🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Komputery - pytania, ciekawostki

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

Ja używam 7 64 bitowej w wersji Ultimate.
Co do starych sprzętów, ale naprawdę starych, pewnie jest kłopot ze sterownikami, ale jak kupisz laptopa z nim, nie powinno być problemu.
Co do programów, to prawda że kilka(np Deamon Tools) potrzebuje uaktualnień. Ale np AllPlayer działa normalnie (no prawie, uparcie mi co niektóre włączenie filmu z pliku wyłącza Aero, przeciąganie i upuszczanie na niego, jednak nie powduje tego:D).
SubEdita używam do napisów - działa. Trochę dziwnie bo trzeba ręcznie włączać widoczność edytora napisów(NIE wyświetlania pod filmem, ale edytora) ale działa, i to starsza wersja tak samo jak najnowsza.

Do tego można zainstalować na niektórych wersjach legalnie i za darmo (nie pamiętam których wersjach) wirtualnego XP przeznaczonego dla 7 od Wujka Samo Zło (Microsoftu). Wymaga to odp procesora. Sam tego wytworu używam (i to na wyłączność) do kompresji.

Dodam jeszcze że nie mam problemów z uruchamianiem ani wydajnością żadnych starszych gier, przynajmniej nie takich które by chodziły na XP. Nawet Fallouta 2 (wymaga win95/98/NT) uruchomiłem ;-).

Po szczegóły albo dokładniejsze informacje zapraszam na GG, bywam ukryty.
Obrazek
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Dziekuję za pomoc i dobre chęci panowie :-*
Niestety musiałam wybrać - rybki albo akwarium...i wybrałam akwarium czyli wymianę okien ponieważ we wtorek mojej mamie lufcik wylądował na głowie :(
Dlatego z laptopa nici :(
Jeszcze raz dzięki :)
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Monitor LCD e-yama
Obrazek
Od kilku dni syatematycznie obraz staje się coraz jaśniejszy.
Jest już tak jasny, że nie widzę nawet lini bocznych na Forum.
Oczywiście Resety, auto-setupy czy próby ręcznego przyciemniania nic nie dają.
Macie jakiś pomysł?

Dodam, że jakiś rok temu tak samo się stało, ale zresetowałem jego ustawienia i było normalnie.

Może jakieś domowe sposoby na reanimację?
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Ich Infolinia Techniczna?
Google?
Sprawdzałeś na innym systemie, np odpalałeś z penka albo płytki czy to nie wina sterownika na przykład?
Obrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

1.ii-yama nie ma infolinii technologicznej.
2.Ty ojca będziesz dzieci uczył robić? ;)
3.Tak - to wina samego monitora.

Na razie podkręciłem gammę i jasność w CCC ale obawiam się, że na długo to nie wystarczy.
Interesuje mnie czy to "kryształy" ulegają wypaleniu czy co?
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Ojej, sam monitor, to źle. W takim razie spróbuj popytać serwisach - nie zanoś im go, popytaj :-) bo rozumiem że już po gwarancji jest ;-), ewentualnie może nie ma infolinii a jakiś support mailowy mają?

Ale generalnie mam 2 wiadomości, dobrą i złą.
Najpierw Zła.
Spoiler:
Ale dobra jest taka
Spoiler:
Obrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Domyśliłem się tego, że nadchodzi jego kres. Ale ciekawy jestem dlaczego się rozjaśnia? To jakaś powłoka się wypaliła? Czy może większe napięcie na kryształy to powoduje? Zapytałem bo może ktoś się znana LCD i mógłby podpowiedzieć jakiś pomysł na próbę reanimacji?
Troszkę się znam na elektronice więc mógłbym go rozkręcić i poeksperymentować, ale nie wiem dokładnie w którą część rozkręconego monitora walnąć młotkiem... ;)
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Nie znam się aż tak dobrze, ale wydaje mi się, że nic z tym nie zrobisz, gdyż zwykle takich monitorów nawet nie opłaca się naprawiać, ze względu na ich hmm budowę :)
W każdym razie powodzenia :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Zacząłem się ostatnio zastanawiać ad zakupem nowego laptopa. Mój obecny ASUS ma matryce glare która ostatnio coraz bardziej mi dokucza. Czy ktoś z forumowiczów potrafiłby mi polecić jakiś ciekawy, w miarę niedrogi model, z matową martycą (~15 cali)? Dodam jeszcze że nie ma być to sprzęt do gier...
Obrazek
Ignorance is a virtue.
lubie_kiedy
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: lubie_kiedy »

Ktoś korzysta i przekonał się do Windowsa number 7? Jak wrażenia?
Zbieram się od jakiegoś czasu do formata, ale się zebrać nie mogę :D

Przy okazji nie wiem czy nie za późno Yugi_2142, ale sprawdź może jaką ofertę ma Dell. Wbrew pozorom przy świetnych parametrach nie mają wygórowanej ceny i ja jestem zadowolona.
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Wrazenia bardzo pozytywne wszystko hula jak powinno(99%), jak już pisałem kilka postów wyżej:
AreQ_BAH pisze:Ja używam 7 64 bitowej w wersji Ultimate.
Co do starych sprzętów, ale naprawdę starych, pewnie jest kłopot ze sterownikami, ale jak kupisz laptopa z nim, nie powinno być problemu.
Co do programów, to prawda że kilka(np Deamon Tools) potrzebuje uaktualnień. Ale np AllPlayer działa normalnie (no prawie, uparcie mi co niektóre włączenie filmu z pliku wyłącza Aero, przeciąganie i upuszczanie na niego, jednak nie powduje tego:D).
SubEdita używam do napisów - działa. Trochę dziwnie bo trzeba ręcznie włączać widoczność edytora napisów(NIE wyświetlania pod filmem, ale edytora) ale działa, i to starsza wersja tak samo jak najnowsza.

Do tego można zainstalować na niektórych wersjach legalnie i za darmo (nie pamiętam których wersjach) wirtualnego XP przeznaczonego dla 7 od Wujka Samo Zło (Microsoftu). Wymaga to odp procesora. Sam tego wytworu używam (i to na wyłączność) do kompresji.

Dodam jeszcze że nie mam problemów z uruchamianiem ani wydajnością żadnych starszych gier, przynajmniej nie takich które by chodziły na XP. Nawet Fallouta 2 (wymaga win95/98/NT) uruchomiłem ;-).

Po szczegóły albo dokładniejsze informacje zapraszam na GG, bywam ukryty.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gawith
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Kontakt:

Post autor: Gawith »

Ja korzystam z Win7 już od czasu siódemki w RC i osobiście bardzo sobie chwalę. Moim skromnym zdaniem najlepszy system MS z dotychczasowych.

Jedyne co szargało moje nerwy to system dopasowywania okien po przeciągnięciu do górnej krawędzi lub lewej/ prawej, bo często nawet przy bardzo dużych monitorach mam (21 i 22 calowe panoramy) można to zrobić przypadkowo przesuwając okna. Ale jak nie możesz pokonać wroga to się do niego przyłącz ;) Zamiast ku****ać na czym świat stoi zacząłem z tego korzystać :D

A jeśli chodzi o laptopa nie do gier to polecam mojego ASUSA UL50VT. Fajny kompromis pomiędzy Net bookiem a laptopem z wytrzymałością i mobilnością bliższą temu pierwszemu a wydajnością nie odbiegający od tradycyjnego laptopa. Ogólnie polecam wszystkie lapki z niskonapięciowymi procesorami :ok
bgrzywna
Wskaż do odpowiedzi
witam
witam

Post autor: bgrzywna »

Mam pytanie:
Czy można zainstalować dwa systemy operacyjne na jednym dysku ? Słyszałem że jak ukazał się pierwszy
testowy Win 7 RC to mógł on współpracować normalnie z XP. W trakcie uruchamiania komputera wybierało się tylko, który system ma pracować i komputer pracował normalnie.
Dlatego moje pytanie sprowadza się do tego czy dalej tak można zainstalować 2 systemy i czy przed uruchomieniem wyświetli się linijka z pytaniem,który system ma działać, czy jednak jest to niemożliwe ?
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Oczywiście że jest to możliwe.
Znajdziesz sporo artykułów w internecie w jaki sposób to... "osiągnąć". To naprawdę proste.
Obrazek
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: haker_dream »

z tym, że przy instalacji win7 na XP, trzeba się pobawić w instalatorze, aby nie zepsuć sobie MBRa ;)
Shen
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Shen »

Mam troche nietypowe pytanie, mam wypalic ojcu pare seriali na dvd zeby mu na statku na dvd playerze smigaly, ale nie mam teraz jak sprawdzic czy beda dzialac. Bez roznicy bedzie czy luzem wszystkie wrzuce na plyte czy pliki beda w folderach kazdy z osobna? :oops:
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Ja zawsze wrzucam wszystko luzem i śmiga ładnie. W foldery pakuję tylko jeśli są 2 różne seriale na tej samej płycie, i też nie ma problemu.
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

IMO warto zwrócić uwagę czy nazwy plików nie są za długie. Ja nagrałem jakiś czas temu kilka seriali ze strony na dewede i okazało się że chodzą bez zarzutu (podzielone w folderach) ale był problem żeby ustalić numery odcinków i napisów do nich bo nazwy plików nie wyświetlały się w całości a numery były na końcu :roll:
Obrazek
Ignorance is a virtue.
sdragon3
Wskaż do odpowiedzi

zwiększenie głośności

Post autor: sdragon3 »

Co zrobić aby zwiększyć głośność w laptopie (asus N71V). Oglądam za granica fakty z TVN w Flash Player 10 i głośność jest b. niska ??
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

Mam pewien problem z moją ukochaną Operą.

Od jakiegoś czasu zauważyłem że pobiera ona niesamowite ilości pamięci. Zaraz po włączeniu jest to 70-90 mb, po chwili już 300 a potem do dochodiz nawet do 1,1 GB.

W tej chwili - otwarte dwie zakładki, świeżo po odinstalowaniu i zainstalowaniu z powrotem najnowszej wersji nr 11 (na 10tce tez tak sie dzialo), pobiera 308 mb. :scratch:

Zaczyna mnie to doprowadzać do nerwicy :/ Nie mam zapisanych żadnych sesji, żadnych dodatków, Unite wyłączone bo rzadko korzystam. Używam Win 7, 32 bity.

Wie ktoś może co poradzić?

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ