Od jakiś dwóch tygodni rozglądam się za jakąś niedrogą, solidną nawigacją do samochodu. Urządzeń tego typu jest obecnie na rynku zatrzęsienie, więc trudno się na coś zdecydować. W moich poszukiwaniach głównie korzystam z ceneo, próbując znaleźć coś z możliwie małą ilością niepochlebnych opinii, nie wiem jednak czy to wystarczy. Dlatego pomyślałem, że może ktoś tutaj będzie się lepiej orientował w temacie niż ja i będzie w stanie coś mi poradzić. Wyjaśnię, że nie zależy mi aby urządzenie to posiadało jakieś niesamowite funkcje w stylu transmitera FM czy super realistycznych trójwymiarowych prezentacji budynków. Ma mieć sprawnie działające podstawowe funkcje, możliwość wgrywania map, porządny uchwyt do mocowania i tyle. No, mogłoby jeszcze odtwarzać seriale z forum, ale to już niekoniecznie
Obecnie skłaniam się do zamówienia tego modelu: http://www.ceneo.pl/3263896s
Od jakiś dwóch tygodni rozglądam się za jakąś niedrogą, solidną nawigacją do samochodu. Urządzeń tego typu jest obecnie na rynku zatrzęsienie, więc trudno się na coś zdecydować. W moich poszukiwaniach głównie korzystam z ceneo, próbując znaleźć coś z możliwie małą ilością niepochlebnych opinii, nie wiem jednak czy to wystarczy. Dlatego pomyślałem, że może ktoś tutaj będzie się lepiej orientował w temacie niż ja i będzie w stanie coś mi poradzić. Wyjaśnię, że nie zależy mi aby urządzenie to posiadało jakieś niesamowite funkcje w stylu transmitera FM czy super realistycznych trójwymiarowych prezentacji budynków. Ma mieć sprawnie działające podstawowe funkcje, możliwość wgrywania map, porządny uchwyt do mocowania i tyle. No, mogłoby jeszcze odtwarzać seriale z forum, ale to już niekoniecznie ;) Obecnie skłaniam się do zamówienia tego modelu: [url]http://www.ceneo.pl/3263896s[/url]
Yugi_2142 też właśnie jestem na kupnie.
Moja poprzednia nawigacja służyła wyśmienicie tyle, że wyeksploatowałem ją na maksa i normalnie uległa zużyciu (służyła mi głównie jako przenośny odtwarzacz seriali - dzień w dzień, plus kilkanaście razy w roku jako navi).
Z mojego doświadczenia:
Nawigacja to tylko urządzenie - najważniejszy jest program (mapa) jaką będziesz używać!
Zwróć więc głównie uwagę na soft przy kupnie nawigacji.
Nie namawiam do piractwa! Jeśli jednak chciałbyś "przetestować" sobie różne mapy to zalecam kupno nawigacji która będzie miała:
Procek: Absolutne min 375Mhz (odtworzysz na nim płynnie (XviD asd),
Pamięć: Min 64MB RAM,
System: Min Win CE 5.0
Nośnik danych: Karta pamięci micro/mini/SD
Antena: wbudowana
Jak znajdziesz coś ciekawego to się podziel - jak już wspomniałem jestem na kupnie.
Jeśli nawigacja będzie na Windowsie to spokojnie można obejść wszystkie zabezpieczenia i przetestować sobie inne "triale"
PS:Cena jak najmniejsza - pamiętaj, że większość producentów liczy sobie extra za soft (mapę) a nie za parametry urządzenia!
[b]Yugi_2142[/b] też właśnie jestem na kupnie. Moja poprzednia nawigacja służyła wyśmienicie tyle, że wyeksploatowałem ją na maksa i normalnie uległa zużyciu (służyła mi głównie jako przenośny odtwarzacz seriali - dzień w dzień, plus kilkanaście razy w roku jako navi). Z mojego doświadczenia: Nawigacja to tylko urządzenie - najważniejszy jest program (mapa) jaką będziesz używać! Zwróć więc głównie uwagę na soft przy kupnie nawigacji.
Nie namawiam do piractwa! Jeśli jednak chciałbyś "przetestować" sobie różne mapy to zalecam kupno nawigacji która będzie miała:
Procek: Absolutne min 375Mhz (odtworzysz na nim płynnie (XviD asd), Pamięć: Min 64MB RAM, System: Min Win CE 5.0 Nośnik danych: Karta pamięci micro/mini/SD Antena: wbudowana
Jak znajdziesz coś ciekawego to się podziel - jak już wspomniałem jestem na kupnie.
Jeśli nawigacja będzie na Windowsie to spokojnie można obejść wszystkie zabezpieczenia i [i]przetestować[/i] sobie inne "triale" ;)
PS:Cena jak najmniejsza - pamiętaj, że większość producentów liczy sobie extra za soft (mapę) a nie za parametry urządzenia!
Potwierdzam powyższa wypowiedź, nie ma co przepłacać za markę, kup tani sprawdzony sprzęt - zaopatrz się w oryginalne mapy - jest w czym wybierać na polskim rynku....
Ps. Używam nawigacji firmy Lark mającej nie najlepszą opinię na rynku - wbrew nim nawigacja działa wyśmienicie (tylko tyle potrzebuję).
Odnośnie map stawiam na produkt firmy Imagis - MapęMap bo o niej mowa - cenię za przejrzystość - łatwość obsługi - niewygórowaną cenę przy prenumeracie .
Potwierdzam powyższa wypowiedź, nie ma co przepłacać za markę, kup tani sprawdzony sprzęt - zaopatrz się w oryginalne mapy - jest w czym wybierać na polskim rynku.... ;)
Ps. Używam nawigacji firmy [b]Lark[/b] mającej nie najlepszą opinię na rynku - wbrew nim nawigacja działa wyśmienicie (tylko tyle potrzebuję).
Odnośnie map stawiam na produkt firmy [b]Imagis[/b] - [b]MapęMap[/b] bo o niej mowa - cenię za przejrzystość - łatwość obsługi - niewygórowaną cenę przy prenumeracie .
No właśnie, w sieci widać dużo narzekań na Larki, co trochę mnie od tego producenta odstraszało. Z tego co czytałem, do Manty też jest trochę zastrzeżeń, dość solidnie zdają się wypadać Tomtom i Goclever. Wcześniej nie miałem okazji korzystać z nawigacji, więc trudno mi powiedzieć na ile są to obiektywne opinie i czy aby nie odnoszą się tylko do konkretnego modelu.
No właśnie, w sieci widać dużo narzekań na Larki, co trochę mnie od tego producenta odstraszało. Z tego co czytałem, do Manty też jest trochę zastrzeżeń, dość solidnie zdają się wypadać Tomtom i Goclever. Wcześniej nie miałem okazji korzystać z nawigacji, więc trudno mi powiedzieć na ile są to obiektywne opinie i czy aby nie odnoszą się tylko do konkretnego modelu.
Dzięki za podpowiedź. Z tego co widzę te modele mają więcej ramu, są w związku z tym sprzeczne z regułą "jak najtaniej". Mam wątpliwości czy ja te zalety techniczne w ogóle odczuję, przy sporadycznym używaniu takiej nawigacji. Ponadto z tego co przeczytałem w sieci, GoClever 5066 dobrze radzi sobie z AM, która a jest podobno najbardziej "zasobożerna". Co do dylematu Lark - nie Lark to właśnie przeczytałem na forum my-navia że "GoClever przewyższa Larka w paru rozwiązaniach technicznych i myślę że znalazło by się jeszcze parę innych powodów wyższości jednym sprzętem nad drugim". User który to napisał ma 4k postów, więc raczej wie o czym mówi. Podobno też Larki mają "drobne problemy" z Win CE 6.0
Mnie zaś, jak zwykle jak ćmę do światła, przyciągają coraz częściej się pojawiające modele z ekranem w HD (800 x 480p). Teoretycznie taki ekran powinien pozwolić na oglądanie seriali w ich domyślnej rozdzielczości. Tylko jak to będzie z płynnością odtwarzania, z procesorem 468mhz (http://www.morele.net/goclever-navio-50 ... pl-371111/)
Dzięki za podpowiedź. Z tego co widzę te modele mają więcej ramu, są w związku z tym sprzeczne z regułą "jak najtaniej". Mam wątpliwości czy ja te zalety techniczne w ogóle odczuję, przy sporadycznym używaniu takiej nawigacji. Ponadto z tego co przeczytałem w sieci, GoClever 5066 dobrze radzi sobie z AM, która a jest podobno najbardziej "zasobożerna". Co do dylematu Lark - nie Lark to właśnie przeczytałem na forum my-navia że "GoClever przewyższa Larka w paru rozwiązaniach technicznych i myślę że znalazło by się jeszcze parę innych powodów wyższości jednym sprzętem nad drugim". User który to napisał ma 4k postów, więc raczej wie o czym mówi. Podobno też Larki mają "drobne problemy" z Win CE 6.0 Mnie zaś, jak zwykle jak ćmę do światła, przyciągają coraz częściej się pojawiające modele z ekranem w HD (800 x 480p). Teoretycznie taki ekran powinien pozwolić na oglądanie seriali w ich domyślnej rozdzielczości. Tylko jak to będzie z płynnością odtwarzania, z procesorem 468mhz :silent: ([url]http://www.morele.net/goclever-navio-500-plus-pl-371111/[/url])
Yugi_2142 pisze:Teoretycznie taki ekran powinien pozwolić na oglądanie seriali w ich domyślnej rozdzielczości. Tylko jak to będzie z płynnością odtwarzania, z procesorem 468mhz
Teoria z praktyką czasami ma niewiele wspólnego - najlepiej przygotować kartę SD z filmami i przetestować w jakimś większym markecie.
[quote="Yugi_2142"]Teoretycznie taki ekran powinien pozwolić na oglądanie seriali w ich domyślnej rozdzielczości. Tylko jak to będzie z płynnością odtwarzania, z procesorem 468mhz :silent:[/quote] Teoria z praktyką czasami ma niewiele wspólnego - najlepiej przygotować kartę SD z filmami i przetestować w jakimś większym markecie.
Ehhh... i tak i nie.
Zamówiłem sobie podstawową wersję goclevera, bez BF i FM w sklepie internetowym. Podczas odbioru przesyłki nie zauważyłem małego wgniecenia z dołu opakowania ze sprzętem. Gdy później rozpakowałem pudełko okazało się, że z pozoru małe wgniecenie pudełka spowodowało poważne pęknięcia na wyświetlaczu nawigacji. W ten sposób nowa nawigacja, jeszcze uruchomieniem powędrowała do prosto naprawy, a ja zarobiłem nauczkę, że należy szczegółowo oglądać wszystko co przynosi kurier, zanim się cokolwiek podpisze.. :roll:
Ehhh... i tak i nie. Zamówiłem sobie podstawową wersję goclevera, bez BF i FM w sklepie internetowym. Podczas odbioru przesyłki nie zauważyłem małego wgniecenia z dołu opakowania ze sprzętem. Gdy później rozpakowałem pudełko okazało się, że z pozoru małe wgniecenie pudełka spowodowało poważne pęknięcia na wyświetlaczu nawigacji. W ten sposób nowa nawigacja, jeszcze uruchomieniem powędrowała do prosto naprawy, a ja zarobiłem nauczkę, że należy szczegółowo oglądać wszystko co przynosi kurier, zanim się cokolwiek podpisze.. :roll:
I tak musisz najpierw podpisać - inaczej nie dostaniesz paczki do ręki. A gdy już to zrobisz to mało który będzie czekał... - odwróci się i pójdzie sobie i co mu zrobisz??
I tak musisz najpierw podpisać - inaczej nie dostaniesz paczki do ręki. A gdy już to zrobisz to mało który będzie czekał... - odwróci się i pójdzie sobie i co mu zrobisz??
Do tej pory każdy czekał grzecznie dopóki nie sprawdziłem nie tylko opakowania, ale i zawartości, i nie widział w tym nic dziwnego. I to przed podpisaniem, to normalne. Niektóre portale nawet podają to w FAQ żeby sprawdzać przy kurierze.
Problem jest tylko z paczką pocztową, wtedy za sprawdzanie zawartości a nie tylko stanu paczki, przy kurierze z poczty trzeba zapłacić (5 zł mała paczka) i zaznaczyć odp opcję przy wysyłce. Bardzo przydatne przy zakupach przez internet
Przy takim uszkodzeniu wyświetlacza serwis może kwalifikować to jako usterkę mechaniczną z winy użytkownika.
Do tej pory każdy czekał grzecznie dopóki nie sprawdziłem nie tylko opakowania, ale i zawartości, i nie widział w tym nic dziwnego. I to przed podpisaniem, to normalne. Niektóre portale nawet podają to w FAQ żeby sprawdzać przy kurierze.
Problem jest tylko z paczką pocztową, wtedy za sprawdzanie zawartości a nie tylko stanu paczki, przy kurierze z poczty trzeba zapłacić (5 zł mała paczka) i zaznaczyć odp opcję przy wysyłce. Bardzo przydatne przy zakupach przez internet :-)
Przy takim uszkodzeniu wyświetlacza serwis może kwalifikować to jako usterkę mechaniczną z winy użytkownika.
AreQ_BAH pisze:Do tej pory każdy czekał grzecznie dopóki nie sprawdziłem nie tylko opakowania, ale i zawartości,
Dziwne rzeczy opowiadasz - mam doświadczenie z kurierami z Gls, Dhl, Ups, Rabenem i za każdym razem jest tak samo - najpierw podpisz a dopiero potem możesz dostać paczkę do łapek - tak mają w regulaminie!
[quote="AreQ_BAH"]Do tej pory każdy czekał grzecznie dopóki nie sprawdziłem nie tylko opakowania, ale i zawartości,[/quote] Dziwne rzeczy opowiadasz - mam doświadczenie z kurierami z Gls, Dhl, Ups, Rabenem i za każdym razem jest tak samo - najpierw podpisz a dopiero potem możesz dostać paczkę do łapek - [b]tak mają w regulaminie![/b]
Jak odbierałem jakiś czas temu 42calowe lcd to też oglądałem wszystko dokładnie, przed podpisaniem, ale tam kurier był firmowy ze sklepu i taka była procedura (wniesienie > rozpakowanie > podpis). Przy drobniejszych rzeczach, dotaczanych standardowym kurierem zazwyczaj ograniczałem się do obejrzenia opakowania (też przed podpisaniem) i nigdy nie było żadnych problemów z dostarczonym sprzętem. To trochę uśpiło moją czujność, no i efekt jest jaki jest
Jak odbierałem jakiś czas temu 42calowe lcd to też oglądałem wszystko dokładnie, przed podpisaniem, ale tam kurier był firmowy ze sklepu i taka była procedura (wniesienie > rozpakowanie > podpis). Przy drobniejszych rzeczach, dotaczanych standardowym kurierem zazwyczaj ograniczałem się do obejrzenia opakowania (też przed podpisaniem) i nigdy nie było żadnych problemów z dostarczonym sprzętem. To trochę uśpiło moją czujność, no i efekt jest jaki jest :(
Przyjechało do mnie naprawione navi i pomału zaczynam je testować, na razie na tym sofcie co jest, dopiero na weekend powinienem mieć trochę czasu, żeby zainstalować jakieś triale
Po obejrzeniu dostępnych funkcji uczucia mam mieszane. Standardowa mapa działa szybko i płynie, choć widać, że jest już trochę nieaktualna. Satelitki odnajduje całkiem dobrze, udaje się to nawet w zamkniętych pomieszczeniach choć wtedy trzeba trochę poczekać. Zawiedziony jestem jeśli chodzi o funkcje multimedialne, standardowy soft nie widzi mp3, przeglądarka zdjęć jest bardzo prosta, żeby nie powiedzieć prymitywna. Navi czyta pliki avi, ale o ile z 5sec zagadką "jaki to serial?" przekodowaną jeszcze raz w xvidem poradził sobie bez problemu, to już trzeci odcinek mortala w wersji z forum odtwarza w spowolnieniu uniemożliwiającym oglądanie Co prawda, jak wcześniej wspomniałem korzystanie z nawigacji do oglądania seriali nie jest w tym przypadku moim celem, to jednak fajnie by było mieć taką możliwość.
Testy będą kontynuowane...
Przyjechało do mnie naprawione navi i pomału zaczynam je testować, na razie na tym sofcie co jest, dopiero na weekend powinienem mieć trochę czasu, żeby zainstalować jakieś triale ;) Po obejrzeniu dostępnych funkcji uczucia mam mieszane. Standardowa mapa działa szybko i płynie, choć widać, że jest już trochę nieaktualna. Satelitki odnajduje całkiem dobrze, udaje się to nawet w zamkniętych pomieszczeniach choć wtedy trzeba trochę poczekać. Zawiedziony jestem jeśli chodzi o funkcje multimedialne, standardowy soft nie widzi mp3, przeglądarka zdjęć jest bardzo prosta, żeby nie powiedzieć prymitywna. Navi czyta pliki avi, ale o ile z 5sec zagadką "jaki to serial?" przekodowaną jeszcze raz w xvidem poradził sobie bez problemu, to już trzeci odcinek mortala w wersji z forum odtwarza w spowolnieniu uniemożliwiającym oglądanie :( Co prawda, jak wcześniej wspomniałem korzystanie z nawigacji do oglądania seriali nie jest w tym przypadku moim celem, to jednak fajnie by było mieć taką możliwość. Testy będą kontynuowane...
Sprawdzałem dziś na trasie trial Automapy i w zasadzie do działania mojego GoClever 5066 nie mam zastrzeżeń. Wszystko chodzi szybko, płynnie i generalnie bez zgrzytów. Trasy są liczone szybko, ze znajdowaniem satelit nie ma żadnych problemów, komunikaty słychać głośno i wyraźnie. Lekkie problemy sprawiła mi sama Automapa, której poziom skomplikowania w pierwszym momencie może trochę dezorientować. Ale wydaje mi się że to już kwestia przyzwyczajenia się.
Ahhh.. bym zapomniał, przy nisko położonym słońcu jego promienie zmniejszały trochę czytelność wyświetlacza, ale nie na tyle aby uniemożliwić korzystanie z niego. Ważne w tym przypadku jest takie umiejscowienie nawigacji aby była, w miarę możliwości, osłonięta przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Sprawdzałem dziś na trasie trial Automapy i w zasadzie do działania mojego GoClever 5066 nie mam zastrzeżeń. Wszystko chodzi szybko, płynnie i generalnie bez zgrzytów. Trasy są liczone szybko, ze znajdowaniem satelit nie ma żadnych problemów, komunikaty słychać głośno i wyraźnie. Lekkie problemy sprawiła mi sama Automapa, której poziom skomplikowania w pierwszym momencie może trochę dezorientować. Ale wydaje mi się że to już kwestia przyzwyczajenia się. Ahhh.. bym zapomniał, przy nisko położonym słońcu jego promienie zmniejszały trochę czytelność wyświetlacza, ale nie na tyle aby uniemożliwić korzystanie z niego. Ważne w tym przypadku jest takie umiejscowienie nawigacji aby była, w miarę możliwości, osłonięta przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Nie czytałem Twoich postów tylko sam zacząłem poszukiwanie najbardziej optymalne navi dla siebie - ciekawe, że też wybrałem GoClover'a (jeszcze nie kupiłem).
Zainteresował mnie model 5040
ponieważ ma wszystko co potrzebuję:
Wyświetlacz 5"
Procek 400Mhz
System operacyjny Win CE
Slot na kartę pamięci.
Cena: 199pln
Gwarancja 24mc (wymiana a nie naprawianie).
Yugi_2142 pisze:Zawiedziony jestem jeśli chodzi o funkcje multimedialne, standardowy soft nie widzi mp3, przeglądarka zdjęć jest bardzo prosta, żeby nie powiedzieć prymitywna. Navi czyta pliki avi, ale o ile z 5sec zagadką "jaki to serial?" przekodowaną jeszcze raz w xvidem poradził sobie bez problemu, to już trzeci odcinek mortala w wersji z forum odtwarza w spowolnieniu uniemożliwiającym oglądanie
(XviD asd) oglądałem na navi z WinCE i procesorem 375Mhz (64MB jak w GoClover) i chodziły płynnie (teraz oglądam na pda z 400Mhz i 64mb i również nie ma problemu). Najwidoczniej zamiast używać dołączonych "nakładek" i oprogramowania powinieneś odpalać swoją navi bezpośrednio z windy (wywalić niepotrzebne procesy z traya i program emulujący system) i zainstalować TCPMP do odtwarzania plików video (a skoro jest tam WinCE na pokładzie to mp3 odtworzy Ci WMP, który jest standardowo dołączany do WinCE).
Nie czytałem Twoich postów tylko sam zacząłem poszukiwanie najbardziej optymalne navi dla siebie - ciekawe, że też wybrałem GoClover'a (jeszcze nie kupiłem).
Zainteresował mnie model 5040 [img]http://xvidasd.com/phpbb2/upload_files/goclever5040.jpg[/img] ponieważ ma wszystko co potrzebuję: Wyświetlacz 5" Procek 400Mhz System operacyjny Win CE Slot na kartę pamięci. Cena: 199pln Gwarancja 24mc (wymiana a nie naprawianie).
[quote="Yugi_2142"]Zawiedziony jestem jeśli chodzi o funkcje multimedialne, standardowy soft nie widzi mp3, przeglądarka zdjęć jest bardzo prosta, żeby nie powiedzieć prymitywna. Navi czyta pliki avi, ale o ile z 5sec zagadką "jaki to serial?" przekodowaną jeszcze raz w xvidem poradził sobie bez problemu, to już trzeci odcinek mortala w wersji z forum odtwarza w spowolnieniu uniemożliwiającym oglądanie[/quote]
(XviD asd) oglądałem na navi z WinCE i procesorem 375Mhz (64MB jak w GoClover) i chodziły płynnie (teraz oglądam na pda z 400Mhz i 64mb i również nie ma problemu). Najwidoczniej zamiast używać dołączonych "nakładek" i oprogramowania powinieneś odpalać swoją navi bezpośrednio z windy (wywalić niepotrzebne procesy z traya i program emulujący system) i zainstalować TCPMP do odtwarzania plików video (a skoro jest tam WinCE na pokładzie to mp3 odtworzy Ci WMP, który jest standardowo dołączany do WinCE).
Model wygląda bardzo podobnie, pod kątem parametrów technicznych do tego, który ja kupiłem. Zdaje mi się nawet, że czytałem jak ktoś go chwalił na mynavia, więc powinien być ok. W moim 5066 mi się za bardzo nie chciało potem grzebać w sofcie, nawigacja działa dobrze i to mi wystarcza.
Model wygląda bardzo podobnie, pod kątem parametrów technicznych do tego, który ja kupiłem. Zdaje mi się nawet, że czytałem jak ktoś go chwalił na mynavia, więc powinien być ok. W moim 5066 mi się za bardzo nie chciało potem grzebać w sofcie, nawigacja działa dobrze i to mi wystarcza.