co pamietam to 4 lub 5 godzin)Moze wystawic razem mini serial i film?
skoro film byl taki długi to prawie pewne jest że serial to pocięty na odcinki film + ewentualnie jakies extra sceny dodatkowo.
Ja osobiscie napewno sie nim nie zainteresuje, gdyż film jest produkcji niemieckiej a język niemiecki kaleczy moje uszy
[quote]Film bardzo fajny, tylko troche dlugi... (z tego co pamietam to 4 lub 5 godzin)Moze wystawic razem mini serial i film? [/quote]
skoro film byl taki długi to prawie pewne jest że serial to pocięty na odcinki film + ewentualnie jakies extra sceny dodatkowo. Ja osobiscie napewno sie nim nie zainteresuje, gdyż film jest produkcji niemieckiej a język niemiecki kaleczy moje uszy :D
Oglądnij jeszcze raz to może Ci się spodoba?
Ja mam z nim jeden problem - nie bardzo lubię słuchać języka niemieckiego - jakoś tak niekomfortowo się czuję dlatego odpuściłem...
Poczekam na wersję z dubbingiem
[quote="beata101"]Nieeeeee, koszmarny serial.[/quote] Oglądnij jeszcze raz to może Ci się spodoba? :smile: Ja mam z nim jeden problem - nie bardzo lubię słuchać języka niemieckiego - jakoś tak niekomfortowo się czuję dlatego odpuściłem... Poczekam na wersję z dubbingiem ;)
... żeby zamiast "Jawhol Herr KaLeu" słuchać "tak jest panie kapitanie" Eeeeee... To zrozumiałe że nie każdemu język niemiecki musi się podobać, ale dla serialu takiego jak ten ma on spore znaczenie ze względu na historyczny realizm. Kiedyś jak grałem trochę w Silent Huntera 3 (takie Das Boot w wydaniu "zrób to sam") to niemieckojęzyczna załoga bardzo pomogła mi wczuć się w klimat polowań na alianckie konwoje
Ale oczywiście nic na siłę, w takim Allo Allo nic nie mówią ani po francusku ani po niemiecku i też jest fajnie
[quote="xvidasd"]Poczekam na wersję z dubbingiem ;)[/quote] ... żeby zamiast "Jawhol Herr KaLeu" słuchać "tak jest panie kapitanie" Eeeeee... :) To zrozumiałe że nie każdemu język niemiecki musi się podobać, ale dla serialu takiego jak ten ma on spore znaczenie ze względu na historyczny realizm. Kiedyś jak grałem trochę w Silent Huntera 3 (takie Das Boot w wydaniu "zrób to sam") to niemieckojęzyczna załoga bardzo pomogła mi wczuć się w klimat polowań na alianckie konwoje :-) Ale oczywiście nic na siłę, w takim Allo Allo nic nie mówią ani po francusku ani po niemiecku i też jest fajnie :clown:
[size=75][color=#999999]Added after 3 minutes:[/color][/size]
No ja kiedyś film o tym tytule oglądałem, w sumie słabo go pamiętam, ale że nie lubię tematyki wojny światowej, to nie zamierzam katować się serialem.
A tak na marginesie. Serial na stronie głównej chyba powinien być bardziej na literkę B, tzn. "Boot, Das", tak jak np. "Mentalist, The" a nie jak jest teraz Das Boot, nie uważacie???
No ja kiedyś film o tym tytule oglądałem, w sumie słabo go pamiętam, ale że nie lubię tematyki wojny światowej, to nie zamierzam katować się serialem.
A tak na marginesie. Serial na stronie głównej chyba powinien być bardziej na literkę B, tzn. "Boot, Das", tak jak np. "Mentalist, The" a nie jak jest teraz Das Boot, nie uważacie???
Don ma rację. Powinno być "Boot, Das", das pełni w niemieckim tą samą funkcję co angielskie the, trzymając się więc systemu serial powinien wylądować przy literze B.
[b]Don[/b] ma rację. Powinno być "Boot, Das", das pełni w niemieckim tą samą funkcję co angielskie the, trzymając się więc systemu serial powinien wylądować przy literze B.
Macie rację - przy tworzeniu podstrony miałem już tą wątpliwość - "Das" to jakby "The" - dodałem go jednak pod "D" ze względu na to, że jest to pierwszy serial niemiecko-języczny i nie wiedziałem co będzie lepsze (50/50) - oczywiście nie ma sprawy - poprawię.
Macie rację - przy tworzeniu podstrony miałem już tą wątpliwość - "Das" to jakby "The" - dodałem go jednak pod "D" ze względu na to, że jest to pierwszy serial niemiecko-języczny i nie wiedziałem co będzie lepsze (50/50) - oczywiście nie ma sprawy - poprawię.