Spartacus:Blood and Sand
-
Wskaż do odpowiedzi
-
najphil
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- Kontakt:
Mamy dobrą wiadomość dla fanów "Spartakusa: Krew i piach". Stacja Starz może powrócić do kręcenia zdjęć, gdyż gwiazda serialu Andy Whitfield przeszedł kurację i jest już w pełni zdrowy.
Przypomnijmy, iż u aktora wykryto chłoniaka nieziarnicznego, co spowodowało wstrzymanie wiosną zdjęć do drugiego sezonu. Teraz ekipa serialu powróci na plan w połowie października tuż po zakończeniu prac nad 6-odcinkowym prequelem.
:bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce:
źródło"
beyondhollywood.com
Przypomnijmy, iż u aktora wykryto chłoniaka nieziarnicznego, co spowodowało wstrzymanie wiosną zdjęć do drugiego sezonu. Teraz ekipa serialu powróci na plan w połowie października tuż po zakończeniu prac nad 6-odcinkowym prequelem.
:bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce:
źródło"
beyondhollywood.com

-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
-
najphil
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
Ekhm, ten tego, swego czasu tutaj taki mały klub fanów tego serialu się zawiązał. To ja z opóźnieniem się zapisuję
Dziś pewnie skończę całość, ale to, co już zobaczyłem, czyli 10 odcinków, a tam, raz sobie użyję prostego sformułowania - "rzuciło mną na kolana"
A w zasadzie to na krzesło, bo rzadko kiedy stałem, oglądając.
Tak, serial jest kiczowaty po brzegi. Tak, 70% akcji rozgrywa się w zwolnionym tempie. Tak, jest przerysowany bardziej od komiksu. I co z tego?
Uciechy w czasie oglądania jest mnóstwo, postaci wcale nie są tak oczywiste, jak to się na początku wydaje, a i fabuła, z pozoru prosta i stereotypowa, momentami bardzo zaskakuje - ekhm, choćby końcówka odcinka 9 - moment kończący "scenę erotyczną", no ja nie wiem, ale mnie to z lekka zastanowiło... (i ta rewelacyjna mieszanka tonacji - choćby scena w odcinku 10, kiedy dwóch przyjaciół ze sobą walczy, śmichy, chichy, a kto widział, ten wie, jak to się kończy...a muzyka przecież w końcówce wręcz genialna).
Porównywanie tego serialu z "Rome" to kompletna pomyłka. Tamten serial był wybitny, poważny, gęsty, a ten to klasyczna rozrywka, ale - i tutaj powiem coś dziwnego - bardzo dobrze zrobiona. Ja nie wiem, o co chodzi z tymi zarzutami o słabe efekty. Walki są zrobione świetne, bardzo fajna choreografia tychże, krew leje się jak trzeba, ujęcia są wyraziste i cieszą oko, no w czym jest problem?
Pewnie, że nie jest to "Chuck", czyli dla mnie ideał, jeśli idzie o niczym nieskrępowaną rozrywkę serialową, ale niewiele brakuje - gdyby mierzyć jakość serialu ilością frajdy, którą jest w stanie dostarczyć, to "Spartakus" byłby dla mnie w ścisłej czołówce. Raz jeszcze powtarzam - w kategorii czysto rozrywkowej. Nie ma sensu stawiać go przy produkcjach poważnych, głębokich, skomplikowanych.

Tak, serial jest kiczowaty po brzegi. Tak, 70% akcji rozgrywa się w zwolnionym tempie. Tak, jest przerysowany bardziej od komiksu. I co z tego?

Porównywanie tego serialu z "Rome" to kompletna pomyłka. Tamten serial był wybitny, poważny, gęsty, a ten to klasyczna rozrywka, ale - i tutaj powiem coś dziwnego - bardzo dobrze zrobiona. Ja nie wiem, o co chodzi z tymi zarzutami o słabe efekty. Walki są zrobione świetne, bardzo fajna choreografia tychże, krew leje się jak trzeba, ujęcia są wyraziste i cieszą oko, no w czym jest problem?

Pewnie, że nie jest to "Chuck", czyli dla mnie ideał, jeśli idzie o niczym nieskrępowaną rozrywkę serialową, ale niewiele brakuje - gdyby mierzyć jakość serialu ilością frajdy, którą jest w stanie dostarczyć, to "Spartakus" byłby dla mnie w ścisłej czołówce. Raz jeszcze powtarzam - w kategorii czysto rozrywkowej. Nie ma sensu stawiać go przy produkcjach poważnych, głębokich, skomplikowanych.
-
Wskaż do odpowiedzi
nawet nie sądziłam, że ten serial ma już taaaki fanklub
no to chyba muszę się dopisać
"Spartacus" to soczystość sama w sobie. jest w nim wszystko, czego się pragnie i nienawidzi zarazem.
akcja jest pełna zwrotów i o dziwo - zaskakuje. jest krew, brutalność, seks, zdrada, miłość,
nienawiść, braterstwo. co bardziej wrażliwych (czy też może bardziej artystycznie usposobionych ;-),
serial może nieco zrazić. dla mnie to jedna z większych (ale niesamowicie przyjemna)
niespodzianka wśród seriali.
jestem właśnie po 1 sezonie, który obejrzałam z prędkością światła, to teraz chyba obejrzę jeszcze raz,
ale może już trochę wolniej
13 odcinków to dla mnie drastycznie mało jak na 1 sezon.
13 bardzo bardzo dobrych odcinków, no ale jednak tylko 13![:]](./images/smilies/krzywy.gif)

no to chyba muszę się dopisać

"Spartacus" to soczystość sama w sobie. jest w nim wszystko, czego się pragnie i nienawidzi zarazem.
akcja jest pełna zwrotów i o dziwo - zaskakuje. jest krew, brutalność, seks, zdrada, miłość,
nienawiść, braterstwo. co bardziej wrażliwych (czy też może bardziej artystycznie usposobionych ;-),
serial może nieco zrazić. dla mnie to jedna z większych (ale niesamowicie przyjemna)
niespodzianka wśród seriali.
jestem właśnie po 1 sezonie, który obejrzałam z prędkością światła, to teraz chyba obejrzę jeszcze raz,
ale może już trochę wolniej

13 odcinków to dla mnie drastycznie mało jak na 1 sezon.
13 bardzo bardzo dobrych odcinków, no ale jednak tylko 13
![:]](./images/smilies/krzywy.gif)
-
Wskaż do odpowiedzi
O, no proszę
I tym fajniej, że przeczy to pewnym stereotypom, że serial jest taki typowo "męski", dla "dużych chłopców", co to nie wyrośli z marzeń o byciu walecznym wojownikiem 
Ja również oczywiście skończyłem, zapomniałem napisać - zakończenie jest wielce satysfakcjonujące, jak ktoś słusznie napisał, w tytule odcinka kryje się jego zawartość
A i otwarcie na następny sezon zapowiada mnóstwo uciechy

Ja również oczywiście skończyłem, zapomniałem napisać - zakończenie jest wielce satysfakcjonujące, jak ktoś słusznie napisał, w tytule odcinka kryje się jego zawartość

A i otwarcie na następny sezon zapowiada mnóstwo uciechy

-
najphil
- Kontakt:
guilty pleasure heheBasia82 pisze:"Spartacus" to soczystość sama w sobie. jest w nim wszystko, czego się pragnie i nienawidzi zarazem.
Witajcie więc w klubie. Zaraz z Yugim poszukamy wam jakieś fajne wdzianka i dobierzemy odpowiedniej długości galdiusy .. choć z Basią może to być problem

Już, już rozpalam grill

-
Yugi_2142
- Kontakt:
Bostonq, Basia82, witam w PZFSS (Polskim Związku Fanów Serialu Spartacus). Bitwa w obronie dobrego imienia serialu zakończyła się co prawda jakiś czas temu (zwycięstwem
) ale fajnie jest widzieć pomimo upływu czasu serial ciągle zdobywa nowych zwolenników.

Ja również miałem nadzieję że sezon pierwszy potrwa trochę dłużej, tym bardziej że pod względem fabularnym było to jak najbardziej możliwe.Basia82 pisze:13 odcinków to dla mnie drastycznie mało jak na 1 sezon.
13 bardzo bardzo dobrych odcinków, no ale jednak tylko 13
Mam w tej kwestii spore wątpliwości z uwagi na to że otwarcie to w oczywisty sposób zrywa z dotychczasowym sposobem przedstawiania wydarzeń w serialu. IMO w finałowym odcinku fabuła serialu trochę wpadła w ślepy zaułek z którego teraz ciężko będzie sensownie wybrnąć.Bostonq pisze:A i otwarcie na następny sezon zapowiada mnóstwo uciechy
Ignorance is a virtue.
-
Wskaż do odpowiedzi
-
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi - seriale to moja pasja
Ostatnio odcinek faktycznie najlepszy. Powiem szczerze, że też z niecierpliwością czekam na kontynuację, zważywszy też na to, że scenarzyści mają duże pole do popisu. Fabułę mogą "pociągnąć" praktycznie w każdym kierunku.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.
Douglas Adams
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Douglas Adams
-
kontrast
Wskaż do odpowiedzi - seriale znam jak kieszeń
http://www.prime-time.pl/2010/07/19/zna ... partacusa/
zgadnijcie kto będzie grać
chyba zacznę oglądać 
zgadnijcie kto będzie grać
Spoiler:

-
Wskaż do odpowiedzi
Jaime Murray kojarzę jak przez mgłę z "Mentalisty". Dziwny akcent
Ale podobno ma też zagrać Marisa Ramirez. Tę kojarzę lepiej. Z "Mental" (te tytuły!)
Grała lesbijkę
(ale była też psychiatrą)
Mam nadzieję, że będzie trochę rozwinięcia postaci Doctore, może nawet Crixusa.
W każdym bądź razie, warto poczekać. No cóż, ja będę
Added after 3 minutes:
Zwłaszcza prawie nagich albo zupełnie nagich, naoliwionych, z wielkim mieczem sprawiedliwości w rękach?
Poza tym, to dobry serial, który się dobrze ogląda.
Więc jakoś mi nie przeszkadza to typowo męskie grono. Tylko nieco dziwi

Ale podobno ma też zagrać Marisa Ramirez. Tę kojarzę lepiej. Z "Mental" (te tytuły!)
Grała lesbijkę

Mam nadzieję, że będzie trochę rozwinięcia postaci Doctore, może nawet Crixusa.
W każdym bądź razie, warto poczekać. No cóż, ja będę

Added after 3 minutes:
To kobiety nie lubią bohaterów?najphil pisze:Pierwsza kobieta w naszym gronie.
Zwłaszcza prawie nagich albo zupełnie nagich, naoliwionych, z wielkim mieczem sprawiedliwości w rękach?

Poza tym, to dobry serial, który się dobrze ogląda.
Więc jakoś mi nie przeszkadza to typowo męskie grono. Tylko nieco dziwi

-
kontrast
Wskaż do odpowiedzi - seriale znam jak kieszeń
-
panjandrum
Trzeba też wspomnieć o niezłej roli w Dexterze.
Ja z pewnością też zobaczę "Bogów Areny", tylko 6 odcinków.
Ja z pewnością też zobaczę "Bogów Areny", tylko 6 odcinków.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
Douglas Adams
Douglas Adams
-
Wskaż do odpowiedzi
-
panjandrum
Bo to przecież ma być miniserial.
Douglas Adams
Douglas Adams
-
Wskaż do odpowiedzi - załapałem bakcyla
-
najphil
- Kontakt:
Niestety, sytuacja zdrowotna Andy Whitfielda dalej się komplikuje i drugi sezon będzie kręcony już z nowym aktorem w roli głównej.
Na placu boju pozostała już tylko trójka kandydatów.
A są to (w kolejności):
Liam McIntyre, Aiden Turner, Stephen Amell

Jak wam się podobają? Który byłby lepszy w roli Spartacusa?
Chyba przydałaby się ankieta
edit: Cholera, o 6 rano to był świeży news, a teraz wiadomo, że stacja Starz już wybrała. Wygrał Liam McIntyre
Na placu boju pozostała już tylko trójka kandydatów.
A są to (w kolejności):
Liam McIntyre, Aiden Turner, Stephen Amell

Jak wam się podobają? Który byłby lepszy w roli Spartacusa?
Chyba przydałaby się ankieta
edit: Cholera, o 6 rano to był świeży news, a teraz wiadomo, że stacja Starz już wybrała. Wygrał Liam McIntyre

Oceń ten serial