Stacja HBO słynie z odważnych produkcji podejmujących kontrowersyjne tematy. Kolejnym przykładem jest nowy film tego kanał pod tytułem ''You Don't Know Jack'' z Alem Pacino w roli głównej. Ta produkcja opowiada o Jacku Kevorkianie, słynnym ''doktorze śmierć'', który pomagał umrzeć swoim nieuleczalnie chorym pacjentom.
Film przedstawia początki działalności tej postaci. Kevorkian buduje swoje słynne urządzenie o nazwie ''mercitron'', które pomaga ciężko chorym odejść z tego świata. Produkcja HBO opisuje także późniejsze wydarzenia, czyli słynne w mediach prawne batalie Kevorkiana o prawo pacjenta do śmierci.
Al Pacino nie jest jedyną gwiazdą tego filmu. W ''You Don't Know Jack'' będzie można zobaczyć także Susan Sarandon, Danny'ego Hustona i Johna Goodmana.
Reżyserem obrazu jest laureat Oscara Barry Levinson. Ten twórca pracował przy takich filmach jak m.in. ''Rain Man'', ''Bugsy'', ''Fakty i akty''.
Premiera filmu ''You Don't Know Jack'' jest przewidziana na kwiecień tego roku.
Stacja HBO słynie z odważnych produkcji podejmujących kontrowersyjne tematy. Kolejnym przykładem jest nowy film tego kanał pod tytułem ''You Don't Know Jack'' z Alem Pacino w roli głównej. Ta produkcja opowiada o Jacku Kevorkianie, słynnym ''doktorze śmierć'', który pomagał umrzeć swoim nieuleczalnie chorym pacjentom.
Film przedstawia początki działalności tej postaci. Kevorkian buduje swoje słynne urządzenie o nazwie ''mercitron'', które pomaga ciężko chorym odejść z tego świata. Produkcja HBO opisuje także późniejsze wydarzenia, czyli słynne w mediach prawne batalie Kevorkiana o prawo pacjenta do śmierci.
Al Pacino nie jest jedyną gwiazdą tego filmu. W ''You Don't Know Jack'' będzie można zobaczyć także Susan Sarandon, Danny'ego Hustona i Johna Goodmana.
Reżyserem obrazu jest laureat Oscara Barry Levinson. Ten twórca pracował przy takich filmach jak m.in. ''Rain Man'', ''Bugsy'', ''Fakty i akty''.
Premiera filmu ''You Don't Know Jack'' jest przewidziana na kwiecień tego roku.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.
Douglas Adams
O, to już w przyszłym tygodniu
Może być naprawdę genialny miniserial. W końcu to Al Pacino xD A najlepsze, że pewnie HBO zrobi z tej historii naprawdę mocny serial. Dobrze, że są jeszcze takie stacje, które nie boją się poruszać trudnych i ambitniejszych tematów niż koniec świata, duchy, nie duchy, dobrych glin itd. itp.
O, to już w przyszłym tygodniu :) Może być naprawdę genialny miniserial. W końcu to Al Pacino xD A najlepsze, że pewnie HBO zrobi z tej historii naprawdę mocny serial. Dobrze, że są jeszcze takie stacje, które nie boją się poruszać trudnych i ambitniejszych tematów niż koniec świata, duchy, nie duchy, dobrych glin itd. itp.
Pierwsza część świetna - kontrastowo przedstawia dr Kevorkiana w stosunku do głupiego motłochu, który bez zrozumienia tematu, bezmyślnie go atakuje: Zabije pan wszystkie|osoby na wózkach?
Dr Kevorkian pomaga odejść tylko tym cierpiącym bez możliwości wyleczenia - osoby w depresji czy wczesnych stadiach parkinsona stanowczo odrzuca - czy to źle?
(...)Nawet eter.
Obecny od wieków, ale nie używany.
Odkryto go w 1543 roku, ale aż do 1846 operowano ludzi bez usypiania!
Chirurdzy cieli ich na żywca. A wiecie, czemu zakazano go używać?
Przez religijny dogmat. Ponieważ uważano, że Bóg chce, żebyśmy cierpieli.
Ale scena "z foliowym pudłem" pokazuje, że czasem w swoich poglądach może się zapędzać za daleko...
Wg. mnie to było już nieetyczne i niegodne. Argument z oszczędnością gazu był potworny...
Pierwsza część świetna - kontrastowo przedstawia dr Kevorkiana w stosunku do głupiego motłochu, który bez zrozumienia tematu, bezmyślnie go atakuje: [img]http://tvshows.i365.pl/upload_files/UsaBit.com_You.Dont.Know.Jack.cd1.jpg[/img] [i]Zabije pan wszystkie|osoby na wózkach?[/i]
Dr Kevorkian pomaga odejść tylko tym cierpiącym bez możliwości wyleczenia - osoby w depresji czy wczesnych stadiach parkinsona stanowczo odrzuca - czy to źle?
[i](...)Nawet eter. Obecny od wieków, ale nie używany. Odkryto go w 1543 roku, ale aż do 1846 operowano ludzi bez usypiania! Chirurdzy cieli ich na żywca. A wiecie, czemu zakazano go używać? Przez religijny dogmat. Ponieważ uważano, że Bóg chce, żebyśmy cierpieli. [/i]
Ale scena "z foliowym pudłem" pokazuje, że czasem w swoich poglądach może się zapędzać za daleko... Wg. mnie to było już nieetyczne i niegodne. Argument z oszczędnością gazu był potworny...
Już dostępny - zapraszam bo to świetny film a zarazem bardzo smutny...
Polecam
I ostrzegam zarazem: to film "przegadany", pokazujący walkę starego człowieka z systemem - Don Kichota z wiatrakami... Nie znajdziesz tam akcji czy wybuchowych fajerwerków.
Już dostępny - zapraszam bo to świetny film a zarazem bardzo smutny... Polecam :ok :ok
I ostrzegam zarazem: to film "przegadany", pokazujący walkę starego człowieka z systemem - Don Kichota z wiatrakami... Nie znajdziesz tam akcji czy wybuchowych fajerwerków.
Obejrzałem parę dni temu i może filmowo żadnej rewelacji nie było, ale Pacino jak zwykle dobry, tak samo jak aktorzy grający śmiertelnie chorych. Czasem miałem wrażenie, jakby naprawdę byli.
Osobiście moje poglądy zawsze były za eutanazją i naprawdę nie rozumiem ludzi, tak jak pokazane to było w filmie, którzy sprzeciwiali się temu argumentując to zakazem w religii chrześcijańskiej. Nie każdy jest chrześcijaninem, a nawet jakby każdy, zdrowy na umyśle, ma swoje prawo głosu i inni nie powinni się wtrącać, jeżeli nie krzywdzi tym innych osób, tylko siebie.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.
Douglas Adams
Obejrzałem parę dni temu i może filmowo żadnej rewelacji nie było, ale Pacino jak zwykle dobry, tak samo jak aktorzy grający śmiertelnie chorych. Czasem miałem wrażenie, jakby naprawdę byli. Osobiście moje poglądy zawsze były za eutanazją i naprawdę nie rozumiem ludzi, tak jak pokazane to było w filmie, którzy sprzeciwiali się temu argumentując to zakazem w religii chrześcijańskiej. Nie każdy jest chrześcijaninem, a nawet jakby każdy, zdrowy na umyśle, ma swoje prawo głosu i inni nie powinni się wtrącać, jeżeli nie krzywdzi tym innych osób, tylko siebie.
xvidasd pisze:I ostrzegam zarazem: to film "przegadany", pokazujący walkę starego człowieka z systemem - Don Kichota z wiatrakami... Nie znajdziesz tam akcji czy wybuchowych fajerwerków.
[quote="xvidasd"]I ostrzegam zarazem: to film "przegadany", pokazujący walkę starego człowieka z systemem - Don Kichota z wiatrakami... Nie znajdziesz tam akcji czy wybuchowych fajerwerków.[/quote]