Stargate Universe

a long, long time ago..
gracek17
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: gracek17 »

Ja mam taK jak Yugi_2142 :) też wolę wojskowych z Young'iem na czele,
cywile są wkurzający :x , chcą demokracji, która w takich warunkach jest kompletnie nie na miejscu :smile:
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

Moją ulubiona postacią która ma 99% mojego poparcia i zrozumienia jest Rush. Ale cywile NIE MOGĄ rządzić w sytuacjach wyjątkowych jak podczas normalnego funkcjonowania grupy społecznej - demokratycznie. Nie da się, jest to nieefektywne. Musi być 1 przywódca podejmujący szybko decyzje, nawet złe. I nie można się o każdą kłócić i o nią debatować.
Gdyby był dowódcą wyprawy popieranym przez wszystkich - OK - ale nie może być wybierany przez bandę, cywili albo międzynarodowych biurokratów.
Yung jest rozsądną alternatywą. Choć wielokrotnie się z nim nie zgadzałem.

Teraz trochę o innych postaciach:
Eli - jest zagubiony, bo każdy na jego miejscu by był, jak na to kim jest (cywil który znalazł się tam dzięki osiągom w grze:D, podobno wyjątkowo inteligentny, ale bez znajomości technologii na właściwym poziomie) radzi sobie nieźle. Trochę go lubię, trochę mi go żal za bycie w pewnym sensie... dupowatym.

O innych teraz nie mam czasu, następnym razem ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

NIke pisze:Czy to oznacza deklarację wojny, Yugi_2142 (fani cywili vs fani wojskowych) i będziemy "Devided"? ;)
Może taką małą wojenkę ;) Od już jakiegoś czasu dyskusja w tym temacie przypominała nie tyle "Devided" co "The Siege", gdzie AreQ_BAH osamotniony bronił serialu przed niezliczonymi atakami ze wszystkich stron, myślę więc że dobrze by go było trochę odciążyć :-)

Co do wspomnianej wcześniej nierówności w serialu... Myślę że lepiej jest gdy mamy do czynienia z nierównościami niż gdyby serial miał prezentować stały przeciętny lub co gorsza niski poziom. IMO najlepiej chyba będzie zinterpretować te "nierówności" jako część planu producentów i początek zbliżającej się trwałej tendencji zwyżkowej :]
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Yugi_2142 pisze:IMO najlepiej chyba będzie zinterpretować te "nierówności" jako część planu producentów i początek zbliżającej się trwałej tendencji zwyżkowej
Widzę, że twoje drugie imię to Optymista :D
Żartowałam.
Ja generalnie SGU lubię, a to, że sa postacie które mnie np. wkurzają i ich nie lubię świadczy też o tym, że serial nie jest mi obojętny.
Np. w przypadku Grey's Anathomy całą obsade mogliby uśmiercić albo ubóstwić, albo co tam jeszcze a i tak zwisało by mi to totalnie :D Zawsze mnie odrzucało od tego serialu.
A tutaj...oglądam. I nie zrażam się :D.
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Tadam!

Kod: Zaznacz cały

1x13 - http://www.megaupload.com/?d=VMQ0E6S1

Added after 2 hours 25 minutes:

1x13 - http://rapidshare.com/files/377094084/Stargate_Universe__1x13___XviD_asd__EnglishV_NapisyPL_-_www.xvidasd.com.zip
Obrazek
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

oj mam duzo do powiedzenia :P
NAjpierw troche quote:
AreQ_BAH pisze:Eli - jest zagubiony, bo każdy na jego miejscu by był, jak na to kim jes
NIke pisze: Chloe to taka "niunia"; Eli (jak pisałam) - dziecko we mgle; chłopak Chloe (wojskowy) zrobił na mnie "takie wrażenie", że nawet nie pamiętam jego imienia itd.
NIke pisze:Lubię jak w seriach jest coś (ktoś) śmiesznego. Tutaj niby tę rolę ma pełnić Eli i marnie mu to wychodzi (kojarzy mi się z dzieckiem [sierotą] zagubionym we mgle). Też jakiś super inteligentny to nie jest (czasem ma przebłyski). Jednakże te braki rekompensuje mi Rush. Nie jest zabawny, ale ma w sobie to Coś
Eli daje .... :P. JAk wspomniano w ostatnim odcinku, sa na tym statku juz od 15 tygodni (czyli 4 miesiace) 4 miesiace to szmat czasu a Eli zachowuje sie jakby to byl jego pierwszy tydzien. Nic nie wie, na niczym sie nie zna, powinnien byc smieszny ale nie jest. Totalna klapa. Ale moze o to wlasnie chodzi, by miec niezdare...
NIke pisze:Zgadzam się z Twoją, beata101, opinią o Youngu.
Spoiler:
.
Tez sie zgadzam
Spoiler:
kaki30 pisze:SGU jak sama nazwa mówi gwiezdne wrota tylko że na statku, a więc pytam się czemu tak mało z nich korzystają
hahaha. Wiesz co ten serial ma z stargate wspolnego? Tytul. Tylko tytul.
Gwiezdne wrota sa bardzo rzadko uzywane. Serial skupia sie na statku i na alienach oraz na "rozterkach" bohaterow (slowo rozterki jest specjalnie umieszczone w "" poniewaz bo BSG te problemy sa jakby plytkie i takie rozmyte... ehh...

Dobra a teraz moja opinia i pewna alegoria z BSG

Rush jest dobry. BArdzo lubie aktora, ma fajny akcent i niezle gra (28 Weeks Late). - Baltar?
Young, no ok jest taki sobie. Ni to taki ni to *raki. Moze sie jeszcze rozkreci - admiral Adama?
Eli, patrz wyzej - Tyrol?
TJ: Czy Wam nie przypomina z urody Kary"Starbuck"?
ta Azjatka. Coz.... nie ma jej, nawet jej imienia nie pamietam - Boomer?
Facet Chloe (mial byc pieknisiem a jest klapa)- apollo?
Chloe - dobrze gra, ale ma zla role. - Roselin? (nie mowie o wieku, ale o sposobie grania i funckja polityczno dyplomatyczno demokratyczna)
Ten czarny- Fajna postac, lekko psychiczna ale WYRAZISTA! Fajne ma odzywki. - Tigh?

dobra co do ostaniego odcinka
Spoiler:
PS; wlasnie sobie przypomnialem, odcinek kiedy walcza z alienami. Statek ma jakies wielkie dziala zainstalowane pod spodem ktorych uzwa efektywnie. Jak, co, gdzie i KIEDY! Kurde ot tak "odpowiemy ogniem" no to rush cos tam klika i wielkie dziala w ruch.... Gdzie jest caly odcinek poswiecony uzbrojeniu? Systemu obrony odgrywaja wielka role a nic o nich nie wiemy; uzwaja ich bez problemu ale nie ma zadnego backgroundu. Nie, lepiej ot tak w srodku odcinka pokazac nam wielkie splowy - poniewaz Amerykanie tak lubia.

Dobra wracam do spoileru
Spoiler:
Szkoda gadac, Mi jest wstyd ze to nosi nazwe Stargate! Z takiego serialu (fajny filmik ale UWAGA spoilery z ostnich odcinkow SG1) -> do bladej kopii BSg. Wstyd.
Awatar użytkownika
NIke
Wskaż do odpowiedzi
Maniak
Maniak

Post autor: NIke »

Kurczaczek pieczony:!: Nie byłam pierwszą do komentowania odcinka 13... :(
Fajnie, że tak błyskawicznie odcinek został wystawiony po polsku.
A tak na poważnie - atathoth ma dużo racji w swojej wypowiedzi (i nie piszę dlatego, że głownie się ze mną zgadza ;)), a teledysk (szczególnie muzyka) jest niezły (chyba będę musiała dooglądać te 2 ostatnie sezony i filmy SG-1).
Ja z kolei pragnę uczepić się innych fragmentów:
Spoiler:
Hasło/Password: xvidasd.com
Obrazek

***PL***
Proszę o kierowanie zapytań o ponowne wystawienie/seedowanie odcinków/sezonu za pomocą "Prywatnej wiadomości" - wtedy dostaje maila, że coś zostało napisane, a tak dowiaduje się jak wrzucam nowe odcinki (a potem zapominam o tych zapytaniach).

***ENG***
Please send your requests for re-uploads/seeding of episodes/seasons via "private message" - this way I get the e-mail about your request and not see it at the moment of adding links for a new episodes (which leads to me forgeting about your requests).
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

NAwiazujac do Nike -
Spoiler:
Na poczatku ogladalem 2 seriale i sadzilem " SGU bedzie swietne a Spratacus taka krwawo-erotyczna papka" a teraz co mowie " SGU t taka klapa na kilometr ze az.... a Spartacus jest coraz to ciekawszy!"
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko

Ehhh...porównujecie do BSG...na siłę to ja znajdę takie analogie w wielu serialach :P ...Nie oglądałam calości BSG bo mnie znużyło w pewnym momencie ( herezja, wiem...ale taka jest prawda :-p Obejrzałam dwa pierwsze i ostatni sezon ale to już z czystej ciekawości jak wreszcie się to skończy ) więc nie mogę wyciągać daleko idących wniosków co do podobieństwa postaci :D.
SGU ma pecha po prostu...zawsze będzie porównywane do kanonu ( SG-1) i dla zagorzałych fanów poprzednich serii zawsze będzie Be :D

Na razie oglądam...ogólnie ogląda mi się dobrze, chociaż nie tupię noga czekając na odcinki :)

Wracając do tego co napisał Yugi...nie idę na wojnę ...:D
Nie podoba mi sie po prostu to wyraźne poczucie wyższości z jakim wojskowi jak do tej pory traktowali cywili postępując z nimi jak ze stadem baranów... chociaż jakby byli na Destiny sami, umarliby juz dawno z braku powietrza i z głodu :P Umieją pilotować wahadłowce i strzelać...mniej więcej tyle :D
Oczywiście są potrzebni, ale nie powinni traktować reszty jak piątego koła u wozu. :P
Awatar użytkownika
NIke
Wskaż do odpowiedzi
Maniak
Maniak

Co do wypowiedzi poprzedniczki, beata101:
Albo jak zło konieczne. Nie oszukujmy się - Young najchętniej ukatrupiłby Rusha już w 1 odcinku, ale musiał z nim wytrzymywać, bo nikt inny z załogi nie dałby rady pracować 24/7, objąć to umysłem i znajdować "cudowne" rozwiązania (jak Carter i McKay w poprzednich seriach).
(Na marginesie: gdy czytałam zapowiedzi SGU to sądziłam, że też będę go nie cierpieć, a tu taka miła niespodzianka.)
W dodatku cywile ciężej harują niż wojskowi (ci w przeważającej większości tylko coś robią, gdy jest "akcja", a cywile cały czas coś hodują, naprawiają / przeszukują statek - i jakie za to dostają podziękowanie? Patrz Young i 2 wahadłowiec w odcinku 13). Szczególnie Rush - praktycznie żyje na mostku (czy jak tę strefę nazwać).
Obrazek

***PL***
Proszę o kierowanie zapytań o ponowne wystawienie/seedowanie odcinków/sezonu za pomocą "Prywatnej wiadomości" - wtedy dostaje maila, że coś zostało napisane, a tak dowiaduje się jak wrzucam nowe odcinki (a potem zapominam o tych zapytaniach).

***ENG***
Please send your requests for re-uploads/seeding of episodes/seasons via "private message" - this way I get the e-mail about your request and not see it at the moment of adding links for a new episodes (which leads to me forgeting about your requests).
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko

Dokładnie NIke...i dlatego, chociaż zgadzam sie, że miejsca na demokracje w takiej sytuacji nie ma ( nie czarujmy sie ) to jednak uważam , że przynajmniej niektórzy cywile pokierowaliby społecznością w równie skuteczny sposób co Young.
Ale cóż, seria SG zawsze faworyzowała wojsko, co zresztą wynikało z samej konwencji tego uniwersum :D
Ale pamiętajmy że ani McKay, ani Weir nie byli wojskowymi, dr. Jackson tez nie :D. A w SGU jak na razie wszystkie postacie z założenia negatywne to cywile ( poza Elim , który w ogóle sie jako postac twórcom nie udał)
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

NIke pisze:Kurczaczek pieczony:!: Nie byłam pierwszą do komentowania odcinka 13...
Motyla noga :!: Nie jestem nawet w pierwszej trójce najszybciej komentujących ;)

Nie bardzo rozumiem po co ludzie robią takie teledyski jak ten który wkleił atathoth. Nic nowego one nie wnoszą, muzyka IMO zazwyczaj pasuje tak sobie, a samo zmontowanie fragmentów z tak wielu odcinków na pewno kosztuje masę pracy..
Spoiler:
beata101 pisze:Oczywiście są potrzebni, ale nie powinni traktować reszty jak piątego koła u wozu.
Ale reszta jest piątym kołem u wozu i na dodatek nieustannie o coś marudzi :-p
NIke pisze:W dodatku cywile ciężej harują niż wojskowi (ci w przeważającej większości tylko coś robią, gdy jest "akcja", a cywile cały czas coś hodują, naprawiają / przeszukują statek - i jakie za to dostają podziękowanie? Patrz Young i 2 wahadłowiec w odcinku 13).
Na Young'u ciąży ogromna odpowiedzialność za losy statku i jego pasażerów i nikt mu tej roli specjalnie nie ułatwia, nic dziwnego że nie rozczula się nad byle drobiazgiem.

Najnowszy odcinek był IMO całkiem udany...
Spoiler:
Obrazek
Ignorance is a virtue.
kaki30
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kaki30 »

Jestem za wojskowymi i cywilami tylko muszą współpracowac między sobą. Jedni są zależni od drugich. Mamy przykłady z poprzednich SG1 i SGA. i tam są efekty tej współpracy. A tu cały czas konflikty, które przesłaniają całośc.
Przykłady:
1. Obcy - pojawili się na chwile i koniec.
2. Obeliks - pokazali dwa ujęcia i koniec
Nic nie wyjaśnione (nie dokończone) przy tym tempie, odpowiedzi uzyskamu w 5 sezonie (jak będzie).
Nie sądzicie że scenarzyści za bardzo chcieli zmienic oblicze SG że troszkę przesadzili.
Awatar użytkownika
NIke
Wskaż do odpowiedzi
Maniak
Maniak

Jestem już 14 odcinku (i tym razem jako pierwsza ;)) i muszę przyznać, że mi się podobał.
Spoiler:
Obrazek

***PL***

***ENG***
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Niech to.. znowu dałem się wyprzedzić :-p Też jestem po 14stym odcinku i niebyt mi się on podobał, w zasadzie z tego samego powodu dla którego podobał się NIke czyli...
Spoiler:
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

1x14 - http://www.megaupload.com/?d=S0096A2K
Zapraszam :-)
Jeszcze sam nie oglądałem, później przyłącze się do dyskusji ;-)

Edytka dodaje mirror:

1x14 - http://rapidshare.com/files/380035397/Stargate_Universe__1x14___XviD_asd__EnglishV_NapisyPL_-_www.xvidasd.com.zip
Ostatnio zmieniony 25 kwietnia 2010, 18:04 przez AreQ_BAH, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
NIke
Wskaż do odpowiedzi
Maniak
Maniak

Kurczaczek pieczony - rozszyfrowałeś mnie, Yugi_2142 - jestem optymistką ;).
Spoiler:
Obrazek

***PL***

***ENG***
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Wydaje mi się NIke że będziesz musiała trochę przystopować z tą "zasadą macho"... albo bardziej uważnie oglądać odcinki :-p
Spoiler:
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
NIke
Wskaż do odpowiedzi
Maniak
Maniak

Dobra - ten jeden raz przystopowuję ;) i przyznaję Ci rację (ślepota ze mnie :( ).
Obrazek

***PL***

***ENG***
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

No!
To jestem pierwszy z nowym odcinkiem ;-)

1x15 - http://www.megaupload.com/?d=0XY5LCZD

Added after 7 hours 54 minutes:

1x15 - http://rapidshare.com/files/382832772/Stargate_Universe__1x15___XviD_asd__EnglishV_NapisyPL_-_www.xvidasd.com.zip
Obrazek

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ