🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Wyjątkowe odcinki, odbiegające od normy

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
Don_Bazylian
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
youtube Warszawa

Wyjątkowe odcinki, odbiegające od normy

Post autor: Don_Bazylian »

Seriale oglądam w ilościach hurtowych od 4 lat :D Zauważyłem, że w większości seriali ukazuje się jakiś jeden lub więcej odcinek co najmniej "dziwny".
Chodzi mi przede wszystkim o odcinki, których akcja odgrywa się w przeszłości lub przyszłości. Często też są to odcinki stylizowane na jakiś konkretny gatunek lub inną produkcję.

Podaję przykłady:
1. Fringe [2x20] Brown Betty
Walter opowiada opowieść dla Elle, siostrzenicy Olivii. Akcja odgrywa się w przeszłości (w jakich latach nie wiem)
Podobno odcinek miał klimat musicalowy, to prawda? [Źródło] Odcinka nie widziałem, bo nie znoszę takich konwencji i akcji osadzonych w prehistorii.
2. Supernatural [4x05] Monster Movie
Odcinek w całości czarno-biały. Więcej nie napisze, bo wytrzymałem tylko 5 minut i wyłączyłem - nie lubię takich udziwnień.
W Supernaturalu można by wymienić nieco więcej odcinków odbiegających od normy. Chociażby "Pogromcy duchów", odcinek gdy są w serialach, albo gdy nie wiedzą kim są i pracują w biurze.
3. Nip/Tuck [4x11] Connor McNamara 2026
Odcinek odgrywający się w przyszłości, w roku 2026. Connor jako już dorosły decyduje się na operację drugiej ręki. Operację przeprowadza Matt :D Odcinek ten świetny, bardzo mi się podobało takie urozmaicenie.
Nieco inny jest także odcinek [7x06] Dr. Griffin, ponieważ prawie cały odcinek siedzą u psychologa i gadają.
4. One Tree Hill [6x11] We Three (My Echo, My Shadow and Me)
Sytuacja podobna jak w punkcie 1. Odcinek przedstawia sen Lucasa. Akcja przenosi się w przeszłość i przedstawia jakąś abstrakcyjną historię. Przebrnąłem przez ten odcinek, ale wynudziłem się za wszystkie czasy - najgorszy odcinek.
5. Smallville [6x20] Noir
Odcinek czarno-biały, marzenia Jimmiego. Akcja odgrywa się w latach 40-tych. Nie pamiętam już czy wytrzymałem do końca, ale podobnie jak w One Tree Hill, najnudniejszy odcinek - porażka.

Znacie jeszcze jakieś inne? Podawajcie! Jestem ciekawy, czy w innych produkcjach też pojawiają się takie motywy!
Co ogólnie sądzicie o takich odcinkach?

Ja uważam że jest to kręcenie odcinków na siłę, bo pomysłu zabrakło a liczba w sezonie musi się zgadzać :D
Osobiście kilka z powyższych odcinków pominąłem (Firnge 2x20, Supernatural 4x05), a pozostałe w ogóle mi się nie podobały i uznaje je za najgorsze i niepotrzebne w serialu. Myślę, że głównym powodem jest to, że nie znoszę klimatów retro itp. Co innego odcinki w przyszłości, te już wnoszą coś ciekawego.
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Post autor: saper202 »

Najgorszy odcinek supernatural to był ten paradokument o łowcach duchów (czy jak im tam), i jest to też jedyny odcinek którego nie oglądnałem, myślę że niewiele straciłem.
Był też podobno w Bones, crossover z Family Guy, ale to tylko gdzieś czytałem
chemik1986
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: chemik1986 »

Bones 5x09 Gamer in the Grease

były nawiazania widoczne do premiery "Avatara" ponieważ stacja FOX jest blisko związana z koncernem 20th Century Fox
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Ja nie mam nic przeciwko takim udziwnieniom, a Supernatural [4x05] Monster Movie mi się podobał.

Niedawno w Bones, w piątej serii, był też odcinek, który był retrospekcją tego, jak Booth i Bones się poznali i był to jeden z fajniejszych odcinków tego sezonu. Gościnną rolę zagrał też ktoś, kogo pamiętamy z pierwszych sezonów.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Awatar użytkownika
Gawith
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Kontakt:

Post autor: Gawith »

Chyba się nie minę wiele z prawdą, jeśli powiem że, Breaking Bad 3x10 był wyjątkowym odcinkiem... myślałem że czymś rzucę w ten nieszczęsny bogu ducha winy monitor :pirat:

A jeśli chodzi o Fringe 2x20 to akcja miała miejsce w wymyślonym świecie równoległym a nie w przeszłości, i faktycznie klimat miał być musicalowy, ale wyszło tak sobie.
Awatar użytkownika
Szycha
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Post autor: Szycha »

Buffy: The Vampire Slayer 6x07, odcinek z demonem który sprawiał, że ludzie stali się jakby bohaterami musicalu :D Moim zdaniem świetny odcinek z tego wyszedł, dość ciekawie zrobiony i pokazał, że Sarah Michelle Gellar ma całkiem niezły głos ;)
seymour
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: seymour »

Zapamiętałem kilka wyjątkowych odcinków:

1. ER [15x07] Heal Thyself
Odcinek (po części) retrospektywny. Przypomniał mi stare, dobre czasy kiedy Ostry Dyżur był bardzo popularny i oglądałem go z wypiekami na twarzy. W tym odcinku, po bodajże 7 latach wraca (we wspomnieniach) Dr Greene.

2. Stargate: SG1 [4x06] Window of Opportunity i Stargate: SG1 [10x06] 200
Pierwszy z wyżej wymienionych - b. śmieszny, ale też ciekawy odcinek o pętli czasowej. Drugi - śmieszna autoparodia; dwusetny odcinek serialu.

3. Skins [1x09] Everyone
Bardzo odważne, i, w moim przekonaniu, bardzo udane musicalowe zakończenie. Piosenka "Wild World" w wykonaniu głównych bohaterów naprawdę wpasowała się w klimat serialu i ostatniego odcinka sezonu. Bardzo oryginalny i zapadający w pamięć finał serii.
muaddib3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: muaddib3 »

Dwa przypadki ze "Scrubs":

6x06 - "My Musical" - pewna pacjentka ma uraz głowy i wydaje jej się, że wszyscy dookoła śpiewają :) Jak sam tytuł wskazuje odcinek ma formę musicalu :)

7x11 - "My Princess - Cox czyta bajkę synkowi i wszyscy bohaterowie serialu stają się postaciami z baśni, formułę której przyjmuje ten odcinek :) Pojawiają się smoki, błędni rycerze i tajemniczy potwór (choroba, która męczy pewną księżniczkę / pacjentkę).
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Re: Wyjątkowe odcinki, odbiegające od normy

Post autor: Lubec »

Odświeżam temat :)

Mi na ten moment przychodzą do głowy:
1. Dr WHO [3x10] Blink - chyba najlepszy odcinek jaki oglądałem (a oglądałem tylko 4 sezony, na razie) - odcinek, w którym Doctor jest postacią drugoplanową, a główne skrzypce gra młoda dziewczyna.

2. Tak jak seymour wskazał Stargate SG-1 [4x06] Window of Opportunity - śmieszny jak najbardziej, ale też pokazuje na co mogli by pozwolić sobie bohaterowie, gdyby nie mieli nic do stracenia.
Awatar użytkownika
karol_maverick
Wskaż do odpowiedzi
specjalista
specjalista
Kontakt:

Post autor: karol_maverick »

Ja ostatnio widziałem:

Castle [4x14] The Blue Butterfly - w związku z prowadzonym śledztwem Castle znajduje pamiętnik prywatnego detektywa z lat 40. i czytając go widzi siebie jak detektywa a Beckett jaką jego ukochaną. Odcinek nawiązuje do Sokoła Maltańskiego z Bogartem w roli głównej.
wucash
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: wucash »

W Community było sporo takich epizodów:

1x23 - Modern Warfare
Prawdopodobnie najlepszy odcinek serialu. Dziekan urządza turniej paintballa o (z tego co pamiętam) pierwszy numerek na zapisy ogólnouczelniane. Impreza na parę dni paraliżuje kampus. Za kamerą Justin Lin.

2x6 - Epidemiology
Halloweenowa potańcówka przy hitach Abby, dziekan kupuje po taniości mięsko na przekąski, studenci oczywiście zamienią się w zombie.

2x11 - Abed's Uncontrollable Christmas
Odcinek świąteczny, rzecz dzieje się w głowie jednego z głównych bohaterów, a wygląda to tak:
Obrazek

2x23 - A Fistful of Paintballs i 2x24 - For a Few Paintballs More
Znowu paintball, tym razem stylizacja westernowa.

3x20 - Digital Estate Planning
Ciężko coś powiedzieć, to trzeba zobaczyć:

Nie ma przerostu formy nad treścią, fabularnie też jest bardzo ciekawie.

Bardzo lubię takie wyjątkowe odcinki, zwłaszcza w Community :D

Pamiętam, że w Przyjaciołach też były odcinki odbiegające od normy - retrospekcje w których Monica była gruba, Rachel przed operacją nosa itd.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ