Luther [2010]

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko
youtube Warszawa

W.BRYTANIA Luther [2010]

Post autor: saper202 »

Luther to projekt kryminalno-sensacyjny, albo jak kto woli – serial policyjny. W roli głównej Idris Elba znany z “Prawa ulicy” (The Wire), który wcieli się w postać genialnego detektywa. Jego błyskotliwy umysł nie zawsze może uchronić go od zagrożeń związanych z jego pasją. W każdym odcinku (6×60 min) tożsamość mordercy znana jest od początku. Fabuła skupiać się będzie na pojedynku między śledczym a śledzonym, którzy czasami mają więcej wspólnego niż mogliby się tego spodziewać. Twórcą serii jest Neil Cross – uznany powieściopisarz z gatunku “suspensu” i główny scenarzysta dwóch ostatnich serii “Tajniaków” (Spooks)
[youtube][/youtube]

Po pierwszym odcinku wrażenia bardzo pozytywne. Bohaterowie są "jacyś", akcja odcinka trzyma w napięciu od początku do końca, niejednoznaczna postać głównego bohatera. Niby to serial kryminalny, ale twórcy wyszli poza pewne schematy (chociażby w konstrukcji odcinków - sprawcy są znani od samego początku, ukazana jest bezpośrednia potyczka między głównym bohaeterm a podejrzanym ale to w opisie) :) Jak ktoś lubi tę tematykę i seriale UK to nie będzie zawiedziony. Soon in Xvidasd :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

sprawcy są znani od samego początku, ukazana jest bezpośrednia potyczka między głównym bohaeterm a podejrzanym
No jak nic Colombo !!! A poważnie mówiąc chętnie sprawdzę, za kryminałami nie przepadam, ale brytole potrafią czasem pozytywnie zaskoczyć
ObrazekObrazek
lubie_kiedy
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: lubie_kiedy »

Ja też zobaczę co to, produkcje UK mają zupełnie inny styl niż made USA.
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

I nie wiem, czy ja się nie skuszę, no ale nie w najbliższym czasie. Czekam na opinie osób, które już oglądały.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Awatar użytkownika
NIke
Wskaż do odpowiedzi
Maniak
Maniak

Post autor: NIke »

Widziałam już cały sezon - czyli standardowe 6 odcinków.
Serial mi się podobał (chociaż ma tę wspomnianą brytyjską specyfikę) - szczególnie postać Alice Morgan (granej przez Ruth Wilson, znanej m.in. z "Jane Eyre") przypadła mi do gustu... ale nie za bardzo podobał mi się tytułowy Luther (Idris Elba). Mam wrażenie, że źle dobrali aktora do roli...
Ogólnie - polecam i czekam na 2 sezon oraz wersję XVID ASD.
Hasło/Password: xvidasd.com
Obrazek

***PL***
Proszę o kierowanie zapytań o ponowne wystawienie/seedowanie odcinków/sezonu za pomocą "Prywatnej wiadomości" - wtedy dostaje maila, że coś zostało napisane, a tak dowiaduje się jak wrzucam nowe odcinki (a potem zapominam o tych zapytaniach).

***ENG***
Please send your requests for re-uploads/seeding of episodes/seasons via "private message" - this way I get the e-mail about your request and not see it at the moment of adding links for a new episodes (which leads to me forgeting about your requests).
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Sezon 1 już dostępny. Zapraszam :ok2
lubie_kiedy
Wskaż do odpowiedzi

saper202 u mnie napisy w pierwszym odcinku pojawiają się jakieś 10 sekund za późno. Nie wiem jak w kolejnych odcinkach, bo dopiero zabrałam się za oglądanie.
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

Naprawdę świetny serial, nietypowy. Polecam szczerze każdemu, wciąga jak wir.

Co do napisów nie pasują do 1, 2 i 3 odcinek OK. Żeby je dopasować trzeba zmienić FPS z 25 na 23,97 (Tak, serial ma FPS 25, i wydaje się to trochę nielogiczne, ale pewnie ktoś 2 razy im zmienił z 23,97 na 25 i stąd ta rozbieżność).

Albo pobrać te stąd:
http://www.mediafire.com/?myjti0j2ex0

Mam nadzieję że planują 2gi sezon.
Obrazek
mick22
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec

Post autor: mick22 »

Anglicy jednak potrafią w przeciwieństwie do Amerykańców bez zbędnego przeciągania nakręcić coś interesującego. Męski, brutalny, do 4 odcinka myślałem że osią serialu będzie
Spoiler:
, ciekawe czy będziemy mieli 2 sezon?
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

nowy sezon (2 2-godzinne odcinki) na wiosnę!
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Powiem krótko.
Serial jest świetny. Dawno nie widziałem nic lepszego.Osobiście uwielbiam ten brytyjski klimat.

Polecam
Sott23
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Sott23 »

Opinii nie ma zbyt wiele ale to co jest zachęciło mnie, zeby sprawdzić co to tam w tym UK ciekawego zrobili :}

Edit. Świetny serial, chętnie bym obejrzał drugie tyle odcinków. Polecam. :ok
spiderpp
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: spiderpp »

Grypa się zdarzyła i przytrafiła się zarazem okazja na zrobienie sobie jakiegoś maratonu serialowego. Wybór wczoraj padł na Luthera i już cały sezon za mną. Był to na pewno dobry wybór. Jak się rzadko ogląda seriale brytyjskie to potrzeba chwili czasu żeby przerzucić się mentalnie na brytyjski schemat seriali i wtedy już można z przyjemnością oglądać serial.
Tak jak wspomniałem serial ciekawy, skupiający się na psychologicznej rozgrywce między policjantem, a przestępcą. Świetny wątek dotyczący Alice i ewolucja jej relacji z Johnem.
Zdecydowanie polecam!
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Zwiastuny 2 sezonu.

spiderpp
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: spiderpp »

Świetny pierwszy zwiastun. Ta melodia ahhhh już nie mogę się doczekać drugiego sezonu ; )
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Są już napisy do 1 ep. :ok
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

wiem, wiem, będzie jutro, bo dziś nie wyrobie się :)
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

Ale się wczoraj zdenerwowałem, gdy po obejrzeniu czwartego odcinka, zakończenie sprawiło, że udałem się na epguides, a tam co? - koniec sezonu.

Aż dziwne, że nie ma na forum o nim żadnej większej dyskusji ani w ogóle zainteresowania żadnego, bo serial jest naprawdę świetny.
lubie_kiedy
Wskaż do odpowiedzi

Ja właśnie czekałam na cały sezon drugi. Czyli wygląda na to, że już można obejrzeć ;)
Aczkolwiek fragment o zakończeniu trochę może zniechęcać.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Spokojnie. Na wszystko przyjdzie czas. Są wakacje i masa innych pozycji do oglądania.
Ale skoro jest komplet to można przystąpić do działania. :D

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ