MOBILE-oglądanie seriali w trasie [SOFT & TUT]

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

MOBILE-oglądanie seriali w trasie [SOFT & TUT]

Post autor: asd »

W dobie ogromnej ilości elektronicznych gadgetów bardzo trudno dobrać ten, który akurat spełni nasze oczekiwania.
Czytając wszelakiego rodzaju ogłoszenia na serwisach aukcyjnych wydaje się nam, że każde z oferowanych urządzeń spełni nasze oczekiwania.
Dopiero w domu, kiedy emocje już dawno minęły doznajemy zawodu...
Zazwyczaj z własnej winy gdyż okazuje się wtedy, że nie doczytaliśmy do końca oferty lub źle ją zinterpretowaliśmy...
np. "Czyta TXT" - a i owszem ale wcale to nie oznacza, że obsługuje napisy lub okazuje się, że pliki avi i owszem czyta ale po uciążliwej rekompresji itp.

Co więc wybrać? Jakie urządzenie akurat Ciebie zadowoli?

Otwieram więc nowy dział, w którym zapraszam wszystkich do dzielenia się sprawdzonymi opiniami, dotyczącymi MOBILNYCH wrządzeń multimedialnych - palmtopy, nawigacje, notebooki czy też przenośne TV, lub DVD.

Zapraszam też do rozmowy wszystkich, którzy uważają to za "zbędny bajer" - też kiedyś tak uważałem, jednak zmuszony do podróżowania komunikacją publiczną (wielogodzinne jazdy PKP, PKS, MPK itp...) doszedłem do wniosku, że takie urządzenie uprzyjemniło by mi skutecznie wielogodzinną nudę - od pomysłu do zakupu minął jednak ponad rok gdyż informacje wyczytane w internecie wielokrotnie się różniły od tego czego sięspodziewałem a nie chciałem kupować w ciemno - w końcu jednak mi się udało i jestem baaardzo zadowolony.

A Ty na pewno nie chcesz mieć swoich ulubionych seriali dosłownie "pod ręką"?? :)
Ostatnio zmieniony 28 lipca 2010, 20:53 przez asd, łącznie zmieniany 5 razy.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

MOBILE Software

Znasz jakieś ciekawe oprogramowanie do urządzeń przenośnych?
Podziel się podając linki! Nie zapomnij dodać info dotyczące systemu operacyjnego, pod którym działa.

Po podpięciu do komputera (USB) twoje urządzenie nie zostało rozpoznane?
Pobierz: Obrazek Microsoft ActiveSync.
Rozpakuj na swoim komputerze i uruchom a następnie podłącz swoje urządzenie mobilne - sprzęt powinien już zostać znaleziony.

TCPMP 0.81 CAB - Player do odtwarzania plików avi (etc.) - wersja instalacyjna cab (minimum Win CE).

TCPMP 0.81 RAR - Jak wyżej tyle, że wersja "exe" - po prostu rozpakuj i przegraj do swojego urządzenia mobilnego (minimum Win CE).
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2010, 07:58 przez asd, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

[turtorial] Przygotowanie napisów dla TCPMP

Player do urzadzeń mobilnych: TCPMP 0.81 "czyta" dołączone napisy w formacie SAMI (*.smi)
Niestety nie czyta polskich znaków - jest to więc troszkę uciążliwe.
Poniżej przedstawię prostą metodę jak szybko przygotować napisy.

1.Do odtwarzania filmów w komputerze stacjonarnym polecam program SubeditPlayer - prosty i przyjazny w obsłudze.
Uruchom serial i wczytaj napisy.

Popatrz na prawy dolny róg i popatrz na współczynnik fps:
Obrazek
Zapamiętaj go (zazwyczaj 23,976fps)

Wcisnij kombinacje klawiszy: Shift+Ctrl+T
Obrazek

A następnie w okienku, które wyskoczy:
Obrazek
Potwierdz OK (Bez polskich znaków).

Przy wychodzeniu z programu zapamiętaj zmiany.

2.Uruchom program SubtitleWorkshop4

Wczytaj do niego napisy (te bez pl znaków). Ustaw współczynnik fps na taki, który wcześniej odczytałeś:
Obrazek

Zapisz plik jako SAMI Captionig *.smi

Tak przygotowane napisy wgraj wraz z plikiem avi do urządzenia przenośnego.

UWAGA! Pliki *.avi i *.smi muszą mieć dokłądnie taką samą nazwę! Inaczej plik z napisami nie będzie odtwirzony przez program TCPMP 0.81
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

iFonz 1.1.2 (QVGA)

Obrazek

Maly ale potezny programik ktory z twojego palmtopa, pda badz innego urzadzenia dzialajacego pod kontrola systemu Windows Mobile 5.0/6.0/6.1
zrobi iPhone co znacznie poprawi jego funkcjonalnosc.

Do poprawnego dzialania programu niezbedne jest zainstalowanie na naszym przenosnym urzadzeniu NET Framework 3.5

Instalacja jest banalna:

1.po rozpakowaniu archiwum z NET Framework 3.5 kopiujemy plik CAB na urzadzenie przenosne i instalujemy z poziomu urzadzenia
2.nastepnie rozpakowujemy archiwum z iFonz i jego zawartosc kopiujemy do naszego urzadzenia
3.odpalamy program za pomoca pliku iFonz.exe lub przed odpaleniem mozemy troche rzeczy poustawiac za pomoca pliku iFonz Settings.exe

Link do softu (zawiera iFonz 1.1.2 oraz NET Framework 3.5 for WM)

RAPID

lub dla tych co maja awersje do rapida

SENDSPACE
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
Shen
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Shen »

Zdarza mi sie ogladac anime [ bo odcinki maja zazwyczaj ok 20 minut ] w drodze na uczelnie na moim psp, na telefonie mam tez mozliwosc, ale to trzeba byc masochista zeby na takim malym ekraniku ogladac cokolwiek.
Czerwek
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Czerwek »

Mi sie zdarza ogladac seriale na iPhonie w dziwnych miejscach w pracy (bo zazwyczaj wtedy mam czas czekajac w tym dziwnym miejscu az sie cos wydarzy :)

Poniewaz od ponad 2 lat seriale konwertuje do formatu odtwarzanego przez stare dvd moich rodzicow (nie odtwarzaly im sie napisy i czasami same avi) wiec teraz po prostu wrzucam jak tylko sciagne do konwersji, a potem wrzucam rodzicom do ich kompa no i sobie do macierzy. A potem to juz tylko kwestia tego co chce obejrzec...

PS. Z filmami dvd robie to samo, zgrywam sobie na macierz przekonwertowane :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

TCPMP 0.81 _SRT RAR - Player do odtwarzania plików avi , który czyta napisy w formacie *.srt (minimum Win CE).

Ewentualnie dla tych, którzy chcą wszystko sami i od początku:

tcpmp pocketpc 0.72RC1.cab

TCPMP SUBS SUBTITLE PLUGIN 053

TCPMP SUBS SUBTITLE PLUGIN 060 (WM61)
Serafin666
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Serafin666 »

Gdzieś tak od miesiąca sporo oglądam filmów i seriali na GPS w samochodzie gdzie spędzam ostatnio dużo czasu. Kiedyś o czymś takim nawet człowiek nie śmiał pomyśleć :)
kornel2
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kornel2 »

Myślę, że to odpowiedni dział.

Chciałbym przedstawić forumowiczom program na symbiana, który pozwala oglądać divxy z napisami.

Program nazywa się SmartMovie, a producentem jest Lonely Cat Games. Co ciekawe razem z programem mamy do dyspozycji mamy pecetowy converter, który pozwala przekonwertować filmy optymalnie pod dany telefon - pozwala to np. uniknąć problemów z płynnością na słabszych telefonach bądź zmieścić więcej filmów na kartę pamięci ;)

Istotny jest fakt, że aby wyświetlić napisy, należy jedynie zmienić rozszerzenie pliku z napisami na *.sub - jest to prostsze, a przede wszystkim łatwiejsze do wykonania już na telefonie, niż konwertowanie napisów, które jest wymagane przez niektóre playery, bądź wtapianie napisów w film, tzw. hardsub'ów.

Należy wspomnieć, że istnieje również wersją na Windows Mobile.

Program można znaleźć tutaj: http://www.lonelycatgames.com/?app=smartmovie

Obrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

kornel2 pisze:do dyspozycji mamy pecetowy converter, który pozwala przekonwertować filmy
To już wg. mnie dyskwalifikuje system operacyjny Symbian jak i wszelkiego rodzaju inne systemy operacyjne.
Owszem - można raz czy dwa pobawić się w re-kompresję ale na masową skalę jest to bezsensowne.
Po to jest format (XviD asd), żeby nie trzeba było się bawić w jakieś specjalne przygotowania.

Dlatego preferuję WinMobile (CE) + TCPMP a napisy z txt do srt można zamienić "hurtowo" jednym kliknięciem myszy (zajmie nie więcej niż 2sec.). Jak kto woli można nawet na ssa a ponoć jest i najnowsza nakłądka, która czyta txt (przetestuję to się wypowiem).

Przez półtorej roku praktycznie 95% seriali oglądnąłem na mobilnym urządzeniu i nie wyobrażam sobie, żebym ponownie musiał coś przekompresowywać/wtapiać napisy etc. - taniej i szybciej wyjdzie kupić jakieś proste pda czy nawi z windami.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Ja tylko skromnie dodam, że na Androidzie (inny system niż Win), czyli np. w przypadku telefonu LG GT540, którego skromnym posiadaczem się stałem - wszystko działa bez żadnego konwertowania (ok, nie działają napisy, ale to kwestia czasu - jak podejrzewam - bo system jest mocno rozwojowy).
shisho
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: shisho »

Na WM jest jeszcze programik SMI-Converter, który pozwala na zmianę napisów z txt do smi od razu na PDA :) Co prawda miewa kilka problemów - jak czasem jest w napisach coś takiego:
{1}{1}tutaj prędkość filmu
{1}{50} tutaj już normalny tekst
to wtedy trzeba wykasować pierwszą linijkę, bo inaczej źle przekonwertuje (a przynajmniej u mnie się tak dzieje,), ale to drobnostka :) Tak samo można się przyzwyczaić do tego, że konwertować można tylko jedne napisy na raz co z otworzeniem/przekonwertowaniem/zapisaniem trwa koło 20 sekund.
Do pobrania- http://k750i.republika.pl/WWW/download_smi.html
Duże ułatwienie, jeśli się zapomniało przekonwertować na kompie lub się nie chciało ;p

Heh, podobnie jak xvidasd z 90% seriali obejrzałem na PDA, czym zajechałem już baterię (trzyma już tylko raptem 3 godziny podczas ciągłego oglądania ;p ), ale trudno się mówi.
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

xvidasd pisze:TCPMP 0.81 _SRT RAR - Player do odtwarzania plików avi , który czyta napisy w formacie *.srt (minimum Win CE).
Czy ta wersja obsługuje polskie znaki? Nie ma jakiejś możliwości oglądać z napisami w .txt? Znowu jestem na windowsie :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Obsługuje PL znaki.
Jest też podobno wersja, która czyta napisy w formacie TXT tylko nie wiem czemu u mnie nie działa...
http://www.mediafire.com/file/2jnjyodta ... amitxt.rar
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

A możecie coś polecić na Androida? Ja generalnie używam standardowych playerów i pomijam pliki tekstowe, ale może coś polecicie:).
Obrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Na moim Andku 2.1 (LG GT540) w standardowym odtwarzaczu działają napisy. Choć ma problem z polskimi znakami, ale to da się obejść.
Awatar użytkownika
brexerb
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Re: MOBILE-oglądanie seriali w trasie [SOFT & TUT]

Post autor: brexerb »

czy zna ktokolwiek program jakim mogę wna systemie android odtwarzać asd ? - standartowy w telefonie ie uruchamia - wręcz taki jest sprytny ,że mi oznajmia w takcie kopiowanie że plik nie jest zgodny i nie bedzie odtworzony - ale x264 juz odtwarza - jesli wiecie jaki program na androidzie ruszy asd [ najlepiej z napisami to poprosze :)
Si Vis Pacem Parabellum
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

(XviD asd) to avi poradzi sobie z tym yxplayer czy QQPlayer, który jest prostym odtwarzaczem. Oba odtwarzają również napisy. Z tym, że yx w formacie txt a QQ w SSA.
Oba do pobrania z Android marketu (pierwszy to trial, drugi za darmo).
Awatar użytkownika
brexerb
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Post autor: brexerb »

dzieki :)
Si Vis Pacem Parabellum

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ