[doc] Future Is Wild [BBC]

Dokumentalne - Ktokolwiek widział, ten wie więcej!
gracek17
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

[doc] Future Is Wild [BBC]

Post autor: gracek17 »

Obrazek
Serial dokumentalny
Produkcja: Wielka Brytania
Rok produkcji: 2002
Dzika przyszłość (The Future is Wild) – serial popularnonaukowy, przygotowywany dla telewizji Animal Planet. Program przygotowywany był przez 5 lat przy udziale 16 uczonych, m.in. Dougal Dixon, Richard Fortey i William Gilly. 13- odcinkowy serial w który przedstawiane jest przyszłe życie na Ziemi, po wyginięciu człowieka. W trzech różnych okresach za 5, 100 i 200 milionów lat. W Polsce serial emitowany przez TVP 2, premiera pierwszego odcinka Powrót Epoki Lodowcowej nastąpiła w dniu 11 kwietnia 2004 roku. W angielskiej wersji filmu w role narratora wcielił się Christian Rodska.

Za 5 milionów lat na Ziemię powróciła epoka lodowcowa.Wyginęło wiele ssaków,jak ludzie,większość drapieżnych,kopytnych i naczelnych,oraz wszystkie walenie i płetwonogie.Cała Europa, aż do Paryża pokryta jest lodem. Morze Śródziemne wyschło w wyniku zmian klimatycznych i zamknięcia cieśniny Gibraltarskiej. Cieśnina została zamknięta w wyniku zderzenia się Afryki z Europą. W Ameryce Południowej znikły lasy tropikalne, teraz na terenie Amazonii rozciągają się wielkie obszary trawiaste. W Ameryce Północnej pokrywa lodowa sięga, aż do Chicago, na terenie Kansasu powstała zimna pustynia.

100 mln lat-W wyniku podwyższonej aktywności wulkanów do atmosfery dostały się ogromne ilości gazów cieplarnianych, które spowodowały podwyższenie się temperatury na całym globie i roztopienie się lodowców. W następstwie roztopienia się lodowców, powstały płytkie morza i rozległe mokradła. Antarktyda w wyniku ruchów tektonicznych przesunęła się do strefy równikowej, teraz porastają ją bujne lasy tropikalne.Australia zderzyła się z Azją i Ameryką Północną, co doprowadziło do powstania wielkiej wyżyny, ktora sięga 10 km n.p.m. Wyginęły wszystkie koralowce (ich miejsce zajęły algi) oraz większość ssaków. Dochodzi do wielkiego wymierania gatunków roślin i zwierząt.

200 mln lat-W ostatnim okresie wszystkie kontynenty połączyły się w jeden kontynent- Pangea II, który jest otoczony przez Wszechocean. Większość kontynentu pokryta jest pustynią, na zachodnim jego krańcu rozwija się las. Na Ziemi nie ma już ssaków, gadów, ptaków i płazów, wszystkie one wyginęły. Miejsce ptaków zajęły ryby, natomiast wolne nisze lądowe opuszczone przez ssaki zajęły kałamarnice.
Obrazek

Obrazek
Dostepność :ok
Napisy są dostępne na napiprojekt ,ale nie wiem czy do 100% :ok.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Albo to właśnie ten oglądałem - z wymyślonymi stworkami, jakie mogą życia naszej planecie za kilka miliardów lat :)
Obrazek When Dreams Come True...
gracek17
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: gracek17 »

Sprawdziłem i jest tak jak przypuszczałem brakuje sporo napisów :(
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Szkoda - ale też poszukam.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

No niestety nie znalazłem. Jeśli ktoś jest w posiadaniu tych napisów (13-ście odcinków) to dajcie znać.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ