Pomysł jest prosty: żeby urozmaicić trochę życie na Forum i w końcu ustalić, który serial jest tym 'naj' proponuję szereg ankiet:
W pierwszej kolejnści założyc temat publiczny, w którym opisze się zasady.
W drugiej kolejności założyć szereg ankiet na temat "najlepszy serial" wg. grup:
np sci-fi, komedia, dramat, akcja, itp. - każda w odstępie czasu.
Potem można by z finalistów zrobić kolejna ankietę itp.
Wszystkie ankiety były by wyświetlane na jednej stronie co było by czytelniejsze np: http://www.tvshows.i365.pl/poll.php
Co Wy na to?
Pytanie to kieruję głównie do @Yogi_18 bo Ty świetnie zajmujesz sie tego typu projektami...
Więc?
(Nowe) ankiety
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- youtube Warszawa
- Ulubiony Serial: Rescue Me
(Nowe) ankiety

-
Wskaż do odpowiedzi
Hmm... lista która wszystkim by pasowała... ciężko zrobić coś takiego :-P
Już przy tej liście zastanawiałem się czy zrobić jakiś podział na gatunki lub jakieś inne grupy, ale biorą pod uwagę tę kłótnie: "Czemu wywalony jest ten, a nie tamten" - zrezygnowałem :?
Moje drobne uwagi do tego pomysłu:
- Biorą pod uwagę gatunki też zostaje pytanie do jakiej kategorii damy np. Lost.
- Jeśli będą ankiety czasowe np. przez tydzień to po pierwsze nie każdy zagłosuje, a po drugie z czasem może zmienić się gust - czyli wypadałoby co jakiś czas "odświeżać" ankiety.
- Czy to byłyby tylko seriale co są na stronie czy wszystkie jakie komuś do głowy wpadnie ??
- ewentualnie można by pomyśleć nad czymś takim jak jest na filmweb, czyli wyliczanie średniej serialu na podstawie wzoru (tylko nie wiem czy coś takiego by dało się zrobić ani jak to zrobić :-P)
Pytanko: Czy w tej liście:
dałoby się narzucić jakieś ograniczenia np. 10 głosów na tydzień :?:
Chwilowo nic więcej wymyślić nie mogę jak na coś jeszcze wpadnę to dopiszę
Już przy tej liście zastanawiałem się czy zrobić jakiś podział na gatunki lub jakieś inne grupy, ale biorą pod uwagę tę kłótnie: "Czemu wywalony jest ten, a nie tamten" - zrezygnowałem :?
Moje drobne uwagi do tego pomysłu:
- Biorą pod uwagę gatunki też zostaje pytanie do jakiej kategorii damy np. Lost.
- Jeśli będą ankiety czasowe np. przez tydzień to po pierwsze nie każdy zagłosuje, a po drugie z czasem może zmienić się gust - czyli wypadałoby co jakiś czas "odświeżać" ankiety.
- Czy to byłyby tylko seriale co są na stronie czy wszystkie jakie komuś do głowy wpadnie ??
- ewentualnie można by pomyśleć nad czymś takim jak jest na filmweb, czyli wyliczanie średniej serialu na podstawie wzoru (tylko nie wiem czy coś takiego by dało się zrobić ani jak to zrobić :-P)
Zresztą żeby zobaczyć efekty można by zrobić pierwszą ankietę i zobaczyć jak to wszystko pójdzieWzór na filmweb - TOP 100 filmów światowych
Obliczenie listy oparte jest na poniższym wzorze:
średnia ważona = (g / (g+m)) *s + (m / (g+m)) * S
gdzie:
s - średnia ocena dla danego filmu
g - liczba oddanych głosów na film
m - minimalna liczba głosów wymagana do uwzględnienia w TOP (min. 1000)
S - średnia ocen dla wszystkich filmów

Pytanko: Czy w tej liście:

dałoby się narzucić jakieś ograniczenia np. 10 głosów na tydzień :?:
Chwilowo nic więcej wymyślić nie mogę jak na coś jeszcze wpadnę to dopiszę
-
asd
-
Expert
Trochę mnie źle zrozumiałeś.
Miałem na myśli najpierw stworzenie np 5-8 ankiet w stylu:
Najlepsze sci-fi
Najlepszy mini serial
Najlepszy z popularnych
Najlepszy z zapomnianych
i w tym stylu.
I po jakimś terminie można by wziąść po trzech finalistów z każdej tej ankiety i zrobić kolejną - albo może być kilka takich "przejść".
Nie chodziło mi też o przewy tygodniowych tylko, żeby wszystkie ankiety nie pojawiły się na raz bo wtedy wszystkim mogło by się nie chcieć głosować naraz na tyle ankiet - mogły by się pojawiać z przerwą jednodniową - tak mi się wydaje ale się nie upieram (pojawienie się nowej nie oznacza zamknięcia poprzedniej!).
Co do wyliczania średniej to pomysł ciekawy ale trudny do zrealizowania - muszę pomyśleć.
Charts: jest ograniczenie takie, że każdy może oddać jeden głos na każdą pozycję RAZ NA TYDZIEŃ.
Wydaje mi się to uczciwe - minusy biorą się z tąd, że jeśli ktoś chce, żeby jego serial wspiął się wyżej to inne pozycje "minusuje".
Pomimo narzekań na tą liste jestem zdziwiony, że pomału faktycznie zaczyna formować się czołówka tych "naj".
Miałem na myśli najpierw stworzenie np 5-8 ankiet w stylu:
Najlepsze sci-fi
Najlepszy mini serial
Najlepszy z popularnych
Najlepszy z zapomnianych
i w tym stylu.
I po jakimś terminie można by wziąść po trzech finalistów z każdej tej ankiety i zrobić kolejną - albo może być kilka takich "przejść".
Nie chodziło mi też o przewy tygodniowych tylko, żeby wszystkie ankiety nie pojawiły się na raz bo wtedy wszystkim mogło by się nie chcieć głosować naraz na tyle ankiet - mogły by się pojawiać z przerwą jednodniową - tak mi się wydaje ale się nie upieram (pojawienie się nowej nie oznacza zamknięcia poprzedniej!).
Co do wyliczania średniej to pomysł ciekawy ale trudny do zrealizowania - muszę pomyśleć.
Charts: jest ograniczenie takie, że każdy może oddać jeden głos na każdą pozycję RAZ NA TYDZIEŃ.
Wydaje mi się to uczciwe - minusy biorą się z tąd, że jeśli ktoś chce, żeby jego serial wspiął się wyżej to inne pozycje "minusuje".
Pomimo narzekań na tą liste jestem zdziwiony, że pomału faktycznie zaczyna formować się czołówka tych "naj".

-
Wskaż do odpowiedzi
-
asd
-
Expert
Oceń ten serial