🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Lost

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!
mick22
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec
youtube Warszawa

Post autor: mick22 »

Z tego co czytałem, na DVD ma być dodatkowych 20 minut wyjaśniających kilka kwestii: co się działo z Hurleyem i Benem, losy Walta td., ale szczerze mówiąc boję się tego jak nam znów zaczną coś tłumaczyć
.
Tu ktoś zadał kilka pytań,niektóre niezbyt mądre trzeba przyznać
http://www.darlton.pl/lost/newsy/1286-l ... ia-pytania

Spoilery od Kristin(ile w tym prawdy nie mam pojęcia):
1. Facet w Czerni ma na imię Samuel
2. Głos w kabinie Jacoba który wołał o pomoc do Locka, to Facet w Czerni w cieleniu Christiana
3. Dowiemy się co się stało w Waltem oglądając dodatki na DVD.
4. Który z Kwonów był kandydatem? Jin.
5. Numer 108 w latarni nie był ważny – to był tylko pretekst by sprowadzić Jacka do latarni
6. Na samym końcu finału, po napisie LOST, ukazano wrak samolotu. Niektórzy zastanawiali się czy to był wrak Oceanic 815 czy Ajira 316. Był to wrak Oceanic.( w tym przypadku stacja ABC mówi, że nie było to zamierzone)
7. Strażnik wyspy może wpłynąć na pogodę, czasami podświadomie. To dlatego padał deszcz gdy Jack walczył z Flockiem, a gdy pokonał, nagle się wypogodziło.

Zresztą tak sobie myślę, że 6 seria była jednak pisana na kolanie, scenarzyści obudzili się na początku tej serii z myślą(przykładowy dialog :D ) :1."Stary to już ostatnia seria,na cholerę namnożyliśmy tyle zagadek ?", 2."Nie martw się wszyscy nie żyją", 1."Takie zakończenie ? , przecież fani tak mówili od kilku sezonów, a my mówiliśmy że to nieprawda", 2."Dlatego będzie takie genialne, zrobimy taki finał o jakim marzyli", 1."A co z rozwiązaniem zagadek ?",2. "Sam nie znam odpowiedzi, nie pamiętam o czym ten serial był"
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

wie ktoś co kto wymyślił w tym serialu? może ktoś wypisać?

ja skończę oglądać w sierpniu i jak czytam te wrażenia, spojlery to mam wrażenie, że to jakaś katastrofa :] było wielce prawdopodobne, że twórcy nie mają żadnego pomysłu na zakończenie, no ale robić dużo wzruszeń i czyściec?? powinni go skończyć w sposób lostowy hehe, na razie obejrzałem 5odc i były takie jak początkowe 5 sezonu - nuda, nawet nie pamiętam specjalnie co tam robili..
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

xvidasd pisze:A wyjaśnili co waliło te drzewa z takim rykiem w pierwszym sezonie?
To coś, co zjadło tego pilota we wraku samolotu i to coś, co zmuszało rozbitków to pozostania na plaży?
Tak z ciekawości pytam.
No to akurat wyjaśnili już dość dawno :) To czarny dym, czyli Flock, czyli MIB, czyli brat Jacoba, ni to skrajnie negatywna, ni to pozytywna postać :)

Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem problem z tym wyjaśnianiem (to nie do Ciebie, asd). Większość poszczególnych elementów znalazła swoje uzasadnienie, niektóre fajnie objaśniono (jak choćby to, że liczby w zasadzie nic nie znaczyły :) - to taka interesująca adnotacja do dyskusji o tym, że wielu ludzi chce widzieć symbole, znaki tam, gdzie ich nie ma, wielu z nas temu uległo), niektóre nie (jak choćby samo powstanie czarnego dymu, bo trudno się zgodzić z tym, że zanim umarł, był - jako człowiek - szczególnie zły).

Problem, czym jest wyspa pozostanie bez odpowiedzi i akurat ja w pełni się z tym zgadzam. Twórcy zaczynali coś majaczyć o tym świetle, że to jakieś powszechne dobro, taki "pępek świata", ale pozostało to na szczęście w sferze niedopowiedzeń. Nie ma powodu, żeby wyjaśniać, czym jest wyspa. Ona w sumie była kolejnym, najważniejszym, obok Jacka, bohaterem serialu, czymś nieskonkretyzowanym, niejasnym, trochę jak ocean z powieści Lema "Solaris". Można sobie teraz gdybać, dobry pomysł, serial w ten sposób żyje.

Już dawno mówiłem, że nie może być mowy o "dobrym" zakończeniu tego serialu, jego formuła je uniemożliwiała. King zrobił to samo w "Mrocznej wieży" i po początkowym rozczarowaniu, przychodzi - przynajmniej w moim przypadku - jednak jakaś satysfakcja. Tak, było to miejscami mocno kiczowate, naiwne, quasimetafizyczne, ale też często ten serial taki był wcześniej. Ja tam nadal odczuwam wielką radochę, gdy przypominam sobie te wszystkie zagadki (Dharma nie musiała być wyjaśniana - ot, organizacja, która chciała poznać tajemnice wyspy, ale im się nie udało - co tu wyjaśniać, rozwijać? ), łazikowanie po opuszczonych stacjach, bunkrach, itp. Ale to tylko dodatki - zobaczcie, jak znaczą ewolucję przechodzili bohaterowie - jej, przecież to nie Bergman, a i tak mamy solidnie nieoczywiste postaci jak choćby Ben, ten najlepszy numer drugi :)
zmpmich
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: zmpmich »

Oblukałem. Czas na refleksję. Jak każdy serial taki i ten, ma swój początek (nawet dobry), żenujący środek, i jakieś zakończenie. Fan będzie fanem, obserwator rzuci okiem, a antyfan zawsze będzie wieszał psy :) Początek, zapowiadał się naprawdę ciekawie ale .. reguła serialowa rzadzi się określonymi zasadami, aby utrzymać zainteresowanie i określoną oglądalność, "dokoptowano" coraz to nowych bohaterów, aż twórcy sami pogubili się w wątkach, tych które powinny być ważne a dodając cotaz to bardziej poboczne historię, których tak naprawdę mogło by nie być. Na dodatek, serial opuszczali bardzo szybko aktorzy, których historię pojawiały się z myślą o większym znaczeniu a tu bumm. A to ktoś zapił i wyrzucili, ktoś się nie dogadał i znikł. Normalka serialowa. W końcu jakoś trzeba było ten serial zakończyć. Jak? każdy czytajacy ten wątek widział, albo juz wie. Mnie ono w pośredni sposób satysfakcjonuję. Wiele pytań nie znalazło odpowiedzi, nawet tych chyba najważniejszych, ale mit oryginalnego konceptu pozostał. Jedyna rzecz, która mnie irytuje, to twierdzenie twórców, że mieli zaplanowaną cała opowieść od początku do końca. Z finału wynika że niestety tak jednak nie było. Wg mnie ta serialowa przygoda powinna zakończyć się na maksymalnie 3-4 sezonach, zachowując przyzwoity poziom i odejśc w glori naprawdę wyjątkowej produkcji telewizyjnej. Obawiam się nawet, że za jakiś czas Lost, będzie wspominany przede wszystkim jako genialne marketingowe uderzenie producentów na kasę :/
-
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Bostonq pisze:Ale to tylko dodatki - zobaczcie, jak znaczą ewolucję przechodzili bohaterowie - jej, przecież to nie Bergman, a i tak mamy solidnie nieoczywiste postaci jak choćby Ben, ten najlepszy numer drugi
I w sumie Ben jako jedyny się cały czas zmieniał...tu się zgodzę. Ta postać była chyba jedyną niejednoznaczną.

Bo reszta została już na początku jasno określona...na czele z nieznośnym, nadętym i upartym jak koza doktorem Jackiem, który był chyba najbardziej denerwującą ( jak dla mnie) postacią w serialu. No może wygrywał z nim ten murzyn z początkowych sezonów co miał syna ( nie pamiętam jak się nazywał, ale był wybitnie antypatycznym osobnikiem )

Co do zagadek...Bostonq- widzę,że chęć połazikowania po wyspie i fascynacja bunkrami i jaskiniami jest dla ciebie wspólna z Johnem Locke :D

Zgoda, to było fajne, ale własnie w pierwszych dwóch sezonach. Potem robiło się już tylko gorzej i mam wrażenie, że gdzieś potem ktoś zgubił rozpiskę poszczególnych zagadek i nikt nie mógł już sie w tym połapać.

Piszesz o zakończeniu Mrocznej Wieży...ale według mnie to co innego! Tam wyjaśniono nam w sumie wszytko co chcieliśmy wiedzieć...a zakończenie po prostu było konsekwencją wpisania opowieści w Koło którego osią jest Mroczna Wieża.
"Nic tak naprawdę się nie kończy..." jak powiedziano w innym finale ( który mnie tak maksymalnie wkur*** że nawet pisać o tym nie mogę :x ) ale o ile w przypadku Kinga to znakomity pomysł, to w przypadku Lostów już nie bardzo.

Ilu widzów oglądało ten serial własnie z nadzieją na otrzymanie odpowiedzi na różne pytania postawione w serialu? Na pewno zdecydowana większość.
A według mnie- co podkreślam na wszelki wypadek :D - otrzymali mętne, metafizyczne ględzenie w iście amerykańskim stylu...
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Cayack
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Cayack »

zmpmich pisze:Jedyna rzecz, która mnie irytuje, to twierdzenie twórców, że mieli zaplanowaną cała opowieść od początku do końca. Z finału wynika że niestety tak jednak nie było.
Ja jestem zdania, że mieli zaplanowany początek i koniec, a po drodze musieli wymyślić środek. Zresztą niemal dokładnie takie samo zdanie wypowiedział w trakcie emisji 3 sezonu Naveen Andrews, czyli aktor wcielający się w Sayida. Moim zdaniem, odliczając flashe, 1 i 6 sezon były ze sobą najbardziej powiązane, niż wszystkie inne sezony. No może poza 1 i 2. Jestem skłonny przyznać, że frachtowiec w 4 sezonie był na doczepkę, czy skoki w czasie i Dharma w 5, choć to akurat co nieco wyjaśniło.

beata101 pisze:Po co był cały wątek Dharmy? Bo w sumie nie wiadomo na ką cholerę go ciągli przez 5 sezonów i odpuścili?
I w sumie czego chciał Widmore? Bo jak dla mnie był tylko niepotrzebnym, czarnym charakterem, któy skończył w szafie...
Widmore w 4 sezonie chciał pojmać Bena Linusa i możliwe, że zagarnąć wyspę dla siebie. Jednak w pewnym momencie odwiedził go Jacob, powiedział, że źle robi, oraz co ma zrobić (jak wrócić na wyspę, po co wziąć Desmonda itd.) .

Co do Dharmy, ma ona duży związek z elektromagnetyzmem. Tak jak brat Jacoba wcześniej, oni szukali źródeł elektromagnetyzmu. Oni zbudowali bunkier który znalazł Locke, tutaj były gadki z Jackiem o przeznaczeniu, nauce i wierze, czyli sól serialu. Poza tym byli to jedni z wielu ludzi, którzy przez tysiąclecia pojawiali się na wyspie. Dla narracji Dharma była potrzebna.
Gawith pisze: Nie całkiem. Zresztą tak naprawdę zabiła go Kate, choć kilka minut wcześniej jej kule nie robiły na nim wrażenia. Bez wątpienia, MiB stał się śmiertelny (a może po prostu przestał być dymem) w chwili gdy zgasło światło.
To prawda, ale Jacob nie mógł go skrzywdzić także z tego powodu który wymieniłem. :)
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Lost The Final Journey - napisy już są:

http://www.przeklej.pl/plik/lost-s06e00 ... 16mhchs7tb

Added after 20 hours 40 minutes:

do aloha to lost też są na napisy24.pl
moglibyście przekonwertować te dwie pozycje
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: duzybumcyk »

Jak na to co się działo w całym 6 sezonie to zakończenie troche mnie rozczarowało.Wyspa jest jakimś specjalnym miejscem węc mogliby wyjaśnić czego i kto był jej pierwszym opiekunem.część bohaterów umiera część nie i tak na prawdę nie wiadomo co sie z nimi stanie, przynajmniej ja bym czegoś takiego oczekiwał.Fajnie, że pokazali innych bohaterów.ogólna ocena za finał rozczarowanie ale za sezon jak najbardziej 10/10
ana81
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ana81 »

Zakończenie zaskakująco sentymentalne, ale z drugiej strony, rozstanie po 6 sezonach... Wybaczam ;)
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

możecie zrobić konwerta aloha i final journey?
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

nic dodać nic ująć. Po prostu LOL :D. Onetowi gratulować wyobraźni :P
zmpmich
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: zmpmich »

ktoś z onetu oparł się jedynie na fizycznych podobieństwach, zupełnie pomijając możliwości warsztatowe postaci, jak zwykle pojechali po bandzie :D
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Lost.S06.New.Man.In.Charge.DVDRip.XviD-TOPAZ

już jest z napisami

jutro finałek oglądam :)

w tym sezonie mnie chyba tylko dwa odcinki zainteresowały choć i tak były słabe.. ciekawe jaki będzie finał
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

destiriser pisze:Lost.S06.New.Man.In.Charge.DVDRip.XviD-TOPAZ
Wow, epilog okazał się zaskakująco przyjemny :) Nawet nie przypuszczałem, że tak miło będzie wrócić do tych dziwactw (spoiler - kolesie od 20 lat pakujący te paczki rozbroili mnie zupełnie :D) :)

Tak sobie pomyślałem, że nie byłoby niczym złym, gdyby powstał np. mini-serial, tak z 12 odcinków, o tych, co zostali na wyspie. Z przyjemnością bym popatrzył, jak Ben "zamyka" sprawy i co będzie robił Walt, Hurley. Niechby i sobie mnożyli zagadki, pokombinowali z Dharmą, zostawili gdzieś na boku te mistyczne banialuki z finału - sądzę, że mogłoby być ciekawie :)
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

an25driu, będziesz konwertował?

fajnie wyszło, że akurat wtedy kiedy będę finał oglądał wyszedł epilog, myślałem, że będę czekał do 24 :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Epilog zajmuje w wersji normalnej ... 99 mega :) Jest sens to zmniejszać?
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Tak :) Jeśli an25driu ma trochę czasu i ochoty, jeśli nie to się będę musiał pomęczyć :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Nie łatwiej sobie zmienić nazwę, dopasować do pozostałych, jeśli już ktoś musi mieć komplet estetyczny? :)
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

mam tylko 3 odcinki lost w xvid asd więc to żaden komplecik :) chodzi mi o to, że mam wolny internet i mógłbym zamiast tego ściągnąć sobie jakiś odcinek czegoś innego.. właśnie obejrzałem 6x16 i jestem mile zaskoczony, było ciekawie, więc już 3 ciekawy odcinek tego sezonu! mogli to wszystko skrócić do 6-8 odcinków, bo straszna nuda

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ